Translate this page

EnglishFrançaisDeutschΕλληνικάItalianoPortuguêsРусскийEspañol

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας στον οποίο εκτός από τους στολισμούς έρχεται και η ώρα των γλυκών. 

Αλλά πώς τα φτιάχνεις όλα αυτά τα λαχταριστά γλυκά; Συνταγές από μανάδες και γιαγιάδες υπάρχουν αλλά η υπογραφή κάποιων γνωστών σεφ και ζαχαροπλαστών είναι μια παραπάνω εγγύηση. Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε τις κλασικές συνταγές τριών… γκουρού, του Ακη Πετρετζίκη, του Στέλιου Παρλιάρου και της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για τα δύο αγαπημένα γλυκά των Χριστουγέννων. 

Παρακάτω ακολουθούν οι συνταγές για τέλεια μελομακάρονα. 

Να σημειωθεί ότι μόνο τυχαίο δεν είναι ότι πρόκειται για τις πιο δημοφιλείς συνταγές για μελομακάρονα του Ιντερνετ… 

Τα μελομοκαράνα του Ακη

Υλικά

Για το σιρόπι
  • 500 γρ. νερό
  • 800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150 γρ. μέλι
  • 3 στικ κανέλας
  • 3 ολόκληρα γαρίφαλα
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
Μείγμα 1
  • 400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 400 γρ. σπορέλαιο
  • 180 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 2-3 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ σόδα
  • 2 πορτοκάλια ξύσμα
Μείγμα 2
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

Εκτέλεση

Για το σιρόπι
  • Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός απο το μέλι, να βράσουν.
  • Σημειώστε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε το σιρόπι 3-4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά μας από τον φούρνο.
  • Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Για τα μελομακάρονα
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.
  • Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα καλό σύρμα.
  • Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος 2. 
  • Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα.
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα) και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα. 
  • Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια. 

Δείτε το βίντεο με την εκτέλεση της συνταγής και πολλές άλλες ακόμη στο akispetretzikis.com

 

Τα μελομακάρονα του Στέλιου Παρλιάρου 


Υλικά

Για το σιρόπι
  • 500 γρ. νερό
  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στα 2
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 100 γρ. μέλι
Για τη ζύμη
  • 400 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • 530 γρ. ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
  • 50 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο (δίνει ωραίο άρωμα)
  • 30 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1/4 κ.γ. κανέλα
  • 1/5 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1 πορτοκάλι, το ξύσμα του
  • 1200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κιλό καρύδια χοντροκομμένα για το σερβίρισμα
  • μέλι για το μέλωμα 

Εκτέλεση

Για το σιρόπι
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας.
  • Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό (από όταν αρχίσει ο βρασμός) και αποσύρουμε.
  • Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για τα μελομακάρονα
  • Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο. Προσθέτουμε την άχνη, τη σόδα και όλα τα μυρωδικά μαζί.
  • Ανακατεύουμε με το χέρι πολύ καλά και προσθέτουμε το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει).
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη ή σε σήτα για να αποκτήσει σαγρέ όψη.
  • Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά περίπου, έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.
  • Μόλις βγουν από το φούρνο τα ρίχνουμε ζεστά στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου.
  • Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν.
  • Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι.
  • Τοποθετούμε μια στρώση από τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.

Διαβάστε μερικά έξτρα τιπς που δίνει ο Στέλιος Παρλιάρος για τα μελομακάρονα και πολλές άλλες συνταγές στο steliosparliaros.gr

Τα μελομακάρονα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου


Υλικά 

Για το σιρόπι
  • 400 γραμ. ζάχαρη
  • 400 γραμ. νερό
  • 400 γραμ. μέλι θυμαρίσιο
  • ½ λεμόνι (ακέρωτο)
  • αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι
Για τα μελομακάρονα
  • 240 γραμ. σπορέλαιο
  • 240 γραμ. ελαιόλαδο
  • 50 γραμ. κονιάκ
  • 160 γραμ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
  • 1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
  • 200 γραμ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. γαρύφαλλο
  • 2 κ.γλ. κανέλα
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
  • 900 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση

Για τα μελομακάρονα
  • Για τα τραγανά μελομακάρονα, κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ.
  • Βάζουμε το λάδι, το σπορέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Διαλύουμε την σόδα στον χυμό και την ρίχνουμε στο μείγμα.
  • Ανακατεύουμε με το σύρμα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα.
  • Δεν παιδεύουμε το μίγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή.
  • Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα.
  • Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες.
  • Ελαφρά κάνουμε σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 25′ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά.
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, τελείως.
Για το σιρόπι
  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3′. 
  • Ξαφρίζουμε τον αφρό. 
  • Αφήνουμε το σιρόπι σε χαμηλή θερμοκρασία στο 1 και μελώνουμε τα μελομακάρονα. 
  • Τα βουτάμε στο σιρόπι περίπου 20’’ από κάθε πλευρά. Πασπαλίζουμε με φιστίκι ή καρύδι.

Διαβάστε πολλές άλλες συνταγές στο argiro.gr

 

Πριν φύγετε…

Οι 10 πιο επικίνδυνες θάλασσες του κόσμου!

Επειδή ένα μέρος μοιάζει με παράδεισος δεν σημαίνει ότι είναι κιόλας. Υπάρχουν αρκετά χαρακτηριστικά παραδείγματα χωρών που ... ...ενώ έχουν...
Read More

Αγίου Κωνσταντίνου & Αγίας Ελένης: Τι γιορτάζουμε

Κατά την περίοδο που ήταν Ρωμαίος Αυτοκράτορας ο Μέγας Κωνσταντίνος  κατοχυρώθηκε η ανεξιθρησκεία και προωθήθηκε η χριστιανική πίστη η οποία...
Read More

Ο Έλληνας μαθηματικός που κατασκεύασε το πρώτο ρομπότ το 400 π.Χ.

Μπορεί να θεωρούμε πως η ρομποτική είναι μια πρόσφατη επιστήμη, αλλά οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ασχοληθεί ακόμα και με αυτό....
Read More

Πως θα ήταν η ζωή χωρίς ύπνο

Ο ύπνος είναι για όλους μας μια καθημερινή συνήθεια, οπότε είναι πολύ δύσκολο να σκεφτούμε πώς θα ήταν η ζωή...
Read More

Η πόλη που έχει διπλάσιο μέγεθος από την Ελλάδα

Φτάνει σε μέγεθος όσο η μισή Γαλλία, ολόκληρη η Μεγάλη Βρετανία, ενώ είναι μεγαλύτερη από 42 από τις 50 πολιτείες...
Read More

Το top 10 των ζώων που ευθύνονται για τους περισσότερους θανάτους ανθρώπων

Οι περισσότεροι θα υπέθεταν ότι στην κορυφή της λίστας των πιο θανατηφόρων ζώων θα βρισκόταν ο καρχαρίας, όμως η ωμή...
Read More

Το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου στην Αθήνα!

Το μεγαλοπρεπές σοβιετικής κατασκευής Antonov 225 Στην Αθήνα προσγειώθηκε την Τετάρτη το μεγαλύτερο και βαρύτερο αεροπλάνο του κόσμου, το θηριώδες...
Read More

Ο Πύργος των Ανέμων, ο αρχαιότερος μετεωρολογικός σταθμός

Ο αρχαιότερος μετεωρολογικός σταθμός του κόσμου που υπολόγιζε τον καιρό και την ώρα. Πως γλίτωσε από τον αρπακτικό Έλγιν. Το...
Read More

Λιβήσι: Μια ελληνική πόλη-φάντασμα στην Τουρκία

Οκτώ χιλιόμετρα νότια της πόλης Fethiye στη νοτιοδυτική Τουρκία βρίσκονται τα ερείπια περίπου πεντακόσιων σπιτιών που ανήκουν στην κάποτε ακμάζουσα...
Read More

Το στοιχειωμένο μποτιλιάρισμα μέσα στο δάσος του Βελγίου.

Υπάρχει μία περιοχή στο Βέλγιο, όπου οι ντόπιοι θα σου πούνε ότι πρέπει να την επισκεφθείς οπωσδήποτε. Δεν θα σου...
Read More

Κωλοσούρτης: Η θρυλική Εθνική με τις “στροφάρες” που έλιωνε τους κινητήρες

Ο τρομερός "Κωλοσούρτης" μας δίνει στο ανέβασμά του μια από τις μαγευτικότερες απόψεις της Αργολίδας καθώς βλέπουμε από ψηλά προς...
Read More

Αγία Ρουμέλη: Το απομονωμένο χωριουδάκι που για να πας πρέπει να διασχίσεις το μακρύτερο φαράγγι της χώρας

Είναι το μακρύτερο κι ίσως το επιβλητικότερο φαράγγι της Ευρώπης, και σίγουρα το πιο περπατημένο μονοπάτι της Ελλάδας. Το Συμβούλιο...
Read More

Γιορτή της μητέρας: Πότε γιορτάζεται και πώς καθιερώθηκε

Πάντα δίπλα στην οικογένειά της, στις χαρές, τις λύπες και τις δυσκολίες… Και το όνομα αυτής, μητέρα. Η Γιορτή της...
Read More

Το δίλημμα του τρόλεϊ- Εσύ πόσους θα σκότωνες;

Ένα τρόλεϊ διασχίζει τις ράγες ενώ μπροστά του βρίσκονται πέντε άνθρωποι ανήμποροι να κινηθούν, με αποτέλεσμα να είναι σίγουρος ο...
Read More

Στην «πολιτισμένη» Ευρώπη, κρατούσαν αφρικανούς ιθαγενείς μέσα σε κλουβιά, σε ζωολογικούς κήπους

Οι «πολιτισμένοι» Βέλγοι, Ολλανδοί, Γερμανοί, σχημάτιζαν ουρές έξω από τους ζωολογικούς κήπους για να δουν αιχμαλώτους μαύρους από τις αποικίες...
Read More

Οπτική ψευδαίσθηση: Πως ο εγκέφαλος δημιουργεί οπτικές ψευδαισθήσεις

Αν κοιτάξετε την φωτογραφία στα αριστερά σας, αποτυπώνεται το «αρνητικό» μιας γυναίκας. Αν εστιάσετε για 15 δευτερόλεπτα στην άσπρη κουκίδα...
Read More

Πομπηία: Οι Ρωμαίοι έκαναν ανακύκλωση

Οι Ρωμαίοι ήταν έμπειροι μηχανικοί, πρωτοπόροι στην ενδοδαπέδια θέρμανση, στα υδραγωγεία και στη χρήση του σκυροδέματος ως οικοδομικού υλικού και επιπλέον, σύμφωνα...
Read More

New York Times: «Χώρα-παράδειγμα η Ελλάδα – Έκανε την έκπληξη»

Αναφορά στην Ελλάδα και τους επιτυχείς κυβερνητικούς χειρισμούς σχετικά με τα μέτρα κατά της πανδημίας έκαναν σε κύριο άρθρο τους οι New...
Read More

Concorde: Η ιστορία ενός θρυλικού αεροσκάφους

Το πρωί της 21ης Ιανουαρίου του 1976 δύο Concorde, ένα της British Airways και ένα της Air France, απογειώθηκαν ταυτόχρονα...
Read More

Τα ψηλότερα αγάλματα στον κόσμο

Εντυπωσιακά αγάλματα από όλο τον κόσμο. Τα περισσότερα από αυτά αποτελούν σημείο αναφοράς για τις χώρες τους και αναφέρονται κυρίως...
Read More

Καταρράκτες της Έδεσσας – Oι μεγαλύτεροι σε όλα τα Βαλκάνια

Η Έδεσσα είναι μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας, με ένδοξη ιστορία, βιομηχανικό παρελθόν και τους ξακουστούς καταρράκτες της....
Read More

Αδέσποτο μπαίνει σε φαρμακείο και δείχνει στη φαρμακοποιό το τραυματισμένο πόδι του

Ένα από τα ευχάριστα βίντεο των ημερών, που μας δίνουν χαρά και μας κάνουν να χαμογελάμε και μάλλον γι’ αυτό...
Read More

Το ελληνικό hypercar CHAOS των 3.000 ίππων

TO CHAOS ΦΙΛΟΔΟΞΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ HYPERCAR ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΦΤΑΝΕΙ ΤΗΝ ΙΛΙΓΓΙΩΔΗ ΙΣΧΥ ΤΩΝ 3.000 ΙΠΠΩΝ...
Read More

To μαρτυρικό τέλος για χιλιάδες Αρμένισσες που τις παλούκωσαν και τις σταύρωσαν οι Τούρκοι

Η 24η Απριλίου του 1915 θεωρείται η ημερομηνία που ξεκίνησε η γενοκτονία Αρμενίων.... Η αρχή έγινε στην Κωνσταντινούπολη με τη...
Read More

Η γερμανική Bild προτείνει Ελλάδα για διακοπές το καλοκαίρι

Την Ελλάδα προτείνει, με κεντρικό άρθρο στην ιστοσελίδα της η γερμανική εφημερίδα Bild, ως προορισμό για καλοκαιρινές διακοπές το 2020....
Read More

Πού είναι ο «τρίτος πόλος της Γης» και γιατί είναι σημαντικό να τον προστατεύσουμε

Η περιοχή της οροσειράς του Ινδοκούχου στα Ιμαλάια είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε απόθεμα πάγου στη Γη, μετά τον Βόρειο...
Read More

Καταρράκτης Ιωαννίνων: Ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ηπείρου

Βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων και γαντζωμένο σε έναν απόκρημνο λόφο, σε ένα σημείο ανάμεσα σε ποτάμια και με μοναδική θέα,...
Read More

Πώς δημιουργήθηκε το Άγιο Όρος

Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, η ίδια η Παναγία αποβιβάστηκε στα ιερά εδάφη του Αγίου Όρους και θαμπώθηκε από τη φυσική ομορφιά...
Read More

Αυτόματο σπονδείο με κερματοδέκτη ο πρώτος αυτόματος πωλητής στον κόσμο!

Το Αυτόματο σπονδείο με κερματοδέκτη είναι μια εφεύρεση από τον αρχαίο Έλληνα εφευρέτη Ήρωνα (Ήρων ο Αλεξανδρεύς) πάλι για ακόμη...
Read More

Έπαινοι από το Bloomberg: Οι ταπεινοί Ελληνες μας δείχνουν πώς να νικήσουμε τον κορωνοϊό

Νέους επαίνους για την Ελλάδα αναφορικά με την διαχείρηση της κρίσης του κορωνοϊού διατυπώνει σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg....
Read More