Translate this page

Είναι γραφικά, συνδυάζουν παράδοση και ομορφιά, έχουν υπέροχα ταβερνάκια και ξενώνες για ρομαντζάδα και χαλάρωση. Αυτά τα χωριουδάκια… είναι για φίλημα.

Συρράκο, Τζουμέρκα

Ίσως ο πιο όμορφος από τους οικισμούς στα Τζουμέρκα, το Συρράκο αγναντεύει τους παραπόταμους του Καλλαρύτικου με την αρχοντιά ενός τόπου με μεγάλη Ιστορία.

Εδώ γεννήθηκαν γνωστοί ποιητές, ευεργέτες, και έμποροι της Ελλάδας, που κάποτε περπάτησαν κι αυτοί, όπως και οι σημερινοί επισκέπτες, ανάμεσα στα ηπειρώτικα πέτρινα σπιτάκια, τις τρίστομες κρήνες και τα αιωνόβια εκκλησάκια.

Για τους λάτρεις του sightseeing προτείνονται τα δύο λαογραφικά μουσεία του χωριού και το μουσείο-αφιέρωμα στον ποιητή Κ. Κρυστάλλη. Για τους φυσιολάτρεις, επιβάλλεται η διαδρομή του μονοπατιού που ενώνει το χωριό με τους Καλλαρύτες.

Θα φάτε: Στον Σταυραετό και την ταβέρνα Συρράκο, στην πλατεία του χωριού, για παραδοσιακές γεύσεις.
Θα μείνετε: Στα άνετα και παραδοσιακά διακοσμημένα δίκλινα του Σταυραετού και του Casa Calda, από 42 και 54€ αντίστοιχα.

Άγιος Λαυρέντιος, Πήλιο

Οι φυλλωσιές των καστανιών και των αγριοκερασιών κρύβουν αυτό το χωριουδάκι-κόσμημα του Πηλίου, τα λιθόστρωτα καλντερίμια του οποίου στολίζουν πανέμορφα αρχοντικά.

Αυτά των Γκλαβάνη, Παπαθανασίου και Κανταρτζή ενδείκνυνται για ένα… υπαίθριο μάθημα αρχιτεκτονικής, αφού συνδυάζουν τον νεοκλασικισμό με τα ανατολίτικα στοιχεία και διακοσμητικές λεπτομέρειες όπως τα τοξωτά παράθυρα.

Το χωριό δεν έχει ακόμα αλωθεί σε υπερβολικό βαθμό από τον τουρισμό, ενώ η τοπική κουζίνα είναι εξαίσια και μπορείτε να την απολαύσετε στα ζεστά ταβερνάκια του χωριού.

Θα φάτε: Στο Δρυάδων Γεύσεις για τοπικές σπεσιαλιτέ και στον Λωτό για ζεστή, οικογενειακή ατμόσφαιρα.
Θα μείνετε: Στα κλασικά διακοσμημένα δίκλινα της Φωλιάς, από 45€ με πρωινό και στα ειδυλλιακά δίκλινα της Ηλιόπετρας, από 80€ με πρωινό.

Πάπιγκο, Ζαγοροχώρια

Από τις πιο όμορφες γωνιές του Δυτικού Ζαγορίου, το ηπειρώτικο δίδυμο του Μικρού και του Μεγάλου Πάπιγκου φωλιάζει μέσα σε πυκνή βλάστηση, με φόντο επιβλητικούς πύργους, χαράδρες και λίμνες.

Στο Μεγάλο Πάπιγκο θα θαυμάσετε τα πετρόχτιστα καλντερίμια και τις περίτεχνες κρήνες προτού καθίσετε σε κάποιο από τα ζεστά ταβερνάκια του. Στο Μικρό Πάπιγκο, θα βρείτε έναν οικισμό στη σκιά των Πύργων της Αστράκας,

θα περπατήσετε ανάμεσα σε πέτρινα σπιτάκια και θα φτάσετε μέχρι το φαράγγι με τις φυσικές κολυμπήθρες λίγο έξω από το χωριό. Στο παλιό σχολείο, θα ενημερωθείτε για τη φύση της Βόρειας Πίνδου από το Κέντρο Ενημέρωσης της WWF, ενώ κοντά στο καταφύγιο της Αστράκας, θα συναντήσετε την «μυθική» Δρακόλιμνη, όπου η τοπική παράδοση ήθελε να ζει ένας μεγάλος δράκος, εχθρός του δράκου του Σμόλικα.

Θα φάτε: Στα Άστρα για υπέροχη θέα, στην άκρη του Μεγάλου Πάπιγκου, στου Ιωαννίδη, στης Καλλιόπης ή στου Τσουμάνη για τοπικές γεύσεις στο Μεγάλο Πάπιγκο και στον Δία και το Papigo Towers για καλό φαγητό και ωραία θέα στο Μικρό Πάπιγκο.
Θα μείνετε: Στα γλυκύτατα δίκλινα του Δία στο Μικρό Πάπιγκο, από 60€ με πρωινό, στα λιτά παραδοσιακά δωμάτια Ιωαννίδης στο Μικρό Πάπιγκο, από 55€ με πρωινό ή στα διαμερίσματα της Αστράκας, κοντά στις Κολυμπύθρες, από 50€ το δίκλινο με τζάκι.

Καστάνιτσα, Πάρνωνας

Είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά όχι μόνο του Πάρνωνα, αλλά ολόκληρης της Πελοποννήσου.

Η Καστάνιτσα, με τα λευκά πυργόσπιτά της χτισμένα αμφιθεατρικά στις απότομες πλαγιές του βουνού, μοιάζει μακριά από όλους και από όλα. Είναι ήσυχη, ρομαντική και επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις για τους φίλους της πεζοπορίας:

Από εδώ ξεκινούν μονοπάτια που ενώνουν το χωριό με τον Πραστό, την παλιά πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, αλλά και με την κορυφή του Πάρνωνα. Η θέα από την κορυφή, το «κάστρο» του χωριού αλλά και από την πλατεία είναι υπέροχη.

Θα φάτε: Στο Στολίδι, για ζεστή, παραδοσιακή ατμόσφαιρα και ωραίες ελληνικές γεύσεις.
Θα μείνετε: Στα δωμάτια του ξενώνα Αντωνίου, περί τα 50€ το δίκλινο.

Καρύταινα, Αρκαδία 

Ομορφιά; Έχει άπλετη, χάρη στα αμφιθεατρικά χτισμένα σπιτάκια και στα λιθόχτιστα καλντερίμια που ανηφορίζουν ως το Κάστρο για υπέροχη θέα. Ιστορία;

Έχει και μάλιστα… από τις πιο εκρηκτικές σελίδες, αφού στο φράγκικο κάστρο είχε ταμπουρωθεί ο Κολοκοτρώνης κατά την διάρκεια της ελληνικής επανάστασης.

Έχει όμως και την γοητεία της αρχαιότητας, αφού κοντά στο χωριό βρίσκεται το Ιερό του Διός στο Λυκαίο Όρος, με την Λυκοσούρα, αρχαιότερη πύλη του κόσμου και τα Λουτρά του Ασκληπιού. Δίπλα περνά ο ποταμός Λούσιος, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Νύμφες έλουζαν τον Δία.

Επιλογές για δραστηριότητες στη φύση κι αν έχει… αφού βρίσκεται κοντά στο χωριουδάκι του Βλαχορράφτη, από όπου ξεκινούν οι καταβάσεις για ράφτινγκ. Πανέμορφο είναι το σκηνικό ωστόσο και για όσους επιλέξουν απλή πεζοπορία ή διαδρομές με το αυτοκίνητο.

Θα φάτε: Στο Κάστρο για σπιτικά μαγειρευτά και στην Άρκτο για μαμαδίστικους μεζέδες με φοβερή θέα.
Θα μείνετε: Στα λιτά, όμορφα διακοσμημένα δίκλινα του Πολυχώρου Πανταζόπουλου, από 48€. Στα μεγάλα, άνετα δίκλινα του Πελασγού, λίγο έξω από το χωριό, από 60€.

 

πηγη:http://www.in2life.gr