Translate this page

Καίνε τόσο πολύ οι φόροι στα καύσιμα, ώστε φτάσαμε να έχουμε την ακριβότερη βενζίνη όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε όλο τον κόσμο, όπου και κατέχουμε την έκτη θέση!

Από τα στοιχεία παγκόσμιας έρευνας της GlobalPetrolPrices ανάμεσα σε 166 χώρες, προκύπτει ότι η Ελλάδα μοιράζεται την έκτη θέση στη σχετική λίστα με Ιταλία και Ισραήλ, έχοντας μέση τιμή 1,56 ευρώ το λίτρο, ενώ σε κάποιες περιοχές της χώρας, όπως σε Σάμο και Κυκλάδες, ξεπερνά και τα 1,70 ευρώ.

Η αιτία φυσικά βρίσκεται στους φόρους, που μετά την εκτίναξή τους στις αρχές του 2017 αντιπροσωπεύουν το 65%-70% της τελικής λιανικής τιμής, δηλαδή ποσοστό πολλαπλάσιο από ότι, για παράδειγμα, σε Γερμανία, Φινλανδία, ΗΠΑ, Καναδά και Ιαπωνία δηλαδή χώρες όπου η μέση αγοραστική δύναμη απέχει παρασάγγας της ελληνικής.

Την πιο ακριβή βενζίνη στον κόσμο πληρώνουν στο Χονγκ Κονγκ, με τιμή 1,69 ευρώ/ λίτρο, ενώ την πιο φθηνή στη Βενεζουέλα, με μόλις ένα λεπτό!

Στην Ευρώπη τα πρωτεία κατέχει η Ισλανδία με 1,67 ευρώ, ενώ τη φθηνότερη τιμή βρίσκει κανείς στη Λευκορωσία, με 0,54 ευρώ. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακριβότερη είναι η Ολλανδία (1,59 ευρώ) και φθηνότερη η Βουλγαρία με 1,04 ευρώ, γεγονός που σύμφωνα με τα Νέα εξηγεί και γιατί πολλοί Βορειοελλαδίτες διασχίζουν τα σύνορα για να φουλάρουν με βενζίνη. Στη γειτονιά μας πάντως έχουμε μακράν την πιο ακριβή βενζίνη.

Στην Αλβανία κοστίζει 1,33 ευρώ, στην Τουρκία 1,25 ευρώ, στη Κύπρο 1,24 ευρώ και στη Ρουμανία 1,15 ευρώ. Δεν κατέχουμε όμως μια από τις υψηλότερες θέσεις μόνο στη βενζίνη.