Translate this page

Κι όμως, υπάρχει ένα Ελληνικό χωριό  που έχει ανακηρυχθεί ως ένα από τα ομορφότερα της Ευρώπης! Αυτό το χωριό βρίσκεται σε απόσταση 57 χλμ από τη πόλη της Φλώρινας. Ακόμη κι αν η Ελλάδα  έχει πολλά χωριά, άλλα πιο ακουστά, άλλα όχι και τόσο, είτε ορεινά είτε πεδινά, σε κάθε γωνιά της σίγουρα θα ανακαλύψεις ένα νέο στολιδάκι με τους κατοίκους να σε καλωσορίζουν τόσο εγκάρδια, σαν να σε ήξεραν από πάντα. Όσο για τη φιλοξενία ,η ελληνική φιλοξενία είναι γνωστή ως τα πέρατα του κόσμου. Σε αυτό όμως το μικρό στολιδάκι κάποια πράγματα κάνουν τη διαφορά.

Το Νυμφαίο– η παλαιότερη ονομασία του ήταν Νιβέστα ή Νεβέσκα- είναι ένας ορεινός οικισμός στις πλαγιές του όρους Βίτσι, στο νομό Φλωρίνης και ήδη από το 1978 έχει χαρακτηριστεί ως “διατηρητέος ορεινός οικισμός”.  Όσον αφορά το όνομα ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού το έλεγαν Νιβέσκα, ένα όνομα βλάχικης και δωρικής προέλευσης με τρεις ερμηνείες όπως “Νύμφη” εξαιτίας της φυσικής ομορφιάς του και της τοποθεσίας, «αθέατη» (ni vista) πιθανώς διότι βρισκόταν σε σημείο όπου δεν γινόταν εύκολα ορατό και “χιονάτη”  ή “όπου μένει χιόνι” (nives sta) η τελευταία ονομασία κατά πάσα πιθανότητα είναι, εφόσον ετυμολογείται από τη Δωρική-Αιολική διάλεκτο και σημαίνει χιονισμένη.

Η Μακεδονική ομορφιά και η ατμόσφαιρα παραμυθιού που το χαρακτηρίζουν είναι τέρψη για το βλέμμα και δε έχουν ούτε ένα στοιχείο παραφωνίας! Τα επιβλητικά αρχοντόσπιτα με τα χειροποίητα έπιπλα είναι σε τέλεια αρμονία με τα πέτρινα καλντερίμια που δε θα χορταίνει κανείς να κάνει βόλτες και μάλιστα είναι σχεδιασμένα ώστε να μην κρατούν χιόνι.

Η αμφιθεατρική του θέση στο βουνό το οποίο περικλείεται από δάσος οξιάς θα σας χαρίσει άπλετη θέα για αγνάντεμα σε κάθε άκρη του χωριού μέχρι το υπέροχο φυσικό τοπίο που απλώνεται με τα καταπράσινα λιβάδια και τις γαλάζιες λίμνες, όπως η Βεγορίτιδα.

Όταν φτάσεις πρώτη εικόνα του χωριού είναι η τοξωτή ξύλινη γέφυρα, η οποία ενώνει δυο από τα πιο επιβλητικά σπίτια του χωριού. Αμέσως την προσοχή θα κερδίσουν τα δεμένα πόνυ που καλωσορίζουν τους επισκέπτες κουνώντας την ουρά τους ενώ η μικρή πλατεία είναι τόσο γραφική που μοιάζει σαν πίνακας ζωγραφικής.

Τα δάση απίστευτου κάλλους γεμάτα μανιτάρια,τα παιχνίδια με το χιόνι και οι εικόνες που θα αντικρίσετε δεν αφήνουν κανένα επισκέπτη ασυγκίνητο μπροστά σε τόση ομορφιά. Μάλιστα αν είστε τυχεροί και επισκεφτείτε τον οικισμό ως τον Ιανουάριο μπορείτε να πάτε και στο καταφύγιο αρκούδας του Αρκτούρου και να δείτε από κοντά κάποιες από τις αρκούδες αν δεν έχουν πέσει ακόμη σε νάρκη. Οι αρκούδες αυτές διασώθηκαν από τσίρκα και δε μπόρεσαν να επανέλθουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Τέλος, το πάρκο άγριας φύσης και υπαίθριας αναψυχής Νυμφαίου φιλοξενεί ελάφια, που όταν αρχίσουν να αναπαράγονται απελευθερώνονται σταδιακά, ώστε να επανέλθει το εξαφανισμένο είδος στην ελληνική φύση. Περιλαμβάνει λιθόστρωτα μονοπάτια, κιόσκια, θέσεις θέας και αναψυχής για τους επισκέπτες, στέγαστρα, ποτίστρες και ταΐστρες για τα σπάνια ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Όσον αφορά τη διαμονή ο επισκέπτης μένει σε πετρόχτιστα αρχοντικά-ξενώνες με διακόσμηση στην οποία κυριαρχεί η πέτρα και το ξύλο με χειροποίητα έπιπλα. Αναμμένα τζάκια, αντίκες, κρεβάτια με ουρανό, κομψά έπιπλα και πορσελάνινα σερβίτσια συνθέτουν το σκηνικό του ονείρου.

 

Στις βόλτες του ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί τα μικρά καφενεία με την άκρως ζεστή ατμόσφαιρα ενώ οι πέτρινες ταβέρνες με τα αναμμένα τζάκια σερβίρουν μια ποικιλία από εδέσματα, από  κρέας στη στάμνα μέχρι  παραδοσιακές πίτες, σε μεγάλη ποικιλία, συνοδευόμενα από άφθονο κόκκινο κρασί.

Σημαντική πληροφορία είναι και η αναστήλωση του χωριού με τις αναστηλώσεις των αρχοντόσπιτων και τα αψεγάδιαστα καλντερίμια. Πρωτοστάτες αυτής της προσπάθειας να κάνουν το χωριό  ένα από το πιο τουριστικά και όμορφα της Ελλάδας ήταν το 1990 ο Νίκος Μέρτζος και ο Γιάννης Μπουτάρης.