Translate this page

Στην Πελοπόννησο, τη Θήβα και την Ήπειρο, τέσσερις αρχαιολογικοί χώροι και ένα μουσείο υπόσχονται να σου μάθουν σπουδαία πράγματα για την αρχαία μας Ιστορία.

Τα βασικά (θέλουμε να ελπίζουμε ότι) τα ξέρεις. Οι Δελφοί ήταν το κέντρο του κόσμου, και από τις Μυκήνες ξεκίνησε ο Αγαμέμνονας με τα άλλα τα παιδιά για τον πρώτο πόλεμο μεταξύ ανθρώπων που έχουμε καταγεγραμμένο.

Δεν θα ήθελες, όμως, να μάθεις περισσότερα για εκείνη την πόλη που στους περσικούς πολέμους, αντί για τους Έλληνες, πήγε με τους Πέρσες; Ή για εκείνον τον σοφό βασιλιά που πάνε όλοι κάθε τρεις και λίγο και ζητάνε τη γνώμη του στην Ιλιάδα, κι αυτός κάθε φορά ξεκινά να απαντά με μια ιστορία από τα νιάτα του (γιατί έχει λάβει μέρος, μεταξύ άλλων, στην Αργοναυτική Εκστρατεία και τον Πόλεμο εναντίον των Κενταύρων);

Ο Νέστορας και το παλάτι του

Ναι, αυτός είναι ο γηραιός βασιλιάς της Ιλιάδας. Και με το παλάτι του συμβαίνει το εξής παράδοξο: Ενώ είναι το μοναδικό καλά διατηρημένο μυκηναϊκό ανάκτορο που έχουμε, ταυτόχρονα είναι και ένα από τα λιγότερο γνωστά αξιοθέατα της Πελοποννήσου. Τόσο το καλύτερο, βέβαια, για σένα που δεν θα χρειαστεί να το μοιραστείς με ορδές επισκεπτών. Θα το βρεις στο χωριό Άνω Εγκλιανός, περίπου στα μισά της διαδρομής από την Πύλο στην Κυπαρισσία.

Ο χώρος (λεπτομέρειες για τον οποίο έχει το Υπουργείο Πολιτισμού εδώ) είναι εξίσου εντυπωσιακός με την θέα από τα βασιλικά δωμάτια, που αφήνει το βλέμμα να περιπλανηθεί πάνω από τις καταπράσινες πλαγιές μέχρι τη θάλασσα. Περιττό, βέβαια, να τονίσουμε πως η θέα στο ηλιοβασίλεμα από εδώ είναι συγκλονιστική. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανοιχτός 8.00-20.00, με το εισιτήριο στα 6€.

Ο Επαμεινώνδας και η ελεύθερη Μεσσηνία

Μια φορά κι έναν καιρό, το 370 π.Χ., ήρθε ένας στρατηγός από τη Θήβα, κι έκανε κάτι ανήκουστο (εντάξει, είχε ξαναγίνει, αλλά μόνο άλλη μια φορά): Νίκησε τον σχεδόν ανίκητο σπαρτιατικό στρατό. Για να συμβολίζει τη νίκη του, και την από εδώ και στο εξής ελεύθερη Μεσσηνία –που μέχρι τότε υπήρχε για να προμηθεύει σκλάβους την Σπάρτη− ίδρυσε μια πόλη που έγινε μεγάλη και τρανή και άκμασε για έξι ολόκληρους αιώνες.

Η Αρχαία Μεσσήνη είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους και εντυπωσιακότερους αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου, αν όχι και της Ελλάδας ολόκληρης. Στα εντυπωσιακότερα κτίριά της συγκαταλέγονται το αρχαίο θέατρο, το Εκκλησιαστήριο με τα χαρακτηριστικά χρωματιστά μωσαϊκά, το Ασκληπιείο, η Κρήνη της Αρσινόης και το υποβλητικό Στάδιο, το μέγεθος και η θέα του οποίου κόβουν την ανάσα. Για να τη δείτε ολόκληρη, θα υπολογίσετε περίπου δύο ώρες. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανοιχτός από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 20.00 το βράδυ και το εισιτήριο κοστίζει 12€. Λεπτομέρειες εδώ

Ο Οιδίποδας και το απίστευτο μουσείο της Θήβας

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας θα μάθεις όλα όσα μισοξέρεις για το βασίλειο του Οιδίποδα και την επτάπυλη πρωτεύουσά του, ξεκινώντας από τα πολύ παλιά, με αινιγματικές σφήκες-αγαλματίδια και καταλόγους του παλατιού γραμμένους σε Γραμμική Β’ («200 κιλά λάδι χρειαζόμαστε», και άλλα τέτοια χαριτωμένα) και φτάνοντας στους πύργους Καταλανών και Ναβαραίων που πέρασαν από εδώ τον 14ο αιώνα.

Το Μουσείο λειτουργεί καθημερινά 8.00-20.00, και το εισιτήριο κοστίζει 6€. Αν έρθεις εδώ για μονοήμερη (μια ωρίτσα απέχει μόνο από την Αθήνα, άλλωστε) αξίζει πριν φύγεις να κάνεις μια στάση για ψητά κρεατικά στα τραπεζάκια που απλώνει έξω η Λαδόκολλα (Επαμεινώνδα 105, τηλ.: 2262 028400). Υπολόγισε περί τα 15-17€ το άτομο, αλκοόλ περιλαμβανομένου.

Οι Κασσωπαίοι και η πρωτεύουσά τους

Έχεις δοκιμάσει ποτέ να δεις πόσα ελληνικά φύλα μπορείς να θυμηθείς; Στοίχημα ότι σταματάς εκεί κάπου στο Αχαιοί, Πελασγοί, Ίωνες, Δωριείς και κανα-δυο ακόμα. Τους Κασσωπαίους, ας πούμε, που ήταν Θεσπρωτοί (εξ ου και το όνομα του νομού της Ηπείρου) δεν τους λες με τίποτα. Η αρχαία πρωτεύουσά τους, όμως, είναι ένας εντυπωσιακότατος, αν και ελάχιστα γνωστός, αρχαιολογικός χώρος κοντά στο Ζάλογγο, που αξίζει να επισκεφθείς.

Το πρώτο πράγμα που θα προσέξεις στην Κασσώπη είναι η απόλυτη συμμετρία της: Χτισμένη κατά το Ιπποδάμειο σύστημα, η Κασσώπη είχε 20 παράλληλους δρόμους, που απείχαν ακριβώς 30 μέτρα ο ένας από τον άλλο, και διασταυρώνονταν με τους πλατύτερους δρόμους, κάπως σαν το σημερινό Μανχάταν, σχηματίζοντας 60 περίπου οικοδομικά τετράγωνα.

Στον καταπράσινο αρχαιολογικό χώρο θα δεις επίσης τα κυκλώπεια πολυγωνικά τείχη, το ιερό της Αφροδίτης, τα δύο αρχαία θέατρα της πόλης, τον θολωτό μακεδονικό τάφο και τις στοές της αρχαίας αγοράς. Αναλυτικές πληροφορίες (και ωραίες φωτογραφίες) για καθένα από τα μνημεία αυτά έχει η Wikipedia, εδώ

της Ηρώς Κουνάδη

in2life.gr