Translate this page

Έχει βρεθεί κρασί πολλών ετών, επίσης τυρί και άλλα τρόφιμα μετά από εκατοντάδες χρόνια χωρίς να έχουν αλλοιωθεί στο παραμικρό.

Έστω κι αν αυτές οι ανακαλύψεις εγείρουν ερωτηματικά για το πόσο ασφαλής είναι η κατανάλωσή τους, υπάρχουν τροφές που δεν χαλάνε με τίποτα και σχεδόν διαρκούν για πάντα…

1. Μέλι

Το 2015 αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μέλι ηλικίας 3.000 ετών, σε τάφους στην Αίγυπτο που ήταν απόλυτα βρώσιμο. Αυτή η ανθεκτικότητα οφείλεται στα μοναδικά χαρακτηριστικά του μελιού: έχει χαμηλή περιεκτικότητα νερού και υψηλή περιεκτικότητα σακχάρων, επομένως τα βακτηρίδια δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτό. Το μέλι περιέχει επίσης μικρές ποσότητες υπεροξειδίου του υδρογόνου, το οποίο εμποδίζει την ανάπτυξη μικροβίων.

2. Αποξηραμένοι καρποί

Όπως και με το μέλι, το κλειδί για τη μεγάλη διάρκεια ζωής τους είναι η επεξεργασία και η αποθήκευση. Οι αποξηραμένοι καρποί έχουν αυξημένη συγκέντρωση σακχάρων και μειωμένη περιεκτικότητα σε νερό, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τα βακτήρια να αναπτυχθούν. Εάν το δοχείο αποθήκευσής τους είναι αεροστεγές, θα διαρκέσουν για χρόνια.

3. Σάλτσα σόγιας

Η σάλτσα σόγιας έχει διάρκειας ζωής τουλάχιστον 3 χρόνων. Ο συνδυασμός της περιεκτικότητάς της σε αλάτι και η ζύμωση υποδηλώνει ότι εάν δεν έχει ανοιχτεί, θα διαρκέσει πολύ. Πόσο καιρό; Αυτό εξαρτάται από τον τύπο της σάλτσας σόγιας και, αφότου ανοιχτεί η συσκευασία, από τη θερμοκρασία στην οποία αποθηκεύεται.

4. Ξίδι

Η όξινη φύση του, που παραδοσιακά επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας βακτήρια για τη ζύμωση, σημαίνει ότι άλλα βακτήρια δύσκολα μπορούν να αναπτυχθούν εδώ. Ενώ το λευκό ξίδι διατηρείται σχεδόν αμετάβλητο επ’ αόριστον, άλλα ξίδια μπορεί να αλλάξουν χρώμα ή να παράξουν ίζημα. Τυπικά αυτό δεν θα επηρεάσει την ασφάλεια του προϊόντος, μόνο την εμφάνιση και ίσως τη γεύση.

5. Λευκό ρύζι

Το κλειδί για τη διατήρηση του ρυζιού φαίνεται να είναι η ατμόσφαιρα και η θερμοκρασία. Μελέτες έχουν αναφέρει ότι η χαμηλή θερμοκρασία (περίπου 3℃) και η έλλειψη οξυγόνου είναι σημαντικά για τη μακροζωία του. Το καστανό ρύζι, αν και συχνά θεωρείται υγιέστερο, έχει μικρότερη διάρκεια ζωής.

6. Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα φαίνεται να αντέχει περισσότερο στον χρόνο επειδή δεν περιέχει γάλα στη σύστασή της. Βέβαια, αν δεν φυλάσσεται σε σταθερή θερμοκρασία, το λίπος έρχεται στην επιφάνεια, δημιουργώντας μούχλα. Αντίθετα, αν αποθηκεύεται σε σταθερή θερμοκρασία, μπορεί να διαρκέσει δύο ή περισσότερα χρόνια.

7 & 8. Ζάχαρη & αλάτι

Πολλά από τα τρόφιμα που διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι. Με απλά λόγια, τα δύο αυτά συστατικά απωθούν την υγρασία από ένα τρόφιμο, δυσκολεύοντας τα βακτήρια να αναπτυχθούν. Αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιούμε αλάτι στα αλλαντικά ή ζάχαρη στη μαρμελάδα. Ως τρόφιμα αυτά καθαυτά, αν το αλάτι και η ζάχαρη αποθηκευθούν μακριά από υγρασία, θα διαρκέσουν επ’ αόριστον.

πηγη:http://perierga.gr