Translate this page

Οι περισσότεροι που θα διαβάσουν τον τίτλο του άρθρου, είναι πιθανό να σκεφτούν ‘’Άλλο ένα άρθρο για τον Παρνασσό’’. Θα ήθελα να μειώσω αυτές τις πιθανότητες. Ο Παρνασσός , έχει κρυμμένο έναν περιβαλλοντικό πλούτο , ο οποίος είναι άγνωστος στους περισσότερους επισκέπτες του.

Το υψόμετρο του ανέρχεται στα 2.457 μέτρα, όπου η κορυφή του έχει την ονομασία ‘’ Λιάκουρα’’.  Είναι πολύ όμορφο βουνό και προσφέρει δραστηριότητες όλο τον χρόνο. Από τα μέσα Νοεμβρίου έως και τις αρχές Απριλίου , ο Παρνασσός δίνει την ευκαιρία στους θαμώνες του να απολαύσουν ξέγνοιαστες μέρες χιονοδρομίας και πεζοπορίας στους “χιονοκαταρράκτες”, όπου γίνεται περιήγηση σε χιονισμένα μονοπάτια απολαμβάνοντας την γαλήνη και την ηρεμία του βουνού ντυμένο στα λευκά.

Τα τοπία που βλέπει ο πεζοπόρος εναλλάσσονται σε αλπικά και δασικά. Ακόμα, το βουνό προσφέρεται και για κωπηλασία , αφού στο Λιβάδι του Παρνασσού σχηματίζεται την χειμερινή περίοδο λόγω βροχοπτώσεων, μια λίμνη. Η ονομασία της λίμνης είναι ‘’ Πινιγούρα”, ή αλλιώς στην τοπική διάλεκτο ‘’ Πνιγούρα’’. 

Από τα μέσα Απριλίου έως και τα μέσα Νοεμβρίου ο Παρνασσός προσφέρει , έναν εναλλακτικό τουρισμό , προσφέροντας άπλετη ηρεμία στους καλοκαιρινούς του επισκέπτες. Αν επισκεφτείς τον Παρνασσό το καλοκαίρι, θα πρέπει να κάνεις ορειβασία. Είναι πολύ όμορφο να εξερευνάς το βουνό ανεβαίνοντάς με ένα ‘’σχοινί’’ , καθώς η αδρεναλίνη ανεβαίνει και η ανταμοιβή που σου προσφέρει το βουνό λέγεται ‘’θέα’’. Μόλις ανεβεί κάποιος στην κορυφή του βουνού θα αντικρίσει την ομορφιά του Κορινθιακού κόλπου, το μικρά χωριουδάκια του Παρνασσού και την γαλήνη που επικρατεί στο μεγαλοπρεπές αυτό βουνό.

Συνεχίζοντας λοιπόν, στον πλούσιο και προστατευμένο Εθνικό Δρυμό του Παρνασσού , μπορείτε να κάνετε πεζοπορία διαρκείας έως και τριών ωρών. Μέσα στο πράσινο που προσφέρει το βουνό,  καθένας μπορεί να ξεχαστεί να απολαύσει την φύση, να εξερευνήσει είδη φυτών και ζώων και να απαλλαγεί από το άγχος και τις απαιτήσεις της πόλης. Φυσικά, δεν θα μπορούσα να παραλείψω την ορεινή ποδηλασία (mountain bike) , όπου μπορεί να γίνει σε ομαλά,  μέτριας δυσκολίας ή απότομα μονοπάτια με τον κατάλληλο εξοπλισμό. 

Επάνω στον Παρνασσό είναι χτισμένες οι ‘’κόρες’’ του, δηλαδή τα χωριά του. Τα χωριά του Παρνασσού είναι φωλιασμένα σε αλπικό τοπίο, χαρίζουν στους επισκέπτες του την ζεστή φιλοξενία, την ρουμελιώτικη παράδοση και τις τοπικές λιχουδιές. Η σταρ του Παρνασσού , φυσικά, είναι η Αράχωβα. Η βασίλισσα του χιονιού είναι χτισμένη σε πέντε λόφους με υψόμετρο 950 μέτρα. Οι λάτρεις του βουνού και οι κοσμικοί δίνουν το ραντεβού τους στο μπαλκόνι του Παρνασσού.

Ακόμα, η Αγόριανη είναι η αδερφή της Αράχωβας, αναπτύσσεται και η ίδια με γοργούς ρυθμούς, προσφέροντας ηρεμία και πλούσια τοπία. Είναι χτισμένη σε επτά λόφους σε υψόμετρο των 900 μέτρων. Άλλη μια κόρη του Παρνασσού είναι η Αμφίκλεια, ριζωμένη στον Παρνασσό , όπου είναι πέρασμα για το χιονοδρομικό κέντρο. Ο οικισμός χαρακτηρίζεται από τα στενά σοκάκια τις στριμούλες και τα τοπικά ρουμελιώτικα έθιμα που διατηρούνται μέχρι σήμερα.

Σε χαμηλότερο υψόμετρο βρίσκεται η Πολύδροσος, ή αλλιώς Σουβάλα, με υψόμετρο 380 μέτρα. Έχει τουριστική ανάπτυξη λόγω του χιονοδρομικού κέντρου του Παρνασσού. Ακόμα, η άνω Τιθορέα είναι η μεγαλύτερη κόρη του γέροντα Παρνασσού. Η παρουσία της χρονολογείται μετά την καταστροφή των Φωκιών πόλεων από τον στρατό του Ξέρξη. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 440 μέτρων και έχει διασωθεί το αρχαίο τείχος της που την περιβάλλει. Τέλος, η τελευταία κόρη του Παρνασσού είναι η Βάργιανη. Με υψόμετρο 880 μέτρα, αλλά με 38 μόνιμους κατοίκους! Αξιοθέατο της περιοχής είναι η Νεραιδοσπηλιά , που βρίσκεται στο μέσο ενός βράχου στα νότια του χωριού και περιέχει σταλακτίτες και σταλαγμίτες. 

Είναι πολύ όμορφο να γνωρίζει κανείς την ομορφιά ενός βουνού και να εκμεταλλεύεται τις παροχές και τις δραστηριότητες που του προσφέρει! Παρνασσός, ο γέροντας με τις πολλές κόρες, σας συνιστώ να τον επισκεφθείτε ανεπιφύλακτα!

πηγη:maxmag.gr