Translate this page

Όταν πηγαίνεις να καταγράψεις απο ψηλά μια γέφυρα που θεωρείται από πολλούς ως η ομορφότερη γέφυρα της Ελλάδας και το όνομα αυτής είναι «Νεράϊδα» δεν περιμένεις να συναντήσεις τίποτα λιγότερο απο αυτό που βλέπεις.

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η ομάδα του Up Drones περιγράφει το απίστευτο ταξίδι που έκανε στην Κοζάνη για να καταγράψει με κάμερες και φωτογραφικές μηχανές την απίστευτη ομορφιά που κατά τους μύθους ήταν ο τόπος που οι Νεράϊδες απήγαγαν εκείνους που ερωτεύονταν.

Τα λόγια περιττά ακόμα και η εικόνα απο ψηλά δεν μπορεί να αποτυπώσει την μοναδικότητα του τοπίου στο σύνολο του. Ένας υγροβιότοπος απο αυτούς που σπάνια συναντάς και πολύ πιο σπάνια σου δίνεται η δυνατότητα να τον διασχίσεις πάνω απο μία Νεράϊδογέφυρα.

Η υψηλή γέφυρα των Σερβίων, ή αλλιώς η γέφυρα της Νεράϊδας, είναι μία από τις μακρύτερες γέφυρες της Ελλάδας. Έχει μήκος 1.372 μέτρα και ύψος 55 μέτρα από τα νερά της λίμνης Πολυφύτου. Ουσιαστικά, πρόκειται για δύο γέφυρες που ενώνονται. Είναι η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων και η γέφυρα του Ρυμνίου, μικρότερη σε μήκος, που φτάνει τα 615 μέτρα.

Η γέφυρα της Νεράιδας, όπως την αποκαλούν, λόγω του οικισμού που βρίσκεται στο βόρειο άκρο της λίμνης, είναι το πιο εντυπωσιακό τμήμα της Εθνικής Οδού Κοζάνης- Λάρισας. Τα έργα της κατασκευής ξεκίνησαν το 1972 και η γέφυρα εγκαινιάστηκε το 1976, όταν δημιουργήθηκε η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου στον ποταμό Αλιάκμονα.

Ο θρύλος λέει ότι η ονομασία του χωριού προήλθε από τις Νεράϊδες που εμφανίζονταν στους πρώτους πρόσφυγες της περιοχής που ήρθαν από την Σεβάστεια του Πόντου, μόλις γινόταν η δύση του ηλίου. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, όταν οι νέοι του χωριού περνούσαν την γέφυρα, οι Νεράϊδες του ποταμού τους προέτρεπαν να πέσουν μέσα στα νερά και να τις συναντήσουν.

Την ονομασία του χωριού την έδωσε ο Δεσπότης Σερβίων – Κοζάνης Μακαριστός Ιωακείμ, που όταν είδε τα πολλά νερά που ανάβλυζαν στην όχθη του ποταμού, ενθουσιάστηκε και πρότεινε στους κατοίκους από Νέα Ηράκλεια να μετονομασθεί σε Νεράϊδα.

Στα νερά της έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 17 είδη ψαριών του γλυκού νερού. Έχει αναδειχθεί σε σημαντικό τόπο για την ορνιθοπανίδα της, αφού έχουν καταγραφεί 128 είδη πουλιών. Η περιοχή της λίμνης είναι φιλόξενη, καθώς μεταναστευτικά είδη ζώων βρίσκουν το χειμερινό τους καταφύγιο.

Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά σημεία του Νομού Κοζάνης. Το πάρκο της Νεράϊδας είναι γνωστό και για τα ερωτευμένα ζευγάρια που προσελκύει και που επιλέγουν να έχουν φόντο τη γέφυρα και το απίστευτο φεγγάρι που ξεπροβάλλει σανπέσει ο ήλιος για να βγάλουν την πιο ατμοσφαιρική φωτογραφία της ζωής τους.

πηγη:https://www.madeingreece.news