Translate this page

Την ώρα που εμείς πασχίζουμε να συνετίσουμε τους καλοχειμωνάκηδες ότι το φθινόπωρο ξεκινά επίσημα στις 21 Σεπτεμβρίου κι όχι νωρίτερα, μια ωρίτσα αεροπορικό δρόμο από την πόρτα του σπιτιού μας το καλοκαίρι έχει ακόμα ένα γεμάτο δίμηνο μπροστά του. Τι θα ‘λεγες για μια παράταση διακοπών στην Κύπρο;

Κι αυτοί είναι 15 τρόποι να απολαύσεις το αποκαλόκαιρο στην Κύπρο

Να βολτάρεις ανάμεσα σε λουλουδιασμένα μπαλκόνια, στα πλακόστρωτα δρομάκια της παλιάς πόλης της Λευκωσίας.

Να βουτήξεις στα απόλυτα τιρκουάζ νερά, και μετά να απλώσεις την πετσέτα σου στην λευκή άμμο της παραλίας που λέγεται Νησί, τώρα που τα πλήθη δεν πλημμυρίζουν την Αγία Νάπα.

Να κάνεις κολυμπώντας τον γύρο του Βράχου της Αφροδίτης (αλλιώς γνωστή και ως Πέτρα του Ρωμιού) για να αποκτήσεις, σύμφωνα με τον θρύλο, αιώνια νεότητα και μακροζωία –ή απλώς επειδή είναι ωραία.

Να δεις τους λαξευμένους στον βράχο Τάφους των Βασιλέων, στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Κάτω Πάφου, που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ.

Να κάνεις μια βόλτα στον Μεσαίωνα, για να θυμηθείς ότι η Κύπρος –όπως και ολόκληρη η Μεσόγειος− δεν πέρασε από την αρχαιότητα στον 20ο αιώνα, στο Κάστρο της Πάφου.

Και, μια που πιάσαμε τα μεσαιωνικά κάστρα, να εξερευνήσεις και αυτό του Κολοσσίου, στη Λεμεσό.

Να βουτήξεις σε όσο πιο πολλές παραλίες της Χερσονήσου του Ακάμα προλαβαίνεις. Δύο από τις ομορφότερες προσεγγίζονται με καραβάκι, το Blue Lagoon και η Fontana Amorosa, εύκολη πρόσβαση διά ξηράς έχουν μεταξύ άλλων το Λατσί και τα Λουτρά της Αφροδίτης.

Να περπατήσεις το συγκλονιστικό Φαράγγι του Άβακα, επίσης στη Χερσόνησο του Ακάμα. Η διαδρομή έχει μήκος μόλις ενάμισι χιλιόμετρο, πράγμα που την κάνει ιδανική ακόμα και για αρχάριους πεζοπόρους.

Να εξερευνήσεις το Πελένδρι, ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Κύπρου, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο σχεδόν 900 μέτρων στη σκιά του Τρόοδου.

Να βρεις… την ησυχία σου στην υπέροχη αμμουδιά της Αυδήμου που καταλήγει σε κρυστάλλινα νερά, στα μισά περίπου της διαδρομής από τη Λεμεσό στην Πάφο.

Και να βολτάρεις στο γλυκύτατο, παραθαλάσσιο Πισσούρι, πολύ κοντά της.

Να οδηγήσεις τις φαντασμαγορικές διαδρομές του Πωμού απολαμβάνοντας την τέλεια εναλλαγή βουνό-ουρανός-θάλασσα, να βουτήξεις στις μυστικές του παραλίες (το Κανάλι είναι στα «οπωσδήποτε») και να εξερευνήσεις τη σπηλιά του Δράκου.

Να διασχίσεις τα μονοπάτια γύρω από το Γεφύρι του Σκάρφου, που έφτιαξαν το 1618 οι Ενετοί στο ομώνυμο εγκαταλελειμμένο χωριουδάκι. 

…Και να περπατήσεις ως το άλλο περίφημο ενετικό γεφύρι, του Τζιελεφού, κρυμμένο βαθιά στα δάση της Πάφου.

Να δοκιμάσεις τα φανταστικά κρασιά του νησιού, στα κρασοχώρια της Λεμεσού: 20 πανέμορφα χωριά, με 16 επισκέψιμα οινοποιεία στις πλαγιές του όρους Τρόοδος υπόσχονται να σε μεθύσουν –κυριολεκτικά και μεταφορικά.