Translate this page

EnglishFrançaisDeutschΕλληνικάItalianoPortuguêsРусскийEspañol

Το Waldorf ήταν πολύ γνωστό χαρτί υγείας σε ρολό στην Αμερική από τα τέλη του 19ου αιώνα. Πόσο γνωστό μπορεί να έγινε εν Ελλάδι; Στη δεκαετία του ’60 τα χρωματιστά χαρτιά υγείας αποτελούσαν περιττή πολυτέλεια για το μέσο νοικοκυριό. Εκείνη την εποχή η χώρα ήταν μερικώς υδροδοτημένη και μερικώς ηλεκτροδοτημένη. Στην επαρχία συχνά η τουαλέτα δεν ήταν παρά ένα ξεχωριστό παράπηγμα έξω από το σπίτι. Κι εκεί δεν υπήρχε χαρτί υγείας, αλλά κομμάτια εφημερίδας περασμένα σε τσιγκελάκι.

Το Waldorf ήταν προϊόν της αμερικάνικης Scott Paper Company, της εταιρείας που εισήγαγε τη χρήση του χαρτιού υγείας σε ρολό. Ήταν το πρώτο χαρτί σε ρολό που κυκλοφόρησε. Ήταν υγιεινό και απαλό. Καμία σχέση με τα φύλλα χαρτιών υγείας που φτιάχνονταν από πολτοποιημένες εφημερίδες και που ήταν σκληρά, ελάχιστα απορροφητικά, είχαν ξένα σώματα και προκαλούσαν προβλήματα.

Οι πρώτοι που κατέφυγαν στο χαρτί για την προσωπική τους υγιεινή ήταν οι Κινέζοι. Στην Κίνα κατασκεύαζαν φύλλα χαρτιού υγείας, απαλά και αρωματισμένα, αλλά μόνο για τις αυτοκρατορικές ανάγκες. Γενικά οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν χαρτί για την υγιεινή τους. Κάποιοι χρησιμοποιούσαν χειρόγραφα. Σώζεται ένα κείμενο του 6ου αιώνα, στο οποίο ένας Κινέζος λόγιος και αξιωματούχος της αυτοκρατορικής αυλής γράφει: «Χαρτιά που πάνω τους είναι γραμμένα παραθέματα και σχόλια από τα πέντε κλασικά βιβλία ή ονόματα σοφών δεν τολμάω να τα χρησιμοποιήσω ως χαρτί υγείας».

Ο δυτικός κόσμος χρησιμοποίησε χαρτί εφημερίδας και περιτυλίγματος για την ατομική υγιεινή του. Χαρτιά «σαν αυτά που βάζουμε στη χρεία», αναφέρει ο Μιχαήλ Χουρμούζης το 1836 στο έργο του «Ο υπάλληλος». Στην Αθήνα του 1890 υπήρχαν πέντε σπίτια όλα κι όλα που διέθεταν ιδιαίτερο δωμάτιο για λουτρό. Κάποιοι άλλοι κατέφευγαν σε ερασιτεχνικές κατασκευές, όπως ο Μιχαήλ Μητσάκης, που είχε διαμορφώσει λουτρό στο σπίτι του στην οδό Αλωπεκής κρεμώντας «ανάποδα ποτιστήρια», όπως έλεγε ο Κρυστάλλης, που τον επισκεπτόταν. Η Αθήνα, αν και πρωτεύουσα του Βασιλείου της Ελλάδος, ήταν μια πόλη με χωματόδρομους, ακαθαρσία και ανύπαρκτο αποχετευτικό δίκτυο. Ορισμένες περιοχές είχαν πάρει τα ονόματά τους από τη ρυπαρότητα που τις χαρακτήριζε. Η περιοχή της σημερινής οδού Βουκουρεστίου ονομαζόταν Χεζοπόταμος, λόγω του ρέματος που περνούσε από κει και που συναντιόταν στην Ακαδημίας με τον Βοϊδοπνίχτη. Η περιοχή ανάμεσα στο Μεταξουργείο και τον Βοτανικό λεγόταν Χεζολίθαρο.

Βέβαια, από τότε τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ. Σήμερα στο Κολωνάκι μπορεί να βρει κανείς απαστράπτοντα αξεσουάρ τουαλέτας και ανάγλυφο χαρτί υγείας σε δυναμικούς χρωματισμούς.

 

 

Η πρώτη μάρκα χαρτιού υγείας που κυκλοφόρησε στο εμπόριο ήταν του Τζόζεφ Γκάγιετι στη Νέα Υόρκη το 1857. Κατασκευαζόταν από ίνα κάνναβης της Μανίλας (Musa Textilis), ενός φυτού που μοιάζει με μπανάνα και ευδοκιμεί στις Φιλιππίνες. Διατίθετο σε συσκευασίες των 300 φύλλων (το ρολό δεν έχει εφευρεθεί ακόμα) που πωλούνταν στην τιμή των 50 σεντς, ως φαρμακευτικό προϊόν για την πρόληψη και αντιμετώπιση των αιμορροΐδων. Αυτό ήταν ένα ψέμα του εφευρέτη, για το οποίο λοιδωρήθηκε.
Το ψέμα του Γκάγιετι οφείλεται εν μέρει στο ότι οι άνθρωποι εκείνη την εποχή με δυσκολία αναφέρονταν σε τέτοια ζητήματα. Το προϊόν ήταν πολύ χρήσιμο, αλλά δημιουργούσε αμηχανία. Η φαρμακευτική χρήση καταργούσε τις αναστολές.

Το χαρτί υγείας σε ρολό οφείλεται στην Scott Paper Company. Το ρολό υγείας, με διάτρητο χαρτί για την εύκολη αποκοπή των φύλλων, εισήγαγε στην Αγγλία ο Γουόλτερ Τζέιμς Άλκοκ το 1879. Το ρολό υγείας και το φλοτέρ στο καζανάκι της τουαλέτας σήμαναν πραγματική επανάσταση στον τομέα της προσωπικής υγιεινής.

Η Γαλλία του 1960 χρησιμοποιεί ακόμα χαρτί υγείας σε φύλλα.

Το 1942 κάνει την εμφάνιση του στην Αγγλία το δίφυλλο χαρτί, ενώ παράλληλα αυξανόταν αισθητά η πολυπόθητη απαλότητα.
Από εκεί και πέρα, οι καινοτομίες διαδέχονται η μια την άλλη.
Το 1954 εμφανίζεται το πρώτο χρωματιστό χαρτί υγείας.
Το 1964 κυκλοφορεί στο εμπόριο αρωματισμένο χαρτί τουαλέτας.
Το 1973 γίνεται γκοφρέ. Η σπογγώδης υφή που αποκτά είναι ευχάριστη και χαρίζει μεγαλύτερη απορροφητικότητα.

Αφήνω να φανταστείτε τι χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι πριν από το χαρτί υγείας. Πανιά, κουρέλια, έρια, δέρματα, πέτρες, κοχύλια, φλοιούς και φύλλα. Το καλαμποκόφυλλο ήταν δημοφιλές τόσο για την συγκεκριμένη χρήση όσο και ως τσιγαρόχαρτο. Το συκόφυλλο απέβαινε επικίνδυνο για τον αδαή που αγνοούσε τις οδυνηρές συνέπειες.

Οι ευσεβείς μουσουλμάνοι δεν χρησιμοποιούν χαρτί υγείας. Προτιμούν το πλύσιμο ή, αν δεν υπάρχει νερό, τρεις πέτρες ή το αριστερό τους χέρι, όπως ορίζει το Κοράνι. Πρόσφατα η Τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων εξέδωσε φετβά βάσει του οποίου επιτρέπεται η χρήση του χαρτιού υγείας για την προσωπική υγιεινή, υπό τον όρο ότι δεν υπάρχει νερό.

Ο Σεθ Γουίλερ, ο αμερικανός εφευρέτης του ρολό υγείας με περφορέ χαρτί, έχει δώσει ήδη από το 1891 την απάντηση στο ερώτημα που βασανίζει εκατομμύρια αργόσχολους και ψυχαναγκαστικούς σε όλον τον κόσμο. Πώς πρέπει να ξετυλίγεται το χαρτί υγείας, από πάνω ή από κάτω; Ορίστε!

Η Guardian υποστηρίζει ότι η τοποθέτηση με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είναι αποκαλυπτική της προσωπικότητάς μας και της οικονομικής μας επιφάνειας.
Στην πραγματικότητα ο τρόπος τοποθέτησης έχει να κάνει με την οικονομία στην κατανάλωση. Ο τρόπος που εισηγείται ο αμερικάνος εφευρέτης έχει σαν αποτέλεσμα την οικονομία στην κατανάλωση, γι’ αυτό άλλωστε και τον προτιμούν τα ξενοδοχεία.

Το χαρτί υγείας, τα μακαρόνια και το εβαπορέ γάλα είναι τα πρώτα είδη που εξαφανίζονται από τα ράφια των σουπερμάρκετ, όταν ο νεοέλληνας παθαίνει το σύνδρομο της Κατοχής. Πριν από τις εκλογές του 2015, η υποψήφια βουλευτίνα της Ν.Δ. Σοφία Βούλτεψη πρότεινε στους παρουσιαστές της τηλεοπτικής εκπομπής που την φιλοξενούσε –στον Καμπουράκη και στον Οικονομέα– να προμηθευτούν χαρτί υγείας, γιατί θα υπάρξει έλλειψη, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εφαρμόσει το πρόγραμμα της τρόικας. Τότε η ηλεκτρονική εφημερίδα Κουλούριδημοσίευσε ένα σατιρικό κείμενο. Συνελήφθη σπείρα που έκοβε στη μέση χαρτί κουζίνας και το πωλούσε ως χαρτί υγείας. Η εκπομπή Πρωινή Ενημέρωση της ΕΡΤ παρουσίασε την είδηση ως αληθινή.

Τέλος, όσοι είστε εξοργιστικά πλούσιοι και υπερφίαλοι μπορείτε να χρησιμοποιείτε χαρτί υγείας από χρυσό 22 καρατίων, όταν έχετε κόσμο στο σπίτι και θέλετε να τους θαμπώσετε με τα μεγαλεία σας. Κατασκευάζεται στην Αυστραλία, κάνει ενάμισι εκατομμύριο δολάρια και σας το φέρνουν στο σπίτι με δώρο μία σαμπάνια. Καλό θα είναι, όμως, να έχετε και ασορτί χρυσή λεκάνη τουαλέτας, όπως έχουν τα πολυτελή ξενοδοχεία του Ντουμπάι.

Για τους λάτρεις της συσκευασίας και του ντιζάιν οι Ιάπωνες έχουν προβλέψει εντυπωσιακές λύσεις, ασύγκριτα φτηνότερες. Κάνουν και για δωράκι!

Ίσως πάλι συντάσσεστε με την άποψη πως χρησιμοποιώντας χαρτί υγείας διογκώνουμε ένα ήδη τεράστιο οικολογικό πρόβλημα και πως καλό είναι να σταματήσουμε τη χρήση του και να στραφούμε σε άλλες λύσεις. Η επιστροφή του μπιντέ! Ένα είδος υγιεινής που για πολλά χρόνια χρησιμοποιήθηκε λάθος. Ο σωστός τρόπος καθίσματος, απ’ ό,τι λένε, είναι με τη φάτσα στον τοίχο.

Τελικά, πώς φτιάχνεται το χαρτί υγείας;
Δείτε το βίντεο.

πηγή:https://tetysolou.wordpress.com/

 

Πριν φύγετε…

Τομ Χανκς: Έγινε κέρινο ομοίωμα στο μουσείο των Κηπιών της Καβάλας

Ο Τομ Χανκς έγινε τιμητικά Έλληνας υπήκοος και τώρα γίνεται και κέρινο ομοίωμα σε μουσείο της Καβάλας...  Την ερχόμενη Δευτέρα,...
Read More

Μυστήριο με λίμνη 50.000 χρόνων στην Ινδία που έγινε ροζ μέσα σε μια ημέρα

«Πώς στο καλό συνέβη αυτό;». Είναι το ερώτημα στα χείλη όσων συζητούν αυτές τις μέρες τη νέα απόχρωση της λίμνης Λόναρ της πολιτείας Μαχαράστρα στην Ινδία. Και είναι πολλοί,...
Read More

Πλωτή πλατφόρμα συλλογής ενέργειας από τον αέρα, τον ήλιο και τα κύματα στο Ηράκλειο Κρήτης

Υπάρχει ενέργεια από τον ήλιο, τον αέρα και τα κύματα- και η υβριδική πλατφόρμα της γερμανικής SINN Power φιλοδοξεί να...
Read More

4 ελληνικά παιδικά βιβλία και 1 από την Κύπρο βρίσκονται ανάμεσα στα καλύτερα παγκοσμίως

4 ελληνικά παιδικά βιβλία και 1 από την Κύπρο βρίσκονται στη φετινή λίστα των 200 καλύτερων βιβλίων παγκοσμίως, σύμφωνα με...
Read More

Η ελληνική ταινία που βρίσκεται στις καλύτερες του παγκόσμιου κινηματογράφου

Στη Ρωσία προβλήθηκε ταυτόχρονα σε 1000 αίθουσες, ενώ παίχτηκε σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ και σάρωσε Η ταινία που βλέπουμε συνήθως την...
Read More

Τι είναι αυτή η μαύρη κουκίδα στο iPhone και τι κάνει;

Γιατί υπάρχει εκεί και τι ακριβώς εξυπηρετεί; Η πρώτη έκδοση κινητού τηλεφώνου iPhone κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2007. Σήμερα, 13...
Read More

Οι 10 πιο επικίνδυνες θάλασσες του κόσμου!

Επειδή ένα μέρος μοιάζει με παράδεισος δεν σημαίνει ότι είναι κιόλας. Υπάρχουν αρκετά χαρακτηριστικά παραδείγματα χωρών που ... ...ενώ έχουν...
Read More

Αγίου Κωνσταντίνου & Αγίας Ελένης: Τι γιορτάζουμε

Κατά την περίοδο που ήταν Ρωμαίος Αυτοκράτορας ο Μέγας Κωνσταντίνος  κατοχυρώθηκε η ανεξιθρησκεία και προωθήθηκε η χριστιανική πίστη η οποία...
Read More

Ο Έλληνας μαθηματικός που κατασκεύασε το πρώτο ρομπότ το 400 π.Χ.

Μπορεί να θεωρούμε πως η ρομποτική είναι μια πρόσφατη επιστήμη, αλλά οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ασχοληθεί ακόμα και με αυτό....
Read More

Πως θα ήταν η ζωή χωρίς ύπνο

Ο ύπνος είναι για όλους μας μια καθημερινή συνήθεια, οπότε είναι πολύ δύσκολο να σκεφτούμε πώς θα ήταν η ζωή...
Read More

Η πόλη που έχει διπλάσιο μέγεθος από την Ελλάδα

Φτάνει σε μέγεθος όσο η μισή Γαλλία, ολόκληρη η Μεγάλη Βρετανία, ενώ είναι μεγαλύτερη από 42 από τις 50 πολιτείες...
Read More

Το top 10 των ζώων που ευθύνονται για τους περισσότερους θανάτους ανθρώπων

Οι περισσότεροι θα υπέθεταν ότι στην κορυφή της λίστας των πιο θανατηφόρων ζώων θα βρισκόταν ο καρχαρίας, όμως η ωμή...
Read More

Το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου στην Αθήνα!

Το μεγαλοπρεπές σοβιετικής κατασκευής Antonov 225 Στην Αθήνα προσγειώθηκε την Τετάρτη το μεγαλύτερο και βαρύτερο αεροπλάνο του κόσμου, το θηριώδες...
Read More

Ο Πύργος των Ανέμων, ο αρχαιότερος μετεωρολογικός σταθμός

Ο αρχαιότερος μετεωρολογικός σταθμός του κόσμου που υπολόγιζε τον καιρό και την ώρα. Πως γλίτωσε από τον αρπακτικό Έλγιν. Το...
Read More

Λιβήσι: Μια ελληνική πόλη-φάντασμα στην Τουρκία

Οκτώ χιλιόμετρα νότια της πόλης Fethiye στη νοτιοδυτική Τουρκία βρίσκονται τα ερείπια περίπου πεντακόσιων σπιτιών που ανήκουν στην κάποτε ακμάζουσα...
Read More

Το στοιχειωμένο μποτιλιάρισμα μέσα στο δάσος του Βελγίου.

Υπάρχει μία περιοχή στο Βέλγιο, όπου οι ντόπιοι θα σου πούνε ότι πρέπει να την επισκεφθείς οπωσδήποτε. Δεν θα σου...
Read More

Κωλοσούρτης: Η θρυλική Εθνική με τις “στροφάρες” που έλιωνε τους κινητήρες

Ο τρομερός "Κωλοσούρτης" μας δίνει στο ανέβασμά του μια από τις μαγευτικότερες απόψεις της Αργολίδας καθώς βλέπουμε από ψηλά προς...
Read More

Αγία Ρουμέλη: Το απομονωμένο χωριουδάκι που για να πας πρέπει να διασχίσεις το μακρύτερο φαράγγι της χώρας

Είναι το μακρύτερο κι ίσως το επιβλητικότερο φαράγγι της Ευρώπης, και σίγουρα το πιο περπατημένο μονοπάτι της Ελλάδας. Το Συμβούλιο...
Read More

Γιορτή της μητέρας: Πότε γιορτάζεται και πώς καθιερώθηκε

Πάντα δίπλα στην οικογένειά της, στις χαρές, τις λύπες και τις δυσκολίες… Και το όνομα αυτής, μητέρα. Η Γιορτή της...
Read More

Το δίλημμα του τρόλεϊ- Εσύ πόσους θα σκότωνες;

Ένα τρόλεϊ διασχίζει τις ράγες ενώ μπροστά του βρίσκονται πέντε άνθρωποι ανήμποροι να κινηθούν, με αποτέλεσμα να είναι σίγουρος ο...
Read More

Στην «πολιτισμένη» Ευρώπη, κρατούσαν αφρικανούς ιθαγενείς μέσα σε κλουβιά, σε ζωολογικούς κήπους

Οι «πολιτισμένοι» Βέλγοι, Ολλανδοί, Γερμανοί, σχημάτιζαν ουρές έξω από τους ζωολογικούς κήπους για να δουν αιχμαλώτους μαύρους από τις αποικίες...
Read More

Οπτική ψευδαίσθηση: Πως ο εγκέφαλος δημιουργεί οπτικές ψευδαισθήσεις

Αν κοιτάξετε την φωτογραφία στα αριστερά σας, αποτυπώνεται το «αρνητικό» μιας γυναίκας. Αν εστιάσετε για 15 δευτερόλεπτα στην άσπρη κουκίδα...
Read More

Πομπηία: Οι Ρωμαίοι έκαναν ανακύκλωση

Οι Ρωμαίοι ήταν έμπειροι μηχανικοί, πρωτοπόροι στην ενδοδαπέδια θέρμανση, στα υδραγωγεία και στη χρήση του σκυροδέματος ως οικοδομικού υλικού και επιπλέον, σύμφωνα...
Read More

New York Times: «Χώρα-παράδειγμα η Ελλάδα – Έκανε την έκπληξη»

Αναφορά στην Ελλάδα και τους επιτυχείς κυβερνητικούς χειρισμούς σχετικά με τα μέτρα κατά της πανδημίας έκαναν σε κύριο άρθρο τους οι New...
Read More

Concorde: Η ιστορία ενός θρυλικού αεροσκάφους

Το πρωί της 21ης Ιανουαρίου του 1976 δύο Concorde, ένα της British Airways και ένα της Air France, απογειώθηκαν ταυτόχρονα...
Read More

Τα ψηλότερα αγάλματα στον κόσμο

Εντυπωσιακά αγάλματα από όλο τον κόσμο. Τα περισσότερα από αυτά αποτελούν σημείο αναφοράς για τις χώρες τους και αναφέρονται κυρίως...
Read More

Καταρράκτες της Έδεσσας – Oι μεγαλύτεροι σε όλα τα Βαλκάνια

Η Έδεσσα είναι μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας, με ένδοξη ιστορία, βιομηχανικό παρελθόν και τους ξακουστούς καταρράκτες της....
Read More

Αδέσποτο μπαίνει σε φαρμακείο και δείχνει στη φαρμακοποιό το τραυματισμένο πόδι του

Ένα από τα ευχάριστα βίντεο των ημερών, που μας δίνουν χαρά και μας κάνουν να χαμογελάμε και μάλλον γι’ αυτό...
Read More

Το ελληνικό hypercar CHAOS των 3.000 ίππων

TO CHAOS ΦΙΛΟΔΟΞΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ HYPERCAR ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΦΤΑΝΕΙ ΤΗΝ ΙΛΙΓΓΙΩΔΗ ΙΣΧΥ ΤΩΝ 3.000 ΙΠΠΩΝ...
Read More

To μαρτυρικό τέλος για χιλιάδες Αρμένισσες που τις παλούκωσαν και τις σταύρωσαν οι Τούρκοι

Η 24η Απριλίου του 1915 θεωρείται η ημερομηνία που ξεκίνησε η γενοκτονία Αρμενίων.... Η αρχή έγινε στην Κωνσταντινούπολη με τη...
Read More