Translate this page

Γραφικοί οικισμοί που θα σας κλέψουν την καρδιά

Οι Κυκλάδες είναι κομμάτι της καρδιάς όσων αγαπούν το ελληνικό καλοκαίρι. Πάλλευκα σπίτια σε κοντράστ με το απέραντο γαλάζιο, δαιδαλώδη σοκάκια, λουλουδιασμένες αυλές και γραφικές πλατείες συνθέτουν τις πιο αγνές και αυθεντικές, κυκλαδίτικες εικόνες.

Γράφει ο Μίλτος Μιχαλάς

Εμείς σας παρουσιάζουμε μερικές από τις ωραιότερες– και δικές μας αγαπημένες– κυκλαδίτικες Χώρες για ονειρεμένες καλοκαιρινές διακοπές. Η επιλογή είναι δική σας.

Μύκονος

Μια από τις πιο γραφικές Χώρες των Κυκλάδων είναι αυτή της Μυκόνου. Αφεθείτε στα λαβυρινθώδη σοκάκια της και, αν χαθείτε, έχετε κατά νου πως όλοι οι δρόμοι εδώ οδηγούν στο Γιαλό. Πάλλευκα σπιτάκια και γαλάζιες πινελιές συνθέτουν τον ορισμό της κυκλαδίτικης ομορφιάς. Η βόλτα στα ασβεστωμένα μονοπάτια της Χώρας, της πρωτεύουσας του νησιού, συνιστά μια ανεπανάληπτη εμπειρία, ειδικά αν την αντικρίζετε για πρώτη φορά. Σχεδόν σίγουρα θα χαθείτε εδώ, μιας και οι Μυκονιάτες έφτιαξαν μια πόλη-λαβύρινθο προκειμένου να προστατευτούν από τους πειρατές. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να σας πτοήσει, γιατί, όπως θα καταλάβετε από τα πρώτα κιόλας λεπτά, έχει τη γοητεία του…

Στη Χώρα κομβικό σημείο είναι το διάσημο Ματογιάννι, ο κεντρικός δρόμος, ενώ χαρακτηριστικά σοκάκια είναι η Ενόπλων Δυνάμεων και η Μητροπόλεως. Από εκεί και πέρα, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε το ένστικτό σας. Θα δείτε τουριστικά μαγαζιά και υπέροχες βιτρίνες, cafe-bars και εστιατόρια γεμάτα κόσμο, αλλά και γραφικά εκκλησάκια.

Κλασικό σημείο συνάντησης αποτελεί η Alpha Bank στο Ματογιάννι. Χρησιμοποιήστε την ως πυξίδα! Επίσης, με το που μπείτε στο κεντρικό σοκάκι του νησιού, το Ματογιάννι, έχετε κατά νου πως η διαδρομή ως τη Μικρή Βενετία σχηματίζει ένα νοητό «Π». Έτσι θα προσανατολιστείτε πιο εύκολα!

Άνδρος

Αγαπηπένη επιλογή για τους Αθηναίους weekenders, η αρχοντική Άνδρος διαφέρει αρκετά από τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια. Το ξερό τοπίο εδώ αντικαθίσταται από καταπράσινες εκτάσεις και τρεχούμενα νερά που γεμίζουν το μάτι με πανέμορφες εικόνες. Πρωταγωνίστρια στην Άνδρο δεν είναι άλλη από την αριστοκρατική Χώρα με τα πανέμορφα καπετανόσπιτα που ατενίζουν τη θάλασσα, τα γραφικά σοκάκια και τα κομψά μαγαζάκια. Το νησί φημίζεται για τον καλλιτεχνικό και πολιτιστικό προσανατολισμό του, καθώς εδώ συναντώνται το αξιόλογο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή και το Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίνας Κυδωνιέως. Μην παραλείψετε τη βόλτα στον κεντρικό δρόμο μέχρι την πλατεία του Αφανή Ναύτη, εκεί που το νησί μοιάζει να βουτά στη θάλασσα. Πάνω στο μικρό νησάκι είναι χτισμένο το μεσαιωνικό ενετικό κάστρο κι ακολουθεί η βραχονησίδα με τον φάρο Τουρλίτη.

Σίφνος, Απολλωνία

Η πανέμορφη Απολλωνία, η πρωτεύουσα του νησιού, είναι χτισμένη πάνω σε τρεις λόφους στην ενδοχώρα της Σίφνου. Χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός και προστατευόμενος οικισμός, μια βόλτα στο περίφημο και πολυφωτογραφημένο «στενό» της (το κεντρικό σοκάκι του οικισμού που οδηγεί προς την Καταβατή) είναι αρκετή για να σας μαγέψει με την ομορφιά και τη λάμψη των χαρακτηριστικών, πάλλευκων κυκλαδίτικων σπιτιών και κτηρίων. Στο «στενό» βρίσκονται τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, μπαράκια και εστιατόρια της Απολλωνίας. Στην κεντρική πλατεία Ηρώων λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο Σίφνου, ενώ στην πλατεία Ραμπαγά βρίσκεται η προτομή του ντόπιου εκδότη, δημοσιογράφου και ποιητή Κλεάνθη Τριαντάφυλλου. Από τις εκκλησίες της Απολλωνίας αξίζει να επισκεφτείτε το ναό του Αγίου Σπυρίδωνα (μητρόπολη), την Παναγιά Ουρανοφόρα και την εκκλησία του Σταυρού.

Σέριφος

Η πλέον minimal αλλά ουσιαστική εκδοχή του καλοκαιρινού κυκλαδίτικου ονείρου. Εβδομήντα δύο (!) όμορφες παραλίες και μια ατμοσφαιρική Χώρα, σκαρφαλωμένη στο βράχο σε απόσταση μόλις 2 ωρών από την Αθήνα. Γεμάτη μύθους για νεράιδες και πειρατές, ερείπια βενετσιάνικων κάστρων, φιλόξενους ανθρώπους και καλή παραδοσιακή κουζίνα. Η Σέριφος διατηρεί δυνατή και πολύ γοητευτική την παραδοσιακή κυκλαδίτικη ταυτότητά της.

Πρότυπο μεσαιωνικού οικισμού, η Χώρα με τα ολόλευκα σπιτάκια, τα δαιδαλώδη δρομάκια και τους ανεμόμυλους, είναι μία από τις ομορφότερες των Κυκλάδων. Η θέα κόβει την ανάσα. Χωρίζεται σε δύο συνοικίες, την Πάνω και την Κάτω, και οι γειτονιές της διασχίζονται από μικρά δρομάκια που προσκαλούν τον επισκέπτη να τα περπατήσει και να απολαύσει τον πανέμορφο οικισμό και την ξεχωριστή ατμόσφαιρά του.

Αμοργός

Η Χώρα της Αμοργού είναι αναμφίβολα μία από τις ωραιότερες των Κυκλάδων. Αρχοντική, με σπάνια αρχιτεκτονική ομορφιά είναι χτισμένη κάτω από το βυζαντινό κάστρο και σας υποδέχεται με τα κατάλευκα σπιτάκια της και τα στενά δρομάκια με τις ανθισμένες βουκαμβίλιες.

Λόγω του περιορισμένου χώρου, που υπήρχε για το χτίσιμο των σπιτιών, η εφευρετικότητα των κατοίκων της Χώρας δημιούργησε μέσα από απλές, αλλά χρήσιμες κατασκευές τις περίφημες «σκιάδες», δηλαδή σκεπασμένα περάσματα, που δημιουργούν μια ευχάριστη αίσθηση στον επισκέπτη. Περιπλανηθείτε στα σοκάκια της, απολαύστε τον καφέ σας και ένα κυκλαδίτικο πρωινό στα παραδοσιακά καφενεία, επισκεφτείτε το Κάστρο και τις πολλές εκκλησίες του οικισμού και μην παραλείψετε να δείτε τους πανέμορφους ανεμόμυλους.

Φολέγανδρος

Σε αντίθεση με τα φημισμένα γειτονικά νησιά, η Φολέγανδρος διατηρεί χαμηλούς τόνους, ενώ γενικά χαρακτηρίζεται για τον εναλλακτικό της χαρακτήρα. Θα την αγαπήσετε για την αυθεντικότητα που βγάζει, την οποία έχει καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου. Η Χώρα της είναι κουκλίστικη, σκαρφαλωμένη σε ύψωμα 200 μέτρων, στην ανατολική πλευρά του νησιού.

Τα λευκά σπίτια, γνήσιας κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, χρωματίζονται από πολύχρωμα πορτοπαράθυρα και οι πλακόστρωτοι δρόμοι που οδηγούν σε συνεχόμενες πλατείες, σας προσκαλούν να εξερευνήσετε κάθε της μυστικό. Το παλιό κομμάτι της Χώρας, το Κάστρο έχει το δικό του μεσαιωνικό χρώμα. Εδώ η θέα είναι μαγευτική.

Από τα πρώτα πράγματα που θα τραβήξουν την προσοχή σας στη Χώρα είναι η εντυπωσιακή εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, που δεσπόζει ολόλευκη πάνω σε έναν βράχο. Για να φτάσετε εκεί θα ακολουθήσετε το λιθόστρωτο που ξεκινά από την πλατεία της Πούντας και θα χρειαστεί να περπατήσετε περίπου 15 λεπτά.

Ανάφη

Στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, η όμορφη Ανάφη βρίσκεται κατά κάποιο τρόπο στη «σκιά» της διάσημης και πολυφωτογραφημένης γειτονικής της Σαντορίνης. Απευθύνεται ωστόσο σε διαφορετικό κοινό ταξιδιωτών και δεν είναι τυχαίο πως όσοι την επισκέπτονται πρώτη φορά ξέρουν από την πρώτη στιγμή πως θα επιστρέψουν σε αυτή ξανά.

Είναι εκείνοι που αναζητούν έναν τόπο ήρεμο και φιλόξενο για διακοπές ανεμελιάς και χαλάρωσης. Περισσότερο ταξιδιώτες και περιηγητές παρά τουρίστες. Η Χώρα της έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού. Λευκά σοκάκια και μπλε παράθυρα οδηγούν στο ενετικό Κάστρο και την καρδιά του χωριού.

Σίκινος

Η Σίκινος είναι ιδανικός προορισμός για εκείνους που αναζητούν ένα λιτό και ήρεμο προορισμό για τις διακοπές τους. Η Χώρα της «μοιράζεται» σε δύο γειτονιές, σε αντικριστές βουνοπλαγιές, το Κάστρο και το Χωριό. Το Κάστρο είναι οχυρωμένος οικισμός του 15ου αιώνα, με κάτασπρα σπιτάκια και φροντισμένες αυλές.

Στην πλατεία του βρίσκεται η εκκλησία της Παντάνασσας, που χρονολογείται από το 1787 ενώ στο υψηλότερο σημείο του στέκει το μοναστήρι της Χρυσοπηγής, που χρονολογείται από το 1690. Απολαύστε απεριόριστη θέα στον ανοιχτό ορίζοντα, με το γαλάζιο του Αιγαίου να συναντά τον ουρανό.

Στο Χωριό θα δείτε ένα «κλασικό» κυκλαδίτικο σκηνικό με στενά δρομάκια και σπίτια με λουλούδια. Τα σοκάκια της Χώρας θα σας συνεπάρουν, ήσυχα και λουσμένα στο εκτυφλωτικό φως του ήλιου την ημέρα, ζωηρά, με τον κόσμο να βολτάρει κάτω από το φως του φεγγαριού το βράδυ.

Σύρος, Ερμούπολη

Τα σοκάκια της πρωτεύουσας της Σύρου και των Κυκλάδων θα σας γοητεύσουν και θα σας προκαλέσουν να βυθιστείτε με κάθε σας βήμα όλο και πιο βαθιά εκεί που χτυπάει η καρδιά του νησιού. Με το που θα πατήσετε το πόδι σας στο λιμάνι της Σύρου, θα αντικρίσετε τον κεντρικό δρόμο, την Ελευθερίου Βενιζέλου.

Κατά μήκος της θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε το περίφημο Δημαρχείο στην Πλατεία Μιαούλη, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Ερνέστο Τσίλερ, το επιβλητικό Θέατρο Απόλλων, το Πολιτιστικό Κέντρο, τη Δημοτική Πινακοθήκη, τα Ιστορικά Αρχεία, το πρώτο Γυμνάσιο της Ελλάδας και τη γραφική παραθαλάσσια συνοικία Βαπόρια. Διακοσμημένα με διακριτικά παστέλ χρώματα, τα εντυπωσιακά cafes, εστιατόρια και πεζόδρομοι της Ερμούπολης θα σαγηνεύσουν τα βλέμματα ακόμα και των πιο πολυταξιδεμένων επισκεπτών του νησιού.

Πηγή: www.greekguide.com