EnglishFrançaisDeutschΕλληνικάItalianoPortuguêsРусскийEspañol

Στην Ιταλία είναι έως και σήμερα ένας θρύλος της μουσικής

Πάνω από 100 μουσικοί και περισσότεροι από 100.000 θιασώτες της μουσικής είχαν συγκεντρωθεί στην Arena Civica του Μιλάνου για μια από τις μεγαλύτερες συναυλίες της δεκαετίας του ’70 στην Ιταλία.

Η κοσμοσυρροή ήταν αφιερωμένη σε έναν Έλληνα. Ίσως τον πιο διάσημο τέτοιο που έζησε (και μεγαλούργησε) στη γειτονική χώρα, αλλά κατά ένα απόκοσμο τρόπο παραμένει έως και σήμερα άσημος σε αυτήν της καταγωγής του.

Ο Ευστράτιος Δημητρίου, κατά κόσμον Demetrios Stratos, δεν ήταν εκεί για να συνεπάρει άλλη μια φορά το πλήθος με τις υπερφυσικές φωνητικές ικανότητες του. Δεν ήταν καν πια στη ζωή. Η συναυλία είχε διοργανωθεί με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για τη μεταμόσχευση μυελού στην οποία έπρεπε επειγόντως να υποβληθεί ώστε να βγει νικητής από τη μάχη με την απλαστική αναιμία.

Δεν πρόλαβε ούτε να μάθει τι είχαν ετοιμάσει για χάρη του οι φίλοι και οι θαυμαστές του. Η συναυλία αρωγής μετατράπηκε σε συναυλία μνήμης. Μία ημέρα πριν από το μεγάλο γεγονός, στις 13 Ιουνίου του 1979, ο μοναδικός στο είδος του καλλιτέχνης άφησε την τελευταία πνοή του στο Memorial Hospital της Νέας Υόρκης. Αφήνοντας παράλληλα ορφανό από κάθε κληρονόμο το μουσικό έργο του, αλλά και όλα όσα συμβόλιζε το ρηξικέλευθο αποτύπωμα του στην εξέλιξη των ανθρώπινων δυνατοτήτων.

Ο Στράτος Δημητρίου γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1945 στην Αλεξάνδρεια από Έλληνες της Αιγύπτου. Γνώρισε και εντρύφησε στη βυζαντινή και την αραβική μουσική, αλλά και το Rock ’n’ Roll από τη γένεσή του, στα μέσα της δεκαετίας του ’50.

Το 1962 μετακόμισε με την οικογένειά του στο Μιλάνο και γράφτηκε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου. Ένα χρόνο αργότερα δημιουργεί το πρώτο μουσικό συγκρότημά του με την ιδιότητα του πιανίστα/οργανίστα. Εμφανίζεται αρχικά στο Casa dello Studente Festiva και έπειτα σε τοπικές παμπ όπως η Santa Tecla και η Intra’s al Corso, γνωστά στέκια Ελλήνων φοιτητών.

Ακολουθεί η συμμετοχή του σε ένα από τα καλά νεανικά συγκροτήματα της εποχής, τους I Ribelli («Οι επαναστάτες»), στους οποίους συνοδεύει έναν νεόκοπο σταρ εκείνων των χρόνων, τον Adriano Celentano, που αργότερα θα ακολουθήσει σόλο καριέρα. Η μεγαλύτερή τους επιτυχία, το τραγούδι «Pugni chiusi», θεωρήθηκε ηχητικό σύμβολο-συνώνυμο της Ιταλίας της δεκαετίας του ’60.

Έχοντας στο μεταξύ μετονομαστεί σε Demetrios Stratos τραγουδά για πρώτη φορά σε δίσκο το 1966 και προϊόντος του χρόνου φανερώνει στοιχεία μεγάλου ερμηνευτή, με τη δυνατότητα να αποδίδει με πάθος τρυφερές ηλεκτρικές μπαλάντες, αλλά και πιο δυναμικά άσματα.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 φεύγει από τους I Ribelli και ιδρύει ένα progressive rock, jazz και fusion μουσικό συγκρότημα, τους Area, το οποίο έως και σήμερα θεωρείται από τα σημαντικότερα και δημοφιλέστερα στην Ιταλία.

Με τους Area ο Stratos συμμετέχει σε πολυάριθμα διεθνή φεστιβάλ και γίνεται γνωστός σε όλη την Ευρώπη. Την Ελλάδα όμως την αποφεύγει διότι δεν θέλει να έχει καμία σχέση με το χουντικό καθεστώς. Ούτε εκείνο με έναν δεδηλωμένο αριστερό μουσικό που έχει διασκευάσει τον ύμνο της Κομμουνιστικής διεθνούς. Τρέμει την επιρροή που μπορεί να ασκήσει σε ένα εν δυνάμει ακροατήριο πολιτικών ακτιβιστών.

Το 1970 ήταν μια καθοριστική χρονιά για τη ζωή του. Γεννιέται η κόρη του Αναστασία και ξεκινάει η αναζήτηση του τι είναι εκείνο που συνδέει τον έναρθρο λόγο με την άναρθρη φωνητική επικοινωνία των βρεφών. Οι πρώιμες ηχητικές μορφές που παρήγαγε η κόρη του ερμηνεύτηκαν από τον Δημητρίου ως ένας ηχητικός πλούτος που χάνεται εν καιρώ, με την ανάπτυξη της λεκτικής ομιλίας. Η παρατήρησή του «το παιδί χάνει τον ήχο για να οργανώσει λόγο» στάθηκε καθοριστική στην έρευνά, στην φωνητική του ερμηνεία καθώς και στο σύνολο του έργου του.

Παράλληλα με τις μεγάλες επιτυχίες των Area, οι οποίοι κυκλοφορούν οχτώ δίσκους από το 1973 έως το 1978, ο Δημητρίου αρχίζει να εμβαθύνει στον ανεξερεύνητο κόσμο της φωνητικής λειτουργίας.

Η έρευνα αυτή πάνω στη φωνητική τον οδήγησε στην απελευθέρωση της φωνής του από κάθε φυσικό περιορισμό ανακαθορίζοντας το βάθος και τη διάστασή της. Το 1976 δίνει διαλέξεις με αντικείμενο αυτές τις μελέτες και τις ασκήσεις στις οποίες υποβάλλεται για να προκύψει κάτι εντελώς καινοτόμο. Το οποίο ο κόσμος γνωρίζει μαζικά με τον πρώτο προσωπικό δίσκο του, τον «Metrodora». Είναι το έργο που εδραιώνει την υπόσταση του ως «φωνητικό φαινόμενο». Μέσα από τη μελέτη και την άσκηση έχει καταφέρει να ελέγχει πλήρως εισπνοή και εκπνοή, χειριζόμενος τον αέρα με τον δικό του ιδιόμορφο τρόπο. Χρησιμοποιώντας ακόμη και μικροαντικείμενα μπροστά από το στόμα του, μεμβράνες ή κουκλάκια, ώστε να δημιουργεί συγκεκριμένες συμβολές.

Δύο χρόνια αργότερα (1978) το «Cantare La Voce» είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό, καθώς ο Stratos μπορεί να παράγει πλέον και να ηχογραφεί τριφωνίες. Οτιδήποτε ακούγεται ως όργανο στους δύο αυτούς δίσκους είναι στην πραγματικότητα η δική του φωνή. Η φήμη του επεκτείνεται πια και στις ΗΠΑ, αφού ως προσκεκλημένος του John Cage μαγεύει τους πάντες, με τους φωνητικούς ακροβατισμούς του, στο Roundabout Theatre της Νέας Υόρκης.

Οι φωνητικές ικανότητες του έγιναν αντικείμενο έρευνας το 1977 από τον καθηγητή Φράνκο Φερέρο του Πανεπιστημίου της Πάντοβα, το αποτέλεσμα της οποίας κατέληξε σε δύο επιστημονικές εκδόσεις και σε ένα ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Suonare la voce».

Έχοντας κολυμπήσει ήδη σε αχαρτογράφητα νερά, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στο τι εστί φωνητική εξέλιξη, η καριέρα του εξελίσσεται με εντυπωσιακό τρόπο. Χρησιμοποιώντας νέες εγγαστριμυθικές και άλλες «απρόσιτες» από τον κοινό νου τεχνικές φτάνει να παράγει τετραφωνίες. Αποτελέσματα που έχουν ελάχιστα έως σήμερα προσεγγιστεί και ουδέποτε επίσημα ξεπεραστεί.

Για πολλούς ωστόσο ήταν ο τρόπος με τον οποίο έσπρωχνε τον εαυτό του και τις φωνητικές του χορδές στα άκρα, που απέβη μοιραίος για τη ζωή του. Τον Απρίλιο του 1979 διαγνώστηκε με σοβαρή περίπτωση απλαστικής αναιμίας (αναιμικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από έλλειψη όλων των τύπων των κυττάρων του αίματος και μείωση ή εξαφάνιση των κυτταρικών σειρών στο μυελό των οστών). Νοσηλεύτηκε στην Πολυκλινική του Μιλάνου, η κατάσταση της υγείας του όμως επιδεινώθηκε δραματικά και μεταφέρθηκε στο Memorial Hospital της Νέας Υόρκης για θεραπεία.

Η μάχη ήταν άνιση, ο πολυσχιδής, ασυμβίβαστος με τα όρια, καλλιτέχνης δεν ήταν έτοιμος και για αυτή την υπέρβαση. Αναγνωρισμένος ως το σημαντικότερο μέλος της διεθνούς πειραματικής μουσικής κοινότητας, ο Demetrio Stratos φεύγει από τη ζωή σε ηλικία μόλις 34 ετών. Συνθήκη που κάνει ασήκωτο το θρήνο 100.000 ανθρώπων την επομένη, σε αυτό που δεν θα έπρεπε να είναι το ρέκβιεμ, αλλά το «φιλί της ζωής» στον πιο avant-garde τραγουδιστή του 20ού αιώνα.

Στο Μιλάνο υπάρχει μια κεντρική οδός στη συνοικία CityLife, που η ονομασία της θα έκανε τους περισσότερους Έλληνες να κοντοσταθούν με περιέργεια και απορία. Για τους ντόπιους πάλι είναι εντελώς φυσιολογικό να έχει «απαθανατιστεί» το μέγεθος του ανδρός με την επιγραφή «Demetrio Stratos».

Πριν φύγετε…

Δρογκαράτη: Το ελληνικό σπήλαιο όπου γίνονται συναυλίες 60 μέτρα κάτω από τη γη!!

Δρογκαράτη: Το ελληνικό σπήλαιο όπου γίνονται συναυλίες 60 μέτρα κάτω από τη γη!!

Οι περισσότερες συναυλίες το καλοκαίρι, γίνονται είτε στα γνωστά μέρη που λίγο πολύ ξέρουμε. Πώς θα σας φαινόταν αν σας...
Read More
Pony. Το αποκαλούμενο «τζιπ των φτωχών» που κατασκευαζόταν στη Θεσσαλονίκη και έγινε ανάρπαστο. Γιατί «φρέναρε» η ελληνική επένδυση…

Pony. Το αποκαλούμενο «τζιπ των φτωχών» που κατασκευαζόταν στη Θεσσαλονίκη και έγινε ανάρπαστο. Γιατί «φρέναρε» η ελληνική επένδυση…

Η αρχική φωτογραφία προέρχεται από την διαφημιστική εκστρατεία του ελληνικού αυτοκινήτου Pony στην Γαλλία. Το πρωτότυπο όχημα έγραψε μια λαμπρή...
Read More
Ένα από τα μεγαλύτερα υποθαλάσσια σπήλαια της χώρας βρίσκεται στο Καστελόριζο

Ένα από τα μεγαλύτερα υποθαλάσσια σπήλαια της χώρας βρίσκεται στο Καστελόριζο

Στα νότια του νησιού, βρίσκεται ένα από τα εντυπωσιακότερα φυσικά μνημεία της Μεσογείου το οποίο είναι παγκοσμίως γνωστό για το...
Read More
2 Φεβρουαρίου 2020: Η μόνη ημερομηνία με καρκινική γραφή του 21ου αιώνα

2 Φεβρουαρίου 2020: Η μόνη ημερομηνία με καρκινική γραφή του 21ου αιώνα

Μια μοναδική ημέρα για τον 21ο αιώνα ξημερώνει  την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020. Αν διαβάσει κάποιος την ημερομηνία 02/02/2020, θα...
Read More
Νυμφαίο: Το ελληνικό χωριό που έχει ανακηρυχθεί ως ένα από τα ομορφότερα της Ευρώπης

Νυμφαίο: Το ελληνικό χωριό που έχει ανακηρυχθεί ως ένα από τα ομορφότερα της Ευρώπης

Κι όμως, υπάρχει ένα Ελληνικό χωριό  που έχει ανακηρυχθεί ως ένα από τα ομορφότερα της Ευρώπης! Αυτό το χωριό βρίσκεται...
Read More
Τα 10 «χειρότερα» για τους αριστερόχειρες!

Τα 10 «χειρότερα» για τους αριστερόχειρες!

Δυσκολεύονται να κόψουν κάτι με το ψαλίδι, αδυνατούν να χειριστούν το ποντίκι αλλά και το πληκτρολόγιο του υπολογιστή, κινδυνεύουν να...
Read More
Γιατί τα μπουκάλια της μπύρας είναι πράσινα ή καφέ και ποτέ διάφανα;

Γιατί τα μπουκάλια της μπύρας είναι πράσινα ή καφέ και ποτέ διάφανα;

Σίγουρα όλοι έχουμε παρατηρήσει πως τα μπουκάλια της μπύρας είναι καφέ ή πράσινα και ποτέ διάφανα. Το γυαλί επιλέχθηκε από...
Read More
10 πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τον Άλμπερτ Αϊνστάιν!

10 πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τον Άλμπερτ Αϊνστάιν!

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και η επαναστατική θεωρία της σχετικότητας που άλλαξε άρδην μια σειρά από τομείς της επιστήμης κατά τη...
Read More
Το μοναδικό απολιθωμένο φοινικόδασος της Ευρώπης βρίσκεται κάπου στη Λακωνία. Έχει ηλικία 3.000.000 ετών

Το μοναδικό απολιθωμένο φοινικόδασος της Ευρώπης βρίσκεται κάπου στη Λακωνία. Έχει ηλικία 3.000.000 ετών

Μοναδικό στην Ευρώπη είναι το απολιθωμένο φοινικόδασος που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου, στη Λακωνία, κοντά στο χωριό Άγιος Νικόλαος Βοιών. Σε ένα τοπίο σπάνιας,...
Read More
Παρνασσός : Ο γέροντας με τις πολλές κόρες

Παρνασσός : Ο γέροντας με τις πολλές κόρες

Οι περισσότεροι που θα διαβάσουν τον τίτλο του άρθρου, είναι πιθανό να σκεφτούν ‘’Άλλο ένα άρθρο για τον Παρνασσό’’. Θα...
Read More
Route 66: ‘Eνας δρόμος, μια ιδέα

Route 66: ‘Eνας δρόμος, μια ιδέα

Το γνωστό σε όλους μας Route 66 έχει γίνει τατουάζ, αφίσες, μπλουζάκια, αυτοκόλλητα, σημαία και… ιδέα. Είναι μια διαδρομή πιο…...
Read More
Φαράγγι Καθολικού: Ένας άγνωστος επίγειος παράδεισος

Φαράγγι Καθολικού: Ένας άγνωστος επίγειος παράδεισος

Ο ελληνικός χώρος φημίζεται για τη φυσική ομορφιά του και τον τρόπο που συνδυάζει το ορεινό και το θαλάσσιο στοιχείο....
Read More
Όταν ο Πειραιάς ήταν νησί…

Όταν ο Πειραιάς ήταν νησί…

Ο Πειραιάς ήταν κάποτε νησί. Σύμφωνα με μελέτες, μέχρι και το 1.550 π.Χ., ο Πειραιάς χωριζόταν από την Αττική με...
Read More
Για όσους γεννήθηκαν πριν το 1980…

Για όσους γεννήθηκαν πριν το 1980…

Το κείμενο μιλάει για το πώς ήταν η ζωή πριν από μερικά χρόνια, αποκαλύπτοντας πολλές αλήθειες για το σήμερα και...
Read More
Το νησί που κάθε έξι μήνες ανήκει σε άλλη χώρα!

Το νησί που κάθε έξι μήνες ανήκει σε άλλη χώρα!

Λιγότερο από έξι χιλιόμετρα πριν από το σημείο που το ποτάμι Bidasoa, κοντά στα γαλλο-ισπανικά σύνορα, αδειάζει στον Ατλαντικό Ωκεανό,...
Read More
Πώς ήταν να μεγαλώνεις μόνο με σταθερό τηλέφωνο!

Πώς ήταν να μεγαλώνεις μόνο με σταθερό τηλέφωνο!

Κάποτε τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά, πολύ πιο λιτά. Κάθε σπίτι είχε μόνο μια τηλεόραση (κι αυτή συνήθως είχε...
Read More
Το σχολείο που στα διαλείμματα παίζει Χατζιδάκι και στους τοίχους του βλέπεις πίνακες των Πικάσο και Ντα Βίντσι

Το σχολείο που στα διαλείμματα παίζει Χατζιδάκι και στους τοίχους του βλέπεις πίνακες των Πικάσο και Ντα Βίντσι

Σε δημόσιο δημοτικό σχολείο της Αττικής χάρη στην αξιέπαινη πρωτοβουλία και συμβολή του διευθυντή έχει γίνει μια εξαιρετική προσπάθεια που αξίζει...
Read More
Το ορεινό χωριό της Καρπάθου όπου «το πάνω χέρι έχουν οι γυναίκες

Το ορεινό χωριό της Καρπάθου όπου «το πάνω χέρι έχουν οι γυναίκες

Στο ορεινό χωριό Όλυμπος, στο βόρειο τμήμα της Καρπάθου, εκεί όπου η λαϊκή παράδοση παραμένει ζωντανή μέχρι σήμερα, με τις μεγαλύτερες...
Read More
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Εκπληκτικές Φωτογραφίες Δείχνουν την Αναγέννηση των Φυτών σε Καμένο Δάσος

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Εκπληκτικές Φωτογραφίες Δείχνουν την Αναγέννηση των Φυτών σε Καμένο Δάσος

Ο φωτογράφος Murray Lowe κατάγραψε τα πρώιμα σημάδια της ζωής σε καμένο δάσος όταν αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα από...
Read More
Όσμιο: Το πιο ακριβό μέταλλο στον κόσμο – 8 τόνοι χρυσού για 1 κιλό όσμιο – Η Ελλάδα είναι γεμάτη…

Όσμιο: Το πιο ακριβό μέταλλο στον κόσμο – 8 τόνοι χρυσού για 1 κιλό όσμιο – Η Ελλάδα είναι γεμάτη…

ΟΣΜΙΟ: TO AΠΟΛΥΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΟ και ο «κρυφός πόλεμος» εναντίον της ΕΛΛΑΔΑΣ για την κατοχή του. Το ιρίδιο, το όσμιο...
Read More
Τα αδέλφια από τη Ναύπακτο που “σαρώνουν” στη Νέα Υόρκη, με μια καντίνα

Τα αδέλφια από τη Ναύπακτο που “σαρώνουν” στη Νέα Υόρκη, με μια καντίνα

Το ελληνικό street food που κάνει θραύση στη Νέα Υόρκη και το …καρότσι του θείου Κώστα που έγινε καντίνα «Πιστεύουμε...
Read More
Αλπικό τοπίο το Περτούλι! Κι άσε τους άλλους να τρέχουν στην Ελβετία…

Αλπικό τοπίο το Περτούλι! Κι άσε τους άλλους να τρέχουν στην Ελβετία…

Τι να την κάνει κανείς την… Ελβετία , όταν στην καρδιά της Ελλάδας υπάρχει το αλπικό Περτούλι !  Οι εικόνες...
Read More
Η Ιλιάδα σε έναν χάρτη: Όλοι οι Ομηρικοί ήρωες και οι καταγωγές τους

Η Ιλιάδα σε έναν χάρτη: Όλοι οι Ομηρικοί ήρωες και οι καταγωγές τους

Είναι πραγματικά εκπληκτικό το τι μπορεί να βρει κανείς κατά τύχη στο Διαδίκτυο: Ως γνωστόν, στους δαιδαλώδεις «διαδρόμους» του μπορούν...
Read More
Το τρένο που περνά από 55 τούνελ και 196 γέφυρες μέσα στις χιονισμένες Άλπεις

Το τρένο που περνά από 55 τούνελ και 196 γέφυρες μέσα στις χιονισμένες Άλπεις

Στη λευκή πανδαισία των Άλπεων, μια κόκκινη γραμμή προσθέτει μια διαφορετική χρωματική πινελιά. Είναι τα βαγόνια του τρένου Bernina Express...
Read More
Εκπληκτικό γκράφιτι στη Κρήτη απεικονίζει τον Νίκο Ξυλούρη

Εκπληκτικό γκράφιτι στη Κρήτη απεικονίζει τον Νίκο Ξυλούρη

Ένα εκπληκτικό γκράφιτι που απεικονίζει τον Νίκο Ξυλούρη βρίσκεται στην είσοδο των Ανωγείων με τον «Αρχάγγελο της Κρήτης» να υποδέχεται...
Read More
Ένα ελληνικό εκκλησάκι στη λίστα με τους 10 καλύτερους ναούς του κόσμου μέσα σε σπηλιά

Ένα ελληνικό εκκλησάκι στη λίστα με τους 10 καλύτερους ναούς του κόσμου μέσα σε σπηλιά

Ένα ελληνικό εκκλησάκι, πολύ μικρό σε μέγεθος, αλλά με πολύ εντυπωσιακή θέα, βρίσκεται ανάμεσα στα 20 καλύτερα που είναι χτισμένα...
Read More
Τρίκαλα: Τοποθέτησαν ράμπες και τουαλέτες ΑμεΑ σε 92 σχολεία

Τρίκαλα: Τοποθέτησαν ράμπες και τουαλέτες ΑμεΑ σε 92 σχολεία

Ο Δήμος Τρικκαίων, ένας από τους πιο εξελιγμένους Δήμους της Ελλάδας, κατασκεύασε ράμπες και χώρους υγιεινής για ΑμεΑ σε 92...
Read More
Όλοι Οι Νόμοι Της Φυσικής Του Αριστοτέλη Βρίσκονται Μέσα σ’ ένα Υπέροχο Πάρκο Στη Χαλκιδική

Όλοι Οι Νόμοι Της Φυσικής Του Αριστοτέλη Βρίσκονται Μέσα σ’ ένα Υπέροχο Πάρκο Στη Χαλκιδική

Ο αρχαίος  Έλληνας φιλόσοφος, Αριστοτέλης, γεννήθηκε το 384 π.Χ, στην περιοχή Στάγειρα της Χαλκιδικής. Μπορεί να μην έζησε μεγάλο διάστημα...
Read More
Δίκτυα 5G και ακτινοβολία. Υπάρχει προστασία;

Δίκτυα 5G και ακτινοβολία. Υπάρχει προστασία;

Η ορθολογική διαχείριση του διαφαινόμενου κινδύνου για το μέλλον των ασύρματων δικτύων στη χώρα, απαιτεί άμεση ανάληψη δράσεων ουσιαστικής, διαρκούς...
Read More
Canal d’ amour: Η παραλία της… αγάπης βρίσκεται στην Κέρκυρα

Canal d’ amour: Η παραλία της… αγάπης βρίσκεται στην Κέρκυρα

Είναι από τις πιο όμορφες και φημισμένες παραλίες της Κέρκυρας, γνωστή σε όλη την Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, καθώς πρόκειται για την παραλία που...
Read More