Translate this page

92η επέτειος από τη γέννηση της Mahasweta Devi

Το σημερινό Doodle της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης είναι αφιερωμένο στην 92η επέτειο από τη γέννηση της διάσημης Ινδής συγγραφέως και ακτιβίστριας Mahasweta Devi.

Γεννήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1926, στα ταραχώδη χρόνια της βρετανικής βασιλείας στην Ινδία. Μεγάλωσε σε μια οικογένεια καλλιτεχνών, ποιητών και κοινωνικών ακτιβιστών που ηγούνταν του λογοτεχνικού κινήματος της Βεγγάλης (Kallol) μέσα στην πορεία του χρόνου.

Περιτριγυρισμένη και επηρεασμένη από κομμουνιστικές ιδέες σε όλη της τη ζωή, ξεκίνησε την καριέρα της ως δημοσιογράφος και αργότερα έγινε συνήγορος για τα πολιτικά δικαιώματα των αυτοχθόνων φυλών, ενώ το συγγραφικό της έργο άρχισε να αναπτύσσεται σιγά σιγά. Δημοσίευσε το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο «Jhansir Rani», το 1956. Αναγνωρίστηκε για την εργασία της για τη βελτίωση της ζωής της κοινότητας Kheria Sabar.

Υπήρξε μία από τους ιδρυτές της Ομάδας Δράσης για τα δικαιώματα των γνωστών και μη φυλών, της οποίας το έργο μεταξύ των φυλετικών κοινοτήτων εξαπλώθηκε από την Βεγγάλη, ως το Γκουτζαράτ και την Μαχαράστρα.

Η σταδιοδρομία της Mahasweta Devi διήρκεσε περισσότερο από δύο δεκαετίες και παρήγαγε μια διαχρονική συλλογή λογοτεχνίας. Η ιδιότητά της ως πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές των Ινδών συγγραφέων είναι αδιαμφισβήτητη.

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών, στις 28 Ιουλίου 2016, στην Καλκούτα.

 

πηγη:http://www.naftemporiki.gr