Translate this page

Θέλετε να πέσετε χαμηλά σε λίπος και να αποκτήσετε ένα αθλητικό σώμα; Πώς θα το καταφέρετε και τι να περιμένετε.

Γραμμωμένοι κοιλιακοί, μυώδες σώμα, χαμηλό ποσοστό λίπους. Ένα σώμα “φέτες” αποτελεί διακαή πόθο πολλών ανδρών – και γυναικών – εν όψει καλοκαιριού. Και όχι μόνο.

Πώς θα το αποκτήσουμε; Ο Διατροφολόγος Ανδρέας Ζουρδός δίνει… γραμμωμένες απαντήσεις.

Τι σημαίνει «φέτες» ρε παιδιά;

Με τον… λαϊκό όρο «φέτες» ή «φετόνι», εννοούμε κάποιον ο οποίος και έχει πέσει σε χαμηλό ποσοστό λίπους αλλά έχει και μυϊκή ανάπτυξη ώστε να φαίνονται οι μύες του. Όχι απαραίτητα μυϊκή μάζα… αρσιβαρίστα, αλλά σίγουρα θα πρέπει να έχει μυϊκή μάζα.

Και τι πρέπει να κάνω δηλαδή;

Αν έχετε στόχο να γίνετε «φέτες», αρχικά θα πρέπει να γυμνάζεστε ώστε να αποκτήσετε μυϊκή μάζα, για να υπάρχει αισθητικό αποτέλεσμα, και εν συνεχεία θα πρέπει να «πέσετε» σε λίπος σε μονοψήφιο ποσοστό, αν είστε άντρας, ή σε ποσοστό 12-13% αν είστε γυναίκα.

Τι είδους γυμναστική πρέπει να κάνω;

Γυμναστική με αντιστάσεις για τουλάχιστον 2 φορές την βδομάδα ή – ακόμα καλύτερα- και περισσότερο. Όσον αφορά την αερόβια άσκηση είναι βοηθητική, όμως όχι απαραίτητη. Επίσης, θα πρέπει να γυμνάζεστε συστηματικά, χωρίς μεγάλες διακοπές ήτοι χωρίς διαστήματα αποχής άνω των 2-3 ημερών.

Και από διατροφή;

Στο κομμάτι της διατροφής, είναι απαραίτητο να καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη έτσι ώστε αφ’ ενός να κρατήσετε την μυϊκή σας μάζα, αφ’ ετέρου να την αυξήσετε. Το πόση πρωτεΐνη πρέπει να καταναλώνετε εξαρτάται και πάλι από το πόσο έντονα γυμνάζεστε. Μπορεί να κυμανθεί στο 1 μέχρι και 2,5 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους, με τον υδατάνθρακα να κυμαίνεται από 1 γρ. μέχρι 5 γρ. ανά κιλό σωματικού βάρους.

Μπορώ να γίνω «φέτες» γρήγορα; 

Θα πρέπει να έχετε υπομονή. Δεν μπορείτε να περιμένετε σε μια εβδομάδα, ούτε σε ένα μήνα να πέσετε σε μονοψήφιο ποσοστό λίπους. Η απώλεια λίπους είναι ολόκληρη διεργασία η οποία μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες, ανάλογα τα γονίδιά σας, τις αλλαγές που είστε διατεθειμένοι να κάνετε στην καθημερινότητά σας και τον τύπο διατροφής που θα ακολουθήσετε. Η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει από τρεις μέχρι και έξι μήνες, μπορεί και παραπάνω, και εξαρταται σημαντικά από  το ποσοστο λίπους που ξεκινάτε: αν έχετε μεγάλο ποσοστό λίπους θα σας πάρει περισσότερο καιρό.

Μπορώ να κάνω μόνο διατροφή ή μόνο γυμναστική και να γίνω «φέτες»;

Αυτό είναι ψευτοδίλλημα, μιας και είναι απαραίτητα και τα δύο. Είναι απαραίτητη η διατροφή για να πέσετε χαμηλά σε λίπος; Είναι. Επαρκεί για ένα αθλητικό σώμα; Σε καμία περίπτωση. Όπως άλλωστε αναφέρει γνωστό ρητό της βιολογίας, η μορφή ακολουθεί τη λειτουργία. Για να αποκτήσετε ένα αθλητικό και «στεγνό» σώμα, θα πρέπει να γυμναστείτε όπως ένας αθλητής.

Μπορώ να γραμμώσω σε μεγάλο σωματικό βάρος;

Δύσκολα, μιας και σπάνια θα το επιτρέψουν τα γονίδιά σας. Θα μπορέσετε όμως να γραμμώσετε σε μικρότερο σωματικό βάρος, πάντα ανάλογα με την προπονητική σας «ηλικία», δηλαδή πόσο καιρό γυμνάζεστε. Αν γυμνάζεστε για μικρό χρονικό διάστημα, τότε ναι μεν θα μπορέσετε να γίνετε «φέτες», αλλά σε χαμηλότερο βάρος από το αν γυμνάζεστε για αρκετά χρόνια συστηματικά. Σε γενικές γραμμές καλό θα ήταν να βάλετε στόχο να γίνετε «φέτες» έχοντας προπονητική ηλικία τουλάχιστον δύο χρόνων.

Νικόλας Γεωργιακώδης

http://www.in2life.gr