Μαγικό χωριό χωρίς δρόμους στην Ολλανδία μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι

Translate this page

Πώς θα σου φαινόταν αν ξυπνούσες το πρωί χωρίς τον θόρυβο από τις μηχανές, τα φρένα και τις κόρνες των αυτοκινήτων;

Αν το μόνο που θα χαλούσε την ηρεμία σου θα ήταν ο ήχος του νερού, τα γέλια των γειτόνων σου ή η φωνή κάποιας… πάπιας που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι σου;

Αν το σπίτι σου έμοιαζε βγαλμένο από τη Χώρα των Θαυμάτων;

Ειδυλλιακό ή απλά εξωπραγματικό; Κι όμως, εδώ μιλάμε για μια ασυνήθιστη πραγματικότητα την οποία απολαμβάνουν καθημερινά οι λίγο περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι του ολλανδικού χωριού Giethoorn γνωστού και ως «Μικρή Βενετία του Βορρά».

Στο ωραιότερο χωριό του κόσμου –γιατί πράγματι είναι- οι δρόμοι δεν υπήρξαν ποτέ απαραίτητοι. Το ίδιο και τα αυτοκίνητα.

Εκεί, μόνιμοι κάτοικοι και φυσιολάτρες τουρίστες διασχίζουν το χωριό με μικρές, πολύχρωμες βάρκες οι οποίες πλέουν καθημερινά στα κανάλια βάθους ενός μόλις μέτρου, τα οποία αποτελούν μαζί με τις ξύλινες, γραφικές γέφυρες -180 στον αριθμό τους- τον μοναδικό τρόπο μετακίνησης. Με εξαίρεση μόνο ένα μικρό μονοπάτι για ποδήλατα που σίγουρα κλέβει τις εντυπώσεις!

Εκεί που οι βάρκες αντικαθιστούν τα αυτοκίνητα

Το γραφικό, καταπράσινο Giethoorn έχει εξελιχθεί σε σήμα κατατεθέν της βόρειας Ολλανδίας.

Μιλάμε για ένα μέρος τόσο ειδυλλιακό που οι κάτοικοί του προτιμούν να μείνουν πίσω… δεκαετίες ολόκληρες προκειμένου να μην χάσουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν καθημερινά τη μυρωδιά του νερού και του πράσινου, το περπάτημα και τις βαρκάδες στη θέση των οποίων άλλοι προσλαμβάνουν εντελώς διαφορετικές εικόνες.

Το χωριό αυτό δεν ξέρει καν τι θα πει ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι κάτοικοι δεν χρειάστηκε ποτέ να παραπονεθούν για τη φασαρία ή τη μυρωδιά των καυσαερίων, ενώ το γεγονός πως στη θέση των δρόμων βρίσκονται μεγάλου μήκους κανάλια, κάνει το μέρος να μοιάζει παραμυθένιο.

Κάθε σπιτάκι έχει την αυλή και τον κήπο του, με τη βάρκα του να βρίσκεται δεμένη απέξω, έτοιμη να πλεύσει στα νερά των καναλιών. Γιατί τι να το κάνεις το αμάξι όταν μπορείς να χαρείς τη βόλτα σου με… δυο κουπιά στα χέρια; Όταν φτάνεις στη δουλειά σου χορτασμένος φύση, πράσινο και οξυγόνο;

Και τον χειμώνα τι;

Στο Giethoorn κυριαρχούν το πράσινο, το νερό και το ξύλο. Πώς να μην το λατρέψεις;

Είναι πολύ πιθανό να πέσεις πάνω του ξεφυλλίζοντας ταξιδιωτικούς οδηγούς του Άμστερνταμ, μιας και οι πιο «ψαγμένοι» επισκέπτες της πρωτεύουσας της Ολλανδίας γνωρίζουν καλά πως μια εκδρομή στο πανέμορφο αυτό χωριό θα δώσει άλλο αέρα στο ταξίδι τους.

Δύο ώρες είναι αρκετές για να βρεθείς από το κέντρο του Άμστερνταμ στον απόλυτο Παράδεισο, γι’ αυτό μη χάνεις χρόνο. Το χωριό αυτό, άλλωστε, δεν θα σε απογοητεύσει ούτε τον χειμώνα. Την εποχή αυτή, τα νερά των καναλιών γίνονται πάγος και οι βάρκες δίνουν τη σειρά τους στα χιονοπέδιλα.

Και κάπου εκεί αναρωτιόμαστε:

Πόσοι από εμάς θα τα παρατούσαμε όλα για να ζήσουμε εκεί άραγε;