Translate this page

Αποδράσεις σε κοντινούς προορισμούς για να πιάσετε το Μάη

Συγκεντρώσαμε, μερικές ωραίες ιδέες για κοντινές πρωτομαγιάτικες εκδρομές που καλύπτουν κάθε γούστο για να περάσετε όμορφα με την οικογένεια ή την παρέα σας.

Αίγινα

Η Αίγινα είναι το πιο κοντινό νησί στην Αθήνα και κλασική επιλογή για αστραπιαίες αποδράσεις με θαλασσινή αύρα. Η άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για να απολαύσετε την ατμόσφαιρα αυτού του νησιού, που έχει κάτι από παλιά ελληνική ταινία. Εδώ, θα σας τραβήξουν την προσοχή τα πολύχρωμα νεοκλασικά του λιμανιού, η πευκόφυτη ενδοχώρα, οι κολπίσκοι, οι αρχαιολογικοί χώροι και η Παλαιοχώρα, η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού.

Μην παραλείψετε να αγοράσετε φιστίκια Αιγίνης από τα μαγαζάκια και τα κιόσκια δίπλα στο λιμάνι και να γευματίσετε σε κάποια από τις παραθαλάσσιες ταβέρνες και ουζερί στο γραφικό λιμανάκι, αλλά και στο φημισμένο ψαροχώρι της Πέρδικας.

Για καφέ και φαγητό: Στην παραλιακή οδό, το καφεζαχαροπλαστείο Αιάκειον αποτελεί must στάση για καφέ, γλυκό και παγωτό με θέα τα κότερα (Λεωφ. Δημοκρατίας 18-20, τηλ. 22970 22249). Καθίστε με την παρέα σας στον Σκοτάδη για ψαρομεζέδες πάνω στην παραλία (Λεωφ. Δημοκρατίας 46, τηλ. 22970 24014) ή επισκεφτείτε τη διάσημη ταβέρνα του Νώντα που βρίσκεται στην αρχή της περαντζάδας της Πέρδικας (τηλ. 22970 61233).

Χαλκίδα

Μια ωρίτσα μακριά από την Αθήνα, η φιλόξενη και πάντα ζωντανή Χαλκίδα είναι ό,τι πρέπει για χαλαρές βόλτες δίπλα στη θάλασσα. Αποτελεί ιδανική επιλογή, αν θέλετε έναν κοντινό προορισμό για να χαλαρώσετε με καφέ και ουζάκι στον ήλιο και να απολαύσετε ωραίους ψαρομεζέδες με θέα θάλασσα. Η καρδιά της πόλης χτυπά στην παραλία της, το κομμάτι που ξεκινάει από την Παλαιά Γέφυρα και φτάνει μέχρι το εντυπωσιακό Κόκκινο Σπίτι πάνω στο βράχο.

Όσοι δεν θέλουν να μείνουν μόνο στην παραλιακή περαντζάδα, μπορούν να ανηφορίσουν μέχρι το Κάστρο του Καράμπαμπα για να απολαύσουν πανοραμική θέα της πόλης και της θάλασσας από ψηλά.

Για καφέ και φαγητό: Κάντε μια στάση στο Pantheon (Βουδούρη 22, τηλ. 22210 23123), που στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό του 1900, για καφέ, ποτό ή ένα ποτήρι κρασί. Καφέ και ποτό με ωραία θέα θα απολαύσετε στο Xenia Bar Cafe (τηλ. 22210 24616). Όταν ανοίξει η όρεξη, πιάστε τραπέζι στο Τσαφ (Παπαναστασίου 3, τηλ. 6948 180857) ή στον Τέσκο στη Νέα Αρτάκη (Αγίου Νικολάου 42, τηλ. 22210 40605) για να απολαύσετε φρέσκα ψάρια και θαλασσινούς μεζέδες.

Ναύπλιο

Πάντα επίκαιρο και αγαπημένη επιλογή, όταν έχουμε ξεμείνει από ιδέες, το Ναύπλιο είναι ένας all time classic προορισμός, ο οποίος αποτελεί πειρασμό για μια γρήγορη απόδραση κάθε εποχή του χρόνου. Μετά από περίπου μιάμιση ώρα οδήγησης, θα βρεθείτε σε ένα γραφικότατο σκηνικό που θα σας σαγηνεύσει με την ομορφιά και τη βαριά ιστορική κληρονομιά του. Περίπατοι στα ατμοσφαιρικά σοκάκια της Παλιάς Πόλης, βόλτες στην παραλιακή περαντζάδα, βαρκάδα ως το περίφημο Μπούρτζι, αλλά και ανάβαση στο φρούριο του Παλαμηδίου είναι μερικές από τις επιλογές που θα γεμίσουν ευχάριστα το χρόνο σας.

Αν θέλετε να κάνετε το πρώτο μπάνιο της χρονιάς, δοκιμάστε τις αντοχές σας, επιχειρώντας μακροβούτια στην Αρβανιτιά –την παραλία κάτω από τα βράχια της Ακροναυπλίας που μπορείτε να προσεγγίσετε από την πόλη του Ναυπλίου (και) με τα πόδια– και την παραλία του Τολού (12 χλμ. από το Ναύπλιο), με την ψιλή άμμο και τα ρηχά νερά.

Για καφέ και φαγητό: Το 3Sixty, που στεγάζεται σε ένα πανέμορφο παλιό αρχοντικό, είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλης. All day επιλογή για ξεχωρίζει για το μοντέρνο και elegant αισθητικής περιβάλλον του, την εντυπωσιακή μπάρα και την ενημερωμένη wine list (Κωλέττη 1 & Παπανικολάου, τηλ. 27520 28068). Για ολόφρεσκο ψάρι σε ένα όμορφο σημείο δίπλα στο κύμα, σας προτείνουμε και το ουζερί-ψαροταβέρνα ο Ρούλης, στην παραλιακή οδό Ναυπλίου-Νέας Κίου (τηλ. 27510 52006). Στα Φανάρια, μία από τις πιο φημισμένες ταβέρνες της πόλης, τα τραπέζια γεμίζουν με σπεσιαλιτέ της ελληνικής, παραδοσιακής κουζίνας και πιάτα βασισμένα σε τοπικές συνταγές (Σταϊκοπούλου 13 & Σούτσου, τηλ. 27520 27141)

Λίμνη Δόξα, Κορινθία

Στα 1.000 μέτρα υψόμετρο, στο χωριό Φενεός Κορινθίας, βρίσκεται η λίμνη Δόξα, μια από τις ωραιότερες λίμνες της Πελοποννήσου. Μέσα σε δύο ώρες από την Αθήνα (168 χλμ.), θα βρεθείτε σε έναν τόπο με καταπράσινα βουνά, γάργαρα νερά και πετρόχτιστα χωριά, ιδανικό για μονοήμερη εκδρομή.

Οι φυσιολάτρες θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε δραστηριότητες γύρω από τη λίμνη, όπως ποδηλασία και πεζοπορία. Στο κέντρο της λίμνης απλώνεται μία στενή χερσόνησος, στην οποία θα διακρίνετε το μικρό, γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου. Σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Φενεού του 15ου αιώνα μέσα στην πανέμορφη φύση και με θέα στη λίμνη Δόξα. Αξίζει επίσης να περιηγηθείτε στα ερείπια της Μονής Ζαρακά, λίγο έξω από το χωριό της Στυμφαλίας, και τα κοντινά χωριά Γκούρα, Φενεός, Καλύβια (Αρχαία Φενεός), Στενό και Πανόραμα. Ολόκληρη η περιοχή θα σας προσφέρει εικόνες, χρώματα και συναισθήματα.

Στον κάμπο της Στυμφαλίας βρίσκεται το εξαιρετικό Μουσείο Περιβάλλοντος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς. Μια κλασική off road διαδρομή που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι αυτή που ξεκινάει από την Γκούρα και καταλήγει στο πανέμορφο οροπέδιο της Σκαφιδιάς, όπως επίσης αυτή που συνδέει τον Φενεό με τη Ζαρούχλα.

Για Φαγητό: Στον Μιχάλη στο δρόμο από Αρχαία Φενεό προς Λυκούρια (τηλ. 27470 41183), στο Στέκι Δεδάκης στην Καστανιά (τηλ. 27470 61297) ή στην ταβέρνα Ρέλια πάνω στην πλατεία του χωριού Γκούρα (τηλ. 27470 51113).

Χωριά Ελικώνα

Μόλις μιάμιση ώρα από το κέντρο της Αθήνας, ανάμεσα στις όχθες του Κορινθιακού και τις πεδιάδες της Βοιωτίας, τα low profile χωριά του Ελικώνα μας αρέσουν γιατί έχουν πανέμορφη φύση, ενδιαφέροντα αξιοθέατα, γραφικούς οικισμούς με αναπαλαιωμένα πετρόκτιστα και φιλικούς κατοίκους που μας κάνουν να νιώθουμε σαν στο σπίτι μας. Το Κυριάκι είναι ένα από αυτά.

Αφού κάνετε τη βόλτα σας στις γειτονιές του χωριού και πιείτε τον καφέ σας σε κάποιο από τα παλιά καφενεία της κεντρικής πλατείας, ανεβείτε στο Παλιόκαστρο, όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νεκτάριου, για να θαυμάσετε από ψηλά το χωριό, τον Κορινθιακό κόλπο και τις κορυφές του Παρνασσού, της Γκιώνας και των βουνών της Πελοποννήσου. Πολύ κοντά βρίσκεται η Αρβανίτσα, ένας πανέμορφος και ήσυχος χώρος δασικής αναψυχής κρυμμένος μέσα στα έλατα. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε την Αγία Άννα και τον Ελικώνα (Ζερίκι) για να χαλαρώσετε στις γραφικές πλατείες με τις οικογενειακές ταβέρνες και τα παραδοσιακά καφενεία.

Για Καφέ & Φαγητό: Κάντε μια στάση για καφέ στον υπέροχο χώρο της Λίμνης Μουσών στην Άσκρη, ειδικά αν είστε με την οικογένεια. Διαθέτει και άλογα για ιππασία. Για καλό φαγητό σας προτείνουμε την ταβέρνα Ο Σταμάτης στο Κυριάκι (τηλ. 22670 51325), το Κουτούκι του Γιώργου στην Αλίαρτο (τηλ. 22680 23599) και την ταβέρνα Νικολάου στην Αγία Άννα (τηλ. 22610 94500).

πηγη:http://www.greekguide.com