Δείτε τα 5 πιο ασυνήθιστα κυκλικά κτίρια

Translate this page

Εμπνευσμένοι από τον συμβολισμό του κύκλου και της σφαίρας, οι αρχιτέκτονες έχουν σχεδιάσει κυκλικά κτίρια από την αρχαιότητα. Οι στρογγυλοί πύργοι και οι σφαιρικοί θόλοι έχουν χρησιμοποιηθεί κυρίως σε όλη την ελληνική και ρωμαϊκή εποχή και πιο πρόσφατα στη σύγχρονη αρχιτεκτονική για την ανάπτυξη πλανητάριων και θεάτρων. Σχεδόν όλα αυτά τα κτίρια χρησιμοποιούν το κυκλικό σχήμα στο κάτοπτρο, αλλά σε αυτά τα πέντε παραδείγματα το σχήμα έχει χρησιμοποιηθεί στον κάθετο προσανατολισμό.

Έδρα Al Dar, Αμπού Ντάμπι

Η έδρα του Al Dar, που βρίσκεται στο Αμπού Ντάμπι, μοιάζει με κέρμα που στέκεται στην άκρη του. Αποτελείται από δύο κυκλικές, κυρτές, προσόψεις, οι οποίες συνδέονται με μια στενή λωρίδα εσοχών. Αυτή η εικονική πλήρως γωνιακή κατασκευή είναι εντελώς κυκλική σε υψόμετρο και κυρτή σε όλες τις άλλες κατευθύνσεις. Το κτίριο είναι 121 μέτρα ύψος και έχει 23 ορόφους. Το κτίριο σχεδιάστηκε από την MZ Architects.

aldar-headquarter-7

aldar-headquarter-6

aldar-headquarter-2

aldar-headquarter-3

aldar-headquarter-4

aldar-headquarter-5

aldar-headquarter-1

aldar-headquarter-8

aldar-headquarter-9

 

Ξενοδοχείο Sunrise Kempinski, Πεκίνο

Το Sunrise Kempinski Hotel, περίπου 60 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης του Πεκίνου, λέγεται ότι μοιάζει με τον ανερχόμενο ήλιο, ενώ από την πλευρά του, το ξενοδοχείο παίρνει την εμφάνιση ενός χτένι, που αντιπροσωπεύει τύχη στην κινεζική κουλτούρα. Αυτό το πολυτελές ξενοδοχείο βρίσκεται στην όχθη της λίμνης Yanqi και διαθέτει 21 ορόφους γεμάτους με 306 δωμάτια και σουίτες, καθώς και αίθουσες συσκέψεων, εγκαταστάσεις αναψυχής και γυμναστήριο και μια σειρά από εστιατόρια και μπαρ. Το κτίριο σχεδιάστηκε από την Shanghai Huadu Architect Design Co.

sunrise-kempinski-hotel-2

sunrise-kempinski-hotel-1

sunrise-kempinski-hotel-3

sunrise-kempinski-hotel-5

Κτίριο Guangzhou (Κουανγκτσόου) Κίνα

Το σχήμα ντόνατς Guangzhou Circle βρίσκεται στην κινεζική πόλη Guangzhou. Είναι η σημερινή έδρα του ομίλου Hongda Xingye και η νέα έδρα του Guangdong Plastic Exchange, του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου παγκοσμίως για το ακατέργαστο πλαστικό υλικό. Βρίσκεται στην άκρη του ποταμού Pearl, ο 138-μ. Guangzhou Circle σχεδιάστηκε από τον Di Pasquale του στούντιο AM Project του Μιλάνου. Ένας κύκλος με διάμετρο 50 μέτρων διατρυπά την καρδιά της  δομής, μετατρέποντας το κτίριο σε έναν κοίλο κύκλο. Όταν αντανακλάται στον ποταμό, αυτό το σχήμα γίνεται οκτώ – ένας τυχερός αριθμός στην κινεζική κουλτούρα.

guangzhou-circle-4

guangzhou-circle-1

guangzhou-circle-2

guangzhou-circle-3

Αρχοντικό Fangyuan, Σενγιάνγκ Κίνα

Το Αρχοντικό Fangyuan στο Σενγιάνγκ, επίσης στην Κίνα, ανεβαίνει 100 μέτρα και σχεδιάστηκε για να μοιάζει με αρχαίο κινεζικό νόμισμα. Ολοκληρώθηκε το 2011, το αρχοντικό Fangyuan σχεδιάστηκε από την C.Y. Ο Lee & Partners Architects / Planners, ο οποίος σχεδίασε επίσης το περίφημο ουρανοξύστη 508 μέτρων Taipei 101, σήμερα το τρίτο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο.

Το αρχοντικό Fangyuan ψηφίστηκε κάποτε ένα από τα πιο άσχημα κτίρια του κόσμου από το CNN.

fangyuan-mansion-4

fangyuan-mansion-1

fangyuan-mansion-2

fangyuan-mansion-3

Radisson BLU Hotel στη Φρανκφούρτη

Το Radisson BLU Hotel στη Φρανκφούρτη είναι μια δομή σκυροδέματος που ολοκληρώθηκε το 2005. Σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα John Seiffert, η δομή του δίσκου είναι κατασκευασμένη από γυαλί και διαθέτει κύβους δομής μεταξύ των εμπρός και πίσω προσόψεων.

radisson-blu-frankfurt-2

radisson-blu-frankfurt-1