Translate this page

Τα Βαρώσια βρίσκονται στην Αμμόχωστο, στην ανατολική πλευρά της Κύπρου και στις αρχές του ’70 ήταν διάσημος προορισμός για διακοπές.

Οι χολιγουντιανές σταρ, Μπριζίτ Μπαρντό και Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ήταν θαμώνες της περιοχής αφού λάτρευαν τα πράσινα νερά της και τις χρυσές της αμμουδιές…. 

Λεηλατημένα και ακατοίκητα εδώ και 40 χρόνια ,τα Βαρώσια στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, προβάλλουν, ακόμη και την ημέρα σαν φάντασμα. …

Το χρονικό της ερήμωσης… 

Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου του 1974, οι 39.000 κάτοικοι της περιοχής έφυγαν από τα σπίτια τους για να σωθούν. Οι Τούρκοι κατέλαβαν την περιοχή, την περιέφραξαν και απαγόρευσαν την είσοδο στους πολίτες.

Οι μόνοι που μπορούσαν να εισέλθουν ήταν Τούρκοι στρατιώτες και το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών. Οι κάτοικοι πίστεψαν ότι θα επέστρεφαν στα σπίτια τους μετά τις εχθροπραξίες, γεγονός όμως που δεν συνέβη, καθώς οι στρατιώτες είχαν εντολή να πυροβολούν οποιονδήποτε προσπαθούσε να μπει στην περιοχή…. 

Η κυπριακή πόλη είναι περιφραγμένη και Τούρκοι στρατιώτες κάνουν περιπολίες…

Στις 11 Μαΐου του 1984, τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας με ψήφισμά τους ζήτησαν από τους Τούρκους να παραδώσουν τα Βαρώσια σε αυτούς, με σκοπό να την επιστρέψουν στους κατοίκους της.

Το τουρκικό κράτος, όμως, αποφάσισε να κρατήσει την περιοχή ως «ατού διαπραγμάτευσης», περιμένοντας την στιγμή που οι Κύπριοι θα συζητούσαν μαζί τους για τα κατεχόμενα.

Το 2002 ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, διαμόρφωσε το σχέδιο «Ανάν», όπως ονομάστηκε για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος.

Το σχέδιο προέβλεπε την επιστροφή των κατοίκων στην Βαρώσια. Οι Κύπριοι, όμως, καταψήφισαν το σχέδιο στο δημοψήφισμα που έγινε και έτσι η περιοχή συνέχισε να στοιχειώνει…. 

Τα  Βαρώσια   σήμερα… 

Η «Γαλλική Ριβιέρα της Κύπρου», όπως την αποκαλούσαν, χάθηκε μέσα σε μία νύχτα. Η περιοχή που κάποτε έσφυζε από ζωή, είναι πλέον ερημωμένη, ακατοίκητη και ρημαγμένη.

Οι μόνοι που περπατούν στους δρόμους είναι τούρκοι στρατιώτες, οι οποίοι κάνουν περιπολίες, ψάχνοντας για καταπατητές. Έχουν εντολή να τους συλλαμβάνουν ή ακόμα και να τους πυροβολούν… 

Οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση ή εκτέλεση…

Εδώ και 40 χρόνια θάμνοι, δέντρα και ζώα κατοικούν στα σπίτια.

Οι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι, επειδή τα κτίρια έχουν υποστεί τεράστια φθορά, η πόλη θα πρέπει να ξαναχτιστεί προκειμένου να κατοικηθεί.

Το κόστος είναι τεράστιο και κανείς δεν φαίνεται πρόθυμος να το αναλάβει.