Translate this page

Ο Θαλασσόκοσμος ή αλλιώς Cretaquarium είναι το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο της Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.

Στο θαλασσόκοσμο τόσο οι μικροί και οι μεγάλοι επισκέπτες μπορούν να βρεθούν για λίγο… στο βυθό της θάλασσας χωρίς μάσκα και βατραχοπέδιλα.

Το θαλάσσιο πάρκο βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης, μόλις 15 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης. Η ιδέα για τη δημιουργία του Θαλασσόκοσμου ανήκει σε υπαλλήλους του πρώην Ινστιτούτου θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης.

Στόχος του Cretaquarium, που αποτελεί ένα μοναδικό πάρκο έρευνας, εκπαίδευσης, πολιτισμού και αναψυχής είναι να διαχέει τη γνώση για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Μέσα από 60 ενυδρεία διαφορετικών μεγεθών οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν και να θαυμάσουν τη θαλάσσια σκηνογραφία που ξετυλίγεται μπροστά τους.

Στην έκταση του Θαλασσόκοσμου υπάρχουν 100 διαφορετικά σημεία παρατήρησης, που επιτρέπουν στους επισκέπτες να δουν σε κοντινή απόσταση από μεγάλους θηρευτές καρχαρίες μέχρι μικροσκοπικούς ιππόκαμπους και φαντασμαγορικές μέδουσες. Η ποικιλία της θαλάσσιας ζωής αναδεικνύεται με φόντο υποθαλάσσια τοπία της Κρήτης, όπως τα βράχια των Ματάλων και το βυθό του Βάι.

Το ενυδρείο υποστηρίζει ξεναγήσεις που γίνονται με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα και πρωτοποριακές διαδραστικές εφαρμογές, όπως με προβολές από video projectors, με παρατηρήσεις μικροσκοπικών ειδών με μικροσκόπια και στερεοσκόπια και παρατηρήσεις του εσωτερικού των ενυδρείων με περισκόπιο βαθυσκάφους.

Το Cretaquarium- Θαλασσόκοσμος παραμένει ανοιχτό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ακόμα και σε γιορτές και αργίες. Κατά τη χειμερινή περίοδο λειτουργίας, από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο το Cretaquarium λειτουργεί 09:30-17:00 ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί 09.30- 21.00.