Translate this page

Κάνει παγωνιά, μυρίζουν ξύλα και παϊδάκια που ψήνονται στα κάρβουνα. Μουσικές μπλέκονται στην πλατεία από τα μπαράκια που βγάζουν ηχεία και στον δρόμο.

Στο κεντρικό πλακόστρωτο οι εκδρομείς περπατούν ανάμεσα στα πέτρινα κτίρια, ψωνίζουν βότανα, ζυμαρικά, τουρσιά από τον γυναικείο συνεταιρισμό κι ύστερα απολαμβάνουν βασιλικές παροχές στους πολυτελείς ξενώνες.

Ο Αγιος Αθανάσιος Πέλλας, 35 χλμ. από την Εδεσσα, αποτελεί και μια πρώτης τάξεως βάση για εξορμήσεις στην πλούσια φύση του Καϊμάκτσαλαν, αφού παρέχει κάθε είδους διευκόλυνση στους επισκέπτες.

Το χιονοδρομικό κέντρο απέχει από το χωριό μόλις 15 χλμ. και βρίσκεται δίπλα στα σύνορα με τη FYROM. Σε υψόμετρο 2.470 μ., είναι το ψηλότερο της Ελλάδας και με τον ψηλότερο αναβατήρα, διαθέτει 9 πίστες μικρής και μέτριας δυσκολίας, 6 αναβατήρες και σύστημα τεχνητού χιονιού. Ακόμη όμως κι αν δεν φοράτε πέδιλα, μπορείτε να κάνετε βόλτα με snowcat στο πανέμορφο σερβικό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, στα 2.524 μ., απολαμβάνοντας τη θέα μέχρι τον Ολυμπο και τη FYROM.
Κατά τα άλλα, θα ευχαριστηθείτε διαδρομές στο βουνό, ενώ αξίζει να κατηφορίσετε προς την Αρνισσα και τη λίμνη Βεγορίτιδα.

Κάντε τον γύρο της, ο οποίος περνά από το χωριό Αγιος Παντελεήμονας, όπου διοργανώνονται δραστηριότητες, και από τα διάσημα οινοποιεία της περιοχής ή επισκεφτείτε την Εδεσσα για μια βόλτα στη γειτονιά Βαρόσι και στον υπέροχο καταρράκτη της.

Σε καμία περίπτωση μη φύγετε από την περιοχή χωρίς μια βουτιά στα λουτρά Πόζαρ, στο φαράγγι του Αγίου Νικολάου. Η φυσική εξωτερική πισίνα μπορεί να περιβάλλεται από χιόνι, τα ιαματικά νερά όμως στα οποία θα κολυμπήσετε αγγίζουν τους 37 βαθμούς Κελσίου και αχνίζουν μες στο αλπικό σχεδόν κρύο!

 

Τοπικές Γεύσεις & Προϊόντα

Στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο όπως και σε όλα τα χωριά του Καϊμάκτσαλαν θα βρείτε μία πλούσια παραδοσιακή κουζίνα και πολλά αγνά ντόπια προϊόντα.

Μερικές από τις ξεχωριστές γεύσεις της τοπικής κουζίνας είναι το τσομλέκι, το σταμνάτο, το γριβάδι, ο γουλιανός, η κάσια, οι πίτες, ο τραχανάς κ.ά. Μπορείτε να δοκιμάσετε, ακόμη και να προμηθευτείτε εξαιρετικά τοπικά προϊόντα, όπως μέλι, φρούτα, γλυκά κουταλιού, τυρί μπάτσο, «τσούσκες» πιπεριές, και ζυμαρικά.

Αναπόσπαστο κομμάτι της ντόπιας γαστρονομίας το τσίπουρο.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος του Αγίου Αθανασίου οργανώνει κάθε χρόνο σημαντικές ανοικτές εκδηλώσεις.

– Γιορτή Αγίου Γεωργίου στον χώρο του ομώνυμου παρεκκλησιού, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής και χορευτικών συγκροτημάτων.
– Ετήσιο Αντάμωμα, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής και χορευτικών συγκροτημάτων, στις 15 Αυγούστου.
– Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Φίλοι του Καϊμακτσαλάν» οργανώνουν ανοιχτή κατασκήνωση με τοπική μουσική, φασολάδα και γίδα βραστή, το 1ο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.
– Πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής. Πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα.
– Αφιέρωση Ζώων – Δημοπρασία: Τοπικό έθιμο με ομαδικό ψήσιμο στην περιοχή όπου πέντε δέντρα ενώνονται σχηματίζοντας ένα ανθρώπινο σώμα. Παραδοσιακή μουσική και χορός. Πραγματοποιείται στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στις 23 Απριλίου.
– Παραδοσιακό πανηγύρι με μουσική, χορό και παραδοσιακά εδέσματα της Αναλήψεως, 40 μέρες μετά το Πάσχα, πραγματοποιείται στην πλατεία του Αγίου Αθανασίου.
– Οι Φωτιές των Χριστουγέννων: Στις 23 Δεκεμβρίου, στην κεντρική πλατεία του Παλαιού Αγίου Αθανασίου ανάβουν μεγάλες φωτιές και γύρω τους συγκεντρώνεται ο κόσμος και γλεντούν με παραδοσιακή μουσική και φαγητό.

Αξιοθέατα Παλαιός Άγιος Αθανάσιος

Εκκλησίες: Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Παλαιού Αγίου Αθανασίου είναι η εκκλησία της Αναλήψεως με καλοδιατηρημένο τέμπλο, που κτίστηκε το 17ο αιώνα, και δεσπόζει στην άκρη του χωριού. Πρόκειται για μία τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική, με νάρθηκα στη μεγάλη πλευρά της. Εσωτερικά κοσμείται με εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας. Επισκεφθείτε το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου στον ομώνυμο λόφο, απ’ όπου μπορείτε να θαυμάσετε μία υπέροχη θέα προς τη λίμνη Βεγορίτιδα και τα παραλίμνια χωριά. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου πέντε δέντρα ενώνονται με τέτοιον τρόπο, σχηματίζοντας ένα ανθρώπινο σώμα.

Το δάσος του Καϊμάκτσαλαν: Είναι μία περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους. Αποτελώντας σημαντικό βιότοπο, έχει αναγνωριστεί ως προστατευόμενη περιοχή με το NATURA 2000 και έχει ενταχθεί στο δίκτυο CORINE. Το δάσος φιλοξενεί ζαρκάδια, ελάφια, λαγούς, αγριογούρουνα, αρκούδες και άλλα ζώα.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας-Καϊμάκτσαλαν: Στην περιοχή δεσπόζει το όρος Βόρας- Καϊμακτσαλάν, που αποτελεί το τρίτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Σε απόσταση μόλις 10 χλμ από τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο λειτουργεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν, με σύγχρονες εγκαταστάσεις και εξαιρετική θέα. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα  χιονοδρομικά της χώρας μας, με τον ψηλότερο αναβατήρα στην Ελλάδα, σε υψόμετρο 2.480 μ. Οι πίστες του, φημισμένες για το μεγάλο πλάτος τους και τις ήπιες κλίσεις τους, ικανοποιούν όλα τα γούστα των χιονοδρόμων.

Υδροβιότοπος Άγρα – Νησίου – Βρυττών: Μία επίσκεψη στη λίμνη-υγροβιότοπο Άγρα-Νησίου-Βρυττών αποτελεί μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη. Η τεχνητή λίμνη καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος της από υδρόβια βλάστηση, και φιλοξενεί πολλά είδη πανίδας, αλλά και σπάνια είδη ορνιθοπανίδας. Ερωδιοί, κύκνοι, πελεκάνοι, αλκυόνες, βαλτόπαπιες καθώς και πολλά άλλα είδη πάπιας, είναι μερικά από τα πτηνά που βρίσκουν καταφύγιο στη λίμνη.

Ο υδροβιότοπος προστατεύεται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία ως ένας τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που φιλοξενεί σπάνια είδη πανίδας. Η περιήγηση της λίμνης μπορεί να γίνει με αυτοκίνητο, βαρκάδα, ακόμα και με τρένο.

Δραστηριότητες Παλαιός Άγιος Αθανάσιος

Στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε πολλές δραστηριότητες όπως παραπέντε, πεζοπορία, σκι στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρας-Καϊμάκτσαλαν, ποδήλατο βουνού, ιππασία, ορειβασία κ.ά.

Ορειβασία

Πολλές ορειβατικές διαδρομές διοργανώνονται και ξεκινούν από τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο στις κατάφυτες πλαγιές του Βόρα-Καϊμάκτσαλαν μέσα από το Μαύρο Δάσος.

Ιππασία

Στον Δήμο Αριδαίας, στο χωριό Όρμα, λειτουργεί ιππικός όμιλος και σχολή ιππασίας με ειδικά εκπαιδευμένα άλογα που προσφέρουν βόλτες σε ενήλικες και παιδιά.

Πεζοπορία

Πανέμορφες διαδρομές μέσα από κατάφυτα δάση ξεκινούν από τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο και την Αριδαία.

Παραπέντε

Αν θέλετε να νιώσετε τη μοναδική εμπειρία της πτήσης με διπλό παραπέντε πάνω από τις κορυφές του Καϊμάκτσαλαν με θέα την Λίμνη Βεγορίτιδα, μπορείτε να πάτε στην θέση Κερασιές και από εκεί να απογειωθείτε στο ανεμοδρόμιο Παναγίτσας.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμάκτσαλαν προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις στους λάτρεις της περιπέτειας και της δράσης. Εκτός από το σκι μπορείτε να επισκεφθείτε το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στα 2.524μ., να κάνετε ατελείωτες βόλτες με τα snowmobiles και να δοκιμάσετε τα Airboard Trail. Τα Airboard Trail είναι φουσκωτές σανίδες ειδικές για κίνηση στο χιόνι, και υπάρχει μια πίστα όπου μπορείτε να κινείστε με τα Airboard Trail.

Επίσης, υπάρχει ειδικά διαμορφωμένη και περιφραγμένη πίστα για τους λάτρεις του snowboard, ενώ υπάρχει και ειδικευμένο προσωπικό για να βοηθάει τους επισκέπτες. Εκτός από τις στιγμές περιπέτειας μπορείτε να χαλαρώσετε στο chalet του χιονοδρομικού κέντρου απολαμβάνοντας τον καφέ ή το τσάι σας.

Πώς θα πάτε

Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος απέχει 30 χλμ από την Έδεσσα.

Από την Αθήνα μπορείτε να φτάσετε στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο αν ακολουθήσετε την Ε.Ο. Κατερίνης-Θεσ/νίκης, στρίψετε έπειτα για Βέροια και από κει ακολουθήσετε τη σήμανση προς Αλεξάνδρεια – Γιαννιτσά – Έδεσσα. Από την Έδεσσα ακολουθείτε τη σήμανση προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν που μετά από 30 χλ. θα σας οδηγήσει στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο. Η απόσταση είναι 605 χλμ.

Από τη Θεσσαλονίκη μπορείτε να φτάσετε στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο μέσω της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Βέροιας . Αφού στρίψετε στην έξοδο για Βέροια, ακολουθείτε πορεία προς Αλεξάνδρεια – Γιαννιτσά – Έδεσσα, και έπειτα ακολουθείτε τη σήμανση προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν που μετά από 30 χλμ θα σας οδηγήσει στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο. Η απόσταση είναι 120 χλμ.

Καθημερινά εκτελούνται δρομολόγια του ΚΤΕΛ από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη προς την Έδεσσα. Επίσης υπάρχουν τακτικές σιδηροδρομικές συνδέσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη προς Έδεσσα.

Η διαμονή σας

Επιλέξτε το Kaimak Inn Spa & Resort (τηλ. 23817-74340, www.kaimakinn.gr, τις γιορτές από Δευτέρα έως Παρασκευή από 170 ευρώ, Σαββατοκύριακα 200 ευρώ). Eπίσης, το Miramonte Chalet Hotel (τηλ. 23810-39904, www.miramonte.gr, από 150 ευρώ τις καθημερινές, 275 ευρώ τα Σαββατοκύριακα) και το Domotel Neve Mountain Resort (τηλ. 23810-39800, www.domotel.gr, γιορτινό πακέτο 3 διανυκτερεύσεων από 195 ευρώ/βραδιά).

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com

Που θα φάτε

Για φαγητό καθίστε οπωσδήποτε στον Πέτρο (τηλ. 23810-31795) και δοκιμάστε φασουλοταβά, κρέας στη γάστρα και άλλα πεντανόστιμα μαγειρευτά. Καλή επιλογή και η Καλύβα (τηλ. 23810-31898), αξίζει όμως να φτάσετε έως το χωριό Παναγίτσα για τις μικρασιατικές γεύσεις της ταβέρνας Πέτρινο (τηλ. 23810-34033).

πηγη:http://www.kathimerini.gr     http://web-greece.gr