Translate this page

Το Waldorf ήταν πολύ γνωστό χαρτί υγείας σε ρολό στην Αμερική από τα τέλη του 19ου αιώνα. Πόσο γνωστό μπορεί να έγινε εν Ελλάδι; Στη δεκαετία του ’60 τα χρωματιστά χαρτιά υγείας αποτελούσαν περιττή πολυτέλεια για το μέσο νοικοκυριό. Εκείνη την εποχή η χώρα ήταν μερικώς υδροδοτημένη και μερικώς ηλεκτροδοτημένη. Στην επαρχία συχνά η τουαλέτα δεν ήταν παρά ένα ξεχωριστό παράπηγμα έξω από το σπίτι. Κι εκεί δεν υπήρχε χαρτί υγείας, αλλά κομμάτια εφημερίδας περασμένα σε τσιγκελάκι.

Το Waldorf ήταν προϊόν της αμερικάνικης Scott Paper Company, της εταιρείας που εισήγαγε τη χρήση του χαρτιού υγείας σε ρολό. Ήταν το πρώτο χαρτί σε ρολό που κυκλοφόρησε. Ήταν υγιεινό και απαλό. Καμία σχέση με τα φύλλα χαρτιών υγείας που φτιάχνονταν από πολτοποιημένες εφημερίδες και που ήταν σκληρά, ελάχιστα απορροφητικά, είχαν ξένα σώματα και προκαλούσαν προβλήματα.

Οι πρώτοι που κατέφυγαν στο χαρτί για την προσωπική τους υγιεινή ήταν οι Κινέζοι. Στην Κίνα κατασκεύαζαν φύλλα χαρτιού υγείας, απαλά και αρωματισμένα, αλλά μόνο για τις αυτοκρατορικές ανάγκες. Γενικά οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν χαρτί για την υγιεινή τους. Κάποιοι χρησιμοποιούσαν χειρόγραφα. Σώζεται ένα κείμενο του 6ου αιώνα, στο οποίο ένας Κινέζος λόγιος και αξιωματούχος της αυτοκρατορικής αυλής γράφει: «Χαρτιά που πάνω τους είναι γραμμένα παραθέματα και σχόλια από τα πέντε κλασικά βιβλία ή ονόματα σοφών δεν τολμάω να τα χρησιμοποιήσω ως χαρτί υγείας».

Ο δυτικός κόσμος χρησιμοποίησε χαρτί εφημερίδας και περιτυλίγματος για την ατομική υγιεινή του. Χαρτιά «σαν αυτά που βάζουμε στη χρεία», αναφέρει ο Μιχαήλ Χουρμούζης το 1836 στο έργο του «Ο υπάλληλος». Στην Αθήνα του 1890 υπήρχαν πέντε σπίτια όλα κι όλα που διέθεταν ιδιαίτερο δωμάτιο για λουτρό. Κάποιοι άλλοι κατέφευγαν σε ερασιτεχνικές κατασκευές, όπως ο Μιχαήλ Μητσάκης, που είχε διαμορφώσει λουτρό στο σπίτι του στην οδό Αλωπεκής κρεμώντας «ανάποδα ποτιστήρια», όπως έλεγε ο Κρυστάλλης, που τον επισκεπτόταν. Η Αθήνα, αν και πρωτεύουσα του Βασιλείου της Ελλάδος, ήταν μια πόλη με χωματόδρομους, ακαθαρσία και ανύπαρκτο αποχετευτικό δίκτυο. Ορισμένες περιοχές είχαν πάρει τα ονόματά τους από τη ρυπαρότητα που τις χαρακτήριζε. Η περιοχή της σημερινής οδού Βουκουρεστίου ονομαζόταν Χεζοπόταμος, λόγω του ρέματος που περνούσε από κει και που συναντιόταν στην Ακαδημίας με τον Βοϊδοπνίχτη. Η περιοχή ανάμεσα στο Μεταξουργείο και τον Βοτανικό λεγόταν Χεζολίθαρο.

Βέβαια, από τότε τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ. Σήμερα στο Κολωνάκι μπορεί να βρει κανείς απαστράπτοντα αξεσουάρ τουαλέτας και ανάγλυφο χαρτί υγείας σε δυναμικούς χρωματισμούς.

 

 

Η πρώτη μάρκα χαρτιού υγείας που κυκλοφόρησε στο εμπόριο ήταν του Τζόζεφ Γκάγιετι στη Νέα Υόρκη το 1857. Κατασκευαζόταν από ίνα κάνναβης της Μανίλας (Musa Textilis), ενός φυτού που μοιάζει με μπανάνα και ευδοκιμεί στις Φιλιππίνες. Διατίθετο σε συσκευασίες των 300 φύλλων (το ρολό δεν έχει εφευρεθεί ακόμα) που πωλούνταν στην τιμή των 50 σεντς, ως φαρμακευτικό προϊόν για την πρόληψη και αντιμετώπιση των αιμορροΐδων. Αυτό ήταν ένα ψέμα του εφευρέτη, για το οποίο λοιδωρήθηκε.
Το ψέμα του Γκάγιετι οφείλεται εν μέρει στο ότι οι άνθρωποι εκείνη την εποχή με δυσκολία αναφέρονταν σε τέτοια ζητήματα. Το προϊόν ήταν πολύ χρήσιμο, αλλά δημιουργούσε αμηχανία. Η φαρμακευτική χρήση καταργούσε τις αναστολές.

Το χαρτί υγείας σε ρολό οφείλεται στην Scott Paper Company. Το ρολό υγείας, με διάτρητο χαρτί για την εύκολη αποκοπή των φύλλων, εισήγαγε στην Αγγλία ο Γουόλτερ Τζέιμς Άλκοκ το 1879. Το ρολό υγείας και το φλοτέρ στο καζανάκι της τουαλέτας σήμαναν πραγματική επανάσταση στον τομέα της προσωπικής υγιεινής.

Η Γαλλία του 1960 χρησιμοποιεί ακόμα χαρτί υγείας σε φύλλα.

Το 1942 κάνει την εμφάνιση του στην Αγγλία το δίφυλλο χαρτί, ενώ παράλληλα αυξανόταν αισθητά η πολυπόθητη απαλότητα.
Από εκεί και πέρα, οι καινοτομίες διαδέχονται η μια την άλλη.
Το 1954 εμφανίζεται το πρώτο χρωματιστό χαρτί υγείας.
Το 1964 κυκλοφορεί στο εμπόριο αρωματισμένο χαρτί τουαλέτας.
Το 1973 γίνεται γκοφρέ. Η σπογγώδης υφή που αποκτά είναι ευχάριστη και χαρίζει μεγαλύτερη απορροφητικότητα.

Αφήνω να φανταστείτε τι χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι πριν από το χαρτί υγείας. Πανιά, κουρέλια, έρια, δέρματα, πέτρες, κοχύλια, φλοιούς και φύλλα. Το καλαμποκόφυλλο ήταν δημοφιλές τόσο για την συγκεκριμένη χρήση όσο και ως τσιγαρόχαρτο. Το συκόφυλλο απέβαινε επικίνδυνο για τον αδαή που αγνοούσε τις οδυνηρές συνέπειες.

Οι ευσεβείς μουσουλμάνοι δεν χρησιμοποιούν χαρτί υγείας. Προτιμούν το πλύσιμο ή, αν δεν υπάρχει νερό, τρεις πέτρες ή το αριστερό τους χέρι, όπως ορίζει το Κοράνι. Πρόσφατα η Τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων εξέδωσε φετβά βάσει του οποίου επιτρέπεται η χρήση του χαρτιού υγείας για την προσωπική υγιεινή, υπό τον όρο ότι δεν υπάρχει νερό.

Ο Σεθ Γουίλερ, ο αμερικανός εφευρέτης του ρολό υγείας με περφορέ χαρτί, έχει δώσει ήδη από το 1891 την απάντηση στο ερώτημα που βασανίζει εκατομμύρια αργόσχολους και ψυχαναγκαστικούς σε όλον τον κόσμο. Πώς πρέπει να ξετυλίγεται το χαρτί υγείας, από πάνω ή από κάτω; Ορίστε!

Η Guardian υποστηρίζει ότι η τοποθέτηση με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είναι αποκαλυπτική της προσωπικότητάς μας και της οικονομικής μας επιφάνειας.
Στην πραγματικότητα ο τρόπος τοποθέτησης έχει να κάνει με την οικονομία στην κατανάλωση. Ο τρόπος που εισηγείται ο αμερικάνος εφευρέτης έχει σαν αποτέλεσμα την οικονομία στην κατανάλωση, γι’ αυτό άλλωστε και τον προτιμούν τα ξενοδοχεία.

Το χαρτί υγείας, τα μακαρόνια και το εβαπορέ γάλα είναι τα πρώτα είδη που εξαφανίζονται από τα ράφια των σουπερμάρκετ, όταν ο νεοέλληνας παθαίνει το σύνδρομο της Κατοχής. Πριν από τις εκλογές του 2015, η υποψήφια βουλευτίνα της Ν.Δ. Σοφία Βούλτεψη πρότεινε στους παρουσιαστές της τηλεοπτικής εκπομπής που την φιλοξενούσε –στον Καμπουράκη και στον Οικονομέα– να προμηθευτούν χαρτί υγείας, γιατί θα υπάρξει έλλειψη, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εφαρμόσει το πρόγραμμα της τρόικας. Τότε η ηλεκτρονική εφημερίδα Κουλούριδημοσίευσε ένα σατιρικό κείμενο. Συνελήφθη σπείρα που έκοβε στη μέση χαρτί κουζίνας και το πωλούσε ως χαρτί υγείας. Η εκπομπή Πρωινή Ενημέρωση της ΕΡΤ παρουσίασε την είδηση ως αληθινή.

Τέλος, όσοι είστε εξοργιστικά πλούσιοι και υπερφίαλοι μπορείτε να χρησιμοποιείτε χαρτί υγείας από χρυσό 22 καρατίων, όταν έχετε κόσμο στο σπίτι και θέλετε να τους θαμπώσετε με τα μεγαλεία σας. Κατασκευάζεται στην Αυστραλία, κάνει ενάμισι εκατομμύριο δολάρια και σας το φέρνουν στο σπίτι με δώρο μία σαμπάνια. Καλό θα είναι, όμως, να έχετε και ασορτί χρυσή λεκάνη τουαλέτας, όπως έχουν τα πολυτελή ξενοδοχεία του Ντουμπάι.

Για τους λάτρεις της συσκευασίας και του ντιζάιν οι Ιάπωνες έχουν προβλέψει εντυπωσιακές λύσεις, ασύγκριτα φτηνότερες. Κάνουν και για δωράκι!

Ίσως πάλι συντάσσεστε με την άποψη πως χρησιμοποιώντας χαρτί υγείας διογκώνουμε ένα ήδη τεράστιο οικολογικό πρόβλημα και πως καλό είναι να σταματήσουμε τη χρήση του και να στραφούμε σε άλλες λύσεις. Η επιστροφή του μπιντέ! Ένα είδος υγιεινής που για πολλά χρόνια χρησιμοποιήθηκε λάθος. Ο σωστός τρόπος καθίσματος, απ’ ό,τι λένε, είναι με τη φάτσα στον τοίχο.

Τελικά, πώς φτιάχνεται το χαρτί υγείας;
Δείτε το βίντεο.

πηγή:https://tetysolou.wordpress.com/