Translate this page

Αν στη Νότια Ευρώπη η πόλη με τα περισσότερα κανάλια θεωρείται η Βενετία, τότε στη Βόρεια Ευρώπη η αντίστοιχη Βενετία είναι η Στοκχόλμη.

Η πρωτεύουσα της Σουηδίας ή αλλιώς η «πόλη ανάμεσα στις γέφυρες», -όπως είναι το όνομά της- περιμένει υπομονετικά να την ανακαλύψεις. Τοποθετημένη πάνω σε όχι ένα ούτε δύο αλλά 14 νησιά τα οποία ενώνονται με περισσότερες από 50 γέφυρες η Στοκχόλμη κατατάσσεται αυτόματα στις πιο ρομαντικές πόλεις της Ευρώπης.

Με χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα και δροσερές ημέρες τα καλοκαίρια, είναι η ιδανική πόλη για όσους αγαπούν το κρύο. Ακόμα όμως και αν δεν είσαι λάτρης του κρύου, αυτή η πόλη έχει όλα όσα χρειάζεται ακόμα και ο πιο απαιτητικός επισκέπτης για να πεισθεί πως αξίζει να τη βάλει στο bucketlist του.

Από τα ιστορικά της κτήρια, την παλιά πόλη και τα ιδιαίτερα μουσεία της μέχρι τη μοντέρνα αρχιτεκτονική της, τις hipster γειτονιές της και τα ψαγμένα μπαράκια της, η πρωτεύουσα της Σουηδίας συνδυάζει μοναδικά το νέο με το παλιό, το μοντέρνο με το κλασικό.

Η πιο ρομαντική και ενδιαφέρουσα διαδρομή είναι αυτή με το νυχτερινό τρένο όπου με περίπου 100 ευρώ μπορείς να κοιμηθείς σε καμπίνα και να περάσεις 18 ώρες διασχίζοντας όλη τη Σουηδία.

Ξεκινώντας από την περιοχή Cityterminalen, εκεί δηλαδή που βρίσκεται ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός κουκουλώσου μέχρι τα αυτιά και κατευθύνσου προς τη γέφυρα που οδηγεί στο νησάκι με το Μουσείο του Μεσαίωνα και τη Βουλή ενώ συνέχισε να περπατάς μέχρι τη Gamla Stan ή αλλιώς την παλιά πόλη, εκεί όπου ιδρύθηκε η Στοκχόλμη το 1252.

Εκεί θα βρεις το βασιλικό παλάτι, το Royal Armory και το Μουσείο Νόμπελ. Συνέχισε να περπατάς αν έχεις ακόμα δύναμη και πέρασε στο νησάκι Södermalm για να δεις και τη μοντέρνα πλευρά της πόλης και να επισκεφθείς το φοβερό μουσείο μοντέρνας φωτογραφίας, το Fotografiska.

Πέρα όμως από τους κλασσικά αξιοθέατα και τις ενδιαφέρουσες εκθέσεις, η πόλη έχει πολλά περισσότερα ψαγμένα πράγματα να προσφέρει.

Πανοραμική θέα στο Monteliusvägen και το Skinnarviksberget

Το καλύτερο σημείο το χειμώνα είναι το λοφάκι Monteliusvägen, όπου το προσεγγίζεις κατεβαίνοντας στη στάση του μετρό Mariatorget.

Για να αντιληφθείς καλύτερα μια πόλη, είναι σημαντικό να τη δεις από ψηλά και να τη θαυμάσεις. Το καλύτερο σημείο το χειμώνα είναι το λοφάκι Monteliusvägen, όπου το προσεγγίζεις κατεβαίνοντας στη στάση του μετρό Mariatorget.

Η θέα στην πόλη από εκεί ψηλά είναι μοναδική. Αν τώρα επισκεφθείς την πόλη το καλοκαίρι, τότε το καλύτερο σημείο για να θαυμάσεις τη θέα είναι λίγο πιο πέρα το Skinnarviksberget, ένας αντίστοιχος χώρος αναψυχής με θέα στην πόλη –αγαπημένο σημείο των ντόπιων- και ζεστό καφέ στο χέρι από τη μοναδική καφετέρια που υπάρχει εκεί.

Διανυκτέρευση σε ένα πλοίο-ξενοδοχείο

Αν θέλεις να ζήσεις το πραγματικό vibe της πόλης, άσε τα μεγάλα και γνωστά ξενοδοχεία και ζήσε την εμπειρία της διαμονής σε ένα πλωτό ξενοδοχείο/καράβι.

Στο νησάκι Södermalm θα βρεις παλιά επιβατηγά πλοία που πλέον έχουν αναδιαμορφωθεί και προσφέρουν την εμπειρία της συγκεκριμένης διαδρομή με κόστη που ξεκινούν από 57 περίπου ευρώ για δίκλινη κουκέτα.

Εξερεύνηση του μετρό της Στοκχόλμης

Δεν υπάρχει άλλο μέρος στην Ευρώπη που να προσφέρει σχεδόν δωρεάν στον επισκέπτη ένα θέαμα σαν αυτό. ‘Ένα ανοιχτό και δημόσιο μουσείο έργων τέχνης!

Βγάλε εισιτήριο, 44KL (περίπου πέντε ευρώ) για μιάμιση ώρα και περιηγήσου στους σταθμούς των μετρό της Στοκχόλμης. Ανάμεσά τους μάλιστα, βρίσκεται ο πιο όμορφος σταθμός της Ευρώπης, ο Solna Centrum στην κόκκινη γραμμή.

Οι πιο ωραίοι σταθμοί για φωτογραφίες είναι οι T-Centralen Metro station, Solna Centrum, Stadion και Kungsträdgården. Κατέβασε την εφαρμογή του SL (του δικού μας Τρενοσέ) για να έχεις τα εισιτήριά σου στο κινητό σου και να κινηθείς πιο γρήγορα.

Στάση για fika

Πίσω από τη λέξη Fika κρύβεται για τους Σουηδούς μια ολόκληρη φιλοσοφία. Fika σημαίνει η συνάντηση με φίλους για καφέ και γλυκό και είναι σχεδόν σαν ιεροτελεστία για τους κατοίκους της χώρας αυτής.

Δίνεις ραντεβού σε κάποιο από τις πολλές cozy καφετέριες της πόλης για να δεις τους φίλους σου, να πιάσεις κουβέντα και να πεις τα νέα σου με ένα ζεστό καφέ και ένα γλυκό στο χέρι.

Το Mellqvist Café στην οδό Rorstrandgatan 4 σερβίρει φοβερό καφέ και νόστιμα γλυκά (πάρε ταρτάκι σοκολάτας) με περίπου 8 ευρώ τον συνδυασμό αυτών ενώ όμως πρέπει να έχεις υπόψη σου πως η πληρωμή γίνεται μόνο με κάρτα στο συγκεκριμένο μαγαζί.

Στάση για σουηδικά κεφτεδάκια

Αν για κάτι είναι γνωστό στην κουζίνα της η Σουηδία τότε σίγουρα μας έρχονται στο μυαλό τα κεφτεδάκια. Ναι, τα κεφτεδάκια όπως αυτά του ΙKEA απλά πολύ πιο νόστιμα. Μην τα αφήσεις να σου ξεφύγουν!

Στο Meatballs for the people στην οδό Nytorgsgatan 30 θα δοκιμάσεις τα καλύτερα της πόλης. Προτίμησε τα «κλασσικά» με 179KL (σχεδόν 18 ευρώ) και αν και δεν είναι η πιο φθηνή εκδοχή που θα βρεις στην πόλη, είναι σίγουρα μια από τις πιο νόστιμες.

Bonus ιδέα:

Αναζήτηση του Βορείου Σέλας και του μεταμεσονύκτιου ήλιου

Αν έχεις λίγες περισσότερες ημέρες στη διάθεσή σου, επωφελήσου από την επίσκεψή σου στη Στοκχόλμη για να ταξιδέψεις μέχρι την Κιρούνα, την πιο βόρεια πόλη της Σουηδίας στον αρκτικό κύκλο ώστε να δεις από κοντά το Βόρειο Σέλας κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή τον μεταμεσονύκτιο ήλιο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η εμπειρία σε κάθε περίπτωση είναι μοναδική καθώς η πόλη βρίσκεται στον αρκτικό κύκλο και τα τοπία είναι πραγματικά εντελώς διαφορετικά από όσα έχεις συνηθίσει μέχρι τώρα.

Η πιο ρομαντική και ενδιαφέρουσα διαδρομή είναι αυτή με το νυχτερινό τρένο όπου με περίπου 100 ευρώ μπορείς να κοιμηθείς σε καμπίνα και να περάσεις 18 ώρες διασχίζοντας όλη τη Σουηδία ενώ η γρήγορη και οικονομική εκδοχή είναι η πτήση με low cost αεροπορική εταιρεία όπου με περίπου 40 ευρώ θα είσαι στην Κιρούνα σε μόλις μία ώρα και είκοσι λεπτά.

Πηγή: www.lifo.gr