Translate this page

Περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας του Σουδάν, το Χαρτούμ, σε μια κοιλάδα γνωστή ως Nubia, βρίσκονται τα ερείπια τριών αρχαίων βασιλικών Κουθητών. Εδώ, μπορεί κανείς να βρει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αρχαίων πυραμίδων που χτίστηκε ποτέ.

Αν και λιγότερο γνωστές από τις πυραμίδες στη Γκίζα της Αιγύπτου, και μικρότερες σε μέγεθος από τις αιγυπτιακές τους ξαδέλφες, οι πυραμίδες της Nubian δεν είναι λιγότερο αξιοσημείωτες.

Αυτές οι πυραμίδες χτίστηκαν πριν από περίπου 2.500 χρόνια, πολύ καιρό αφού οι Αιγύπτιοι είχαν σταματήσει να τοποθετούν τους Φαραό σε τεράστιους τάφους, μια πρακτική που σχεδόν τους χρεοκόπησε. Οι βασιλιάδες Nubian, ωστόσο, ήταν σαφώς γοητευμένοι από αυτές τις μαμούθ δομές και προσπάθησαν να τους μιμηθούν.

nubian-pyramids-13

Το βασίλειο Kush άνθισε για 900 εκατό χρόνια από περίπου το 800 π.Χ. έως το 280 π.Χ. και κατέλαβε την εξουσία πάνω σε μια τεράστια περιοχή που καλύπτει μεγάλο μέρος του Δέλτα του Νείλου και ακόμα πιο νότια ως το Χαρτούμ.

nubian-pyramids-4

Η Μερόη υπήρξε ως πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια των τελικών φάσεων της αυτοκρατορίας. Εδώ, στην πρωτεύουσά τους, οι Νούβες έχτισαν περίπου 80 πυραμίδες ριζικά μειωμένες πάνω από τους τάφους των βασιλιάδων και των βασίλισσες του βασιλείου των Κουθητών.

nubian-pyramids-5

Βρίσκονται σε ύψος από 20 πόδια έως 100 πόδια και ορθώνονται από αρκετά μικρά θεμέλια που σπάνια ξεπερνούν τα 25 πόδια, δίνοντας στις πλευρές των πυραμίδων απότομες γωνίες. Μία από τις μεγαλύτερες από τις πυραμίδες που χτίστηκαν για τους ηγέτες του Kush ήταν για μια γυναίκα, βασίλισσα Σανακδακέτο (170-150 π.Χ.). Οι πλευρές των πυραμίδων διακοσμούνται με διακοσμητικά στοιχεία από τις κουλτούρες της Φαραονικής Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Ρώμης.

nubian-pyramids-6

Συνολικά, οι ηγέτες Kush έχτισαν περισσότερες από 250 πυραμίδες – περισσότερο από το διπλάσιο του αριθμού των πυραμίδων στο σύνολο της Αιγύπτου. Διανέμονται σε μια μικρή περιοχή στην έρημο του Σουδάν.

nubian-pyramids-7

Σχεδόν όλες οι πυραμίδες έχουν λεηλατηθεί πριν από καιρό. Την εποχή της εξερεύσεώς τους από τους αρχαιολόγους τον 19ο και 20ο αιώνα βρέθηκαν μερικές πυραμίδες που περιείχαν τα λείψανα, βέλη, άλογα, ξύλινα κιβώτια, έπιπλα, αγγειοπλαστικά ευρήματα, , και πολλά άλλα αντικείμενα που πιστοποιούν εκτεταμένο εμπόριο με την Αίγυπτο και τον ελληνιστικό κόσμο.

nubian-pyramids-3

Σήμερα, το Meroe είναι ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός χώρος στο Σουδάν και ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα στο Σουδάν. Αλλά η χώρα, που καταστράφηκε από τον εμφύλιο πόλεμο, τώρα λαμβάνει λιγότερους από 15.000 τουρίστες ετησίως.

nubian-pyramids-8

nubian-pyramids-1

nubian-pyramids-11

nubian-pyramids-12

nubian-pyramids-18

nubian-pyramids-15

nubian-pyramids-16

nubian-pyramids-17