Translate this page


Τα εννέα παραδοσιακά γεφύρια προσδίδουν μοναδικής ομορφιάς εικόνες στο μακεδονικό τοπίο

Λίγοι γνωρίζουν πως στο ΒΑ άκρο των Σερρών, και αναμεσα στα βουνά Όρβηλο και Βροντού, βρίσκονται συγκεντρωμένα τα περισσότερα πέτρινα τοξοτά γεφύρια της Μακεδονίας. Μοναδικά ανθρώπινα έργα που πλέον έχουν γίνει ένα με την πλούσια φύση της περιοχής, που κυριαρχούν τα αιωνόβια πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά των χειμάρρων Κρουσοβίτη και Μπέλιτσας, που χύνονται στον ποταμό Στρυμόνα.

Τα εννέα περίτεχνα παραδιοσιακά γεφύρια, βρίσκονται μέσα και έξω από το γραφικό χωριό Αχλαδοχώρι -κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία- και κτίστηκαν από ντόπιους τεχνίτες ή μάστορες από την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία τον 19ο αιώνα και αποτελούν πραγματικούς άθλους και χαρακτηριστικά δείγματα της λαϊκής μας αρχιτεκτονικής. 

Τα πέντε από αυτά βρίσκονται στο Αχλαδοχώρι, πάνω στο ρέμα του Κρουσοβίτη που διασχίζει το χωριό, και τα υπόλοιπα τέσσερα στη Μπέλιτσα. Το εξαιρετικά διακεκομμένο και δύσβατο έδαφος στις χαράδρες των δύο ρεμάτων, σε αντίθεση με το ομαλό ανάγλυφο της περιοχής, ανάγκασαν τους κατοίκους να κατασκευάσουν τα γεφύρια, τόσο για να επικοινωνούν με τις Σέρρες , όσο και με τα χωράφια τους. Κατά τον 19ο αιώνα και αρχές του 20ου το Αχλαδοχώρι (Κρούσοβο η ονομασία του επί τουρκοκρατίας) ήταν μεγάλος κόμβος ανάμεσα στα εμπορικά μονοπάτια που ένωναν τις Σέρρες με το Μελένικο και το σημερινό Μπλαγκόεβγκραντ στην Βουλγαρία.

Τα γεφύρια του Αχλαδοχωρίου είναι του Άγιου Αρχάγγελου, του Κούτσεϊβετς, της Γκίρκας και του Πίτσουρ, που είναι το μικρότερο απ’ όλα και επάνω του υπάρχει εντοιχισμένη πλάκα με σταυρό, στα τέσσερα μέρη του οποίου είναι γραμμένη η συντομογραφία ΙΓ-Χ8-ΝΙ-ΚΑ (Ιησούς Χριστός Νικά). Πάνω από το σταυρό γράφει: «ΕΤΟΣ 1871» και από κάτω «ΛΠΡΗΛΗΟΥΣ», «ΗΤΗΣΟ ΒΙΛΡΙΟ». «ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ» (και τρία ακόμη γράμματα δυσανάγνωστα), όλα με γαλάζιο χρώμα. Έξω από το χωριό, στο ίδιο ποτάμι, δίπλα στο δρόμο που οδηγεί προς το Σιδηρόκαστρο, υπάρχει το πέμπτο γεφύρι του Κρουσοβίτη αυτό της Σαμόκβας, που επάνω του διατηρείται το παλιό λιθόστρωτο καλντερίμι.

Τα υπόλοιπα τέσσερα γεφύρια βρίσκονται στο ρέμα της Μπέλιτσας, πριν τη συμβολή της με τον Κρουσοβίτη. Ανεβαίνοντας το ποτάμι ο επισκέπτης συναντά πρώτα την Πεχτσέτα, μετά το μονότοξο Μουβίτσα και στη συνέχεια τα δύο γεφύρια της Κάτω και Άνω Μπελίτσας (ή Τζιογκόλα) μέσα σε πυκνό δάσος από πλατάνια, που το καθιστούν σχεδόν αθέατο

Τα τελευταία χρόνια τα γεφύρια του Αχλαδοχωρίου, αποτελούν αγαπημένο προορισμό περιπατητών, που τα διασχίζουν ακολουθώντας μονοπάτια στις όχθες των ρεμάτων που ξεκινούν από το μικρό χωριό Καρυδοχώρι, στος πρόποδες των βουνών Όρβηλος και Βροντού.

Το τοπικό Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action, πραγματοποιεί συχνές εξορμήσεις στα γεφύρια του Αχλαδοχωρίου, συνδυάζοντάς τες με επισκέψεις σε ενδιαφέροντα αξιοθέατα της περιοχής, όπως στην επιβλητική εκκλησία του Προφήτη Ηλία (κτισμένη το 1870), “σήμα κατεθέν” του χωριού που θεωρείται ο μεγαλύτερος μεταβυζαντινός ναός στις Σέρρες, ή σε τοπικά πανηγύρια και εκδηλώσεις. 

https://www.protothema.gr