Translate this page

Η Apple βρίσκεται στο προσκήνιο εδώ και μερικές εβδομάδες λόγω της κυκλοφορίας του iPhone X, το οποίο έχει προκαλέσει παγκόσμια φρενίτιδα.

Πρόκειται για ένα top-tier smartphone με κορυφαία χαρακτηριστικά και κατασκευή απαράμιλλης ποιότητας. Έχει όμως και ένα τεράστιο κόστος αγοράς.

Πριν από λίγο, ένας εκ των δημοφιλέστερων Youtubers παγκοσμίως που ασχολούνται με την τεχνολογία, ο Unbox Therapy, δημοσίευσε ένα βίντεο με το οποίο εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν συνιστά την αγορά του iPhone X. Ο Lew (το όνομα πίσω από το γνωστό προαναφερθέν κανάλι) σημείωσε επανειλημμένα πως υπάρχουν high-end smartphones που παρέχουν τις ίδιες ή περισσότερες δυνατότητες στην μισή τιμή.

Το συγκεκριμένο βίντεο μας έβαλε σε σκέψεις, οδηγώντας μας στην κατάθεση σκέψεων για το πιο… καυτό ερώτημα που αφορά το iPhone X και ένα αιώνιο θέμα για τα Apple προϊόντα. Αξίζει πραγματικά τα λεφτά του;

Αν ψάχνει κάποιος μια γρήγορη απάντηση στο ζήτημα, εκείνη έχει ως εξής. Όχι. Φυσικά και δεν αξίζει να πληρώσει κάποιος το ποσό των 1200 ευρώ (τουλάχιστον) για να αποκτήσει ένα smartphone.

Η μέση τιμή ενός κινητού τηλεφώνου στην ομώνυμη αγορά είναι κατά πολύ χαμηλότερη εκείνης του iPhone X, κάτι που σημαίνει πως (προς το παρόν) τα smartphones δεν βρίσκονται στο ίδιο τιμολογιακό εύρος με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Απεναντίας, το X βρίσκεται, όχι απλώς στο ίδιο εύρος, αλλά και πάνω από την μέση τιμή ενός αξιόλογου laptop ή desktop.

Για να εξηγήσουμε τον λόγο που η Apple έχει τοποθετήσει τόσο ψηλά την επετειακή πρόταση της στον… τιμοκατάλογο των κινητών συσκευών, θα πρέπει να ελέγξουμε άλλους παράγοντες. Μια αιτία θα μπορούσε να είναι το κόστος κατασκευής του προϊόντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες και διάφορες αναφορές, τα εξαρτήματα από τα οποία αποτελείται το iPhone X κοστίζουν συνολικά κάπου ανάμεσα στα 350 και τα 420 δοκάρια.

Από εκεί και πέρα, στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται μια σειρά από αλλά έξοδα, όπως είναι τα κόστη συναρμολόγησης, τα κόστη αποστολής αποθέματος στους διάφορους πωλητές ανά τον κόσμο ή φυσικά το κεφάλαιο που χρησιμοποιήθηκε στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης για την τελική «σύλληψη» της ιδέας του κινητού.

Αν λοιπόν το προϊόν, στην προκειμένη περίπτωση το iPhone X, απαιτεί από τον κατασκευαστή ένα ποσό της τάξης των 350-420 δολαρίων μόνο για τα εξαρτήματα και με τα κόστη αρκετών άλλων παραγόντων να μην έχουν μπει ακόμα στην εξίσωση, τότε σίγουρα η τελική τιμή του θα ακουμπάει το «ταβάνι» των 1000 ευρώ.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως η Apple έχει συγχωροχάρτι για την τιμολόγηση του X στα 1200 ευρώ, αλλά θα ήταν αδύνατο, σύμφωνα με την πολιτική που ακολουθεί τόσα χρόνια, να το κοστολογήσει κοντά στο εύρος τιμών άλλων ανταγωνιστών, όπως είναι τα OnePlus smartphones ή ακόμα και τα V30, Galaxy S8.

Άσχετα όμως με το αν τα υλικά / εξαρτήματα κατασκευής του είναι τόσο ποιοτικά, η κατασκευή των OnePlus 5TEssential PhoneRazer PhoneGalaxy S8LG V30 ή Huawei Mate 10 Pro είναι εξίσου αξιόλογη. Οι προαναφερθείσες προτάσεις κυμαίνονται από τα 500 έως τα 800 ευρώ, δηλαδή τουλάχιστον 400 ευρώ φθηνότερα από το iPhone X. Που υστερούν;

Από που πήραν το ονομά τους μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες

Σύμφωνα με αναρίθμητες συγκρίσεις, τεστ ταχύτητας, διαγωνισμούς καλύτερης κάμερας κλπ, το X υστερεί σε μια σειρά από παράγοντες και δυνατότητες (μεταξύ άλλων, υποδοχή για κάρτες MicroSD, υποδοχή 3.5mm jack για ακουστικά, λιγότερη διαθέσιμη RAM της οποίας η απουσία γίνεται πλέον εμφανής, περιορισμένες δυνατότητες του iOS ως κλειστό λειτουργικό), αλλά αποδεικνύεται καλύτερο σε άλλες κατηγορίες (κάμερα, TrueDepth module, επεξεργαστική ισχύ, ποιότητα οθόνης, λιγότερα bugs στο λογισμικό, το μονοπώλιο του iOS, ασύγκριτη συνδεσιμότητα / επικοινωνία με το οικοσύστημα της Apple).

Αντικειμενικά, τα χαρακτηριστικά στα οποία υπερέχει το iPhone X δεν δικαιολογούν την αυξημένη του τιμή. Άλλωστε, η πλειοψηφία των ανταγωνιστών δεν υστερεί αισθητά σε κανένα από αυτά. Όμως η μη ύπαρξη εισόδων για MicroSD και 3.mm Jack που παρατηρούμε στο X θα μπορούσε να αποτρέψει χιλιάδες καταναλωτές από την αγορά του.

Άρα, ο ισχυρισμός πως το νέο smartphone της Apple είναι ακριβότερο λόγω συγκεκριμένων χαρακτηριστικών δεν ευσταθεί. Διαφορετικά, θα πρέπει όλοι οι υπόλοιποι ανταγωνιστές που υποστηρίζουν επέκταση αποθηκευτικού χώρου και ενσύρματα ακουστικά να κοστολογούνται αναλόγως.

iPhone X: Μαθητές δουλεύουν παράνομα 11ωρα για την κατασκευή του στην Κίνα

Οδηγούμαστε σε μόλις δυο παράγοντες που δικαιολογούν την τιμή του iPhone X. Ο πρώτος είναι ο λόγος που προκαλεί την μεγαλύτερη δυσανασχέτηση στο στρατόπεδο των Android fans και δεν είναι άλλος από την θέση του iPhone ως προϊόν στην κοινωνία.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, τα iPhones έχουν «περάσει» στις συνειδήσεις των ανθρώπων ως αντικείμενα πολυτελείας. Όπως ο οίκος Rolex είναι ο δημοφιλέστερος κατασκευαστής ρολογιών πολυτελείας, αλλά υπάρχουν άλλοι οίκοι με εξίσου ποιοτικά ή/και πολύ πιο ακριβά μοντέλα, όμως εκείνος έχει χαραχτεί στις συνειδήσεις των πολιτών ως η επιτομή του ακριβού ρολογιού, έτσι και η Apple πλέον χαίρει αυτής της θέσης στο κοινωνικό status με τα iPhones, τα οποία δεν μπορούν να απευθύνονται σε όλους, “δεν γίνεται” να είναι προσιτά. Τώρα πια η τιμολογιακή τους συμπεριφορά μοιάζει με εκείνη των κοσμημάτων.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο το iPhone X μπορεί και κοστίζει τόσο, είναι ένας που σημειώθηκε παραπάνω, αλλά δεν αναλύσαμε. Πρόκειται για το iOS, το λειτουργικό της Apple που κανείς συναντά μόνο στα iPhones, iPads και iPod Touches. Η ενδοεπικοινωνία των προϊόντων του Cupertino, το οικοσύστημα που υπάρχει μεταξύ τους, καθιστά την μετάβαση σε Android ιδιαίτερα δύσκολη για κάποιον που έχει στην κατοχή του έναν Mac υπολογιστή ή ένα iPad (ή και τα δυο). Όσα χαρακτηριστικά παρόμοια του iPhone και αν ενσωματώνουν οι προτάσεις των ανταγωνιστών, δεν θα λειτουργούν ποτέ με το iOS.

Μπορεί να είναι ένα κλειστό λειτουργικό σύστημα με περιορισμένες δυνατότητες σε σχέση με το Android, αλλά η σταθερότητα, η ομαλότητα, η εγγύηση για αναβαθμίσεις στις μεταγενέστερες εκδόσεις και η επικοινωνία με άλλες Apple συσκευές το καθιστούν ιδιαίτερο.

14χρονη πέθανε από ηλεκτροπληξία από φθαρμένο καλώδιο iPhone 6

Τελικά, γιατί είναι τόσο ακριβό το iPhone X; Είναι ένας συνδυασμός των παραπάνω. Το συνολικό κόστος παραγωγής (από τα εξαρτήματα μέχρι την άφιξη του στα ράφια των καταστημάτων) του είναι ιδιαίτερα υψηλό, πλέον τα iPhones έχουν αποκτήσει μια θέση στην κοινωνία που “αναγκάζουν” την Apple να τα κοστολογεί πιο πάνω (ίσως γιατί εκείνη το ήθελε) από τον ανταγωνισμό (Το Galaxy Note 8 κοστίζει 1030 ευρώ και πρέπει να το περάσουμε) και σε συνδυασμό με το μονοπώλιο του iOS, η επετειακή συσκευή του Cupertino βρίσκεται ξαφνικά να ανταγωνίζεται πανίσχυρα Windows PCs, ακόμα και MacBooks, στα εύρη τιμών.

Αξίζει τα λεφτά του το iPhone X; Στην πραγματικότητα, όχι, φυσικά δεν τα αξίζει. Η αλήθεια είναι πως τα high-end Android smartphones του 2017 ανταγωνίζονται στα ίσα το X. Η πλειοψηφία τους έχει μοντέρνο, bezel-less σχεδιασμό, ενσωματώνουν κορυφαίους επεξεργαστές και ποιοτικές κάμερες.

Η Apple ετοιμάζει 3 smartphones με το design του iPhone X

Όμως, υπάρχει μόνο ένα smartphone στον κόσμο που συνδυάζει όλα τα παραπάνω, λειτουργεί με iOS και στην πλάτη του φέρει το logo της Apple. Αυτό είναι το iPhone X. Για τους εκατομμύρια κατόχους iPhones εκεί έξω που θέλουν να παραμείνουν στο οικοσύστημα του Cupertino, αλλά να ξεφύγουν από το βαρετό design των iPhone 8 / 8 Plus, δεν υπάρχει (αυτή την στιγμή) άλλη επιλογή εκτός του X. Είναι σαν να έχει το μονοπώλιο σε μια αγορά που δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση.

Από μια συγκεκριμένη οπτική γωνία λοιπόν, όσο παράξενο και αν φαίνεται, το iPhone X… αξίζει τα λεφτά του. Συμφωνείτε;

πηγη:https://techblog.gr