Translate this page

EnglishFrançaisDeutschΕλληνικάItalianoPortuguêsРусскийEspañol

Λίγοι άνθρωποι πηγαίνουν στο γυμναστήριο ή τρώνε φαγητό χωρίς να πιουν λίγο νερό. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση υγρών μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Είναι πάντα καλύτερο να μειώσετε την πρόσληψη υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας, αντί να αντιμετωπίσετε πιθανές παρενέργειες.

Αποφασίσαμε να μάθουμε πότε το νερό μπορεί να είναι πραγματικά επιβλαβές. Ως μπόνους στο τέλος του άρθρου, θα σας πούμε τι θα συμβεί στο σώμα σας εάν πίνετε πολλά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

1. Ακριβώς πριν από τον ύπνο

Υπάρχουν τουλάχιστον 2 λόγοι για τους οποίους πρέπει να αποφύγετε το νερό πριν κοιμηθείτε:

 • Η κατανάλωση νερού πριν κοιμηθείτε μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα διακοπτόμενο ύπνο. Είναι πολύ πιθανό ότι θα χρειαστεί να ουρήσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας και μπορεί να απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για να μπορέσετε να κοιμηθείτε ξανά.
 • Τα νεφρά μας εργάζονται πιο αργά τη νύχτα σε σύγκριση με τη διάρκεια της ημέρας. Γι’αυτόν τον λόγο μπορεί να παρατηρήσετε λίγο πρήξιμο του προσώπου και των άκρων το πρωΐ. Το νερό μπορεί να εντείνει αυτά τα συμπτώματα.

2. Κατά τη διάρκεια έντονης προπόνησης

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η υπερβολική πρόσληψη νερού κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να έχει αρνητικές παρενέργειες. Κατά τη διάρκεια μιας έντονης προπόνησης, η θερμοκρασία του σώματος ενός ατόμου αυξάνεται. Ωστόσο, η πρόσληψη νερού για να δροσιστείτε κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, μπορεί να προκαλέσει εξάντληση των ηλεκτρολυτών.

Ως αποτέλεσμα, ένα άτομο μπορεί να υποφέρει από:

 • πονοκέφαλο
 • ναυτία
 • ζάλη

Επιπλέον, η υπερβολική πρόσληψη υγρών μπορεί να είναι επικίνδυνη για άτομα με καρδιακές παθήσεις, καθώς αυξάνει την καρδιακή πίεση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί συστήνουν να πίνετε νερό μόνο μετά από την προπόνηση.

3. Εάν τα ούρα σας είναι άχρωμα

Τα εντελώς καθαρά ούρα είναι ένα σημάδι υπερβολικής ενυδάτωσης. Εάν έχετε άχρωμα ούρα, πιθανότατα πίνετε πολύ νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε διψασμένοι.

Αυτή η υπερβολική κατανάλωση υγρών μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα νατρίου που έχουν ως αποτέλεσμα ορισμένα σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής καρδιακής προσβολής.

4. Για να δροσιστείτε από τις πικάντικες τροφές

Δεν πρέπει να πίνετε ποτέ νερό αφού φάτε καυτερές πιπεριές, καθώς η αίσθηση καψίματος προκαλείται από ένα μόριο που ονομάζεται καψαϊκίνη. Δεδομένου ότι η καψαϊκίνη είναι ένα μη πολικό μόριο, μπορεί να διαλυθεί μόνο σε άλλες μη πολικές ουσίες, όπως το γάλα.

Εάν ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό που αποτελείται από πολικά μόρια, αυτό θα επιτρέψει στην καψαϊκίνη να εξαπλωθεί σε όλο το στόμα και τον οισοφάγο, καθιστώντας την κατάσταση ακόμα χειρότερη.

5. Ακριβώς πριν, κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από ένα γεύμα

Η πρόσληψη νερού ενώ τρώτε, μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία. Αυτό συμβαίνει επειδή το στόμα μας παράγει σάλιο με ένζυμα, που είναι απαραίτητα για μια υγιή πεπτική διαδικασία.

Η κατανάλωση υγρών κατά τη διάρκεια των γευμάτων οδηγεί σε μείωση της σιέλωσης, και για τον λόγο αυτόν, οι δύσπεπτες τροφές συσσωρεύονται στο σώμα σας και μπορεί να γίνουν τοξικές ακόμη και αν τρώτε υγιεινά τρόφιμα. Λάβετε υπόψη ότι η κατανάλωση κρύου νερού ή οινοπνευματωδών ποτών καθιστά την κατάσταση ακόμα χειρότερη.

6. Όταν προέρχεται από το λάστιχο του κήπου

Ακόμη και αν το λάστιχο είναι συνδεδεμένο σε σωλήνα με καθαρό νερό, τα στοιχεία από τον ίδιο τον σωλήνα μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία σας, για τους εξής λόγους:

 • Οι οργανοκασσιτερικές ενώσεις διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα.
 • Το αντιμόνιο συνδέεται με ηπατική, νεφρική και άλλες βλάβες των οργάνων.
 • Οι φθαλικές ενώσεις μπορούν να μειώσουν τη νοημοσύνη και να προκαλέσουν αλλαγές συμπεριφοράς.

7. Όταν περιέχει τεχνητά γλυκαντικά

Αυτή η συμβουλή θα είναι χρήσιμη για τα άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες ενισχύουν την όρεξη και μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Σημειώστε ότι το νερό με λάϊμ ή χυμό λεμονιού μπορεί να περιέχει επίσης αυτές τις ουσίες.

8. Θαλασσινό νερό

Όλοι γνωρίζουν ότι θα πρέπει να αποφεύγουν να πίνουν θαλασσινό νερό, αλλά λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν γιατί είναι επιβλαβές για την υγεία τους.

Πρώτα απ ‘όλα, τα περισσότερα παράκτια ύδατα περιέχουν παθογόνους ανθρώπινους ιούς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εάν πιείτε κατά λάθος νερό ενώ κολυμπάτε, θα πρέπει να το φτύσετε αμέσως – εάν δεν θέλετε να περάσετε όλες τις διακοπές υποφέροντας από ροταϊό και όλα τα άσχημα συμπτώματά του.

Δεύτερον, το θαλασσινό νερό περιέχει μια τεράστια ποσότητα αλατιού και το σώμα μας χρειάζεται πολύ καθαρό νερό για να το ξεφορτωθεί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αφυδάτωση.

9. Εάν έχετε ήδη πιει πολύ νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας

Έχουμε ήδη αναφέρει αυτή τη συμβουλή, αλλά θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η υπερβολική πρόσληψη υγρών οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα νατρίου με δυσάρεστες παρενέργειες.

Εκτός αυτού, η κατανάλωση υπερβολικού νερού είναι επιβλαβής για τα νεφρά σας, καθώς τα εμποδίζει να κάνουν τη δουλειά τους και να ρυθμίσουν σημαντικά συστατικά του αίματος.

Bonus: Τι θα συμβεί εάν πίνετε πολύ νερό;

Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να οδηγήσει σε μια ασθένεια που ονομάζεται υπονατριαιμία. Οι γιατροί συνιστούν να το λάβετε σοβαρά υπόψη, καθώς μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή σας.

Οι ασθενείς που διαγνώστηκαν με υπονατριαιμία πάσχουν από:

 • Επιληπτικές κρίσεις
 • Σύγχυση
 • Ζάλη
 • Κατάθλιψη

Οι καταστάσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω δεν πρέπει να γίνουν λόγος να μειώσετε την ποσότητα της πρόσληψης υγρών στο ελάχιστο, δεδομένου ότι το νερό είναι απαραίτητο για τις φυσιολογικές σωματικές λειτουργίες. Ωστόσο, είναι καλύτερα να μην πάτε στα άκρα και να διατηρήσετε την ενυδάτωση του σώματός σας υπό έλεγχο.

Επιμέλεια Κειμένου & Μετάφραση: Marva @Truelife.gr

 

Πριν φύγετε…

Τομ Χανκς: Έγινε κέρινο ομοίωμα στο μουσείο των Κηπιών της Καβάλας

Ο Τομ Χανκς έγινε τιμητικά Έλληνας υπήκοος και τώρα γίνεται και κέρινο ομοίωμα σε μουσείο της Καβάλας...  Την ερχόμενη Δευτέρα,...
Read More

Μυστήριο με λίμνη 50.000 χρόνων στην Ινδία που έγινε ροζ μέσα σε μια ημέρα

«Πώς στο καλό συνέβη αυτό;». Είναι το ερώτημα στα χείλη όσων συζητούν αυτές τις μέρες τη νέα απόχρωση της λίμνης Λόναρ της πολιτείας Μαχαράστρα στην Ινδία. Και είναι πολλοί,...
Read More

Πλωτή πλατφόρμα συλλογής ενέργειας από τον αέρα, τον ήλιο και τα κύματα στο Ηράκλειο Κρήτης

Υπάρχει ενέργεια από τον ήλιο, τον αέρα και τα κύματα- και η υβριδική πλατφόρμα της γερμανικής SINN Power φιλοδοξεί να...
Read More

4 ελληνικά παιδικά βιβλία και 1 από την Κύπρο βρίσκονται ανάμεσα στα καλύτερα παγκοσμίως

4 ελληνικά παιδικά βιβλία και 1 από την Κύπρο βρίσκονται στη φετινή λίστα των 200 καλύτερων βιβλίων παγκοσμίως, σύμφωνα με...
Read More

Η ελληνική ταινία που βρίσκεται στις καλύτερες του παγκόσμιου κινηματογράφου

Στη Ρωσία προβλήθηκε ταυτόχρονα σε 1000 αίθουσες, ενώ παίχτηκε σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ και σάρωσε Η ταινία που βλέπουμε συνήθως την...
Read More

Τι είναι αυτή η μαύρη κουκίδα στο iPhone και τι κάνει;

Γιατί υπάρχει εκεί και τι ακριβώς εξυπηρετεί; Η πρώτη έκδοση κινητού τηλεφώνου iPhone κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2007. Σήμερα, 13...
Read More

Οι 10 πιο επικίνδυνες θάλασσες του κόσμου!

Επειδή ένα μέρος μοιάζει με παράδεισος δεν σημαίνει ότι είναι κιόλας. Υπάρχουν αρκετά χαρακτηριστικά παραδείγματα χωρών που ... ...ενώ έχουν...
Read More

Αγίου Κωνσταντίνου & Αγίας Ελένης: Τι γιορτάζουμε

Κατά την περίοδο που ήταν Ρωμαίος Αυτοκράτορας ο Μέγας Κωνσταντίνος  κατοχυρώθηκε η ανεξιθρησκεία και προωθήθηκε η χριστιανική πίστη η οποία...
Read More

Ο Έλληνας μαθηματικός που κατασκεύασε το πρώτο ρομπότ το 400 π.Χ.

Μπορεί να θεωρούμε πως η ρομποτική είναι μια πρόσφατη επιστήμη, αλλά οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ασχοληθεί ακόμα και με αυτό....
Read More

Πως θα ήταν η ζωή χωρίς ύπνο

Ο ύπνος είναι για όλους μας μια καθημερινή συνήθεια, οπότε είναι πολύ δύσκολο να σκεφτούμε πώς θα ήταν η ζωή...
Read More

Η πόλη που έχει διπλάσιο μέγεθος από την Ελλάδα

Φτάνει σε μέγεθος όσο η μισή Γαλλία, ολόκληρη η Μεγάλη Βρετανία, ενώ είναι μεγαλύτερη από 42 από τις 50 πολιτείες...
Read More

Το top 10 των ζώων που ευθύνονται για τους περισσότερους θανάτους ανθρώπων

Οι περισσότεροι θα υπέθεταν ότι στην κορυφή της λίστας των πιο θανατηφόρων ζώων θα βρισκόταν ο καρχαρίας, όμως η ωμή...
Read More

Το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου στην Αθήνα!

Το μεγαλοπρεπές σοβιετικής κατασκευής Antonov 225 Στην Αθήνα προσγειώθηκε την Τετάρτη το μεγαλύτερο και βαρύτερο αεροπλάνο του κόσμου, το θηριώδες...
Read More

Ο Πύργος των Ανέμων, ο αρχαιότερος μετεωρολογικός σταθμός

Ο αρχαιότερος μετεωρολογικός σταθμός του κόσμου που υπολόγιζε τον καιρό και την ώρα. Πως γλίτωσε από τον αρπακτικό Έλγιν. Το...
Read More

Λιβήσι: Μια ελληνική πόλη-φάντασμα στην Τουρκία

Οκτώ χιλιόμετρα νότια της πόλης Fethiye στη νοτιοδυτική Τουρκία βρίσκονται τα ερείπια περίπου πεντακόσιων σπιτιών που ανήκουν στην κάποτε ακμάζουσα...
Read More

Το στοιχειωμένο μποτιλιάρισμα μέσα στο δάσος του Βελγίου.

Υπάρχει μία περιοχή στο Βέλγιο, όπου οι ντόπιοι θα σου πούνε ότι πρέπει να την επισκεφθείς οπωσδήποτε. Δεν θα σου...
Read More

Κωλοσούρτης: Η θρυλική Εθνική με τις “στροφάρες” που έλιωνε τους κινητήρες

Ο τρομερός "Κωλοσούρτης" μας δίνει στο ανέβασμά του μια από τις μαγευτικότερες απόψεις της Αργολίδας καθώς βλέπουμε από ψηλά προς...
Read More

Αγία Ρουμέλη: Το απομονωμένο χωριουδάκι που για να πας πρέπει να διασχίσεις το μακρύτερο φαράγγι της χώρας

Είναι το μακρύτερο κι ίσως το επιβλητικότερο φαράγγι της Ευρώπης, και σίγουρα το πιο περπατημένο μονοπάτι της Ελλάδας. Το Συμβούλιο...
Read More

Γιορτή της μητέρας: Πότε γιορτάζεται και πώς καθιερώθηκε

Πάντα δίπλα στην οικογένειά της, στις χαρές, τις λύπες και τις δυσκολίες… Και το όνομα αυτής, μητέρα. Η Γιορτή της...
Read More

Το δίλημμα του τρόλεϊ- Εσύ πόσους θα σκότωνες;

Ένα τρόλεϊ διασχίζει τις ράγες ενώ μπροστά του βρίσκονται πέντε άνθρωποι ανήμποροι να κινηθούν, με αποτέλεσμα να είναι σίγουρος ο...
Read More

Στην «πολιτισμένη» Ευρώπη, κρατούσαν αφρικανούς ιθαγενείς μέσα σε κλουβιά, σε ζωολογικούς κήπους

Οι «πολιτισμένοι» Βέλγοι, Ολλανδοί, Γερμανοί, σχημάτιζαν ουρές έξω από τους ζωολογικούς κήπους για να δουν αιχμαλώτους μαύρους από τις αποικίες...
Read More

Οπτική ψευδαίσθηση: Πως ο εγκέφαλος δημιουργεί οπτικές ψευδαισθήσεις

Αν κοιτάξετε την φωτογραφία στα αριστερά σας, αποτυπώνεται το «αρνητικό» μιας γυναίκας. Αν εστιάσετε για 15 δευτερόλεπτα στην άσπρη κουκίδα...
Read More

Πομπηία: Οι Ρωμαίοι έκαναν ανακύκλωση

Οι Ρωμαίοι ήταν έμπειροι μηχανικοί, πρωτοπόροι στην ενδοδαπέδια θέρμανση, στα υδραγωγεία και στη χρήση του σκυροδέματος ως οικοδομικού υλικού και επιπλέον, σύμφωνα...
Read More

New York Times: «Χώρα-παράδειγμα η Ελλάδα – Έκανε την έκπληξη»

Αναφορά στην Ελλάδα και τους επιτυχείς κυβερνητικούς χειρισμούς σχετικά με τα μέτρα κατά της πανδημίας έκαναν σε κύριο άρθρο τους οι New...
Read More

Concorde: Η ιστορία ενός θρυλικού αεροσκάφους

Το πρωί της 21ης Ιανουαρίου του 1976 δύο Concorde, ένα της British Airways και ένα της Air France, απογειώθηκαν ταυτόχρονα...
Read More

Τα ψηλότερα αγάλματα στον κόσμο

Εντυπωσιακά αγάλματα από όλο τον κόσμο. Τα περισσότερα από αυτά αποτελούν σημείο αναφοράς για τις χώρες τους και αναφέρονται κυρίως...
Read More

Καταρράκτες της Έδεσσας – Oι μεγαλύτεροι σε όλα τα Βαλκάνια

Η Έδεσσα είναι μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας, με ένδοξη ιστορία, βιομηχανικό παρελθόν και τους ξακουστούς καταρράκτες της....
Read More

Αδέσποτο μπαίνει σε φαρμακείο και δείχνει στη φαρμακοποιό το τραυματισμένο πόδι του

Ένα από τα ευχάριστα βίντεο των ημερών, που μας δίνουν χαρά και μας κάνουν να χαμογελάμε και μάλλον γι’ αυτό...
Read More

Το ελληνικό hypercar CHAOS των 3.000 ίππων

TO CHAOS ΦΙΛΟΔΟΞΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ HYPERCAR ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΦΤΑΝΕΙ ΤΗΝ ΙΛΙΓΓΙΩΔΗ ΙΣΧΥ ΤΩΝ 3.000 ΙΠΠΩΝ...
Read More

To μαρτυρικό τέλος για χιλιάδες Αρμένισσες που τις παλούκωσαν και τις σταύρωσαν οι Τούρκοι

Η 24η Απριλίου του 1915 θεωρείται η ημερομηνία που ξεκίνησε η γενοκτονία Αρμενίων.... Η αρχή έγινε στην Κωνσταντινούπολη με τη...
Read More