Translate this page

EnglishFrançaisDeutschΕλληνικάItalianoPortuguêsРусскийEspañol

Η φιλοσοφία του ωμού υπάρχει σχεδόν σε κάθε κουζίνα του πλανήτη και μόνο λίγα δεν είναι εκείνα τα εδέσματα που εκτός από μαγειρεμένα, σερβίρονται -και απολαμβάνονται- στην πιο πρωτόγονη μορφή τους.

Κάποιες θεωρίες υποστηρίζουν ότι αυτό, εκτός των άλλων, έχει οφέλη και για την υγεία και κάνει το πεπτικό σου σύστημα να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως αυτόν των προγόνων του ανθρώπινου είδους, πριν καν ανακαλυφθεί η φωτιά – βέβαια, αυτό δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είναι απαραίτητα καλό.

Ωστόσο, η κατανάλωση ωμής τροφής -δεν μιλάμε ασφαλώς μόνο για φρούτα και λαχανικά- έχει απασχολήσει και τον ιατρικό κόσμο: Το να τρως συνεχώς μη μαγειρεμένα πράγματα, ειδικά αν αυτή η συνήθεια πλαισιώνεται ή είναι μέρος μια vegan διατροφής, δεν έχει και τόσο καλά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για την υγεία.

Τόσο στον μαγειρικό όσο και στον ιατρικό κόσμο λοιπόν έχει ανοίξει ένα μεγάλο debate σχετικά με το ωμό φαγητό. Και ναι, όπως αποδεικνύουν αρκετές μελέτες αλλά και η κοινή λογική, υπάρχουν κάποιες τροφές που δεν πρέπει ποτέ να τρώγονται χωρίς να μαγειρευτούν καλά. Και είναι οι παρακάτω.

Κοτόπουλο

Πριν περίπου ένα χρόνο, το περιοδικό Food and Wine είχε δημοσιεύει μια λίστα με εστιατόρια στις ΗΠΑ, που περιελάμβαναν στο μενού τους κοτόπουλο ταρτάρ και κοτόπουλο sashimi, κάτι που είναι σχεδόν εγκληματικό και η λέξη-κλειδί εδώ είναι η σαλμονέλα (πέρα από διάφορους άλλους ιούς και βακίλους). Το κοτόπουλο δεν πρέπει ποτέ να τρώγεται ωμό, είναι επικίνδυνο κάτι τέτοιο και μία από τις πρώτες αιτίες τροφικής δηλητηρίασης παγκοσμίως. Πρέπει να πλένεται καλά και να ψήνεται σωστά.

Αλεύρι

Δεν είναι κάτι που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι τροφές που προκαλούν περίεργες και ζόρικες επιπτώσεις στον οργανισμό. Το ακατέργαστο αλεύρι λοιπόν είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να φας, καθώς συχνά μπορεί να έρθει σε επαφή με παθογόνα βακτήρια όπως το Escherichia coli, που μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και του εντέρου.

Πατάτες

Για κάποιον απίθανο λόγο, υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων εκεί έξω που αρέσκεται στην κατανάλωση ωμών πατατών. Οι ωμές πατάτες είναι κακό πράγμα. Εκτός του ότι μπορούν να προκαλέσουν υπερβολικό φούσκωμα και προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, αναπτύσσουν συχνά και την ουσία σολανίνη (και αρχίζουν να πρασινίζουν) που με τη σειρά της οδηγεί σε τροφική δηλητηρίαση. Υπάρχει όμως και ένας ακόμη λόγος: Όσο καλά κι αν πλυθούν, σχεδόν σίγουρα θα διατηρήσουν κάποια βακτηρίδια από το έδαφος καθώς και υπολείμματα λιπασμάτων.

Λουκάνικα

Κυρίως αυτά που χρησιμοποιούνται για hot dogs (τύπου Φρανκφούρτης) και δεν λίγοι εκείνοι που δεν διστάζουν να τα γεύονται π.κ. (προ κάρβουνου). Ο κίνδυνος μόλυνσης από την κατανάλωση ενός προϊόντος που που προέρχεται απευθείας από το ψυγείο είναι τεράστιος και ο εχθρός και σε αυτή την περίπτωση είναι τα βακτήρια. Τεχνικά, τα λουκάνικα είναι προψημένα, αλλά το κρέας κουβαλά πάντοτε ένα μεγάλο βακτηριακό φορτίο.

Αυγά

Και κάπου εδώ να γκρεμίσουμε έναν δημοφιλή μύθο: Το να πίνεις ένα αυγό για πρωινό προκειμένου να λάβεις περισσότερη πρωτεΐνη, είναι λάθος. Τα μαγειρεμένα αυγά υπερτερούν: το σώμα απορροφά μόλις το 50% της πρωτεΐνης ενός ωμού αυγού, σε σχέση με το 91% της πρωτεΐνης ενός μαγειρεμένου, σύμφωνα με μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Journal of Nutrition. Ο λόγος βρίσκεται στο ότι η θερμότητα αλλάζει τη δομή των μορίων πρωτεΐνης των αυγών και τα καθιστά πιο εύπεπτα, με τα μαγειρεμένα αυγά να παράσχουν 6 γραμμάρια εύπεπτης πρωτεΐνης σε σχέση με τα 3 γραμμάρια ενός ωμού αυγού. Εκτός από τον λανθασμένο μύθο της πρωτεΐνης, υπάρχουν και σε αυτή την περίπτωση αρκετά βακτήρια.

Share it