Translate this page

Η χαμηλότερη θερμοκρασία στην Ελλάδα έχει καταγραφεί στο Κάτω Νευροκόπι και ήταν -28 βαθμοί Κελσίου αλλά πρόκειται για ένα ρεκόρ που δεν μετράει καθώς δεν προέρχεται από επίσημο μετεωρολογικό σταθμό. Η επισήμως καταγεγραμμένη χαμηλότερη θερμοκρασία στην Ελλάδα είναι αυτή που σημειώθηκε στις 27 Ιανουαρίου του 1967 στην Πτολεμαίδα και ήταν -27 βαθμοί Κελσίου. 

Υπάρχουν όμως πόλεις στον κόσμο όπου η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν για μεγάλα χρονικά διαστήματα κι εκεί η μέση θερμοκρασία πέφτει πολύ χαμηλά. Σας παρουσιάζουμε τις 20 πόλεις που βρίσκονται μεταξύ των πλέον ψυχρών στον κόσμο.

Το Ουρούμτσι είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Αυτόνομης Περιοχής Σιντζιάνγκ της Κίνας και πρόκειται για μια σύγχρονη πόλη χτισμένη κοντά στα όρη Τιαν Σαν. Εκεί η μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο είναι -9,8 βαθμοί Κελσίου. 

Η πρωτεύουσα του Καναδά ζει σε μια μέση θερμοκρασία -10,2 βαθμούς Κελσίου. Οι κάτοικοι εκμεταλλεύονται το χιόνι και αφήνοντας τα αυτοκίνητά τους μετακινούνται με παγοπέδιλα για να πάνε στη δουλειά. 

Η συγκεκριμένη πόλη της Αλμπέρτα βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Σασκατσεβάν και η μέση θερμοκρασία τον χειμώνα πέφτει στους -10,4 βαθμούς Κελσίου τον Ιανουάριο. 

Με πληθυσμό που ξεπερνά τους 325.000 κατοίκους, η Μουρνμανσκ είναι η μεγαλύτερη πόλη βόρεια του αρκτικού κύκλου. Η μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο είναι -11,3 βαθμούς Κελσίου.

Το Βλαδιβοστόκ βρίσκεται στην ρωσική Άπω Ανατολή, δίπλα στα σύνορα με την Κίνα. Η μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο είναι -13,1 βαθμοί Κελσίου. 

Το 2017, η πόλη Σασκατούν μετρούσε περίπου 271.000 κατοίκους και ήταν η μεγαλύτερη πόλη της Σασκατσεουάν. Η μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο εδώ πέφτει μέχρι τους -13,9 βαθμούς Κελσίου.

Το Αρχανγκέλσκ είναι μια πόλη που απέχει 50 χιλιόμετρα από την Λευκή Θάλασσα. Τον Ιανουάριο ο υδράργυρος πέφτει κατά μέσο όρο στους -14,6 βαθμούς Κελσίου. 

Βρίσκεται στο Γιούκον και είναι η μεγαλύτερη πόλη του Βόρειου Καναδά. Εκεί οι θερμοκρασίες πέφτουν σταθερά τον Ιανουάριο κατά μέσο όρο στους -15,2 βαθμούς Κελσίου.

Η Νοβοσιμπίρσκ είναι μία από τις τρεις πολυπληθέστερες πόλεις της Ρωσίας και μία από τις πιο παγωμένες. Η μέση θερμοκρασία πέφτει στους -15,8 βαθμούς Κελσίου τον Ιανουάριο. 

Η Αστάνα είναι μία από τις παγωμένες πρωτεύουσες του κόσμου. Τον Φεβρουάριο η θερμοκρασία πέφτει σταθερά στους -15,9 βαθμούς Κελσίου. Οι κάτοικοι το διασκεδάσουν κάνοντας βόλτες με παγοπέδιλα. 

Στην πρωτεύουσα της επαρχίας Μανιτόμπα το κλίμα είναι ιδιαίτερα ψυχρό τον Ιανουάριο με μια μέση θερμοκρασία που κυμαίνεται στους -16,4 βαθμούς Κελσίου. 

Με πληθυσμό πάνω από 578.000 κατοίκους, η Ιρκούτσκ είναι από τις σημαντικότερες βιομηχανικές πόλεις της Σιβηρίας. Τον Ιανουάριο οι κάτοικοι ζουν κατά μέσο όρο σε θερμοκρασίες που φτάνουν τους -18,8 βαθμούς Κελσίου. 

Περισσότεροι από εννέα εκατομμύρια κάτοικοι ζουν στην παγωμένη πόλη Χαρμπίν στην Κίνα. Η μέση θερμοκρασία φτάνει τους -19,4 βαθμούς Κελσίου τον Ιανουάριο και για το λόγο αυτό την αποκαλούν “η πόλη των πάγων”.

Η πρωτεύουσα της Μογγολίας με το ένα εκατομμύριο κατοίκους ζει σε χαμηλότατες θερμοκρασίες που αγγίζουν κατά μέσο όρο τον Ιανουάριο τους -24,6 βαθμούς Κελσίου. 

Το Φέαρμπανκς στην Αλάσκα βρίσκεται στα βόρεια του εθνικού πάρκου του Ντενάλι. Οι κάτοικοι που ζουν σε θερμοκρασίες που φτάνουν κατά μέσο όρο τους -22 βαθμούς Κελσίου τον Ιανουάριο έχουν την τύχη να απολαμβάνουν συχνά το βόρειο σέλας. 

Κάθε χρόνο 19.000 άνθρωποι ζουν σε καθημερινή βάση τον Ιανουάριο σε μέσες θερμοκρασίες -25,6 βαθμών Κελσίου. 

Αυτή η πόλη της Μανιτόμπα ονομάζεται και πρωτεύουσα της πολικής αρκούδας. Η μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο φτάνει τους -26 βαθμούς Κελσίου. 

Το Ικαλούιτ είναι πόλη του Καναδά και η πρωτεύουσα της διοικητικής διαίρεσης του Νούναβουτ. Η μέση θερμοκρασία την ημέρα είναι -27,5 βαθμούς Κελσίου. 

Το Ιρκούτσκ είναι πόλη της Ρωσίας, πρωτεύουσα της Περιφέρειας Ιρκούτσκ και βρίσκεται περίπου 450 χλμ. νότια του αρκτικού κύκλου όπου η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται στους -40,9 βαθμούς Κελσίου.

Γιακούτσκ Σιβηρία

Η πιο κρύα πόλη του κόσμου ζει στους -50C -Το παγωμένο Γιακούτσκ της Σιβηρίας με 200.000 κατοίκους

Οι κάτοικοι της πόλης θεωρούν την θερμοκρασία -40 βαθμών Κελσίου, «όχι και τόσο κρύα», ενώ ακόμη συζητούν για τον «ζεστό» Νοέμβρη όπου η θερμοκρασία ήταν…μόλις -25 βαθμοί.