Translate this page

Η Λιβαδειά είναι ένας κοντινός, στην Αθήνα, προορισμός που δεν γεμίζει εύκολα το μάτι του επισκέπτη.

Καθώς βρίσκεται σχεδόν στον δρόμο προς περισσότερο τουριστικά μέρη όπως διάφορα χωριά του Παρνασσού, την Αράχωβα και τους Δελφούς λίγοι είναι αυτοί που κάνουν στάση στην πόλη. Η Λιβαδειά (ή Λειβαδιά ή Λεβάδεια ή Λεβαδειά) είναι γνωστή κυρίως για τα σουβλάκια της και τον Λεβαδειακό – για το πρώτο λέγεται ότι έχει τα καλύτερα, πράγμα το οποίο δεν είναι και τόσο απόλυτα σωστό.

Όμως η Λιβαδειά “κρύβει” ομορφιά στις νότιες παρυφές της πόλης. Πρόκειται για τις Πηγές Κρύας, ένας μέρος ιδανικό για εξορμήσεις καθώς είναι αρκετά καλά αξιοποιημένο.

Μετάβαση

Η Λιβαδειά απέχει 130 περίπου χιλιόμετρα από την Αθήνα. Ο πιο γρήγορος δρόμος είναι από την Εθνική Οδό με κατεύθυνση τη Λαμία, να βγει κανείς στην έξοδο προς Κάστρο. 30 χιλιόμετρα μετά φτάνει κανείς στη Λιβαδειά. Καλό είναι να μην μπει από την πρώτη είσοδο της πόλης αλλά από την δεύτερη, ώστε να αποφύγει την κίνηση στο κέντρο της πόλης.

Εναλλακτικά, για να αποφύγει κανείς τα διόδια μπορεί με κατεύθυνση τη Λαμία να βγει στο ύψος του νοσοκομείου της Θήβας και να ακολουθήσει την παλιά εθνική οδό Θήβας – Λιβαδειάς. Ο δρόμος είναι σε μέτρια κατάσταση, ενώ πολύ συχνά συναντά κανείς φορτηγά.

Αξιοθέατα

Οι Πηγές Κρύας βρίσκονται στις νότιες παρυφές της πόλης. Το ποτάμι που κυλάει στο συγκεκριμένο μέρος είναι ένα από τα δύο στην Ελλάδα με θηλυκό όνομα. Πρόκειται για τον ποταμό Ερκύνα που πήρε το όνομα από την ομώνυμη νύμφη – παρεμπιπτόντως, το άλλο ποτάμι με θηλυκό όνομα είναι η Νέδα  που βρίσκεται μεταξύ Ηλείας και Μεσσηνίας.

Το βουνό πάνω από τη Λιβαδειά είναι ο Ελικώνας, ενώ κοντά βρίσκεται και ο γνωστός Παρνασσός, ο οποίος φαίνεται όταν προσεγγίζει κανείς την πόλη. Σε μικρή απόσταση από τις Πηγές Κρύας βρίσκονταν στην αρχαιότητα το μαντείο Τροφωνίου, το οποίο λειτουργούσε και ως προπομπός για το μαντείο των Δελφών.

Μέσα στο ποτάμι υπάρχει μία προτομή της νύμφης – ωραίο εύρημα για να αντιλαμβάνεται ο επισκέπτης την ιστορία.

Η περιοχή είναι αρκετά αξιοποιημένη, ενώ ενδείκνυται για οικογένειες με παιδιά. Τα δέντρα παρέχουν πλούσιο ίσκιο, ο δήμος έχει εγκαταστήσει αρκετά παγκάκια και τα δρομάκια είναι σε μεγάλο βαθμό πλακόστρωτα. Αρκετά μικρά γεφυράκια ή κατασκευές ενώνουν τις δύο όχθες του ποταμού.

Μικροί καταρράκτες, αιωνόβια πλατάνια και νερόμυλοι πλαισιώνουν το τοπίο, ταξιδεύοντας τον επισκέπτη γαλήνια σε μία άλλη εποχή.

Άλλα αξιοθέατα στην ευρύτερη περιοχή των Πηγών Κρύας είναι το μαντείο Τροφωνίου (ή ό,τι έχει απομείνει από αυτό), το πέτρινο θέατρο της Κρύας, οι αρχαίες πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης, κομμάτι του βυζαντινού κάστρου και άλλα.

Αν κανείς έχει όρεξη για περπάτημα, μπορεί να φτάσει μέχρι το εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ απ’ όπου μπορεί να απολαύσει τη θέα προς τη Λιβαδειά, το κάστρο και το ρολόι της πόλης και την ευρύτερη περιοχή.

Και από τις δύο όχθες της Ερκύνας υπάρχουν καφετέριες και εστιατόρια (είπαμε για τα περίφημα σουβλάκια) με αρχιτεκτονική που σέβεται το περιβάλλον σε μεγάλο βαθμό. Ανάλογα με τον καιρό μπορεί κανείς να καθίσει έξω ή μέσα για να απολαύσει το ποτάμι και τους μικρούς καταρράκτες, με την ηρεμία που αναλογεί στο μέρος. Η στάθμευση είναι σχετικά εύκολη, εκτός εάν υπάρχει κάποια εκδήλωση στην περιοχή.

Όλα αυτά τα στοιχεία καθιστούν τις Πηγές Κρύας ιδανικό προορισμό για χαλάρωση, μιάμιση ώρα από την Αθήνα! Την επόμενη φορά που θα βρίσκεστε στο δίλημμα που να πάτε για Σάββατο ή Κυριακή, δοκιμάστε και αυτή την εναλλακτική.

Tips

Η Λιβαδειά διαθέτει ορισμένα ξενοδοχεία και καταλύματα, σε περίπτωση που θέλει κανείς να την χρησιμοποιήσει ως βάση για κοντινές εκδρομές. Κάποιες από αυτές τις εκδρομές είναι φυσικά η Αράχωβα, οι Δελφοί, το μοναστήρι του Όσιου Λουκά, το Δίστομο, τα Άσπρα Σπίτια, την Αντίκυρα, την Άνω Τιθορέα, την Άμφισσα και άλλα όμορφα μέρη.

πηγή:blogtravels.gr