Translate this page

Η πραγματικότητα μέσα στην οποία ζούμε βασίζεται κατά πολύ στην αντίληψη που δημιουργούμε γι’ αυτή.

Η αντίληψη είναι κάτι πολύ προσωπικό και εξατομικευμένο. Η ερώτηση είναι: πόσο διαφορετική είναι η πραγματικότητα που αντιλαμβάνονται οι δημιουργικοί και ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι;

Σύμφωνα με μια μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, η πραγματικότητά τους είναι πολύ, πολύ διαφορετική. Και αυτή η αντίληψη δεν βασίζεται μόνο σε ψυχολογικούς παράγοντες. Η ερευνητική ομάδα βρήκε μια θεμελιώδη διαφορά στην οπτική αντίληψη των συμμετεχόντων, που σκόραραν υψηλά στο τεστ δεκτικότητας.

Σε σχετικό άρθρο που συζητά τη μελέτη, οι κύριοι ερευνητές Luke Smillie και Anna Antinori εξηγούν ότι οι δεκτικοί άνθρωποι κατέχουν την «περιέργεια να εξετάζουν τα πράγματα από όλες τις γωνίες» και αυτό τους δίνει την ικανότητα να βλέπουν περισσότερα από τον μέσο άνθρωπο.

Για να εξερευνήσουν πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα οι ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι, οι ερευνητές χορήγησαν στους συμμετέχοντες το τεστ διοφθαλμικής αντιπαλότητας, στο οποίο δύο διαφορετικές εικόνες τοποθετούνται μπροστά από κάθε μάτι, για παράδειγμα μια κόκκινη επιφάνεια στο ένα μάτι και μια πράσινη στο άλλο.

Ο μέσος άνθρωπος θα δει τις εικόνες να εναλλάσσονται από το ένα στο άλλο μάτι κατά διαστήματα, κάνοντας τον παρατηρητή να βλέπει μία το κόκκινο και την άλλη το πράσινο. Ωστόσο, οι πιο δεκτικοί συμμετέχοντες κατάφεραν να ενώσουν, να συγχωνεύσουν τις δύο εικόνες σε έναν συμπτυγμένο συνδυασμό. Όπως εξηγούν οι μελετητές «οι δημιουργικές τάσεις των ανοιχτόμυαλων ανθρώπων εκτείνονται μέχρι και τη βασική οπτική τους αντίληψη. Οι δεκτικοί άνθρωποι έχουν ουσιαστικά διαφορετικές οπτικές εμπειρίες, σε σύγκριση με τον μέσο άνθρωπο». Κάποιοι το βλέπουν, κάποιοι άλλοι όχι – οι ανοιχτόμυαλοι και δημιουργικοί άνθρωποι όμως το βλέπουν πάντα.

Για να εξετάσουν περαιτέρω τις αντιληπτικές ικανότητες αυτών των ατόμων, διεξήγαγαν μια μελέτη follow-up, στην οποία αποφάσισαν να δούνε πόσο επηρεάζονται από την τύφλωση απροσεξίας. Η τύφλωση απροσεξίας είναι ένα αντιληπτικό φαινόμενο, όπου ένα άτομο αποτυγχάνει να αντιληφθεί κάτι, επειδή έχει εστιάσει σε κάτι άλλο.

Δόθηκε, λοιπόν, στους συμμετέχοντες ένα βίντεο, κατά το οποίο διάφορα άτομα έπαιζαν με μια μπάλα, δίνοντας πάσες ο ένας στον άλλο. Στη μέση του βίντεο και ανάμεσα από τους παίκτες, περνά ένας γορίλλας. Η ερώτηση, όμως, των ερευνητών, ήταν πόσες πάσες καταφέρνουν οι παίκτες. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες, στην προσπάθειά τους να μετρήσουν τις πάσες, απέτυχαν να παρατηρήσουν τον γορίλα να περνά μέσα από το δωμάτιο.

Εκείνοι που τον παρατήρησαν ήταν και εκείνοι που είχαν σκοράρει υψηλά στο τεστ δεκτικότητας, υποδεικνύοντας ότι οι ανοιχτοί και δημιουργικοί άνθρωποι φαίνεται να μην επηρεάζονται πλήρως από τις αντιληπτικές παγίδες της τύφλωσης απροσεξίας.

«Γι’ άλλη μία φορά, φαίνεται ότι είναι περισσότερες οι οπτικές πληροφορίες που περνούν στη συνειδητή αντίληψη των ανοιχτόμυαλων ανθρώπων – βλέπουν τα πράγματα εκείνα που οι άλλοι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν», εξηγούν οι ερευνητές.

Οι ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι, λοιπόν, βλέπουν κυριολεκτικά διαφορετικά τον κόσμο γύρω τους – και έτσι ζούνε μέσα σε μια διαφορετική πραγματικότητα. Και ίσως αυτό το διαφορετικό είδος αντίληψης είναι που επιτρέπει στα σπουδαία μυαλά να εφεύρουν και να δημιουργήσουν τα πιο καταπληκτικά επιτεύγματα. Αλλά το καλύτερο απ’ όλα είναι πως όλοι μπορούν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, αρκεί να είναι πρόθυμοι.

Εναλλακτική Δράση