Το κτίριο που χτίστηκε από πάνω προς τα κάτω

Translate this page

Στην Plaza de Colón της Μαδρίτης, στην Ισπανία, υπάρχει ένα δίδυμο κτίριο που είναι γνωστό σε τοπικό επίπεδο ως “El Enchufe” ή “The Plug” γιατί μοιάζει να μοιάζει με ένα τεράστιο ηλεκτρικό φις. Το επίσημο όνομά του είναι “Torres de Colón” ή Columbus Towers. Κάποιοι λένε ότι είναι το πιο άσχημο κτίριο στη Μαδρίτη. Η κορυφή της διακόσμησης σε πράσινη τέχνη και η πρόσοψη από χαλκό και καπνιστό γυαλί δεν εμπνέει πολύ υπερηφάνεια στους κατοίκους της πόλης. Παρ ‘όλα αυτά, το Torres de Colón ήταν μια εικόνα του ορίζοντα της Μαδρίτης από το 1976. Το περίφημο Torres de Colón χτίστηκε από πάνω προς τα κάτω.

Torres-de-Colon-composite

Το πρώτο πράγμα που ανεγέρθηκε ήταν οι δύο κεντρικοί πυλώνες στα σκυροδέματα. Στη συνέχεια ο ανώτατος όροφος σηκώθηκε και κρεμάστηκε με χαλύβδινα καλώδια. Οι υπόλοιποι όροφοι ακολούθησαν από πάνω προς τα κάτω. Μόνο οι τρεις κάτω όροφοι, συμπεριλαμβανομένων των υπόγειων, χτίστηκαν από κάτω προς τα πάνω. Οι γυάλινες προσόψεις είναι καλυμμένες με καφέ και πράσινο και η δομή που μοιάζει με βύσμα προστέθηκε αργότερα στην κορυφή.

Η μέθοδος κατασκευής από την κορυφή προς τα κάτω λέγεται ότι προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση κόστους και χρόνου, καθώς επιτρέπει την κατασκευή των δαπέδων στο επίπεδο του υπογείου και την ανύψωση προς τα πάνω, αντί να μετακινούν τους εργαζόμενους, το υλικό κατασκευής και τον εξοπλισμό από το δάπεδο στο πάτωμα.

torres-de-colon-1

torres-de-colon-2

Αν και μια ασυνήθιστη τεχνική κατασκευής, το Torres de Colón δεν είναι το μοναδικό κτίριο που θα κατασκευαστεί με αυτόν τον τρόπο. Η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας, στο Δουβλίνο, και το Standard Bank Center στο Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική, κατασκευάστηκαν και τα δύο από την κορυφή προς τα κάτω.

Υπάρχουν τουλάχιστον τρία κτίρια στην Πολωνία χτισμένα από πάνω προς τα κάτω. Το Trzonolinowiec, που χτίστηκε το 1961-1967, αναφέρεται μερικές φορές ως “κρεμασμένο άτομο”. Βρίσκεται στο Βρότσλαβ. Τα άλλα δύο βρίσκονται στην πόλη Γκντανσκ και το Κατοβίτσε.

Η βουλγαρική πόλη της Σόφιας διαθέτει επίσης ένα τέτοιο κτίριο, που χτίστηκε τη δεκαετία του 1970.

sofia-building

Το 1959, χρησιμοποιήθηκε μια διαφορετική πειραματική τεχνική για την κατασκευή ενός κτιρίου κατοικιών στη βιομηχανική πόλη του Magnitogorsk της Ρωσίας. Αντί να έχουν δάπεδα αναρτημένα από τα καλώδια, τα προκατασκευασμένα δάπεδα ανασηκώθηκαν στη θέση τους και στερεώθηκαν στα πατώματα πάνω.

Μια παραλλαγή αυτής της τεχνικής αναπτύχθηκε στην Ολλανδία. Ονομάζεται Jackblock.

Προκατασκευασμένα δάπεδα που ανεγέρθηκαν για την ανέγερση οικιστικού συγκροτήματος στο Magnitogorsk της Ρωσίας:

top-down-house-russia-1

 

top-down-house-russia-2

Το σπίτι όπως φαίνεται σήμερα:

top-down-house-russia-3