Translate this page

EnglishFrançaisDeutschΕλληνικάItalianoPortuguêsРусскийEspañol

Τα τελευταία 30 χρόνια με αποκορύφωμα την κρίση που βιώνουμε σήμερα σε όλες τις εκφάνσεις της, διαπιστώνουμε συνειδητά ή ασυνείδητα την αρνητική διάσταση της παιδείας ή την έλλειψη της θετικής παιδείας.

Συνεπώς, ο ορισμός της παιδείας θεωρώ και πιστεύω ότι είναι πολυδιάστατος και πολυσχιδής. Δηλαδή, η παιδεία είναι ανθρωποπλαστικό ή ανθρωποκεντρικό ιδεώδες, που απέχει από κάθε χρησιμοθηρία και ωφελιμισμό 

Όμως τα τελευταία χρόνια διαμορφώθηκε η αρνητική όψη της παιδείας δηλαδή της χρησιμοθηρίας, του ωφελιμισμού προς τέρψιν της ατομικότητας και του προσωπικού συμφέροντος με κάθε μέσο πρωτίστως αθέμιτο. Έτσι διαμορφώθηκε με αρνητικές αξίες, αρχές και κανόνες, η παιδεία: της αναξιοκρατίας, της αναξιοπιστίας, της αναξιοπρέπειας μη συγκροτημένων προσώπων σε δημόσιες θέσεις, των υποσχέσεων, της ασυνέπειας, της μετάθεσης των ευθυνών, της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, της σιωπής, της λάσπης.

Της επιπολαιότητας, των άρτων και θεαμάτων της ανοησίας, του τζόγου, του παράνομου και ακάματου πλουτισμού, των νομοθετικών στρεβλώσεων, των εξεταστικών επιτροπών της πολιτικής φενάκης, των στημένων δημοσκοπήσεων, της δωροδοκίας, της κακοδιαχείρισης (των ατασθαλιών και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος). Του νεποτισμού, της αναδιανομής πλούτου σε ολίγους αυλικούς της εξουσίας, του δικομματισμού, της μη ζώσας επιχειρηματικότητας, της εθνικής ασυνειδησίας, της πατριδοκαπηλίας, των διατραπεζικών σχέσεων της παγκοσμιοποίησης, της εύκολης σύναψης δανείων, της υποκατάστασης των θεσμών από την εξουσία των Μ.Μ.Ε.

Του άκρατου καταναλωτισμού, του γρηγορόσημου, της παραποίησης της ιστορίας μας, της λήθης, του ωχαδερφισμού, της αποχής από τα κοινά, της αποθεσμοποίησης, του παράδοξου και ανάδειξης του ασήμαντου, της δουλοπρέπειας και του ραγιαδισμού, της λογικής έρποντας και γλύφοντας, της λίστας. Των “φερόμενων” κατάδικων ή υπόδικων ακόμη και δολοφόνων (ενώ έχουν σκοτώσει με αυτόπτες μαρτυρίες!),της ανευθυνουπευθυνότητας, της εισαγόμενης παραγωγής, της λανθάνουσας ή της ψευδός αληθής πολιτικής ενόρασης.

Της παραποίησης του αθλητικού ιδεώδους, της χρονικής υστέρησης, του παραλογισμού των μνημονίων, της ακυβερνησίας, της μη εφαρμογής της νομοθεσίας ή την παραποίηση της κ.α Για τον όρο Παιδεία κατά καιρούς δόθηκαν και δίνονται διάφορες ερμηνείες, που λίγο ή πολύ, ταυτίζονται ή διαφέρουν μεταξύ τους, επειδή ακριβώς οριοθετούνται εννοιολογικά από τους ειδικούς, ανάλογα με την προσέγγιση (φιλοσοφική, πολιτική, ιστορική, κοινωνιολογική, εθνική κλπ.) από την οποία ο καθένας τους, τη μελετά και την αντιμετωπίζει.

Σύμφωνά λοιπόν με τον Ευάγγελο Παπανούτσο Παιδεία είναι, το κληροδοτούμενο από γενεά σε γενεά κεφάλαιο των πνευματικών αγαθών, που σχηματίζεται μέσα στην ιστορία και από την ιστορία, με τον ατομικό και συλλογικό μόχθο του ανθρώπου. Επίσης, ένας άλλος εκπαιδευτικός ορισμός, ορίζει ένα σύστημα αγωγής, που έχει σαν σκοπό να διαμορφώσει προσωπικότητες αυθύπαρκτες, ανεξάρτητες και ολοκληρωμένες, ικανές να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της συλλογικής ζωής. Δηλ. η Παιδεία είναι ανθρωποπλαστικό ιδεώδες, που απέχει από κάθε χρησιμοθηρία και ωφελιμισμό, με την διαδικασία μεταλαμπάδευσης των πνευματικών κατακτήσεων από τη μια γενεά στην άλλη.

Επιβάλλεται να διαχωρίσουμε της έννοιες Παιδεία και Εκπαίδευση. Δηλαδή η Εκπαίδευση είναι, ο κύκλος των γνώσεων και των δεξιοτήτων, που πρέπει να δίνονται και να καλλιεργούνται με τη διδασκαλία και συνεπώς να αποτελούν το αντικείμενο της παιδείας. Η λέξη Παιδεία, είναι παράγωγο του αρχαίου ρήματος «παιδεύω» που σημαίνει διδάσκω, εκπαιδεύω. Συνώνυμα: η λέξη παιδεία αναφέρεται στη νοητική και ψυχική καλλιέργεια ενός παιδιού, η οποία επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της εκπαίδευσης (στις διάφορες βαθμίδες της).

Η λέξη Κουλτούρα ενσωματώνει τη δήλωση τόσο της πνευματικής καλλιέργειας όσο και του πνευματικού πολιτισμού (σε αντιδιαστολή προς τον τεχνικό / υλικό). Εκτός από την παροχή γνώσεων η εκπαίδευση αποσκοπεί επίσης, στη μόρφωση του ανθρώπου καθώς και στη διάπλασή του, δηλαδή στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς και στην ανάπτυξη του ήθους του. Οι έννοιες αυτές αποδίδονται επίσης με τον όρο Αγωγή.

Ουσιαστική Παιδεία, δεν μπορούμε να αποκτήσουμε, αν δεν τη θεμελιώσουμε στη δική μας, την πραγματική ζωή του νέου ελληνισμού και το εκφραστικό του όργανο, τη γλώσσα του ελληνικού λαού και τη ζωντανή παράδοσή του. Αντιλαμβανόμαστε ότι από την Παιδεία εξαρτάται η ατομική ευτυχία και η κοινωνική ευημερία του ανθρώπου άρα της κοινωνίας και της εκάστοτε Πολιτείας μας.

Πρέπει να τονίσουμε, ότι η ιστορία μας, μας διδάσκει ότι υπήρχαν Σπουδαίοι Αυτοδίδακτοι “Αγράμματοι” Έλληνες, των Επαναστάσεων, των Τεχνών και των Γραμμάτων, ήταν όμως Πεπαιδευμένοι στην αναγκαιότητα της εκάστοτε ιστορικής καθημερινότητας του Πανεπιστημίου της ζωής τους ή του πεζοδρόμιου, δηλαδή της επιβίωσης τους. Στην συνέχεια η πνευματική του ανησυχία-οξυδέρκεια ή ο οργασμός του σκεπτικιστικού προβληματισμού, τους καθιστούσε “Εγγράμματους” εμπλουτίζοντας τις Εμπειρίες και τα Βιώματα της ζωής τους, με την πιστοποίηση της βασικής εκπαίδευσης ή της ακαδημαϊκής ανωτάτης γνώσης.

Ποιους να πρωτοθυμηθούμε, από τον Κανάρη μέχρι τον Βαρβάκη, από τον Μακρυγιάννη μέχρι τον Χρόνη Μίσσιο (προσφάτως εκλιπών),από τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο “El Greko” μέχρι τον Θεόφιλο Από τα μπουλούκια των αυτοδίδακτων ηθοποιών μέχρι τον Θανάση Βέγγο, από τον Ερωτόκριτο και τους υπηρέτες της Λαϊκής Παράδοσης μας μέχρι τον Χατζηδάκη και Θεοδωράκη, από τους Ρεμπέτες της εποχής μέχρι τον Ζαμπέτα και τον Μητροπάνο (προσφάτως εκλιπών) κ.α

Τους πολιτικούς μας ! Tί ; ιδιαίτερα και σύμφωνα με τα όσα βιώνουμε σήμερα, ειλικρινά αδυνατώ πλέον, να αναφέρω ακόμη και τους αειμνήστους που “θεωρητικά” υπηρέτησαν τότε, τα συμφέροντα αυτού του έθνους πόσο μάλλον, αν παρήγαγαν θετική πολιτική παιδεία, για της επόμενες γενεές και την αειφορία τους! Γι αυτό άλλωστε η αρχαιοελληνική και λαϊκή μας παράδοση είναι σπουδαία, γιατί δημιούργησαν παιδεία και πολιτισμό ενώ τα νεοελληνικά πολιτικά υβρίδια το χάος της σύγχυσης, του διχασμού του έθνους και της εξυπηρέτησης ιδιοτελών και βαρβαρικών συμφερόντων (αλλοεθνών).

Σύμφωνα με τα παραπάνω λοιπόν, τα γράμματα είναι από τις πιο ευγενικές ασκήσεις και τους πιο υψηλούς πόθους του ανθρώπου. Η Παιδεία είναι ο κυβερνήτης του βίου. Και επειδή οι αρχές αυτές είναι αληθινές, πρέπει να μην ξεχνούμε την θετική-υγιεινή Παιδεία, εκείνη που βοηθά τον άνθρωπο να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον εαυτό του και την αρνητική-ανθυγιεινή εκείνη που διαστρέφει και αποστεγνώνει.

Που είναι μια βιομηχανία με γνώσεις θολοκουλτούρας-υποκουλτούρας που παράγει ψευτομορφωμένους δωσίλογους και νεόπλουτους της μάθησης ή της ημιμάθειας με μια ιδιότυπη ευγένεια των νεόπλουτων του χρήματος, αχυράνθρωπους επιχειρηματίες, υποχείρια των τραπεζών μιας κίβδηλης εικονικής εφήμερης πραγματικότητας. Όπως αποδείχθηκε…  Η υπόσταση της Παιδείας και της Μόρφωσης, εκπροσωπείται ιδανικά πιστεύω, από τον Μακρυγιάννης ο οποίος είναι η ψυχική περιουσία μιας φυλής, της Ελληνικής, που από γενιά σε γενιά διαμόρφωνε ενέργεια δράσης και αντίδρασης που έπλασε, ανθρώπους και λαό τότε να ζήσει ή να πεθάνει.

Παπαδιαμάντης είχε πει:: “Μορφωμένους θέλουμε· όχι εγγραμμάτους” επίσης προσφάτως ο Σαράντος Καργάκος είχε πει: ”Κάποτε ζούσαμε τον πλούτο της φτώχειας, επί μερικά χρόνια ζήσαμε τη φτώχεια του πλούτου και τώρα το παίζουμε «Άσωτοι υιοί”. Τους επικαλούμαι διότι ακολουθήσαμε τα τελευταία χρόνια το μονοπάτι της μη πεπαιδευσιμότητας, της μη πραγματικής γνώσης, της μη κρίσης και της μη σκέψης χωρίς την αναγκαιότητα της επιβίωσης και της εφευρετικότητας.

Αλλά με το Κέρας της Αμαλθείας, καταπίναμε αμάσητα και απαίδευτα ότι μας προσέφερα για να επιβουλεύονται τα εθνικά μας συμφέροντα, το βιοτικό μας επίπεδο και τα γεωπολιτικά-γεωγραφικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Εν κατακλείδι, η ύπαρξη του έθνους είναι άρρηκτα δεμένη με το τι είδους Παιδεία έχουν προσφέρει οι εκάστοτε πολιτικές δομές στα κύτταρα της κοινωνίας (οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, οι κοινωνικές ομάδες , η οικογένεια, οι θεσμοί, η μορφή εξουσιών, τα οράματα, οι αξίες, οι αρχές, τα ιδανικά, τα πνευματικά ιδεώδη).

Επικαλούμαι τον Σωκράτη που είναι επίκαιρος σήμερα όσο πότε άλλοτε, δίνοντας τον ορισμό του μορφωμένου ανθρώπου, χωρίς να αναφέρει τίποτε απολύτως για την συσσώρευση γνώσεων.

“Η μόρφωση είπε, είναι θέμα συμπεριφοράς… Ποιους ανθρώπους λοιπόν θεωρώ μορφωμένους;

  • Πρώτα απ’ όλους αυτούς που ελέγχουν δυσάρεστες καταστάσεις, αντί να ελέγχονται από αυτές…
  • Αυτούς που αντιμετωπίζουν όλα τα γεγονότα με γενναιότητα & λογική…
  • Αυτούς που είναι έντιμοι σε όλες τους τις συνδιαλλαγές…
  • Αυτούς που αντιμετωπίζουν γεγονότα δυσάρεστα και ανθρώπους αντιπαθείς καλοπροαίρετα…
  • Αυτούς που ελέγχουν τις απολαύσεις τους…
  • Αυτούς που δεν νικήθηκαν από τις ατυχίες & τις αποτυχίες τους…
  • Τελικά αυτούς που δεν έχουν φθαρεί από τις επιτυχίες και την δόξα τους…”

Αλλά και τον Αριστοτέλη ο οποίος αναφέρει ότι, “Κύριον χρέος της Πολιτείας είναι να οδηγήσει τον άνθρωπο εις ενάρετο βίον”

Συνοψίζοντας, η αίσθηση-πεποίθηση μου είναι, ότι η μη πεπαιδευσιμότητα, η αμορφωσιά των Κυβερνόντων σε συνδυασμό με τις αμαρτίες των Λαών-Κυβερνουμένων, δια της ψήφου αλλά και την εν γένει διαχρονική πολιτική τους συμπεριφορά εξολοθρεύουν την ύπαρξη του Έθνους.

Γιώργος Ε. Δεκάριστος
Οικονομολόγος-Λογιστής

πηγη:https://www.thesecretgreece.gr

Πριν φύγετε…

Πλωτή πλατφόρμα συλλογής ενέργειας από τον αέρα, τον ήλιο και τα κύματα στο Ηράκλειο Κρήτης

Υπάρχει ενέργεια από τον ήλιο, τον αέρα και τα κύματα- και η υβριδική πλατφόρμα της γερμανικής SINN Power φιλοδοξεί να...
Read More

4 ελληνικά παιδικά βιβλία και 1 από την Κύπρο βρίσκονται ανάμεσα στα καλύτερα παγκοσμίως

4 ελληνικά παιδικά βιβλία και 1 από την Κύπρο βρίσκονται στη φετινή λίστα των 200 καλύτερων βιβλίων παγκοσμίως, σύμφωνα με...
Read More

Η ελληνική ταινία που βρίσκεται στις καλύτερες του παγκόσμιου κινηματογράφου

Στη Ρωσία προβλήθηκε ταυτόχρονα σε 1000 αίθουσες, ενώ παίχτηκε σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ και σάρωσε Η ταινία που βλέπουμε συνήθως την...
Read More

Τι είναι αυτή η μαύρη κουκίδα στο iPhone και τι κάνει;

Γιατί υπάρχει εκεί και τι ακριβώς εξυπηρετεί; Η πρώτη έκδοση κινητού τηλεφώνου iPhone κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2007. Σήμερα, 13...
Read More

Οι 10 πιο επικίνδυνες θάλασσες του κόσμου!

Επειδή ένα μέρος μοιάζει με παράδεισος δεν σημαίνει ότι είναι κιόλας. Υπάρχουν αρκετά χαρακτηριστικά παραδείγματα χωρών που ... ...ενώ έχουν...
Read More

Αγίου Κωνσταντίνου & Αγίας Ελένης: Τι γιορτάζουμε

Κατά την περίοδο που ήταν Ρωμαίος Αυτοκράτορας ο Μέγας Κωνσταντίνος  κατοχυρώθηκε η ανεξιθρησκεία και προωθήθηκε η χριστιανική πίστη η οποία...
Read More

Ο Έλληνας μαθηματικός που κατασκεύασε το πρώτο ρομπότ το 400 π.Χ.

Μπορεί να θεωρούμε πως η ρομποτική είναι μια πρόσφατη επιστήμη, αλλά οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ασχοληθεί ακόμα και με αυτό....
Read More

Πως θα ήταν η ζωή χωρίς ύπνο

Ο ύπνος είναι για όλους μας μια καθημερινή συνήθεια, οπότε είναι πολύ δύσκολο να σκεφτούμε πώς θα ήταν η ζωή...
Read More

Η πόλη που έχει διπλάσιο μέγεθος από την Ελλάδα

Φτάνει σε μέγεθος όσο η μισή Γαλλία, ολόκληρη η Μεγάλη Βρετανία, ενώ είναι μεγαλύτερη από 42 από τις 50 πολιτείες...
Read More

Το top 10 των ζώων που ευθύνονται για τους περισσότερους θανάτους ανθρώπων

Οι περισσότεροι θα υπέθεταν ότι στην κορυφή της λίστας των πιο θανατηφόρων ζώων θα βρισκόταν ο καρχαρίας, όμως η ωμή...
Read More

Το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου στην Αθήνα!

Το μεγαλοπρεπές σοβιετικής κατασκευής Antonov 225 Στην Αθήνα προσγειώθηκε την Τετάρτη το μεγαλύτερο και βαρύτερο αεροπλάνο του κόσμου, το θηριώδες...
Read More

Ο Πύργος των Ανέμων, ο αρχαιότερος μετεωρολογικός σταθμός

Ο αρχαιότερος μετεωρολογικός σταθμός του κόσμου που υπολόγιζε τον καιρό και την ώρα. Πως γλίτωσε από τον αρπακτικό Έλγιν. Το...
Read More

Λιβήσι: Μια ελληνική πόλη-φάντασμα στην Τουρκία

Οκτώ χιλιόμετρα νότια της πόλης Fethiye στη νοτιοδυτική Τουρκία βρίσκονται τα ερείπια περίπου πεντακόσιων σπιτιών που ανήκουν στην κάποτε ακμάζουσα...
Read More

Το στοιχειωμένο μποτιλιάρισμα μέσα στο δάσος του Βελγίου.

Υπάρχει μία περιοχή στο Βέλγιο, όπου οι ντόπιοι θα σου πούνε ότι πρέπει να την επισκεφθείς οπωσδήποτε. Δεν θα σου...
Read More

Κωλοσούρτης: Η θρυλική Εθνική με τις “στροφάρες” που έλιωνε τους κινητήρες

Ο τρομερός "Κωλοσούρτης" μας δίνει στο ανέβασμά του μια από τις μαγευτικότερες απόψεις της Αργολίδας καθώς βλέπουμε από ψηλά προς...
Read More

Αγία Ρουμέλη: Το απομονωμένο χωριουδάκι που για να πας πρέπει να διασχίσεις το μακρύτερο φαράγγι της χώρας

Είναι το μακρύτερο κι ίσως το επιβλητικότερο φαράγγι της Ευρώπης, και σίγουρα το πιο περπατημένο μονοπάτι της Ελλάδας. Το Συμβούλιο...
Read More

Γιορτή της μητέρας: Πότε γιορτάζεται και πώς καθιερώθηκε

Πάντα δίπλα στην οικογένειά της, στις χαρές, τις λύπες και τις δυσκολίες… Και το όνομα αυτής, μητέρα. Η Γιορτή της...
Read More

Το δίλημμα του τρόλεϊ- Εσύ πόσους θα σκότωνες;

Ένα τρόλεϊ διασχίζει τις ράγες ενώ μπροστά του βρίσκονται πέντε άνθρωποι ανήμποροι να κινηθούν, με αποτέλεσμα να είναι σίγουρος ο...
Read More

Στην «πολιτισμένη» Ευρώπη, κρατούσαν αφρικανούς ιθαγενείς μέσα σε κλουβιά, σε ζωολογικούς κήπους

Οι «πολιτισμένοι» Βέλγοι, Ολλανδοί, Γερμανοί, σχημάτιζαν ουρές έξω από τους ζωολογικούς κήπους για να δουν αιχμαλώτους μαύρους από τις αποικίες...
Read More

Οπτική ψευδαίσθηση: Πως ο εγκέφαλος δημιουργεί οπτικές ψευδαισθήσεις

Αν κοιτάξετε την φωτογραφία στα αριστερά σας, αποτυπώνεται το «αρνητικό» μιας γυναίκας. Αν εστιάσετε για 15 δευτερόλεπτα στην άσπρη κουκίδα...
Read More

Πομπηία: Οι Ρωμαίοι έκαναν ανακύκλωση

Οι Ρωμαίοι ήταν έμπειροι μηχανικοί, πρωτοπόροι στην ενδοδαπέδια θέρμανση, στα υδραγωγεία και στη χρήση του σκυροδέματος ως οικοδομικού υλικού και επιπλέον, σύμφωνα...
Read More

New York Times: «Χώρα-παράδειγμα η Ελλάδα – Έκανε την έκπληξη»

Αναφορά στην Ελλάδα και τους επιτυχείς κυβερνητικούς χειρισμούς σχετικά με τα μέτρα κατά της πανδημίας έκαναν σε κύριο άρθρο τους οι New...
Read More

Concorde: Η ιστορία ενός θρυλικού αεροσκάφους

Το πρωί της 21ης Ιανουαρίου του 1976 δύο Concorde, ένα της British Airways και ένα της Air France, απογειώθηκαν ταυτόχρονα...
Read More

Τα ψηλότερα αγάλματα στον κόσμο

Εντυπωσιακά αγάλματα από όλο τον κόσμο. Τα περισσότερα από αυτά αποτελούν σημείο αναφοράς για τις χώρες τους και αναφέρονται κυρίως...
Read More

Καταρράκτες της Έδεσσας – Oι μεγαλύτεροι σε όλα τα Βαλκάνια

Η Έδεσσα είναι μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας, με ένδοξη ιστορία, βιομηχανικό παρελθόν και τους ξακουστούς καταρράκτες της....
Read More

Αδέσποτο μπαίνει σε φαρμακείο και δείχνει στη φαρμακοποιό το τραυματισμένο πόδι του

Ένα από τα ευχάριστα βίντεο των ημερών, που μας δίνουν χαρά και μας κάνουν να χαμογελάμε και μάλλον γι’ αυτό...
Read More

Το ελληνικό hypercar CHAOS των 3.000 ίππων

TO CHAOS ΦΙΛΟΔΟΞΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ HYPERCAR ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΦΤΑΝΕΙ ΤΗΝ ΙΛΙΓΓΙΩΔΗ ΙΣΧΥ ΤΩΝ 3.000 ΙΠΠΩΝ...
Read More

To μαρτυρικό τέλος για χιλιάδες Αρμένισσες που τις παλούκωσαν και τις σταύρωσαν οι Τούρκοι

Η 24η Απριλίου του 1915 θεωρείται η ημερομηνία που ξεκίνησε η γενοκτονία Αρμενίων.... Η αρχή έγινε στην Κωνσταντινούπολη με τη...
Read More

Η γερμανική Bild προτείνει Ελλάδα για διακοπές το καλοκαίρι

Την Ελλάδα προτείνει, με κεντρικό άρθρο στην ιστοσελίδα της η γερμανική εφημερίδα Bild, ως προορισμό για καλοκαιρινές διακοπές το 2020....
Read More

Πού είναι ο «τρίτος πόλος της Γης» και γιατί είναι σημαντικό να τον προστατεύσουμε

Η περιοχή της οροσειράς του Ινδοκούχου στα Ιμαλάια είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε απόθεμα πάγου στη Γη, μετά τον Βόρειο...
Read More