Translate this page

Η Taco Bell προκάλεσε κομφούζιο το 1996 όταν διαφήμισε σε διάφορες μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες ότι αγόρασε την περίφημη καμπάνα της Ελευθερίας, η οποία αποτελεί σύμβολο της πόλης καθώς στις 8 Ιουλίου 1776 κτύπησε από τον πύργο του Independence Hall για προσέλθουν οι πολίτες να ακούσουν την πρώτη δημόσια ανάγνωση της διακήρυξης της Ανεξαρτησίας. Η Taco τράβηξε το σχοινί και ανακοίνωσε επίσης ότι θα την ονομάσει Καμπάνα της Ελευθερίας της Taco. Οι πολίτες όπως ήταν αναμενόμενο ξεσηκώθηκαν και έσπασαν τα τηλέφωνα από διαμαρτυρίες έξαλλων Αμερικανών οι οποίοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα αυτιά τους.

Την Πρωταπριλιά του 1998 η Burger King εισήγαγε το ειδικό Whopper το οποίο ήταν σχεδιασμένο για τα εκατομμύρια αριστερόχειρες Αμερικανούς. Περιείχε όλα τα συστατικά του κλασικού Whopper αλλά τοποθετημένα προς τα αριστερά μειώνοντας τις πιθανότητες να γλυστρήσουν από την δεξιά πλευρά. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι υπήρξαν πολλοί που το πίστεψαν και έτρεξαν να παραγγείλουν!

Η τεχνική εταιρεία κινητής Qualcomm ανακοίνωσε την 1 Απριλίου του 2009 ότι σκοπεύει να εμφυτεύσει μικροσκοπικούς σταθμούς βάσης σε υβριδικά περιστέρια-λύκους για να επεκτείνει την ασύρματη κάλυψή της. Ανακοίνωσε επίσης ότι δημιούργησε το ζώο αυτό (διασταύρωση λύκου με περιστέρι) καθώς θα μπορούσε να αμυνθεί καλύτερα από ένα κλασικό περιστέρι και ότι θα το έστελνε σε περιοχές όπου η κάλυψη ήταν περιορισμένη. Ήταν πολλοί εκείνοι που το πίστεψαν.

Ο τεχνολογικός κόλοσσος είναι γνωστός για τα πρωταπριλιάτικα αστεία του και την 1 Απριλίου του 2011, ανακοίνωσε ότι θα λανσάρει το πρωτοποριακό Google Motion, μια νέα τεχνολογία που θα έδινε τη δυνατότητα στους χρήστες να γράφουν emails χρησιμοποιώντας μόνο τις κινήσεις των χεριών τους τις οποίες θα κατέγραφε η webcam. Παρόλο που αρχικά προοροζόταν για φάρσα, υπήρξαν κάποιοι προγραμματιστές που ισχυρίστηκαν ότι στην πραγματικότητα η δημιουργία ενός τέτοιου προγράμματος είναι εφικτή. Μπράβο τους.

Η Βρετανική αλυσίδα Tesco αποκάλυψε την 1η Απριλίου του 2002 ότι είχε δημιουργήσει καρότα που σφυρίζουν. Σε ένα ψεύτικο άρθρο που ανέβηκε στην εφημερίδα The Sun ανακοίνωσε ότι τα γενετικά τροποποιημένα καρότα της μπορούσαν να στείλουν ένα σήμα 97 ντεσιμπέλ όταν φθάνουν στην βέλτιστη θερμοκρασία μαγειρέματος. Το άρθρο συνέχιζε: “Οι αντίθετοι με το εν λόγω σχέδιο προέβλεψαν ένα μελλοντικό εφιαλτικό σενάριο λέγοντας ότι οι επόμενες γενιές θα είναι θεόκουφες αλλά θα έχουν βελτιωμένη όραση”.

Ο Βρετανός επιχειρηματίας Sir Richard Branson ανακοίνωσε την 1η Απριλίου του 2011 ότι είχε αγοράσει τον πρώην πλανήτη Πλούτωνα χωρίς να αποκαλύψει το ποσό που έδωσε. Η επόμενη κίνησή του θα ήταν να αποκαταστήσει τον Πλούτωνα ως επίσημο πλανήτη μετά τον αποχαρακτηρισμό του από  την Διεθνή Ένωση Αστρονομίας το 1996. Είπε ότι είχε στα σκαριά ένα όχημα που θα χάριζε στον Πλούτωνα την απαιτούμενη μάζα για να χαρακτηριστεί πλέον και πάλι πλανήτης.

Η εταιρεία οπτικών Warby Parker λάνσαρε μια σειρά γυαλιών οράσεως για σκυλιά την 1η Απριλίου του 2012. Ονόμασε δε τη σειρά Warby Barker (bark σημαίνει γαυγίζω) και παρουσίασε διαφορετικά στυλ γυαλιών για κάθε σκύλο με προβληματική όραση. Λάνσαρε ακόμη και μόνοκλ για τα σκυλιά εκείνα που θα ήθελαν να φαίνονται κάπως πιο σοφιστικέ. Πολλοί από τους χρήστες το πίστεψαν και πρόσθεσαν στο καλάθι τους το σκελετό των γυαλιών που κόστιζε 95 δολάρια όπου μόλις το έκαναν έβλεπαν την φράση “Πρωταπριλιά!”. Η ιστοσελίδα υπάρχει ακόμη και υπάρχουν ακόμη κάποιοι που την πατάνε.

Την 1 Απριλίου του 2013 το Twitter ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει δύο υπηρεσίες πλέον. Η βασική υπηρεσία θα είναι δωρεάν αλλά οι χρήστες θα μπορούν αν χρησιμοποιήσουν μόνο σύμφωνα. Για 5 δολάρια επιπλέον τον μήνα θα μπορούν να χρησιμοποιούν και τα φωνήεντα. Το Twitter στήριξε την απόφασή του αυτή λέγοντας ότι η βασική υπηρεσία θα ενθάρυνε την αποτελεσματικότερη και πιο συχνή επικοινωνία. Μν μ πτ τ δν ν κλ δ.

Την 1 Απριλίου του 2015 η Samsung ανακοινώνει ότι δημιούργησε το νέο Samsung Blade Edge, ένα έξυπνο μαχαίρι που λειτουργούσε και ως smartphone. Το μαχαίρι αυτό προοριζόταν για σεφ, ήταν αδιάβροχο και είχε λαβή που διπλώνει. Ήταν αδύνατον να κόψεις το αυτί σου ενώ απαντούσες στο τηλέφωνο επειδή η λεπίδα ήταν σχεδιασμένη να κλείνει αυτόματα πριν τραυματίσει το δέρμα. Επίσης υποτίθεται ότι εάν το μαχαίρι ερχόταν σε επαφή με ανθρώπινο αίμα, ειδοποιούσε αυτομάτως το νοσοκομείο και την αστυνομία. Ήταν τραβηγμένο αλλά πολλοί την πάτησαν.

Την 1 Απριλίου του 2015 η Sony παρουσίασε στον κόσμο το περίφημο υποτίθεται Playstation Flow, το οποίο ανέβαζε την εμπειρία του PS4 σε…. βαθύτερο επίπεδο. Όταν παίζεις υποτίθεται ένα παιχνίδι PS4 που καταλήγει στον βυθό, η Sony ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσες να κάνεις ένα pause, να φορέσεις τα γυαλιά Playstation Flow και το μαγιώ σου και να πας στην κοντινότερη πισίνα όπου εκεί θα μπορούσες να συνεχίσεις να παίζεις όντας μέσα στο νερό. Η ιδέα αυτή είχε φυσικά μεγάλα επιτυχία και έκανε αίσθηση.

Την 1η Απριλίου του 2015 το Tinder ξεκίνησε υποτίθεται μια συνεργασία με την Uber δίνοντας τη δυνατότητα να κάνει μια σύνδεση με έναν οδηγό Uber. Αυτό που επίσης ήταν ενδιαφέρον σαν σκέψη ήταν το ότι θα μοιραζόσουν το κόστος της διαδρομής με τον οδηγό. Θα μπορούσες επίσης να γνωριστείς αμέσως μαζί του, παρόλο που μπορεί να σου έπαιρνε λίγο περισσότερο από το συνηθισμένο για να επιλέξεις τον οδηγό σου. Δεν ήταν και λίγοι αυτοί που χάρηκαν.

Την 1η Απριλίου του 2016 ο δημοσιογραφικός όμιλος National Geographic ανακοίνωσε ότι θα σταματούσε να δημοσιεύει γυμνές φωτογραφίες… ζώων καθώς ήταν άσεμνο. Την ανακοίνωση ακολούθησε και μια σειρά σουρεαλιστικών φωτογραφιών, όπως αυτή που σας παρουσιάζουμε, με ντυμένες γάτες και σκύλους από τον φωτογράφο Harry Whittier Frees από τις αρχές του 1900. Τραβηγμένο;

Την 1η Απριλίου του 2016 η εταιρεία χάρτου Quilted Northern παρουσίασε ένα νέο είδος χαρτιού τουαλέτας για εκείνους που θέλουν να ζήσουν μια πιο φυσική ζωή. Το “σκληρό” αυτό χαρτί ήταν πολύ πιο άβολο από όσο μπορούσε να φανταστεί κανείς και υπόσχετο ότι προσφέρει μια μοναδική εμπειρία. Δεν ήταν πολλοί πάντως αυτοί που έπεσαν στην παγίδα.

Γνωστή για τις συνεργασίες της με διάσημους, η ψεύτικη ιστοσελίδα H&M markforhm.com ανακοίνωσε την 1η Απριλίου του 2016 ότι είχε λανσάρει μια νέα σειρά ρούχων Mark Zuckerberg. Γνωστός για τις απλές στυλιστικές του επιλογές, η συλλογή υποτίθεται ότι περιελάμβανε επτά γκρι μπλουζάκια και ένα απλό τζιν. Στο σάιτ είχε χρησιμοποιηθεί η ατάκα του Zuckerberg: “Θέλω να ξεκαθαρίσω την ζωή μου έτσι ώστε να κάνω όσο το δυνατόν λιγότερες επιλογές για οτιδήποτε άλλο πέρα από το να υπηρετώ σωστά την κοινότητα αυτή”. Το αστείο αυτό δεν θα είχε τόση πέραση φέτος πάντως.

Μια άλλη φάρσα της Google στις 31 Μαρτίου 2017 ήταν όταν ανακοίνωσε την άφιξη του Google Wind στην Ολλανδία. Σε συνεργασία με την Google Cloud Platform, το Google Wind θα βελτίωνε τον άσχημο καιρό της χώρας συνδέοντας όλους τους ανεμόμυλους και συγχρονίζοντάς τους να διώχνουν μακριά τα σύννεφα της βροχής. Στην ανακοίνωσή της ανέφερε ότι υποσχόταν καθαρό ουρανό για όλους. Τους πήρε και τους σήκωσε όλους…

Η IKEA ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει μια σειρά από νέες υπηρεσίες από την 1 Απριλίου του 2017. Στις υπηρεσίες αυτές περιλαμβανόταν ένα κέντρο σουηδικού μασάζ, μπαρ καθώς και συμβουλευτική για ζευγάρια ή συγκάτοικους που τσακώνονταν επειδή δεν μπορούσαν να καταλήξουν στο ποια βιβλιοθήκη θα αγοράσουν και σε ποιο χρώμα. Χιλιάδες άνθρωποι έκαναν κλικ και βρέθηκαν μπροστά στο μήνυμα “Πρωταπριλιά!”.

Η McDonald’s ανακοίνωσε την 1η Απριλίου του 2017 ότι πλέον θα προσφέρει και το Micro Mac το οποίο θα είχε τα ίδια συστατικά με το Big Mac, αλλά στο 1/48ο του μεγέθους του. Όπως ανέφερε: “ήταν για εκείνες τις περιπτώσεις που πεινάς λιγουλάκι”. Εκείνοι που έκαναν δίαιτα απογοητεύτηκαν πολύ όταν συνειδητοποίησαν ότι πρόκειται για φάρσα.

Η Βρετανική εταιρεία στοιχημάτων Paddy Power ανακοίνωσε την 1η Απριλίου του 2017 ότι αναζητά να χρηματοδοτήσει κάτι που να συνδυάζει τους ζωντανούς αγώνες ιπποδρόμου με ένα υποβρύχιο αθλητικό event και ότι είχε αποφανθεί ότι οι αγώνες ιππόκαμπου είναι ο τέλειος συνδυασμός. Η εταιρεία ανέφερε ότι τα πλάσματα αυτά είναι πολύ δύσκολο να εκπαιδευθούν και τους πέφτουν συνεχώς οι σέλες. Ελάχιστοι άνθρωποι το πίστεψαν.

Ένα mall στην Αμερική δήλωσε ότι θα βάλει ειδικές λωρίδες κυκλοφορίας για να μπορούν οι πελάτες τους να στέλνουν μηνύματα ή να κάνουν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την 1η Απριλίου 2017. Η κίνηση αυτή αποσκοπούσε δήθεν στην αποσυμφόρηση των διαδρόμων και στην ασφάλεια των χρηστών. Παρόλο που κάτι παρόμοιο ισχύει στην πόλη Τσονγκίνγκ της Κίνας καθώς και στην Αμβέρσα, πολλοί ήταν αυτοί που απογοητεύτηκαν μαθαίνοντας ότι πρόκειται για φάρσα.

Την 1η Απριλίου 2017 η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Honda ανακοίνωσε την τελευταία της εφαρμογή: την H-Swipe για εκείνους που ψάχνουν την αγάπη με το τιμόνι στα χέρια. Η εφαρμογή αυτή υποτίθεται ότι λειτουργούσε όταν το αυτοκίνητο βρισκόταν σε στάση. Μόλις έμπαινε σε λειτουργία, η εικόνα του πιθανού συντρόφου ο οποίος βρισκόταν κοντά υποτιθεται ότι θα εμφανιζόταν στο παρμπρίζ και ο οδηγός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους υαλοκαθαριστήρες για να κινηθεί αριστερά ή δεξιά και να αποδεχθεί την πρόσκληση ή όχιapp for those who want to find love at the wheel. It advised those interested to download it directly to their dashboards. Only activated when the car is stationary, the images of potential nearby suitors would pop up on the car windscreen and the driver would use the windscreen wipers to swipe left or right and accept or reject the date. Watch out Tinder!

Την 1η Απριλίου του 2017 ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας T-Mobile αποκάλυψε ότι θα προσφέρει απεριόριστη κάλυψη λανσάροντας την πρώτη ολόσωμη φορητή συσκευή. Η φόρμα T-Mobile Onesie ισχυριζόταν ότι σας κάνει ένα κινούμενο hotspot. Το αστείο δεν κράτησε πάντως πολύ.

Η τηλεοπτική υπηρεσία streaming hulu ανακοίνωσε την 1η Απριλίου του 2017 ότι θα λανσάρει μια νέα υπηρεσία, την hu. Η υπηρεσία απευθυνόταν υποτίθεται σε άτομα με διάσπαση προσοχής και θα παρουσίαζε τηλεοπτικές εκπομπές διάρκειας οκτώ δευτερολέπτων, ιδανικές για το σημερινό τρόπο ζωής.

Η Amazon ανακοίνωσε την 1η Απριλίου του 2017 την νέα της συσκευή που ενεργοποιείται με την φωνή, την Petlexa. Η Petlexa θα ήταν σε θέση να καταλαβαίνει τα ζώα έτσι ώστε να τα βοηθά να παραγγέλνουν σούσι οι γάτες και να πετά την μπάλα στον σκύλο. Δεν ήταν και λίγοι αυτοί που το πίστεψαν και χάρηκαν.

Η υπηρεσία εκμάθησης ξένων γλωσσών Duolingo λάνσαρε το πρώτο της μάθημα emoji την 1η Απριλίου 2017. Ήταν σχεδιασμένο ώστε όλοι να μάθουν την γλώσσα των emoji σε μόλις πέντε λεπτά την ημέρα. Ένας χρήστης σχολίασε: “Μπορώ πλέον να μιλάω με την κόρη μου σε μια γλώσσα που θα καταλαβαίνει”, και εισέπραξε πολλές χαρούμενες φατσούλες.

Την Πρωταπριλιά του 2017, η IKEA σκαρφίστηκε άλλη μια φάρσα ανακοινώνοντας ότι θα λανσάρει μια αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, την FLIKEA η οποία θα διαθέτει μόνο οικονομική θέση και θα πετά σε πολλούς διεθνείς προορισμούς.

Το BBC κατάφερε να κοροιδέψει σχεδόν τους πάντες στην Αγγλία την 1η Απριλίου 1957. Στις ειδήσεις παρουσιάστηκε ένα ρεπορτάζ από την Ελβετία όπου οι άνθρωποι μάζευαν μακαρόνια από μακαρονιές! Οι τηλεθεατές έσπευσαν να πάρουν τηλέφωνο στον σταθμό για να ρωτήσουν από πού θα μπορούσαν να προμηθευτούν σπόρους!

Όντας πρωτοπόρος στις τηλεοπτικές φάρσες, το κανάλι BBC κατάφερε να κοροιδέψει κάποιους Βρετανούς την Πρωταπριλιά του 1976. Ο αστρονόμος και εκφωνητής ειδήσεων Patrick Moore (φωτ.) ανακοίνωσε ότι στις 9:47 π.μ. της 1ης Απριλίου η ευθυγράμμιση του Πλούτωνα και του Δία θα προκαλούσε δήθεν μια προσωρινή μείωση της βαρύτητας της Γης. Είπε στους ακροατές του ότι εάν ήθελαν να βιώσουν την πρωτόγνωρη αυτή αίσθηση θα έπρεπε να πηδήξουν ακριβώς την στιγμή εκείνη. Οι ακροατές κατέκλυσαν με τηλεφωνήματα τον σταθμό αναφέροντας ιστορίες έλλειψης βαρύτητας. Κι ήταν όλα μπαρούφες φυσικά.

Lovemoney