Translate this page

Είστε πραγματικά πιο έξυπνοι από ό,τι νομίζατε; Για να το μάθετε, δεν χρειάζεται να κάνετε τεστ IQ. Αν έχετε κάποια από τις παρακάτω 10 συνήθειες, τότε μπορείτε να θεωρείτε τον εαυτό σας έξυπνο.

Σκεφτείτε όμως κι αυτό: δεν είναι πάντα προτέρημα να είστε ο πιο έξυπνος από τους γύρω σας.

1. Οι έξυπνοι άνθρωποι μένουν ήρεμοι

Οι άνθρωποι με υψηλό δείκτη IQ χάνουν την ηρεμία τους, αλλά λιγότερο συχνά από τους ανθρώπους με χαμηλό δείκτη. Έχουν καλύτερο έλεγχο του εαυτού τους. Σύμφωνα με έρευνα, τα παιδιά που μαθαίνουν από μικρά να αντιδρούν με θυμό και μεγαλώνουν σε περιβάλλον με καβγάδες, παρουσιάζουν μικρότερη αναπτυξη στον εγκέφαλο.

2. Οι έξυπνοι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι είναι καλύτεροι από τους άλλους

Οι λιγότερο έξυπνοι άνθρωποι δεν έχουν καθαρή εικόνα των ταλέντων τους και πιστεύουν ότι είναι καλύτεροι από τους άλλους. Τείνουν συχνότερα να είναι ομοφοβικοί και ρατσιστές και να κατηγοριοποιούν τους ανθρώπους πρόωρα. Οι έξυπνοι, από την άλλη, γνωρίζουν την αξία τους και δεν χρειάζονται την επιβεβαίωση των άλλων. Το αντίθετο: είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν και τους άλλους να πετύχουν.

3. Οι έξυπνοι άνθρωποι παραδέχονται τα λάθη τους

Οι λιγότερο έξυπνοι άνθρωποι φορτώνουν στους άλλους τις δικές τους αποτυχίες. Οι γονείς που θεωρούν τα λάθη σαν αμαρτίες κάνουν κακό στα παιδιά τους, γιατί τους δημιουργούν στρες. Οι έξυπνοι έχουν μάθει να παραδέχονται τα λάθη τους και να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την συμπεριφορά τους. Δεν βλέπουν τα λάθη σαν κάτι κακό, αλλά σαν ευκαιρία να μάθουν.

4. Οι έξυπνοι άνθρωποι είναι συμπονετικοί

Οι άνθρωποι με μικρότερο IQ συχνά νοιάζονται μόνο για τα δικά τους συναισθήματα και δεν μπορούν να κατανοήσουν τις ανάγκες των άλλων. Δεν έχουν την ικανότητα να προβάλλουν τις εμπειρίες των άλλων πάνω τους ώστε να τους καταλάβουν. Η συμπόνια είναι απαραίτητη για μια αρμονική σχέση. Οι έξυπνοι άνθρωποι μαθαίνουν από μικρή ηλικία να αισθάνονται συμπόνια και να προσφέρουν την βοήθεια τους. Στην πραγματικότητα, η σχέση με τους γονείς και το μεγάλωμα των παιδιών επηρεάζει τον τρόπο που αναπτύσσεται ο εγκέφαλος και κατά συνέπεια, ολόκληρη την ζωή μας.

5. Οι έξυπνοι άνθρωποι είναι ανήσυχοι και δεν εμπιστεύονται εύκολα

Οι έξυπνοι άνθρωποι ανησυχούν περισσότερο και τους παίρνει περισσότερο καιρό να κάνουν φίλους. Δεν εμπιστεύονται τους άλλους ευκόλα. Επίσης, εχουν την ικανότητα να κατανοούν σύνθετες έννοιες και να βλέπουν στο μέλλον – φαντάζονται ότι όλα μπορούν να πάνε στραβά.

Ωστόσο, είναι καλοί και στο να αναλαμβάνουν δράση ώστε να κάνουν σχέδια για το μέλλον και να απογεύγουν λάθη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουν την ικανότητα να χτίζουν γερές φιλίες.

6. Οι έξυπνοι άνθρωποι είναι ακατάστατοι

Η ακαταστασία δεν είναι απαραίτητα σημάδι τεμπελιάς. Κοιτάξτε τα γραφεία των φίλων και των συναδέλφων σας και θα καταλάβετε ποιος είναι έξυπνος και ποιος όχι. Σύμφωνα με έρευνες, όσοι εκτιμούν λιγότερο την τάξη, τείνουν να είναι πιο δημιουργικοί και πρόθυμοι να δοκιμάσουν κάτι καινούριο.

7. Οι έξυπνοι άνθρωποι βρίζουν περισσότερο

Οι έξυπνοι άνθρωποι δεν θυμώνουν εύκολα, αλλά όταν θυμώνουν, βρίζουν. Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά σύμφωνα με έρευνες, αυτό είναι σημαδι εξυπνάδας. Ίσως η διαφορά είναι ότι ξεσπάνε με λέξεις και όχι με βία ή θυμό.

8. Οι έξυπνοι άνθρωποι είναι νυχτοπούλια

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που μένουν ξύπνιοι ως αργά είναι πιο έξυπνοι.

9. Οι έξυπνοι άνθρωποι είναι τεμπέληδες

Το περιμένατε; Οι άνθρωποι που μερικές φορές κάθονται χωρίς να κάνουν τίποτα είναι πιο έξυπνοι. Σύμφωνα με έρευνα, οι έξυπνοι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτόν τον χρόνο για να σκεφτούν, ενώ οι λιγότερο έξυπνοι βαριούνται και θέλουν να κάνουν κάτι.

10. Οι έξυπνοι άνθρωποι πατάνε αναβολή στο ξυπνητήρι

Και ποιος δεν γνωρίζει αυτή την κατάσταση: όταν χτυπά το ξυπνητήρι και δεν μπορείς να σηκωθείς. Έτσι, πατάς αρκετές φορές αναβολή. Και δεν χρειάζεται να αισθάνεσαι άσχημα γι’αυτό, γιατί σύμφωνα με έρευνα, οι έξυπνοι άνθρωποι αγνοουν το ξυπνητήρι τους πιο συχνά.

Αν είστε χαλαροί, συμπονετικοί, ακατάστατοι, τεμπέληδες, νυχτοπούλα και εμπιστεύεστε δύσκολα, υπάρχει πιθανότητα να είστε πανέξυπνοι. Όσοι πάλι δεν είστε, μην ανησυχείτε. Το σημαντικό είναι να είστε ο εαυτός σας, όπως κι αν είστε!