Translate this page

EnglishFrançaisDeutschΕλληνικάItalianoPortuguêsРусскийEspañol

Η κοινωνική συνοχή θα δοκιμαστεί αφάνταστα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Δυστυχώς η πανδημία δεν προκαλεί μόνο θύματα λόγω κορωνοϊού.

Χιλιάδες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν ήδη και θα αντιμετωπίσουν σε λίγες ημέρες σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης από την στιγμή που η πολιτεία επέβαλε -και σωστά- τη διακοπή λειτουργίας μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων.

 

Οι εργαζόμενοι σε αυτές στερούνται ήδη ή θα στερηθούν σύντομα τα προς το ζην. Οι λογαριασμοί κοινής ωφελείας τρέχουν, τα ενοίκια τρέχουν ,οι ανάγκες διαβίωσης και τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης συσσωρεύονται.

Οι περισσότεροι εκ των εργαζομένων αυτών ή και των μικροϊδιοκτητών που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους πρέπει να διασφαλίσουν την ικανοποίηση των άμεσων και αυτονόητων αναγκών τους εδώ και τώρα, αλλιώς θα μιλάμε για ανθρωπιστική καταστροφή.

Τα πράγματα θα επιδεινωθούν από την στιγμή που η πολιτεία υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να επιβάλει  γενική απαγόρευση κυκλοφορίας. Το ακραίο αυτό μέτρο δεν θα αργήσει δυστυχώς να επιβληθεί. Η εκθετική πορεία της ασθένειας θα αναγκάσει την κυβέρνηση να καταφύγει σε αυτό το έσχατο, αλλά αποτελεσματικό μεσοπρόθεσμα μέτρο.

Η κατάσταση ως έχει θα κρατήσει τουλάχιστον ένα δίμηνο σε πλήρη ένταση και πολλούς μήνες σε μικρότερη ένταση. Άρα η κυβέρνηση και οι θεσμοί οφείλουν να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τις επιπτώσεις   

Τι συμβαίνει στη γειτονική Ιταλία; Το κλείσιμο καταστημάτων αλλά και η διακοπή οικονομικών δραστηριοτήτων σε διάφορους τομείς προκάλεσαν κύμα ανασφάλειας και προβλήματα καθημερινής τροφοδοσίας ενός τμήματος του πληθυσμού που βρέθηκε σε καθεστώς αναγκαστικής ανεργίας ή παύσης πληρωμών από τις επιχειρήσεις όπου εργάζονταν.

Οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ιταλίας αμέσως οργάνωσαν την καθημερινή σίτιση αυτών των πολιτών. Οι θεσμοί ανέσχεσαν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα την υποχρέωση αποπληρωμής των υποχρεώσεων σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (φως, νερό, τηλέφωνο).

Οι τράπεζες αναστέλλουν για το ίδιο χρονικό διάστημα τις υποχρεώσεις αποπληρωμής υποχρεώσεων. Η Κοινωνική Πρόνοια ανέλαβε να εξυπηρετεί τις ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών που βρίσκονται σε αναγκαστική αργία.

Είναι προφανές πως η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο για όσο χρειαστεί. Η πανδημία αντιμετωπίζεται από τον συνδυασμό συλλογικής και ατομικής ευθύνης. Η στήριξη των ευάλωτων  κατηγοριών πολιτών σε αναγκαστική αργία είναι πολιτικό και κοινωνικό καθήκον.

Τι προβλέπουν τα Νομοθετικά Διατάγματα και οι εγκύκλιοι

 «Στον αέρα» βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο με κρατική εντολή, λόγω των εξελίξεων με τον κορωνοϊό.

Οι εργαζόμενοι αυτοί έμειναν ξαφνικά χωρίς δουλειά και μεροκάματο και χιλιάδες από αυτούς αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας, αφού η προσωπική τους αποταμίευση δεν φθάνει ούτε για λίγες ημέρες.

Θεωρητικά έχουν στη διάθεσή τους μόνο τα 13 πρώτα μεροκάματα του Μαρτίου, αφού η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ισχύει από την Παρασκευή 13 Μαρτίου.

Άρα ο εργοδότης θα πρέπει να εξοφλήσει το διάστημα αυτό, τουλάχιστον από νομικής πλευράς, αφού η ηθική υποχρέωση δεν ακυρώνεται από οποιαδήποτε διάταξη.

Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται αποκλεισμένοι στα σπίτια τους χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τροφή αρχικά και φάρμακα σε δεύτερο επίπεδο εάν τα χρειαστούν.

Ο νόμος είναι σαφής και οι εργατολόγοι έχουν δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις.

Στην περίπτωση που το λουκέτο ήταν επιλογή του εργοδότη, αυτός υποχρεούται να καταβάλει κανονικά τη μισθοδοσία.

Στην περίπτωση όμως που πρόκειται για κρατική εντολή, δεν προκύπτει τέτοια υποχρέωση.

Τι αναφέρεται ρητά στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Στην ΠΝΠ γίνεται αναφορά στη λεγόμενη και «αποζημίωση ειδικού σκοπού» χωρίς να προσδιορίζεται το ύψος της και οι λεπτομέρειες, καθώς αυτό θα εξειδικευτεί με υπουργική απόφαση, η οποία ακόμη… αγνοείται, εκτινάσσοντας την ανασφάλεια χιλιάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους. Επίσης σε επίπεδο πληροφοριών γίνεται λόγος για «ασφαλιστική κάλυψη, έκτακτα επιδόματα και επιταγές κατάρτισης».

Από τον μηχανισμό στήριξης με ρητή διάταξη εξαιρούνται:

– όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως

– όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια

– όσοι εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας και

– οι εργαζόμενοι, των οποίων η σχέση εξαρτημένης εργασίας δεν αναστέλλεται λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Για να λάβουν οι εργαζόμενοι την οικονομική στήριξη, θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένη διαδικασία.

Όπως αναφέρεται, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις-εργοδότες που κλείνουν με κρατική εντολή υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που τηρείται για τον σκοπό αυτό στο Υπουργείο Εργασίας (ΕΡΓΑΝΗ), η οποία όμως δεν έχει ανοίξει ακόμη.

Προφανώς η ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα θα πρέπει να ξεκινήσει να λειτουργεί τα επόμενα 24ωρα.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης.

Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις-εργοδότες στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας.

Με αυτή την υπεύθυνη δήλωση οι εργοδότες θα δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Για τη στήριξη των μισθωτών εξετάζεται, λοιπόν, η παροχή κρατικού βοηθήματος ύψους έως 500 ευρώ μηνιαίως.

Η σχετική απόφαση δεν έχει όμως ακόμη ληφθεί, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι να βρίσκονται αντιμέτωποι με μία θεαματική μείωση του εισοδήματός τους τη στιγμή ακριβώς που έχουν αυτά τα χρήματα περισσότερο ανάγκη.

Όχι μόνο δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση από την κυβέρνηση, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει βρεθεί το πιο αποδοτικό και αξιόπιστο σύστημα, με το οποίο ο κάθε δικαιούχος θα πάρει τα χρήματα αυτά.

Η αρχική πρόταση ήταν να δοθούν μέσα από τον ΟΑΕΔ. Ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να καταγραφούν όσοι πρέπει να στηριχθούν από το κράτος για όσο διάστημα χρειαστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ακολούθησε άλλη σκέψη, τα αναλογούντα κονδύλια να πιστωθούν στις επιχειρήσεις και από εκεί να πιστωθούν στους ήδη υπάρχοντες λογαριασμούς των εργαζομένων.

Ποιοι δικαιούνται μέχρι στιγμής το ειδικό επίδομα στήριξης

Δικαιούχοι της ειδικής αυτής αποζημίωσης, που έρχεται να στηρίξει όσους εργαζόμενους μένουν χωρίς μισθό λόγω του αναγκαστικού λουκέτου, είναι μέχρι στιγμής περίπου 350.000 μισθωτοί. Πρόκειται για εργαζόμενους:

–    στην εστίαση: ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, καφε-μπαρ κ.ά.

 –   σε γυμναστήρια

–    σε κομμωτήρια

–    σε θέατρα-κινηματογράφους

–   σε εμπορικά κέντρα-πολυκαταστήματα

–    σε κέντρα διασκέδασης-χώρους εστίασης-καφέ-μπαρ

–    σε καζίνο, πρακτορεία τυχερών παιγνίων

–    σε αθλητικές εγκαταστάσεις και ομίλους

–    θεματικά πάρκα-λούνα παρκ κ.λπ.

–    σε κέντρα αισθητικής-μασάζ κ.ά.

–     εμπορικά καταστήματα.

Κανείς δεν θα βγει αλώβητος από αυτόν τον πόλεμο. Το κοινωνικό κόστος θα το επωμιστούμε όλοι. Μικροί μεγάλοι, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, επιστήμονες και τεχνίτες.

Η κοινωνία δεν θα είναι η ίδια μετά το τέλος της πανδημίας.

Όπως δεν ήταν η ίδια μετά από κάθε πανδημία σε αυτόν τον πλανήτη.

Θα θυμόμαστε όμως όλοι μία μικρή, αλλά σημαντική λεπτομέρεια. Πώς ο καθένας από εμάς στάθηκε αλληλέγγυος απέναντι στους συμπολίτες του.

Αυτό δεν ισχύει μόνον για τους πολίτες. Ισχύει και για τους κυβερνήτες, τους θεσμούς, τους ταγούς αυτής της πολιτείας. Η ιστορία δεν ξεχνά. Ούτε εκείνοι που τη γράφουν.

πηγη:zougla.gr

Πριν φύγετε…

Τομ Χανκς: Έγινε κέρινο ομοίωμα στο μουσείο των Κηπιών της Καβάλας

Ο Τομ Χανκς έγινε τιμητικά Έλληνας υπήκοος και τώρα γίνεται και κέρινο ομοίωμα σε μουσείο της Καβάλας...  Την ερχόμενη Δευτέρα,...
Read More

Μυστήριο με λίμνη 50.000 χρόνων στην Ινδία που έγινε ροζ μέσα σε μια ημέρα

«Πώς στο καλό συνέβη αυτό;». Είναι το ερώτημα στα χείλη όσων συζητούν αυτές τις μέρες τη νέα απόχρωση της λίμνης Λόναρ της πολιτείας Μαχαράστρα στην Ινδία. Και είναι πολλοί,...
Read More

Πλωτή πλατφόρμα συλλογής ενέργειας από τον αέρα, τον ήλιο και τα κύματα στο Ηράκλειο Κρήτης

Υπάρχει ενέργεια από τον ήλιο, τον αέρα και τα κύματα- και η υβριδική πλατφόρμα της γερμανικής SINN Power φιλοδοξεί να...
Read More

4 ελληνικά παιδικά βιβλία και 1 από την Κύπρο βρίσκονται ανάμεσα στα καλύτερα παγκοσμίως

4 ελληνικά παιδικά βιβλία και 1 από την Κύπρο βρίσκονται στη φετινή λίστα των 200 καλύτερων βιβλίων παγκοσμίως, σύμφωνα με...
Read More

Η ελληνική ταινία που βρίσκεται στις καλύτερες του παγκόσμιου κινηματογράφου

Στη Ρωσία προβλήθηκε ταυτόχρονα σε 1000 αίθουσες, ενώ παίχτηκε σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ και σάρωσε Η ταινία που βλέπουμε συνήθως την...
Read More

Τι είναι αυτή η μαύρη κουκίδα στο iPhone και τι κάνει;

Γιατί υπάρχει εκεί και τι ακριβώς εξυπηρετεί; Η πρώτη έκδοση κινητού τηλεφώνου iPhone κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2007. Σήμερα, 13...
Read More

Οι 10 πιο επικίνδυνες θάλασσες του κόσμου!

Επειδή ένα μέρος μοιάζει με παράδεισος δεν σημαίνει ότι είναι κιόλας. Υπάρχουν αρκετά χαρακτηριστικά παραδείγματα χωρών που ... ...ενώ έχουν...
Read More

Αγίου Κωνσταντίνου & Αγίας Ελένης: Τι γιορτάζουμε

Κατά την περίοδο που ήταν Ρωμαίος Αυτοκράτορας ο Μέγας Κωνσταντίνος  κατοχυρώθηκε η ανεξιθρησκεία και προωθήθηκε η χριστιανική πίστη η οποία...
Read More

Ο Έλληνας μαθηματικός που κατασκεύασε το πρώτο ρομπότ το 400 π.Χ.

Μπορεί να θεωρούμε πως η ρομποτική είναι μια πρόσφατη επιστήμη, αλλά οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ασχοληθεί ακόμα και με αυτό....
Read More

Πως θα ήταν η ζωή χωρίς ύπνο

Ο ύπνος είναι για όλους μας μια καθημερινή συνήθεια, οπότε είναι πολύ δύσκολο να σκεφτούμε πώς θα ήταν η ζωή...
Read More

Η πόλη που έχει διπλάσιο μέγεθος από την Ελλάδα

Φτάνει σε μέγεθος όσο η μισή Γαλλία, ολόκληρη η Μεγάλη Βρετανία, ενώ είναι μεγαλύτερη από 42 από τις 50 πολιτείες...
Read More

Το top 10 των ζώων που ευθύνονται για τους περισσότερους θανάτους ανθρώπων

Οι περισσότεροι θα υπέθεταν ότι στην κορυφή της λίστας των πιο θανατηφόρων ζώων θα βρισκόταν ο καρχαρίας, όμως η ωμή...
Read More

Το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου στην Αθήνα!

Το μεγαλοπρεπές σοβιετικής κατασκευής Antonov 225 Στην Αθήνα προσγειώθηκε την Τετάρτη το μεγαλύτερο και βαρύτερο αεροπλάνο του κόσμου, το θηριώδες...
Read More

Ο Πύργος των Ανέμων, ο αρχαιότερος μετεωρολογικός σταθμός

Ο αρχαιότερος μετεωρολογικός σταθμός του κόσμου που υπολόγιζε τον καιρό και την ώρα. Πως γλίτωσε από τον αρπακτικό Έλγιν. Το...
Read More

Λιβήσι: Μια ελληνική πόλη-φάντασμα στην Τουρκία

Οκτώ χιλιόμετρα νότια της πόλης Fethiye στη νοτιοδυτική Τουρκία βρίσκονται τα ερείπια περίπου πεντακόσιων σπιτιών που ανήκουν στην κάποτε ακμάζουσα...
Read More

Το στοιχειωμένο μποτιλιάρισμα μέσα στο δάσος του Βελγίου.

Υπάρχει μία περιοχή στο Βέλγιο, όπου οι ντόπιοι θα σου πούνε ότι πρέπει να την επισκεφθείς οπωσδήποτε. Δεν θα σου...
Read More

Κωλοσούρτης: Η θρυλική Εθνική με τις “στροφάρες” που έλιωνε τους κινητήρες

Ο τρομερός "Κωλοσούρτης" μας δίνει στο ανέβασμά του μια από τις μαγευτικότερες απόψεις της Αργολίδας καθώς βλέπουμε από ψηλά προς...
Read More

Αγία Ρουμέλη: Το απομονωμένο χωριουδάκι που για να πας πρέπει να διασχίσεις το μακρύτερο φαράγγι της χώρας

Είναι το μακρύτερο κι ίσως το επιβλητικότερο φαράγγι της Ευρώπης, και σίγουρα το πιο περπατημένο μονοπάτι της Ελλάδας. Το Συμβούλιο...
Read More

Γιορτή της μητέρας: Πότε γιορτάζεται και πώς καθιερώθηκε

Πάντα δίπλα στην οικογένειά της, στις χαρές, τις λύπες και τις δυσκολίες… Και το όνομα αυτής, μητέρα. Η Γιορτή της...
Read More

Το δίλημμα του τρόλεϊ- Εσύ πόσους θα σκότωνες;

Ένα τρόλεϊ διασχίζει τις ράγες ενώ μπροστά του βρίσκονται πέντε άνθρωποι ανήμποροι να κινηθούν, με αποτέλεσμα να είναι σίγουρος ο...
Read More

Στην «πολιτισμένη» Ευρώπη, κρατούσαν αφρικανούς ιθαγενείς μέσα σε κλουβιά, σε ζωολογικούς κήπους

Οι «πολιτισμένοι» Βέλγοι, Ολλανδοί, Γερμανοί, σχημάτιζαν ουρές έξω από τους ζωολογικούς κήπους για να δουν αιχμαλώτους μαύρους από τις αποικίες...
Read More

Οπτική ψευδαίσθηση: Πως ο εγκέφαλος δημιουργεί οπτικές ψευδαισθήσεις

Αν κοιτάξετε την φωτογραφία στα αριστερά σας, αποτυπώνεται το «αρνητικό» μιας γυναίκας. Αν εστιάσετε για 15 δευτερόλεπτα στην άσπρη κουκίδα...
Read More

Πομπηία: Οι Ρωμαίοι έκαναν ανακύκλωση

Οι Ρωμαίοι ήταν έμπειροι μηχανικοί, πρωτοπόροι στην ενδοδαπέδια θέρμανση, στα υδραγωγεία και στη χρήση του σκυροδέματος ως οικοδομικού υλικού και επιπλέον, σύμφωνα...
Read More

New York Times: «Χώρα-παράδειγμα η Ελλάδα – Έκανε την έκπληξη»

Αναφορά στην Ελλάδα και τους επιτυχείς κυβερνητικούς χειρισμούς σχετικά με τα μέτρα κατά της πανδημίας έκαναν σε κύριο άρθρο τους οι New...
Read More

Concorde: Η ιστορία ενός θρυλικού αεροσκάφους

Το πρωί της 21ης Ιανουαρίου του 1976 δύο Concorde, ένα της British Airways και ένα της Air France, απογειώθηκαν ταυτόχρονα...
Read More

Τα ψηλότερα αγάλματα στον κόσμο

Εντυπωσιακά αγάλματα από όλο τον κόσμο. Τα περισσότερα από αυτά αποτελούν σημείο αναφοράς για τις χώρες τους και αναφέρονται κυρίως...
Read More

Καταρράκτες της Έδεσσας – Oι μεγαλύτεροι σε όλα τα Βαλκάνια

Η Έδεσσα είναι μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας, με ένδοξη ιστορία, βιομηχανικό παρελθόν και τους ξακουστούς καταρράκτες της....
Read More

Αδέσποτο μπαίνει σε φαρμακείο και δείχνει στη φαρμακοποιό το τραυματισμένο πόδι του

Ένα από τα ευχάριστα βίντεο των ημερών, που μας δίνουν χαρά και μας κάνουν να χαμογελάμε και μάλλον γι’ αυτό...
Read More

Το ελληνικό hypercar CHAOS των 3.000 ίππων

TO CHAOS ΦΙΛΟΔΟΞΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ HYPERCAR ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΦΤΑΝΕΙ ΤΗΝ ΙΛΙΓΓΙΩΔΗ ΙΣΧΥ ΤΩΝ 3.000 ΙΠΠΩΝ...
Read More

To μαρτυρικό τέλος για χιλιάδες Αρμένισσες που τις παλούκωσαν και τις σταύρωσαν οι Τούρκοι

Η 24η Απριλίου του 1915 θεωρείται η ημερομηνία που ξεκίνησε η γενοκτονία Αρμενίων.... Η αρχή έγινε στην Κωνσταντινούπολη με τη...
Read More