Translate this page

Βόλτες, μουσεία και ιδιαίτερες στάσεις σε ένα χειμωνιάτικο weekend στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, που «ήρθε» πιο κοντά στην Αθήνα με την Ιόνια Οδό.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: τα Γιάννενα είναι από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας. Η λίμνη Παμβώτιδα και η υπέροχη βόλτα γύρω της, το κατοικημένο Νησί με τα σπουδαία μοναστήρια του, το Κάστρο με την ακρόπολη Ιτς Καλέ και όλη η ατμόσφαιρα που κουβαλά και την οποία ενισχύουν η ιστορία και οι θρύλοι για τον Αλή Πασά, τη Βασιλική και την κυρα-Φροσύνη είναι λόγοι αρκετοί.

Ο συνδυασμός τους, όμως, με το νεύρο και την εξωστρέφεια μιας πόλης 65.000 μόνιμων κατοίκων και 15.000 φοιτητών είναι που κάνει τα Γιάννενα μαγικά. Το πεζοδρομημένο ιστορικό κέντρο, γεμάτο μαγαζιά και νεανικές πιάτσες, τα ετερόκλητα μνημεία και μουσεία και όλο το μυστήριο που καλύπτει την πόλη, μαζί με τη χειμωνιάτικη ομίχλη και υγρασία, μας φέρνουν και πάλι στην πρωτεύουσα της Ηπείρου: πλέον προσεγγίζεται σε 3-4 ώρες μέσω της Εγνατίας Οδού από Βορρά και μέσω της άρτι παραδοθείσας Ιόνιας Οδού από τον Νότο και γίνεται επιτέλους προορισμός του Σαββατοκύριακου.

Μπουγάτσα από το Select για να ξεκινήσει γλυκά η μέρα. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Σάββατο

09.00 Καλημέρα με μπουγάτσα

Οι μέρες στα Γιάννενα ξεκινούν απαραιτήτως με μπουγάτσα με κρέμα ή τυρί. Στην οδό Αβέρωφ βρίσκεται το Select (Αβέρωφ 2, τηλ. 26510-71073), ενώ και τα λιγότερο γνωστά μπουγατσοπωλεία γύρω του δεν αφήνουν αδιάφορους τους Γιαννιώτες.

10.00 Τοπίο στην ομίχλη 

Απολαύστε τον ωραιότερο περίπατο των Ιωαννίνων, δίπλα στη λίμνη Παμβώτιδα. Όσο πιο νωρίς έρθετε, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να πετύχετε την ομίχλη που συνήθως τη σκεπάζει τον χειμώνα.

Ξεκινήστε από την πλατεία Μαβίλη και περπατήστε περιμετρικά του τείχους του Κάστρου. Η διαδρομή είναι πεζοδρομημένη και μαζί με τον ποδηλατόδρομο φτάνουν έως την περιοχή Κατσικά (συνολικό μήκος 7 χλμ. περίπου).Την πορεία σας συνοδεύουν πάπιες και γλάροι, παππούδες με τα εγγόνια τους, ποδηλάτες και ψαράδες.

Στα τέλη Ιανουαρίου θα επαναλειτουργήσει το αυτοματοποιημένο σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων με σταθμούς στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, στην πλατεία Μαβίλη, στο Άλσος και στην πλατεία Πύρρου.

Η βόλτα στον παραλίμνιο έχει επεκταθεί έως την περιοχή Κατσικά. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)
12.00 Αγορές με άποψη

Οι δρόμοι στη Νέα και στην Παλιά Αγορά έχουν πεζοδρομηθεί, ενώ παλιές εβραϊκές στοές και κτίρια έχουν αναστηλωθεί και στεγάζουν μεζεδοπωλεία και μπαράκια. Η βόλτα στα στενά γύρω από την οδό Ανεξαρτησίας αποκαλύπτει μικρούς θησαυρούς.

Στο πεζοδρομημένο ιστορικό κέντρο της πόλης. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Ψωνίστε αναμνηστικά με χαρακτήρα από το Παγούρι (Καραμανλή 35, τηλ. 6946-153431) του Γρηγόρη Καραγιάννη και της Κατερίνας Παπίλα, που εμπνεύστηκαν την ονομασία του μαγαζιού τους από το προσωνύμιο των Γιαννιωτών «παγουράδες».

Σβούρες από το Παγούρι, με τα ιδιαίτερα αναμνηστικά. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

T-shirts, κούπες, μαγνητάκια που απεικονίζουν αξιοθέατα της πόλης σε μοντέρνο σχεδιασμό, χειροποίητα κοσμήματα, βιολογικά αφεψήματα και άλλα πολλά σας περιμένουν.

Εξαιρετικά τοπικά προϊόντα, κυρίως από το Μέτσοβο –ζυμαρικά, τσίπουρο και τα δικά τους τυροκομικά– θα βρείτε στο παντοπωλείο Μπούμπα (Αβέρωφ 75, τηλ. 26510-36083), ενώ ιδιαίτερη περίπτωση είναι το μαχαιροποιείο Τέλης (Ζάππα 1, τηλ. 26510-29166, www.telisgiannena.gr): η ιστορία του ξεκινά το 1933 από τον παππού Αριστοτέλη που κατασκεύαζε μαχαίρια, περνά στον γιο του Αδαμάντιο, που έφτιαχνε εργαλεία και φτάνει στο σήμερα, στη νεαρή απόγονο Ράνια Πιτένη, που μαζί με τον σύζυγό της Βαγγέλη αναλαμβάνει μέχρι και παραγγελίες για σεφ.

Στο εργαστήρι του μαχαιροποιείου Τέλης, στην οδό Ζάππα. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)
14.00 Στάση στο ιστορικό κέντρο

Στα Γιάννενα, τα all day μαγαζιά είναι αναρίθμητα και γεμάτα σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας, αφού σερβίρουν καφέ, φαγητό, γλυκό και ποτό – περιέργως όμως, τις Κυριακές τηρούν αργία.

Ακόμη και εκείνα που δεν σερβίρουν φαγητό, συνοδεύουν απαραιτήτως με γενναίο μεζέ το τσίπουρο, την μπίρα ή το κρασί. Δημοφιλείς επιλογές είναι το Maison (Βλαχλείδη 3, τηλ. 26510-27797), το μενού του οποίου υπογράφει ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος και τα γλυκά ο pastry σεφ Διονύσης Αλέρτας. Το artistic Μεράκι (Σακκά 12, τηλ. 26510-65144) έχει δική του προσωπικότητα που το διαφοροποιεί από τους mainstream γείτονές του, με χειροποίητα αντικείμενα από τον ιδιοκτήτη Κώστα Βλέτσα και σπιτικό μεζέ για να συνοδεύσετε το ποτό σας.

Καφές στο Μεράκι, στον πεζόδρομο της Σακκά. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)
16.00 Μύηση στο Νησακί 

Ούτε 15 λεπτά δεν διαρκεί o πλους από τον Μόλο έως το νησάκι της λίμνης Παμβώτιδα. Η πόλη ξεμακραίνει, η θέα στο τζαμί Ασλάν Πασά γίνεται όλο και πιο μεγαλειώδης και, αν ο καπετάνιος σας δεν έχει τέρμα το κασετόφωνο, η γαλήνη της λίμνης συνεπαίρνει.

Εκεί σας υποδέχονται τουριστικές ταβέρνες με σπεσιαλιτέ τα βατραχοπόδαρα και το χέλι ψημένο στο κεραμίδι, ωστόσο προσπεράστε τες και βαδίστε στο κεντρικό καλντερίμι ανάμεσα στα δεκάδες μαγαζιά με τουριστικά είδη. Καταλήγει στη Μονή Αγίου Παντελεήμονος, όπου στεγάζεται το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου (τηλ. 26510-81791, museumalipasha.gr).

Ο χειμερινός οντάς στο Μουσείο Αλή Πασά, στο νησάκι, με ομοιώματα του Αλή Πασά και της κυρα- Βασιλικής. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Εκεί κρύφτηκε ο Αλή Πασάς για να γλιτώσει από τον Χουρσίτ Πασά που τον καταδίωκε, χωρίς επιτυχία ωστόσο, αφού εντοπίστηκε από τον Κιοσέ Μεχμέτ Πασά ο οποίος του πήρε το κεφάλι. Το μουσείο είναι ιδιαίτερα καλοφτιαγμένο, με ωραία εκθέματα, πολλά από τα οποία ανήκουν στην ιδιωτική συλλογή Ραπακούση (περιλαμβάνει αντικείμενα του Αλή Πασά, όπως το καριοφίλι και το τσιμπούκι του). Εξιστορεί τις κορυφαίες ιστορικές στιγμές των Ιωαννίνων υπό τον ήχο υποβλητικής μουσικής.

Για μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία, αξίζει να παρεκκλίνετε της τουριστικής διαδρομής και να απολαύσετε τον γαλήνιο περίπατο που κυκλώνει το νησάκι και οδηγεί στα μοναστήρια του. Ιδρύθηκαν από σπουδαίες οικογένειες της Κωνσταντινούπολης οι οποίες εγκαταστάθηκαν στο Νησί τον 13ο αιώνα.

Επισκέψιμη είναι μόνο η Μονή Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπινών, όπου λειτούργησε το πρώτο ελληνικό σχολείο της Ηπείρου και μεταξύ άλλων θα δείτε μια εντυπωσιακή τοιχογραφία με σοφούς και φιλοσόφους της αρχαίας Ελλάδας (Αριστοτέλης, Πλούταρχος, Θουκυδίδης, Πλάτων κ.ά.).

Εσωτερικό της Μονής Φιλανθρωπινών, στο νησάκι των Ιωαννίνων. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)
20.00 Δείπνο για κάθε στυλ

Η Πρεσβεία (Καραμανλή 17, 26510-79366) στεγάζεται σε ένα όμορφο δίπατο κτίριο με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και λειτουργεί εδώ και ενάμιση χρόνο από μια παρέα νέων που συνεχίζουν να κρατάνε ψηλά το όνομά της.

Ιδιαίτερο και το μενού με ευφάνταστες σαλάτες, ζυμαρικά και καλά κρεατικά. Μοσχαρίσιο φιλέτο με πουρέ γλυκοπατάτας, νόστιμα ριζότι, μοσχαράκι με πουρέ μελιτζάνας, σπιτικά ντιπ για τις πατάτες και ωραία γλυκά.

Για πιο πρόχειρες καταστάσεις, που δεν υπολείπονται σε γεύση και ποιότητα, αναζητήστε το πιο νόστιμο (και πεντακάθαρο) «βρώμικο» της πόλης. Η νέας γενιάς καντίνα Βρωμιάρα (Γοργόλη 24, τηλ. 6976-614472) βρίσκεται κρυμμένη στο στενάκι της Γοργόλη, που είναι κάθετη στην οδό Ζάππα, και προσφέρει κρεατικά sous vide (σιγοβράζουν για ώρες σε σακούλα με κενό αέρος) και χειροποίητες σάλτσες (πέστο λιαστής ντομάτας, κόκκινης πιπεριάς, φέτας με μαϊντανό κ.ά.).

Επιλέξτε την πανσέτα που μαρινάρεται και μαγειρεύεται για 88 ώρες συνολικά ή το δημοφιλές λουκάνικο με λεμονόχορτο και τζίντζερ.

22.00 Γιαννιώτικα κοκτέιλ 

Μη χάσετε την ευκαιρία για ένα ποτό στο Blue Gin (Εθν. Αντιστάσεως 40, 6932-020361) του Βαγγέλη Πάκιου.

Έχει άποψη στη διακόσμηση και στη μουσική (funk, soul, rock), ενώ τα κοκτέιλ του αξιοποιούν τοπικά και εν γένει ελληνικά προϊόντα, όπως τσίπουρο, μαρμελάδες από το Ζαγόρι, κ.ά.

Παίρνουν τις ονομασίες τους δε από γιαννιώτικες εκφράσεις: δοκιμάστε το «Πάμε ζβάρα» με λικέρ από κράνα, πορτοκάλι, μαρμελάδα κίτρο ή το «Ούι» με παλαιωμένο τσίπουρο από την τοπική ποικιλία Ντεμπίνα και μαρμελάδα βατόμουρο από το Μέτσοβο.

Κυριακή

10.00 Σιροπιαστά με όνομα 

Αν και το πιθανότερο είναι να έχετε ξεκινήσει τη μέρα σας με ένα λουκούλλειο πρωινό στο ξενοδοχείο, μπορείτε να δοκιμάσετε τα φημισμένα γλυκά των Ιωαννίνων για έξτρα ενέργεια ή να τα αγοράσετε ως… αναμνηστικά από την πόλη.

Διάσημο για τον γιαννιώτικο μπακλαβά και τα σιροπιαστά είναι το Διεθνές (τηλ. 26510-85901), ενώ το Motley (Μουλαιμίδου 3, τηλ. 26510-38310), με το ονομαστό μιλφέιγ, τις βάφλες και τα άλλα λαχταριστά γλυκά του, που μπορείτε να γευτείτε στο όμορφο αίθριο, έχει γίνει, όπως λένε οι ντόπιοι, «αξιοθέατο» της πόλης.

Το ιστορικό ζαχαροπλαστείο Διεθνές δεν φημίζεται μόνο για τον μπακλαβά του. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)
11.00 All-time classic μουσεία

Το Αρχαιολογικό Μουσείο (καθημερινά πλην Δευτέρας, 08.00-15.00, Πλατεία 25ης Μαρτίου 6, τηλ. 26510-01089, www.amio.gr) αξίζει με το παραπάνω την επίσκεψή σας, αφού εδώ θα δείτε εντυπωσιακά εκθέματα από την Ήπειρο, από την Παλαιολιθική εποχή έως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αίθουσα με τα ευρήματα από το Ιερό της Δωδώνης, το αρχαιότερο μαντείο του ελληνικού κόσμου, ο αρχαιολογικός χώρος του οποίου βρίσκεται σε απόσταση 25 χλμ. από τα Γιάννενα. Πολύ ξεχωριστό είναι και το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη, έξω από την πόλη (καθημερινά 10.00-16.00, 12ο χλμ. Ε.Ο. Ιωαννίνων-Αθηνών, τηλ. 26510-92128, www.vrellis.gr), όπου παρουσιάζεται η σύγχρονη ιστορία των Ιωαννίνων και της Ελλάδας, εν μέρει, μέσα από εντυπωσιακές αναπαραστάσεις.

13.00 Φυσικά γλυπτά 

Στην περιοχή Πέραμα, 4 χλμ. από τα Γιάννενα, θα πάτε για το φαντασμαγορικό σπήλαιο, από τα ωραιότερα των Βαλκανίων λόγω των 19 ειδών σταλακτιτών και σταλαγμιτών που σχηματίζονται εδώ και 1,5 εκατ. χρόνια. Η διαδρομή έχει μήκος 1.100 μ. (διάρκεια περιήγησης 45 λεπτά), αλλά η συνολική του έκταση αγγίζει τα 14.800 τ.μ. (καθημερινά 09.00-17.00, τηλ. 26510-81521)

14.00 Ντόπιο τσίπουρο και μεζές 

Μια και φτάσατε μέχρι το Πέραμα, αξίζει να κάνετε μια στάση για φαγητό στα Φιλέματα(πάροδος Σπηλαίου, τηλ. 26510-81192), ένα ιδιαίτερο μαγαζάκι με πολύ νόστιμους μεζέδες. Εναλλακτικά, κάντε μια παράκαμψη προς Ελεούσα και καθίστε στη Γάστρα (7ο χλμ. Ιωαννίνων-Κόνιτσας, τηλ. 26510-61530) για εκλεκτά κρέατα, ψημένα στην πυροστιά μέσα σε ειδικό σκεύος, και πίτες.

15.00 Βόλτα στο Κάστρο 

Μόνο τα αυτοκίνητα των κατοίκων του Κάστρου επιτρέπεται να κυκλοφορούν εντός των τειχών. Περιηγηθείτε με τα πόδια ανάμεσα σε χαμηλά σπίτια από πέτρα, τσατμά, πλίνθους ή τσιμέντο και μέσω της οδού Προκοπίου Ιστορικού περάστε από την εβραϊκή συναγωγή, το Σουφαρί Σεράι (τη σχολή ιππικού του Αλή Πασά, όπου διοργανώνονται εκθέσεις και στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου), την οθωμανική βιβλιοθήκη και το βυζαντινό χαμάμ.

Θα φτάσετε στο Τζαμί Ασλάν Πασά, ένα εκπληκτικό οικοδόμημα που φιλοξενεί το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο (καθημερινά 09.00-16.30, τηλ. 26510-26356). Εδώ παρουσιάζεται ο τρόπος ζωής χριστιανών, Εβραίων και μουσουλμάνων που συνυπήρξαν αρμονικά στα Γιάννενα και τα κατέστησαν ένα από τα μεγαλύτερα πνευματικά και εμπορικά κέντρα της προεπαναστατικής Ελλάδας.

Το Φετιχέ Τζαμί στην ακρόπολη Ιτς Καλέ. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)
16.00 Γαλήνη στο Ιτς Καλέ 

Κατευθυνθείτε εγκαίρως στην ακρόπολη του Ιτς Καλέ, για να προλάβετε ανοιχτά τα μουσεία. Στην κορυφή βρισκόταν το σεράι του Αλή Πασά, της αμφιλεγόμενης προσωπικότητας από το Τεπελένι της Αλβανίας που διοίκησε την πόλη για 34 χρόνια. Αν οι επισκέπτες δεν είναι πολλοί, θα απολαύσετε έναν γαλήνιο περίπατο ακούγοντας μόνο τα τιτιβίσματα των πουλιών.

Το Φετιχέ Τζαμί και ο τάφος του Αλή με τα περίτεχνα κιγκλιδώματα τραβούν τα βλέμματα. Μπείτε στο εσωτερικό του τζαμιού κι έπειτα κατευθυνθείτε στο σεράι, όπου στεγάζεται το μικρό Βυζαντινό Μουσείο (καθημερινά πλην Δευτέρας, 08.00-17.00, τηλ. 26510-25989).

Ο δυτικός προμαχώνας του Ιτς Καλέ, ο οποίος στεγάζει το Μουσείο Αργυροτεχνίας του ΠΙΟΠ. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Στον δυτικό προμαχώνα βρίσκεται το νέο must see της πόλης, το Μουσείο Αργυροτεχνίας(τηλ. 26510-64065, καθημερινά πλην Τρίτης, 10.00-17.00) του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, χάρη στο οποίο επεκτάθηκε η ενδιαφέρουσα βόλτα στην ακρόπολη. Παρουσιάζει αριστοτεχνικά την ιστορία και την τεχνολογία της αργυροτεχνίας, η οποία έφερε διαχρονικά πλούτο στα Γιάννενα, πιθανόν από την Ύστερη Βυζαντινή περίοδο.

Η περιήγηση στα δύο επίπεδα συνοδεύεται από τον ήχο της σφυρηλάτησης του μετάλλου. Εντυπωσιακότερη αίθουσα είναι εκείνη με τη συλλογή έργων από τον 18ο έως τον 20ό αιώνα, όπου θα δείτε όπλα, κοσμήματα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης – όλα απίστευτης τέχνης. Την έκθεση «κλείνουν» έργα σύγχρονων αργυροχρυσοχόων από το Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων και το Σωματείο Ασημουργών.

Πριν από την αναχώρησή σας, ένας καφές στην ωραία αυλή του μουσείου κρίνεται απαραίτητος. Εναλλακτικά, απολαύστε ένα ρόφημα από βότανα στο Chevalier (Παλαιολόγου 2, τηλ. 26513-05.693) δίπλα στην πύλη του Αγ. Γεωργίου.

Μετάβαση

Τα Γιάννενα απέχουν από την Αθήνα περίπου 400 χλμ. μέσω της ολοκαίνουργιας Ιόνιας Οδού, τα οποία πλέον καλύπτονται το πολύ σε 4 ώρες. Το κόστος για διόδια και βενζίνη υπολογίζεται στα 180 ευρώ με την επιστροφή. Από τη Θεσσαλονίκη απέχουν περίπου 260 χλμ. μέσω της Εγνατίας Οδού και το κόστος υπολογίζεται στα 60 ευρώ με την επιστροφή.

Διαμονή

Η νέα τάση στα Γιάννενα λέγεται boutique και city hotels, τα οποία αυξάνονται τα τελευταία χρόνια με εντυπωσιακό ρυθμό, προσφέροντας εξατομικευμένη φιλοξενία στην καρδιά της πόλης.

Δίνουν προτεραιότητα στην ποιότητα του ύπνου και στο πρωινό με τοπικά προϊόντα, ενώ αποτελούν βολική αφετηρία για τις μετακινήσεις σας με τα πόδια μέσα στην πόλη.

Το μόνο πρόβλημα που παρουσιάζουν είναι η έλλειψη πάρκινγκ, ενώ από το καλοκαίρι που παραδόθηκε η Ιόνια Οδός υπάρχει 100% πληρότητα τα Σαββατοκύριακα, οπότε φροντίστε εγκαίρως για τις κρατήσεις σας.

LAKE SPIRIT HOTEL

Σε εξαιρετική θέση ως προς το πάρκινγκ, λόγω του ότι δεν βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο, είναι το Lake Spirit (Χατζή Πελλερέν 3Α, τηλ. 26510-25250, www.lakespirit.gr, από 80 ευρώ με πρωινό), ένα ολοκαίνουργιο city hotel με 10 δωμάτια, café-bistro που σύντομα θα λειτουργεί και για τους μη ενοίκους, αίθουσα 50 ατόμων για events και meetings, μικρό γυμναστήριο και αίθουσα ευεξίας με sauna, jacuzzi και θεραπείες μασάζ.

Η προσωπική φιλοξενία των ιδιοκτητών Νίκου και Νόρας Τσόγκα, το εξαιρετικό πρωινό με την ανοιχτή κουζίνα, τα άνετα, φωτεινά δωμάτια σε γήινες αποχρώσεις με όλες τις σύγχρονες ανέσεις και συστήματα ύπνου COCO-MAT εξασφαλίζουν απολαυστική διαμονή.

Δείτε επίσης τα Antique (Νεοπτολέμου 8, τηλ.26510-39999, hotelantique.gr, από 90 ευρώ με πρωινό) με ιδιαίτερα ατμοσφαιρικά δωμάτια και έργα τέχνης σε ένα νεοκλασικό κτίριο ηλικίας 150 ετών, το Ιτς Καλέ (Αν. Παλαιολόγου 64, τηλ. 26510-32777, itskale-hotel.gr, από 65 ευρώ με πρωινό) μέσα στο Κάστρο και κάτω από την ακρόπολη Ιτς Καλέ και το Z Hotel (Ζαλοκώστα 2 και Γαριβάλδη 39, τηλ. 26510-25087, www.zhotel.gr, από 65 ευρώ), που διαθέτει και δικό του café-bistro.

Αν προτιμάτε τις ανέσεις και τις παροχές μεγάλου ξενοδοχείου, τότε όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο εξαιρετικό Du Lac (Α. Μιαούλη και Ίκκου, τηλ. 26510-59100, www.hoteldulac.gr, από 109 ευρώ με πρωινό).

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

πηγη:http://www.kathimerini.gr