Translate this page

Τα κανάλια, οι γέφυρες, τα παλάτια, οι χρυσαφένιοι τρούλοι, η ρομαντζάδα από μια γόνδολα την ώρα που δύει ο ήλιος και άλλοι λόγοι που η Βενετία είναι έρωτας.

Υδάτινα κανάλια αντί για καλντερίμια, που κάθε ώρα της ημέρας παίρνουν και μια διαφορετική απόχρωση. Κομψά παλάτια και κτίρια όπου γράφτηκαν μεγάλες στιγμές της ευρωπαϊκής Ιστορίας. Αριστουργήματα της τέχνης, στιλάτα café και γέφυρες-σκηνικά για όρκους αιώνιας αγάπης.

Σίγουρα, δεν είναι όλα ονειρικά στον «παράδεισο»: Η υγρασία είναι έντονη, οι τιμές «στο θεό» και η κοσμοσυρροή ακατάλληλη για αγοραφοβικούς. Αλλά η Βενετία έχει όλη την «προίκα» για να σε μαγέψει και να δικαιολογήσει την φήμη ενός από τα μέρη που πρέπει να επισκεφθείς στη ζωή σου. Και δεν πρέπει να φύγεις από τη Γαληνοτάτη προτού…

…επισκεφθείς τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου

Και θαμπωθείς από τα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα του μωσαϊκού που λάμπει στο ηλιοβασίλεμα, τους εντυπωσιακούς βυζαντινότροπους τρούλους, τα μάρμαρα από τη Μέση Ανατολή και την αρχοντική διακόσμηση που χαρακτηρίζει αυτόν τον υπέροχο καθεδρικό του Μεσαίωνα.

…μπεις στο Παλάτι των Δόγηδων

Το Palazzo Ducale είναι η γοτθική… φωλίτσα όπου έμεναν οι ηγέτες της Βενετίας όταν αυτή αποτελούσε μια εμπορική υπερδύναμη. Χτίστηκε τον 14ο αιώνα, με μεγαλόπρεπα διαμερίσματα, γραφεία και αίθουσες – η πιο εντυπωσιακή είναι αυτή του Μεγάλου Συμβουλίου, με την τοιχογραφία του Παραδείσου του Τιντορέτο. Στο πίσω μέρος του παλατιού βρίσκεται η περίφημη γέφυρα των Στεναγμών, που συνδέει το palazzo με τη φυλακή.

…ατενίσεις το Μεγάλο Κανάλι από την Γέφυρα Ριάλτο

Η πιο γνωστή γέφυρα της Βενετίας ενώνει τις γειτονιές του Σαν Πόλο και του Σαν Μάρκο, στεφανώνοντας το Μεγάλο Κανάλι της πόλης και όταν χτίστηκε, πριν μισή περίπου χιλιετία, ήταν ο μοναδικός τρόπος να διασχίσει κανείς το κανάλι με τα πόδια. Από εδώ, θα βγάλετε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες της υδάτινης λεωφόρου της Βενετίας.

…ρομαντζάρεις στη Γέφυρα των Στεναγμών την ώρα του ηλιοβασιλέματος

Η γέφυρα που ενώνει το παλάτι των Δόγηδων με τις ενετικές φυλακές υπήρξε στην αρχή απλώς ένας στεγασμένος διάδρομος, από όπου μεταφέρονταν οι κρατούμενοι για να δικαστούν ενώπιον του ιεροεξεταστή. Σπάνια υπήρχε ελπίδα αθώωσης και τα βασανιστήρια θεωρούταν σίγουρα για τους κατηγορούμενους, γι’ αυτό και οι περίοικοι, που άκουγαν τους στεναγμούς των κρατουμένων, έδωσαν αυτό το όνομα στη γέφυρα. Μια άλλη εκδοχή, πιο ρομαντική, θέλει το όνομα της γέφυρας να οφείλεται στους στεναγμούς των ζευγαριών, που αντάλλασσαν φιλιά και όρκους αγάπης κάτω από τη συγκεκριμένη γέφυρα κάθε που σουρούπωνε. Και το κάνουν ακόμα και σήμερα.

…κάνεις μια βαρκάδα με γόνδολα

Στα κεντρικά κανάλια, στις γειτονιές του Σαν Πόλο και του Ντοσοντούρο, δύσκολα θα πέσει ένας γονδολιέρης σε διψήφιο ποσό για μια βαρκάδα (υπολογίστε πάνω από 100€). Στα ανατολικά κανάλια θα πετύχετε σίγουρα καλύτερες τιμές, αλλά με λιγότερο εντυπωσιακό φόντο. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί η βαρκάδα με τη γόνδολα να είναι μια τουριστική παγίδα, αλλά θα ήταν κρίμα να φτάσετε ως τη Βενετία και να μην κάνετε έστω μία βόλτα αλά βενετσιάνα.

…δεις τα αριστουργήματα μεγάλων ζωγράφων στην Ακαδημία

Η Πινακοθήκη της Ακαδημίας στο Ντορσοντούρο κρύβει μερικούς από τους μεγαλύτερους καλλιτεχνικούς θησαυρούς που δημιουργήθηκαν από τον 14ο ως τον 18ο αιώνα. Έργα των Μπελίνι, Τιτσιάνο, Τιντορέτο, Βερονέζε, Καναλέτο και άλλων ιταλών «μαέστρων» της Αναγέννησης είναι συγκεντρωμένα στους τοίχους των αιθουσών της – η είσοδος στοιχίζει 12€.

…και θαυμάσεις την ευφυΐα του Τιντορέτο στη Μεγάλη Σχολή του Σαν Ρόκο

Σε αυτή τη Σχολή, ο μεγάλος ιταλός ζωγράφος επί δύο δεκαετίες (από το 1564 ως το 1587) φιλοτεχνούσε το μεγαλύτερο ζωγραφικό του έργο: Η διακόσμηση του Σαν Ρόκο βρίθει αλληγοριών, σκηνών από την Παλαιά Διαθήκη και πινάκων που του έδωσαν τη φήμη ενός από τους σημαντικότερους δημιουργούς της Βενετικής Σχολής. Η είσοδος στοιχίζει 10€.

…σαλπάρεις για κάποιο από τα νησάκια της

Ένα βαπορέτο μακριά βρίσκονται τα νησάκια της Βενετίας. Το Μουράνο είναι διάσημο για τα ακριβά του κρύσταλλα, το Μπουράνο έχει τα πιο γραφικά σπιτάκια, το Τορτσέλο είναι το πιο ήσυχο, το Λίντο είναι γνωστό για το κινηματογραφικό φεστιβάλ, ενώ ίσως το πιο φωτογενές είναι το Σαν Τζόρτζιο Ματζόρε.

…απολαύσεις τις μουσικές στη Piazza San Marco

Στην πιο κεντρική, κοσμαγάπητη και κομψή πλατεία της Βενετίας, τα café απλώνουν μικρές εξέδρες όπου μουσικοί παίζουν ασταμάτητα, ενώ οι επισκέπτες δεν διστάζουν να στήσουν αυτοσχέδιους χορούς επιτόπου. Αν αποφασίσετε φυσικά να καθίσετε σε κάποιο από τα μαγαζιά της περιοχής, να αναμένετε τιμές… περί τα 20€ για έναν καφέ. Για το φαγητό δεν το συζητάμε – προσοχή στις τιμές, γιατί στα περισσότερα εστιατόρια είναι απαγορευτικές. Φροντίστε εκ των προτέρων να δείτε κατάλογο για να μην βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

πηγη:http://www.in2life.gr