Translate this page

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Οι ντόπιοι γνώριζαν την ύπαρξη του περίπου από το 1900, όμως δεν μπορούσαν να αντιληφθούν, όπως και κάνεις άλλος άλλωστε, την ανείπωτη ομορφιά που έκρυβε. Το 1949, οι ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας άρχισαν να το εξερευνούν και μέχρι το 1960 είχαν εξερευνηθεί και χαρτογραφηθεί γύρω στα 1.600 μέτρα, ενώ σήμερα γνωρίζουμε ότι το μήκος του σπηλαίου ξεπερνάει τα 15 χιλιόμετρα.

Η θερμοκρασία στον εσωτερικό χώρο του σπηλαίου κυμαίνεται από 16 έως 19οC, ενώ η θερμοκρασία του νερού δεν ξεπερνάει τους 14οC. Το σπήλαιο ξεκίνησε να σχηματίζεται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, ενώ οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες που σήμερα φαίνονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σχηματίστηκαν όταν η στάθμη της βρισκόταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ότι βρίσκεται σήμερα.

Η επίσκεψη στο Σπήλαιο Διρού γίνεται με μικρές βάρκες, όπου ο βαρκάρης γίνεται και ξεναγός, περιγράφοντας την ιστορία του σε μια λιμναία απόσταση 1.200 μέτρων και το κομμάτι που διανύει κανείς με τα πόδια δεν ξεπερνάει τα 300 μέτρα.

Δίπλα από το Σπήλαιο Διρού βρίσκεται και το Νεολιθικό Μουσείο, στο οποίο εκτίθενται ανεκτίμητα, σε ιστορική αξία, ευρήματα των παλαιολιθικών χρόνων.

Για τη διαμονή σας στην περιοχή, επιλέξτε το εκπληκτικό Kυρίμαι Hotel, στο λιμανάκι του Γερολιμένα στην Μέσα Μάνη.

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ

Μέσω ΣΠΑΡΤΗΣ περνώντας από το ΓΥΘΕΙΟ, φθάνετε στην Αρεόπολη και από εκεί κατευθύνεστε προς το Σπήλαιο ή μέσω ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ περνώντας από το ΟΙΤΥΛΟ.

Το σπήλαιο του Διρού στη Λακωνική Μάνη,

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΑΣ

Απαγορεύεται αυστηρά η αποκόλληση πετρωμάτων εκ του Σπηλαίου. Κάθε τέτοια ενέργεια διώκεται ποινικά. Παρακαλούμε να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των λεμβούχων. Θυμηθείτε! Τα σπήλαια είναι αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Βοηθήστε μας να τα προστατέψουμε!

ΔΕΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

  1. Στην περιοχή υπάρχουν δύο σπήλαια, της Βλυχάδας και την Αλεπότρυπας. Η ύπαρξη του σπηλαίου Βλυχάδας ήταν γνωστή στους ντόπιους από το 1900 περίπου. Κανείς όμως δεν υποψιαζόταν το θαύμα που έκρυβε στο εσωτερικό του μέχρι το 1949, όταν οι ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας, Γιάννης και Άννα Πετροχείλου, άρχισαν να το εξερευνούν συστηματικά.
  2. Έως το 1960 είχαν εξερευνηθεί και χαρτογραφηθεί 1.600 μέτρα. Από το 1987 η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας του ΥΠ.ΠΟ άρχισε την λεπτομερή μελέτη του Σπηλαίου και σε συνεργασία με διεθνή ομάδα σπηλαιοδυτών συνέχισε την εξερεύνηση και χαρτογράφηση του. Μέχρι σήμερα έχουν χαρτογραφεί 14.700 μέτρα διαδρομών. Το μεγαλύτερο τμήμα του Σπηλαίου βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια των υδάτων.
  3. Το σπήλαιο άρχισε να σχηματίζεται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες που σήμερα βρίσκονται κάτω από το νερό σχηματίστηκαν όταν η επιφάνεια της θάλασσας βρισκόταν πολύ χαμηλότερα από το σημερινό της επίπεδο. Έχουν βρεθεί σταλακτίτες σε βάθος 71 μέτρων. Το μέγιστο βάθος του Σπηλαίου έχει εντοπιστεί εκτός της τουριστικής διαδρομής και φτάνει τα 80 μέτρα.
  4. Το νερό που εισχωρεί στις ρωγμές του ασβεστολιθικού πετρώματος και το διαλύει, δημιουργεί κυριολεκτικά σταγόνα σταγόνα, τον διάκοσμο του σπηλαίου. Το ίζημα του διαλυμένου ανθρακικού ασβεστίου σχηματίζει με πολύ αργούς ρυθμούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
  5. Η φυσική είσοδος του σπηλαίου έχει διάμετρο μόλις μισού μέτρου και βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας. Σε παλαιότερες εποχές το σπήλαιο είχε και άλλες εισόδους οι οποίες σταδιακά έκλεισαν.
  6. Μέσα στο σπήλαιο έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά πάνθηρα, ύαινας, λιονταριού, ελαφιού, κουναβιού και το μεγαλύτερο κοίτασμα οστών ιπποπόταμων στην Ευρώπη. Κοντά στη φυσική του είσοδο έχουν βρεθεί κεραμικά που υποδηλώνουν την ανθρώπινη παρουσία.
  7. Το νερό μέσα στο σπήλαιο είναι υφάλμυρο και έχει μεγάλη σκληρότητα. Η θερμοκρασία του είναι περίπου 14°C, ενώ αυτή του αέρα κυμαίνεται από 16 έως 19°C.
  8. Η τουριστική διαδρομή έχει συνολικό μήκος 1.500 μέτρα από τα οποία τα πρώτα 1.200 είναι λιμναία και η περιήγησή τους διαρκεί περίπου 25 λεπτά.
  9. Οι πόρτες του σπηλαίου άνοιξαν για πρώτη φορά για τους επισκέπτες το 1967, όταν ο Ε.Ο.Τ. ολοκλήρωσε τις εργασίες διευθέτησης που είχαν αρχίσει έξι χρόνια νωρίτερα.
  10. Σημαντικά ανθρωπολογικά ευρήματα από τη νεολιθική εποχή, ανακαλύφθηκαν στο παρακείμενο σπήλαιο της Αλεπότρυπας. Πολλά από αυτά εκτίθενται στο μουσείο που βρίσκεται δίπλα στην είσοδο του σπηλαίου αυτού. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Πληροφορίες:
Σπήλαια Διρού: Ώρες λειτουργίας: 08:30-17:30.
Τηλέφωνο: (+30) 27330 52222–3.
Νεολιθικό Μουσείο Διρού: Ώρες λειτουργίας: 08:30-15:00, Δευτέρα κλειστά.
Τηλέφωνο: (+30) 27330 52233