Translate this page

«Ριβιέρα της Ηπείρου», «Καραϊβική της Ελλάδας» είναι μερικοί μόνο από τους τίτλους που δίνονται, συχνά-πυκνά, στην Πάργα, στη μαγική παραθαλάσσια κωμόπολη που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Πρέβεζας. Κτισμένη αμφιθεατρικά επί του γήλοφου Πεζόβολος σε υψόμετρο 139 μ. και έως τα παράλια του Ιόνιου Πελάγους, σήμερα αποτελεί το πιο πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο της περιοχής.

Σήμα κατατεθέν οι εντυπωσιακές παραλίες και οι κόλποι, που προσφέρουν μοναδική εμπειρία στον κάθε επισκέπτη. Συγκεκριμένα, εντός της πόλης συναντά κάποιος το Κρυονέρι, που αντικρίζει το Νησάκι της Παναγίας (εκεί είναι κτισμένη εκκλησία καθώς και μεσαιωνικά ενετικά και γαλλικά κτίσματα). Μια μεγάλη και τουριστικά ανεπτυγμένη παραλία που έχει θέα την πίσω πλευρά του κάστρου, αλλά και τα σπίτια της περιοχής που ονομάζεται Τουρκοπάζαρο.

Το Πίσω Κρυονέρι, μια μικρή παραλία εντός του οικισμού της Πάργας που περιστοιχίζεται από ψηλούς βράχους, και εκείνη του Βάλτου επίσης θα σας κερδίσουν το ενδιαφέρον. Στα ανατολικά, 3 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, υπάρχει η παραλία Λίχνος, η οποία έχει και δύο μικρά θαλάσσια σπήλαια. Η παραλία είναι αμμώδης, αλλά έχει και σημεία με χαλίκια και θεωρείται μια από τις πιο όμορφες.

Περίπου 6 χιλιόμετρα ανατολικά από τη Πάργα, μετά τον υδροβιότοπο του Καλοδικίου, υπάρχει ο Αϊ Γιαννάκης, ενώ κοντά στο χωριό Αγιά υπάρχει η παραλία Σαρακήνικο. Άγιος Σώστης, Σπαρτίλα, Πωγωνιά, είναι μερικές ακόμη από τις παραλίες που αξίζει να δείτε, αν υπάρχει η δυνατότητα σκάφους.

Αξιοθέατα που πρέπει να δείτε

Το ιστορικό Βενετσιάνικο κάστρο της πόλης: Στο παρελθόν υπήρξε λύση οχύρωσης της πόλης, σήμερα αποτελεί ένα «κομψοτέχνημα» που καθημερινά συρρέει για να δει πλήθος κόσμου. Στον κεντρικό χώρο, μάλιστα, έχουν ανακατασκευαστεί δύο κεντρικά κτίρια που φιλοξενούν θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις.

Τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια μέσα στην πόλη: Η βόλτα μέσα στα στενάκια της Πάργας θα σας εντυπωσιάσει, όπως άλλωστε και η  νησιώτικη αρχιτεκτονική της.

Τα φυσικά σπήλαια στο Λίχνο: Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με το μύθο, σε ένα από αυτά όποιος βουτήξει γίνεται νεότερος!

Τα δεκάδες εκκλησάκια: Η Πάργα διαθέτει μεγάλο αριθμό εκκλησιών. Στα δυτικά της πόλης, στο ακρωτήριο Χελαδιό βρίσκεται η Μονή των Βλαχερνών, μεγαλοπρεπές κτίριο της βυζαντινής περιόδου με ψηλό καμπαναριό, που σύμφωνα με την παράδοση είχε εννιά καμπάνες που όταν χτυπούσαν ακουγόταν από απόσταση 12 μιλίων.

Αξιόλογες, επίσης, είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (Πολιούχος Πάργας), που είναι η μεγαλύτερη της πόλης, η εκκλησία της Αγίας Ελένης (λόφος Αγίας Ελένης), η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου (Κρυονέρι), η εκκλησία του Αγίου Σώστη (Άγιος Σώστης – παραλία), η Αγία Μαρίνα, η Παναγία (στο ομώνυμο νησάκι), ο Άγιος Νικόλας (στο Χαλιόπουλο), η εκκλησία των Δώδεκα Αποστόλων, ο Άγιος Σπυρίδωνας (στο Βάλτο).

Η υποβρύχια πηγή στον κόλπο Αϊ Γιαννάκη: Το περίεργο αυτό φυσικό φαινόμενο του αναβλύζοντος γλυκού νερού μέσα στην θάλασσα, φαίνεται και από ψηλά.