Translate this page

Την περασμένη Πέμπτη καταχωρήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) η σύσταση της μονοπρόσωπης ΙΚΕ με την επωνυμία Tesla Greece, με έδρα το Τεχνολογικό Πάρκο Λεύκιππος και διαχειριστή τον Werkman Stephan, ο οποίος με βάση τη σελίδα του στο Linkedin είναι EU Financial Director της Tesla Motors.

Οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές της Tesla έχουν τη βάση τους κατά κύριο λόγο στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια, αλλά η εταιρεία επεκτείνεται διεθνώς τα τελευταία χρόνια με ομάδες στην Αγγλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Πολλοί έκαναν λόγο για την έλευση της Tesla στην Ελλάδα, ενώ οι φήμες ήθελαν την κατασκευή των ηλεκτροκίνητων της εταιρείας επί ελληνικού εδάφους. Κάτι τέτοιο όμως δεν υφίσταται τελικά.

H εταιρεία, με ονομασία Tesla Greece, θα είναι ένα ερευνητικό Hub με σκοπό τη διαρκή μελέτη σε θέματα κυρίως ενέργειας που σχετίζεται με τον ηλεκτρισμό. Η ομάδα είναι σχετικά μικρή και απαρτίζεται περίπου από 10 μηχανικούς για αρχή. Η Tesla Greece είναι ήδη εγγεγραμμένη στα μητρώα του ΕΒΕΑ και θα δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα με έδρα τις εγκαταστάσεις του Δημόκριτου.

Τρεις από τους σχεδιαστές των ηλεκτροκινητήρων της εταιρείας είναι απόφοιτοι του ΕΜΠ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) και εργάζονται για αυτήν στις ΗΠΑ: Οι Κωνσταντίνος Λάσκαρης (επικεφαλής σχεδιασμού ηλεκτροκινητήρων), Κωνσταντίνος Μπούρχας (σχεδιασμός ηλεκτροκινητήρων) και Βασίλης Παπανικολάου (σχεδιασμός ηλεκτροκινητήρων). Είναι εύκολο λοιπόν να συμπεράνουμε τον λόγο που η Tesla θέλησε να επενδύσει σε μια ομάδα που έχει την έδρα της στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα έχει ταλέντο στον τομέα των ηλεκτροκινητήρων και έχει επενδύσει μέσω τεχνικών τμημάτων σε πανεπιστήμια, προσφέροντας εξειδικευμένα προγράμματα για τις τεχνολογίες των ηλεκτρικών κινητήρων», ανέφερε εκπρόσωπος της Tesla.

H Tesla Greece

Μπορεί να μη δούμε παραγωγή αυτοκινήτων της Tesla στην Ελλάδα, όμως το γεγονός ότι μία τόσο πρωτοποριακή εταιρεία (με προχωρημένες διαστημικές δραστηριότητες επίσης) επέλεξε την Ελλάδα, μετά τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Αγγλία, για την εγκατάσταση ενός από τα διεθνή ερευνητικά της κέντρα, από μόνο του είναι σημαντικό θέμα. Κυρίως γιατί η χώρα μας μπαίνει, έστω και από σπόντα, στον διεθνή χάρτη της αυτοκίνησης.

Τι υπάρχει πίσω από αυτή την επένδυση που αρχικά δεν προβλέπεται να αγγίξει το 1 εκ. ευρώ; Η διεθνής αναγνώριση της δουλειάς που γίνεται στις ελληνικές πολυτεχνικές σχολές. Με λίγα λόγια αποσκοπεί στο να καρπωθεί το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων μηχανικών στους ηλεκτροκινητήρες, μιας και, όπως μαθαίνουμε, τα Πολυτεχνεία της χώρας μας διαθέτουν ειδικά προγράμματα σπουδών στο συγκεκριμένο τομέα.

Τέλος, σε μία Ελλάδα ρημαγμένη στον τομέα της έρευνας, η κίνηση αυτή αναπτερώνει όχι μόνο το ηθικό της ερευνητικής κοινότητας, αλλά δημιουργεί και ένα δεδομένο για περαιτέρω άνθηση του κλάδου. Και πάνω από όλα, τιμά ένα σπουδαίο παγκοσμίως Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, το ΕΜΠ.

Η ανακοίνωση του Δημόκριτου

Την ικανοποίησή του που ένας κολοσσός της παγκόσμιας καινοτομίας επέλεξε τον Δημόκριτο για την εγκατάσταση ενός από τα κορυφαία ερευνητικά του τμήματα αυτό του σχεδιασμού ηλεκτρικών κινητήρων εκφράζει το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»:

«Νιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση που ένας κολοσσός της παγκόσμιας καινοτομίας επέλεξε τον Δημόκριτο για την εγκατάσταση ενός από τα κορυφαία ερευνητικά του τμήματα αυτό του σχεδιασμού ηλεκτρικών κινητήρων. Είμαστε πολύ ευτυχείς που θα υποδεχτούμε όλους τους ταλαντούχους Έλληνες μηχανικούς που θα επιστρέψουν για να εργαστούν στο πλάι μας. Δημιουργούνται δυνατότητες για σημαντικές ερευνητικές και αναπτυξιακές συνεργασίες τόσο για τις ερευνητικές ομάδες του Κέντρου όσο και για τις τριάντα και πλέον εταιρείες καινοτομίας που ήδη λειτουργούν στο Πάρκο. Η καθημερινότητα στον Δημόκριτο θα αποκτήσει μια πρωτόγνωρη αναπτυξιακή δυναμική. Τους τελευταίους μήνες, η συνεργασία μας για την προετοιμασία του εγχειρήματος με τους μηχανικούς της Tesla, τον κύριο Κωνσταντίνο Λάσκαρη και τον κύριο Κωνσταντίνο Μπούρχα υπήρξε εξαιρετικά εποικοδομητική και προπάντων αποτελεσματική! Ευχαριστούμε θερμά τον Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και τους Συνεργάτες του για όλη την στήριξη.

Ο ερχομός της Tesla Greece επιβεβαιώνει ότι το Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» έχει μπει σε μία νέα περίοδο. Με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, σε ένα όμορφο, καταπράσινο περιβάλλον, με πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του Συνεδριακού μας Κέντρου και πρωτίστως με τη δυνατότητα ανοιχτής αλληλεπίδρασης με το διεπιστημονικό ερευνητικό δυναμικό του Δημοκρίτου, αναμένουμε την άφιξη και άλλων εταιρειών διεθνούς εμβέλειας ενώ παράλληλα στηρίζουμε νεοφυείς καινοτόμους επιχειρήσεις στα πρώτα τους βήματα.

Το δυναμικό τεχνολογικό οικοσύστημα που αναπτύσσεται στο Δημόκριτο θα έχει πολύ σημαντικές θετικές επιπτώσεις για την Περιφέρεια και τους όμορους Δήμους. Η ανάγκη για χώρους είναι ήδη πολύ μεγάλη και προετοιμαζόμαστε εντατικά για την ανέγερση νέων κτιρίων που θα στεγάσουν τις εταιρείες.»

Ποια είναι η Tesla;

Η Tesla Motors είναι αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία σχεδιάζει, παράγει και πουλάει ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Είναι εισηγμένη εταιρεία η μετοχή της οποίας διαπραγματεύεται στον χρηματιστήριο NASDAQ και κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013 είχε κέρδη για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Η Tesla απέσπασε για πρώτη φορά την προσοχή του κοινού με την παραγωγή του Tesla Roadster, του πρώτου πλήρως ηλεκτρικού σπορ αυτοκινήτου. Το δεύτερο όχημα της εταιρείας είναι το Model S, ένα πλήρως ηλεκτρικό πολυτελές αυτοκίνητο, και ακολούθησε το Model X. Το επόμενο μοντέλο της εταιρείας θα είναι το Model 3. Οι παγκόσμιες πωλήσεις του Model S ξεπέρασαν το ορόσημο των 100.000 αυτοκινήτων τον Δεκέμβριο του 2014, δηλαδή 3,5 χρόνια μετά την παρουσίασή του.

Ο Musk υποστήριξε από την αρχή σθεναρά ότι ο μακροπρόθεσμος στρατηγικός στόχος της Tesla ήταν να δημιουργήσει ηλεκτρικά αυτοκίνητα προσιτά για το ευρύ κοινό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Elon Musk έχει πει ότι οραματίζεται την Tesla Motors ως μια ανεξάρτητη αυτοκινητοβιομηχανία που στοχεύει να προσφέρει ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε προσιτές τιμές για τον μέσο καταναλωτή στο μέλλον. Η τιμή του Tesla Model 3, οι πωλήσεις του οποίου αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του 2017, θα ξεκινάει από τα $ 35.000 χωρίς οποιαδήποτε κυβερνητικό κίνητρο. Η Tesla Motors έχει πάρει το όνομά της από τον διάσημο Σέρβο ηλεκτρολόγο μηχανικό και φυσικό Nikola Tesla, ο οποίος ήταν εφευρέτης, μηχανολόγος, ηλεκτρολόγος μηχανικός, και ένας από τους σημαντικότερους φυσικούς στην ιστορία της επιστήμης. Το Tesla Roadster χρησιμοποιεί ένα μοτέρ εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) που προέρχεται απευθείας από το πρωτότυπο σχέδιο του Tesla από το 1882!

Τον Δεκέμβριο του 2012, η Tesla προσέλαβε σχεδόν 3.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, αυτός ο αριθμός αυξήθηκε σε 13.058 εργαζόμενους.

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης

πηγη:http://www.zougla.gr