Translate this page

Tα ελληνικά νησιά δεν σταματούν ποτέ να μας εκπλήσσουν. Γνωστά και άγνωστα.

Παραδόξως, όσο πιο άγνωστο στο ευρύ κοινό είναι ένα κομμάτι των νησιωτικών συμπλεγμάτων, τόσο περισσότερους θαυμαστές αποκτά κάθε χρόνο, κάτι που δεν θα μπορούσε παρά να μας κάνει να ριχτούμε στην αναζήτηση νέων «θησαυρών».

 

Η Πολύαιγος της Κιμώλου ανήκει σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία. Μιλάμε για ένα πανέμορφο, ακατοίκητο νησάκι –το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου-, το οποίο κοντεύει να κλέψει τη δόξα ακόμα και από την πανέμορφη Μήλο!

Αποτελεί, βλέπεις, έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι ημερήσιες εκδρομές με τα καράβια που αναχωρούν από τη Μήλο κάθε πρωί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, έχουν τέτοια επιτυχία.

Στην Πολύαιγο –τη νήσο των αγριοκάτσικων, από όπου πήρε και το όνομά της- φτάνουν καθημερινά πολλά τουριστικά καράβια από Μήλο – Κίμωλο, τα οποία αράζουν στα νερά του για μία με δύο ώρες (ανάλογα το πρόγραμμα της εκδρομής που θα επιλέξεις).

Αν και δεν μπορείς να μείνεις πολύ λόγω του ήλιου και του γεγονότος πως ο μόνος τρόπος να απολαύσεις τα δροσερά νερά του είναι… πηδώντας από το καράβι, κάθε δευτερόλεπτο εκεί αξίζει.


Οι τολμηροί κολυμπούν μέχρι τις άγριας ομορφιάς ερημικές παραλίες που θυμίζουν φυσικές πισίνες, καθώς τα καράβια σε πάνε μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο.

Με ιδιωτικό σκάφος ίσως καταφέρεις να φτάσεις μέχρι λίγο πιο κοντά. Το όλο σκηνικό θυμίζει έντονα το περίφημο Blue Lagoon της Μάλτας, που κάθε καλοκαίρι προσελκύει χιλιάδες τουρίστες. Γαλάζια λίμνη είναι αυτή…

Αλλά ας γυρίσουμε στα δικά μας.

Επιβλητικά ηφαιστειακά πετρώματα, πεντακάθαρα νερά και νεογνά φώκιας Μονάχους-Μονάχους είναι μόλις μερικά από τα χαρακτηριστικά που κάνουν το νησί αυτό τόσο μοναδικό. Κατά την ξενάγηση στα νερά της, οι ντόπιοι θα σου μιλήσουν και για τα δύο λατομεία της.

Πλέον, δεν υπάρχει κανένας μόνιμος κάτοικος αν και κάποτε ζούσαν εκεί μόνιμα περισσότεροι από 150 πολίτες. Ο αριθμός έπεσε στους 14 μέχρι που δεν έμεινε κανένας.

Μια επίσκεψη στην Πολύαιγο θα σε βάλει στον πειρασμό να μην αφήσεις το κινητό και τη φωτογραφική μηχανή από τα χέρια σου. Φρόντισε να μην το κάνεις.