Translate this page

Γνώριζες ότι από τις εκατοντάδες ράτσες σκύλων που υπάρχουν στον κόσμο υπάρχει μία που δεν γαυγίζει;

Κι όμως! Παρόλο που το γάβγισμα είναι κάτι που έχουμε στο μυαλό μας απόλυτα συνδεδεμένο με το σκύλο, υπάρχει μία ράτσα που δεν το έχει καθόλου στο DNA της.

Ποια είναι;

Το Basenji (Μπασέντζι), ένα μικρό προς μεσαίο σκυλί με ψηλά πόδια και κοντό τρίχωμα με άσπρα σημάδια στα πόδια, το στήθος και την ουρά.

Τα Basenji δεν μπορούν να γαβγίσουν καθόλου και όταν αποφασίσουν να «μιλήσουν» βγάζουν λαρυγγικούς ήχους που μοιάζουν με το λάλημα του πετεινού ή ακόμα και με το κλάμα ενός μωρού!

Για να ξέρεις, θεωρούνται από τις παλαιότερες ράτσες και ορισμένοι μάλιστα τη θεωρούν την πιο αρχαία στον κόσμο. Απεικονίσεις του συγκεκριμένου σκύλου υπάρχουν μάλιστα στα ιερογλυφικά που κοσμούν τους τάφους των φαραώ στην Αίγυπτο.
Υπάρχει η άποψη ότι τα Basenji «έχασαν» την ικανότητα να γαβγίζουν μέσα από την εξέλιξη της ράτσας στην Κεντρική Αφρική (προέλευση του θεωρείται το Κονγκό), όπου χρησιμοποιούνταν ως φύλακες και ενδεχομένως το γάβγισμα θα πρόδιδε τη θέση των ανθρώπων σε κάθε είδους εχθρούς.

Ιδιαίτερα δραστήριο και πιστό, το Basenji λόγω του κοντού του τριχώματος, προσαρμοσμένου σε θερμοκρασίες Αφρικής δεν αντέχει το κρύο. Είναι κατάλληλο για ανθρώπους με αλλεργίες. Να ξέρεις επίσης ότι δεν κουράζει καθόλου τον ιδιοκτήτη του για την περιποίησή του αφού περιποιείται μόνο του τη γούνα του όπως μία γάτα και δεν μυρίζει καθόλου!