Translate this page

Για σχεδόν μισό αιώνα, η Ατλάντικ Σίτυ, στο Νιου Τζέρσεϊ των Ηνωμένων Πολιτείων, φιλοξένησε έναν σχεδόν φανταστικό πόλο έλξης για να πιστέψει κάποιος.

Ένα φαινομενικά ατρόμητο άλογο με μια νεαρή γυναίκα στην πλάτη του θα πηδούσε από έναν πύργο με ύψος περίπου 40 πόδια σε μια πισίνα νερού κάτω. Το κόλπο έλαβε χώρα στο δημοφιλή χιονοδρομικό κέντρο Atlantic City του Atlantic City, όπου εκπαιδευμένα άλογα έκαναν εξάσκηση μέχρι τέσσερις φορές την ημέρα και επτά ημέρες την εβδομάδα.

Η ιδέα του καταδύοντος αλόγου εφευρέθηκε στο Τέξας από τον ” Doctor ” William Frank Carver, έναν σκωτσέλο του 19ου αιώνα που περιόδευσε στην άγρια δύση διοργανώνοντας σόου με εκπαιδευμένα ζώα και σκοποβολές. Η ιστορία λέει ότι το 1881, ο Carver διέσχισε μια ξύλινη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Platte στη Νεμπράσκα όταν η γέφυρα έσπασε, βυθίζοντας τον και το άλογό του στον ποταμό

 

Η ιδέα των καταδύσεων με άλογο μεγάλωσε μετά από αυτό το ατύχημα, και με την πάροδο του χρόνου έγινε η πιο αγαπημένη πράξη του Carver για τα σόου με ζώα που διοργάνωνε στα ταξίδια του.

Η ιδέα των καταδύσεων με άλογο μεγάλωσε μετά από αυτό το ατύχημα, και με την πάροδο του χρόνου έγινε η πιο αγαπημένη πράξη του Carver για τα σόου με ζώα που διοργάνωνε στα ταξίδια του.

 

Ο γιος του, Αλ, τον βοηθούσε να εκπαιδεύσει και να φροντίσει τα άλογα, ενώ η κόρη του, η Λορένα, λέγεται ότι ήταν ο πρώτος αναβάτης. Μέχρι τη στιγμή που η μελλοντική του νύφη, Sonora Webster, παρακολούθησε την παράσταση το 1923, ο Carver είχε δημιουργήσει δύο ομάδες κατάδυσης , οι οποίες εκτελούσαν σόους σε διαφορετικές πόλεις

 

Το καταδυτικό άλογο στο πάρκο ψυχαγωγίας Point Hanlan, Τορόντο του Καναδά.
Το καταδυτικό άλογο στο πάρκο ψυχαγωγίας Point Hanlan, Τορόντο του Καναδά.

 

Ο Carver πέθανε το 1927 λόγω αρρώστιας που επιδεινώθηκε μετά το πνίξιμο του αγαπημένου του αλόγου. Μετά το θάνατο του Carver, η κατάδυση με άλογο συνέχισε με Al Carver στο τιμόνι. Το 1928 οι καταδύσεις με άλογο ήρθαν στο Ατλάντικ Σίτυ και έγινε ένα μόνιμο προσάρτημα στο Steel Pier για τις επόμενες δεκαετίες.

 

Sonora Webster, in 1904.

 

Σύμφωνα με ισχυρισμούς, σε όλα τα χρόνια που υπήρξε το σόου, δεν υπήρξε ένα περιστατικό τραυματισμού σε κανένα από τα καταδυτικά άλογα. Ωστόσο, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τους αναβάτες.

Κατάδυση αλόγου στο νερό στο Atlantic City. Photo credit: georgelazenby/Flickr

 

Κατά μέσο όρο υπήρχαν δύο τραυματισμοί το χρόνο, συνήθως ένα σπασμένο κόκκαλο ή ένας μώλωπας. Ο πιο σοβαρός τραυματισμός στην ιστορία της επίδειξης συνέβη με την Sonora Webster, η οποία ήταν η πιο γνωστή από τους δύτες αλόγων. Εισχώρησε στις παραστάσεις του Carver το 1923 και έκανε την πρώτη της κατάδυση όταν ήταν μόλις 15 χρονών.

 

 

Το 1931, κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης, το άλογό της έπεσε στην δεξαμενή εκτός ισορροπίας, με αποτέλεσμα να χτυπήσει το πρόσωπό της πρώτα στο νερό. Η Sonora δεν κατάφερε να κλείσει γρήγορα τα μάτια της, με αποτέλεσμα να αποσπαστουν οι αμφιβληστροειδείς που την άφησαν αόρατη. Παρά την τύφλωσή της, η Sonora συνέχισε τις επιδείξεις για άλλα έντεκα χρόνια. Η ιστορία της έγινε το θέμα της ταινίας Disney το 1991 Wild Hearts Can not Broken.

 

 

 

Οι καταδύσεις συνεχίστηκαν μέχρι το 1978, όταν η πίεση από τις ομάδες δικαιωμάτων των ζώων ανάγκασε τους διοργανωτές να κλείσουν την παράσταση.

 

Το 1994, η οργάνωση του Donald Trump, η οποία κατέχει τώρα το Steel Pier, προσπάθησε να επαναφέρει την πράξη με τα μουλάκια κατάδυσης και τα μικροσκοπικά άλογα, αλλά οι δημόσιες διαμαρτυρίες έδωσαν άλλη μια φορά τέλος.

 

 

 

 

 

 

Diving horse at Atlantic City Steel Pier, 1959. Photo credit: Walter Reed/Flickr
Dimah, το παγκοσμίου φήμης καταδυτικό άλογο, Atlantic City NJ. Φωτογραφια: SwellMap / Flickr