Translate this page

Αν έχεις μόνο μία ημέρα για να φύγεις λίγο απ’ την πόλη, έχουμε τέσσερις εκδρομές για εσένα—για να βγεις εκτός πόλης, αλλά να προλάβεις και να γυρίσεις.

Το καλοκαίρι τελείωσε, τις διακοπές σου μπορεί να τις έκανες, αλλά… δεν σου φτάνει. Και λογικό, σε ποιον έφτασαν ποτέ οι διακοπές; Το πρόβλημα είναι πως η επιστροφή στην σκληρή καθημερινότητα σημαίνει και περιορισμένο χρόνο. Αν, λοιπόν, μπορείς να ξεκλέψεις έστω και μία μέρα για να φύγεις λιγάκι από την πόλη και να ξεσκάσεις, καλό είναι να το εκμεταλλευτείς.

Αυτές είναι μερικές δικές μας προτάσεις για πράγματα που μπορείς να κάνεις, αν μένεις στην Αθήνα και θες να φύγεις το πρωί, και να κοιμάσαι στο κρεβάτι σου το βράδυ.

 

Στην Λειβαδιά

Ούτε δυο ώρες δεν απέχει με το αυτοκίνητο η Λειβαδιά, και είναι ένας προορισμός που κάθε φορά θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο. Ιστορία, φύση, παράδοση και η αίσθηση ότι έχει πάει πολύ πιο μακριά απ’ ό,τι στην πραγματικότητα πήγες, όλα αυτά κάνουν την Λειβαδιά από τα καλύτερα μέρη για να φορτίσεις ταχύτατα τις μπαταρίες σου. Φυσικά το επίκεντρο της εκδρομής θα είναι οι Πηγές Κρύας, στα νότια της πόλης, για περπάτημα ανάμεσα σε γραφικά δρομάκια, αιωνόβιους πλάτανους και καταρράκτες, για να καταλήξεις στο πανέμορφο πέτρινο θεατράκι της Κρύας.

Και επειδή θα πεινάσεις: Στο Καλλίγευστον που σερβίρει γνώριμες γεύσεις με γκουρμέ plot twist (περί τα 15€ το άτομο), και για κάτι πιο παραδοσιακό στα Κοψίδια που σου φέρνουν στο πιάτο φοβερά κρέατα (γύρω στα 12-15€ το άτομο).

Στο Σαρακήνικο της Εύβοιας

Και γιατί όχι; Τελευταία μπανάκια όσο προλαβαίνουμε, και αν μπορούμε να τα συνδυάσουμε με κάπου πιο μακριά, τότε ακόμα καλύτερα. Πόσο μάλλον, θα έχουμε και ακόμα περισσότερη ησυχία. Απέχει γύρω στις δυο ώρες από το κέντρο της Αθήνας, που σημαίνει ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε νωρίς και να προλάβουμε να πιάσουμε θέση στη σκιά, και έπειτα να περάσουμε μία μέρα κάνοντας… αυτό που κάναμε στις διακοπές μας, δηλαδή τίποτα. Επειδή η ανάγκη να κάνεις τίποτα είναι παντός εποχής, αλλά είναι πάντα καλύτερα να έχεις μικρά διαλείμματα από την αδράνεια κάνοντας βουτιές.

Και επειδή θα πεινάσεις: Θα πας στα Μελτέμια, που σερβίρουν χορταστικά πιάτα της ώρας, σε τιμές γύρω στα 12-15€ το άτομο.

Στους Δελφούς

Έντεκα χιλιόμετρα έξω απ’ την Αράχωβα – η οποία απέχει μόλις δύο ωρίτσες από την Αθήνα – μπορείς να πας και να δεις το μέλλον σου στο μαντείο των Δελφών. Και σίγουρα θα είναι λιγότερο διφορούμενη η προφητεία από ό,τι κι αν ήταν αυτά που έλεγε η Πυθία· το δικό σου μέλλον προβλέπεται 100% ήρεμο, χαλαρό και χωρίς ενοχλήσεις—εντάξει, το τελευταίο είναι σχετικό, αλλά το φθινόπωρο σίγουρα η κατάσταση είναι πιο ήρεμη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Θα κάνεις βόλτες σε έναν από τους καλύτερους αρχαιολογικούς χώρους που έχουμε στην Ελλάδα, θα δεις το Ιερό του Απόλλωνα και θα πάρεις πολλές βαθιές ανάσες, να γεμίσεις τα πνευμόνια σου με καθαρό αέρα.

Και επειδή θα πεινάσεις: Στην Ταβέρνα Δίον θα φας άριστο παραδοσιακό φαγητό, σε καλές τιμές (γύρω στα 12€ το άτομο), ή στο Πατρικό Μας, για να φας με υπέροχη θέα, σε λίγο πιο τσιμπημένες τιμές.

Στην Οίτη

Δυόμισι ώρες από την Αθήνα, βρίσκεται ο Εθνικός Δρυμός της Οίτης, που είναι ό,τι πρέπει για μια φθινοπωρινή μέρα—όπως και η Παύλιανη, το πανέμορφο χωριουδάκι που βρίσκεται στην είσοδό του. Πέτρινα σπιτάκια, πράσινο παντού, και εδώ η αίσθηση ότι ο χρόνος κάπως πάγωσε, ότι δηλαδή δε γίνεται αυτό το μέρος να είναι τόσο κοντά στο καθημερινό μας χάος. Τα άπειρα μονοπάτια θα ικανοποιήσουν τους λάτρεις της πεζοπορίας, όπως και οι συχνές αλλαγές σκηνικού—από τα έλατα βρίσκεσαι ξαφνικά ανάμεσα σε πλατάνια, με μόνιμο ακουστικό χαλί τα νερά που κυλούν. Παράδεισος δίπλα μας, που λες.

Και επειδή θα πεινάσεις (με τόση πεζοπορία): Στο Ξύλο & Παράδοση θα φας εκλεκτό σπιτικό φαγητό, πιο μαμαδίσιο δεν πάει, και το ίδιο και στην Ταβέρνα Λίτσα. Μπόνους και στα δύο οι λογικές τιμές, όπως και η απίστευτη θέα.

πηγη:in2life.gr