Translate this page

Οι ιδιοκτήτες σκύλων συχνά αναρωτιούνται τι συμβαίνει όταν οι αγαπημένοι τους φίλοι τους κοιμούνται.

Αποδεικνύεται ότι μπορούν να μάθουν, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές στην Ουγγαρία εκπαίδευσαν 15 κατοικίδια ζώα για να καθίσουν και να ξαπλώσουν χρησιμοποιώντας φράσεις αγγλικής αντί για ουγγρικά που ήδη γνώριζαν. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες συσχέτισαν μικρά ηλεκτρόδια στα κεφάλια των σκύλων για να καταγράψουν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα ενώ κοιμούνται.

Τα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια 3 ωρών, οι εγκέφαλοι των σκύλων βίωσαν σύντομες, επαναλαμβανόμενες στιγμές εγκεφαλικής δραστηριότητας «αργού κύματος» που διαρκούν μερικά λεπτά. Εμπλουτισμένα μέσα σε αυτές τις βραδύτερες ταλαντώσεις, υπήρχαν «άμβλεις ύπνου», εκρήξεις δραστηριότητας διαρκείας 0,5 έως 5 δευτερολέπτων που μοιάζουν με ένα τρένο γρήγορων ρυθμικών κυμάτων σε εγγραφές EEG και είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν τη μνήμη, τη μάθηση, τη γενική νοημοσύνη και την υγιή γήρανση σε ανθρώπους και αρουραίους.

Related image

 

Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που η μελέτη έγινε λεπτομερώς σε σκύλους. Όπως και αυτές των ανθρώπων και των αρουραίων, οι άξονες του ύπνου των σκύλων εμφανίζονται σε μικρούς κύκλους στην περιοχή 9-hertz έως 16-hertz. σε ανθρώπους και αρουραίους, αυτοί οι κύκλοι συνδέονται με την ενοποίηση της μνήμης.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι ο αριθμός των περιόδων αδράνειας ανά λεπτό συσχετίστηκε με το πόσο καλά τα σκυλιά έμαθαν το νέο ξένο λεξιλόγιο τους, αναφέρουν οι ερευνητές.

Image result for σκύλος ύπνος

Και -όπως και στον άνθρωπο τα θηλυκά είχαν περισσότερες περιόδους αδράνειας ανά λεπτό από τους άνδρες και είχαν καλύτερη απόδοση κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Περίπου το 30% των θηλυκών έμαθαν τις νέες λέξεις, σε σύγκριση με περίπου το 10% των ανδρών. Αυτό υποδηλώνει, λένε οι ερευνητές, ότι τα σκυλιά μπορούν να χρησιμεύσουν ως μοντέλα για να κατανοήσουν καλύτερα τη λειτουργία των δικών μας ατράκτων.

ΠΗΓΗ: http://science.sciencemag.org/