Translate this page

Η Ελλάδα απέκτησε για τις ακτές της 519 γαλάζιες σημαίες, στοιχείο που την κατατάσσει δεύτερη στη σχετική παγκόσμια κατάταξη για το 2018.

Στην αξιολόγηση συμμετείχαν φέτος 47 χώρες και επιβραβεύθηκαν 3.687 ακτές, 679 μαρίνες και 55 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικό χειριστή του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας, η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας.

Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «εξαιρετική». Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επί πλέον να τηρούνται διάφορα κριτήρια τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Οι περιοχές της Ελλάδας που ξεχώρισαν

Ο νομός Χαλκιδικής κατέχει τα πρωτεία με 85 γαλάζιες σημαίες για το 2018, ενώ πολύ μεγάλος είναι ο αριθμός των γαλάζιων σημαιών στην Κρήτη. Την Χαλκιδική λοιπόν ακολουθούν οι παραλίες του Λασιθίου (41), οι παραλίες στα Χανιά (34), οι παραλίες στο Ηράκλειο (22), οι παραλίες του Ρεθύμνου (16), δηλαδή 113 συνολικά για την Κρήτη. Η Αττική έλαβε 20 γαλάζιες σημαίες ενώ 35 είναι οι βραβευμένες παραλίες στη Ρόδο, 10 οι παραλίες στην Ζάκυνθο και 13 παραλίες στην Κεφαλονιά.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι παραλίες που αξιολογήθηκαν και έλαβαν γαλάζια σημαία μπήκαν στη διαδικασία με υποβολή υποψηφιότητας και είναι απαραίτητα οργανωμένες. Έτσι βλέπουμε ότι απουσιάζουν ή υποεκπροσωπούνται στη λίστα πανέμορφα ελληνικά νησιά με πασίγνωστες παραλίες. Έχουμε λοιπόν με γαλάζια σημαία 2 παραλίες στη Σκιάθο, 4 παραλίες στην Άνδρο, 6 παραλίες της Σαντορίνης, 3 παραλίες στην Κέα, 5 παραλίες στην Πάρο, 3 παραλίες στη Νάξο και μία μόνο από τις παραλίες της Μήλου!