Translate this page

O Ομάρ Σαρίφ τιμάται σήμερα από τη Google με ένα ξεχωριστό doodle!

Σαν σήμερα, 10 Απριλίου, γεννήθηκε ο μεγάλος ηθοποιός, Ομάρ Σαρίφ και με το υποκριτικό του ταλέντο έχει «αφήσει» εποχή!

Ο Ομάρ Σαρίφ γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1932 από τους Κλαιρ και Ιωσήφ Χαλούμπ. Ο πατέρας του ήταν έμπορος ξυλείας και η οικογένεια του ήταν καθολικού θρησκεύματος! Αποφοίτησε από το κολέγιο Βικτωρία της Αλεξάνδρειας και έπειτα σπούδασε μαθηματικά και φυσική στο πανεπιστήμιο του Καϊρου ενώ μετά την αποφοίτηση του βρέθηκε να εργάζεται στην επιχείρηση που διατηρούσε ο πατέρας του!

Την πρώτη του επαφή με το χώρο της υποκριτικής, την απέκτησε συμμετέχοντας στην ταινία  Σιρα’ Φι αλ-Γουαντι (Ο Φλογερός Ήλιος ή Μάχη στην Κοιλάδα) και έπειτα συμμετείχε σε αμέτρητες αιγυπτιακές παραγωγές. Ο Ομάρ Σαρίφ συμμετείχε σε αρκετές ρομαντικές ταινίες, στο πλευρό τςη πρώτης του γυναίκας, Φατέν Χαμαμά, για χάρη της οποίας ασπάστηκε το Ισλάμ για να μπορέσει να την παντρευτεί.

Η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Σαρίφ ήταν Λώρενς της Αραβίας το 1962 όπου υποδύθηκε τον Σαρίφ Άλι. Με αυτή την ερμηνεία κατάφερε να εξασφαλίσει  μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου, μια βράβευση με Χρυσή Σφαίρα Β’ Ανδρικής Ερμηνείας σε Κινηματογραφική Ταινία και Πολλά Υποσχόμενου Άνδρα Ηθοποιού και παγκόσμια φήμη ως ο δημοφιλέστερος Γαλλοάραβας ηθοποιός. Το 1965 υποδύθηκε τον γνωστό σε όλους Δόκτωρ Ζιβάγκο του σκηνοθέτη Ντέιβιντ Λην.

Το 2005 τιμήθηκε με μετάλλιο από την UNESCO σαν αναγνώριση της αξιοπρόσεκτης προσφοράς του στην ποικιλότητα του παγκόσμιου κινηματογράφου και του πολιτισμού.

Ο Ομάρ Σαρίφ ήταν παγκοσμίου φήμης παίκτης του μπριτζ και είχε γράψει αρκετά βιβλία που αφορούσαν το συγκεκριμένο παιχνίδι!

Μιλούσε αραβικά, αγγλικά, ελληνικά και γαλλικά με μεγάλη άνεση ενώ γνώριζε τουρκικά και ιταλικά!

Ο Ομάρ Σαρίφ από τον 20ετή γάμο του με την ηθοποιό Φατέν (χώρισαν το 1974), απέκτησε έναν γιο, τον Τάρεκ Ελ-Σαρίφ, ο οποίος συμμετείχε σε ηλικία 8 ετών στην ταινία Δόκτωρ Ζιβάγκο και ήταν εκείνος που αποκάλυψε πως  ο πατέρας του έπασχε από  τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Ο Ομάρ Σαρίφ «έφυγε» από τη ζωή στις 10 Ιουλίου 2015 και η Google τιμά σήμερα τη γέννηση του με ένα doodle!

Τι είναι τα Google Doodles;

Τα doodles είναι ξεχωριστές εκδόσεις του λογοτύπου της Google στην αρχική της σελίδα. Το πρώτο doodle δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο για πρακτικούς λόγους και κανείς δεν φανταζόταν ότι θα γίνει τόσο δημοφιλές και ότι θα καταλήξει να θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της σελίδας αναζήτησης της Google. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σήμερα πλέον πολλοί ανυπομονούν να δουν κάθε νέο doodle που δημιουργούμε! Τα doodles δημιουργούνται για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων. Μπορεί να είναι η πρώτη μέρα του σχολείου, τα γενέθλια του Οδυσσέα Ελύτη ή η 50η επέτειος από την ανακάλυψη του γενετικού κώδικα. Η doodle ομάδα της Google ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.