Translate this page

Για 180 περίπου χρόνια, η Αθήνα αποτελεί την πρωτεύουσα της Ελλάδας. Είναι μία πόλη που σφύζει από αξιοθέατα και μνημεία, τα οποία άρχισαν να κατασκευάζονται από τους αρχαίους κι όλας χρόνους. Από την Ακρόπολη, τους ναούς και τις αρχαίες αγορές μέχρι τα αμέτρητα μουσεία, τους λόφους και τα σύγχρονα αγάλματα σε κάθε γωνιά της, η Αθήνα αποδεικνύει συνεχώς, γιατί είναι “πρωτεύουσα” πάντων ελληνικών πόλεων. Ένα ακόμη λοιπόν από τα πιο επιβλητικά της κτίρια είναι και η Βουλή των Ελλήνων, γνωστή και ως “Ανάκτορα”.

Όθων

Η ιστορία της ξεκινάει το 1836, αφού ο Όθωνας είχε ήδη μεταφέρει την πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους από το Ναύπλιο στην Αθήνα (1834). Αναθέτει λοιπόν στον συμπατριώτη αρχιτέκτονα της βαυαρικής Βασιλικής Αυλής, Friedrich von Gärtner (1792-1847), την ανέγερση των Ανακτόρων, δηλαδή την οικία του βασιλικού ζεύγους. Τα Ανάκτορα κτίσθηκαν στη σημερινή πλατεία Συντάγματος, όπου αποτελούσε ένα κομβικό σημείο της πόλης. Άλλες πιθανές τοποθεσίες, που προτάθηκαν, αλλά απορρίφθηκαν αμέσως, ήταν η Ομόνοια, ο Κεραμικός, ακόμη και η Ακρόπολη. Τελικά, ο αρχιτέκτονας επέλεξε το ανατολικότερο άκρο της Αθήνας για την ανέγερση.

Τη χρηματοδότηση της βασιλικής οικείας ανέλαβε ο Λουδοβίκος Α’ της Βαυαρίας, πατέρας του Όθωνα, ο οποίος, εν παρουσία των Μεγάλων Δυνάμεων, επέβλεπε το έργο της οικοδόμησης. Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν 247 αρχιτεκτονικά σχέδια, γεγονός που υποδεικνύει την αφοσίωση και τις προσδοκίες, όλων όσων συνέβαλαν, για ένα μεγαλειώδες αποτέλεσμα. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή ήταν η πέτρα (από τον Υμηττό, τον Λυκαβηττό και την περιοχή “Πιναικωτά”), το μάρμαρο (από την Πεντέλη, τον Υμηττό, την Τήνο, την Πάρο, τη Νάξο, αλλά και από την Καρράρα και τη Γένοβα) και το ξύλο (από την Εύβοια). Φημισμένοι ζωγράφοι ιστορικών παραστάσεων της εποχής, έφθασαν στην Ελλάδα, για να διακοσμίσουν με τοιχογραφίες τους εσωτερικούς χώρους των Ανακτόρων. Οι Johann Schraudolf, Urlich Halbreiter και Josef Kranzburger ανέλαβαν να κοσμήσουν τους τοίχους με θέματα απο την ελληνική μυθολογία και την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η εγκατάσταση του Όθωνα και της Αμαλίας στο νέο τους Ανάκτορο έγινε στις 25 Ιουλίου του 1843 (σύμφ. με το παλαιό ημερολόγιο). Ένα μήνα μετά όμως, το κτίριο αποτέλεσε το σκηνικό ενός γεγονότος, που αποτέλεσε ορόσημο στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Διότι, την 3η Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους, τα ελληνικά στρατεύματα και ο ελληνικός λαός, βρέθηκαν να επαναστατούν έξω από τα Ανάκτορα, απαιτώντας τη σύγκληση Εθνοσυνέλευσης και την εκλογή Συντάγματος από τον βασιλιά.

Γεώργιος Α’

Μετά τη λυπηρή έξωση του βασιλικού ζεύγους από τη χώρα, τον Οκτώβρη του 1862, τα Ανάκτορα κατοικήθηκαν από τον νέο βασιλιά της Ελλάδας, τον Δανό Γεώργιο Α’ (γεννηθείς Γουλιέλμος), γιο του Πρίγκιπα Χριστιανού της οικογένειας Γλύξμπουργκ. Ο Γεώργιος έφτασε στην Ελλάδα έναν χρόνο ακριβώς μετά την έξωση του Βαυαρού βασιλιά Όθωνα (Οκτώβρης 1863).

Μοναδικά αίτια για να γίνουν αλλαγές στον χώρο των Ανακτόρων, αποτέλεσαν δύο καταστροφικές πυρκαγιές(1884 και 1909 η μεγαλύτερη), οπότε δέχθηκαν καταστροφή και οι τέσσερις πτέρυγές τους. Οι πυρκαγιές αυτές ανάγκασαν το βασιλικό ζεύγος (Ο Γεώργιος είχε παντρευτεί το 1867 την Όλγα) να ζήσει για ένα χρονικό διάστημα στο θερινό ανάκτορο του Τατοΐου. Τελικά, επέστρεψαν στο αρχικό κτίριο το 1912, αν και δεν είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες ανακατασκευές. Ακολουθεί η δολοφονία του βασιλιά Γεωργίου Α΄ (5 Μαρτίου 1913 σύμφ. με το παλαιό ημερολ.) και η κύρηξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (1914), γεγονότα, που άφησαν πίσω την ανοικοδόμηση των Ανακτόρων.

Κωνσταντίνος Α’

Βασιλιάς του ελληνικού κράτους και νόμιμος διάδοχος του Γεωργίου Α’ είναι πλέον ο Κωνσταντίνος Α’. Κατοικία όμως του νέου βασιλιά ορίζεται o μέχρι τότε τόπος διαμονής του, δηλαδή το Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού (σημερινό Προεδρικό Μέγαρο). Γι΄αυτό λοιπόν, τα Ανάκτορα αποκτούν από τότε την ονομασία “Παλαιά Ανάκτορα”, μιας και κατοικούνται ανά διαστήματα μόνο από μέλη της βασιλικής οικογένειας, καθώς και τη μητέρα του βασιλιά, Όλγα. Το 1912 είναι και το έτος που τα Ανάκτορα παύουν να θεωρούνται βασιλική οικεία, μιας κι εγκαταλείπονται οριστικά από τη βασιλική οικογένεια. Αντιθέτως, χρησιμοποιούνται για νέους σκοπούς, εξαιτίας των διαφόρων ιστορικών συγκυριών.

Το 1929, η Κυβέρνηση Βενιζέλου κάνει το πρώτο βήμα, που οδήγησε ουσιαστικά στη σημερινή χρήση του κτιρίου. Για πρώτη φορά τα Ανάκτορα στεγάζουν το Ελληνικό Κοινοβούλιο, που προηγουμένως στεγαζόταν στο Βουλευτήριο της οδού Σταδίου (Παλιά Βουλή) και της Γερουσίας.

Βουλή των Ελλήνων, 2006

Σήμερα

Από το 1964 μέχρι και τη σύγχρονη εποχή, το κτίριο χρησιμοποιείται ως έδρα της Βουλής των Ελλήνων. Στο διάστημα αυτό, πολλές αλλαγές έχουν επέλθει στο χώρο, λόγο παλαιότητας, αλλά και διαφορετικής χρήσης απ’ ό,τι στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, στο διάστημα 1996-2000 κατασκευάστηκε στη Βουλή ένας υπόγειος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων και βρεφονηπιακός σταθμός, ενώ σήμερα στεγάζει επίσης:

  • την αίθουσα του Κοινοβουλίου,
  • της Γερουσίας και των Επιτροπών,
  • τα Γραφεία του Προέδρου της Βουλής και των Αντιπροέδρων,
  • τα Γραφεία των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων,
  • μέρος του Αρχείου της Βουλής,
  • το τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής των Ελλήνων,
  • καθώς και διοικητικές υπηρεσίες.

Πηγές:

by https://www.maxmag.gr