Translate this page

Στη Ρωσία προβλήθηκε ταυτόχρονα σε 1000 αίθουσες, ενώ παίχτηκε σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ και σάρωσε

Η ταινία που βλέπουμε συνήθως την εποχή των Χριστουγέννων αν και δεν σχετίζεται άμεσα με αυτή τη γιορτή. Ο λόγος για την ταινία με τίτλο “Κάλπικη λίρα”, η οποία γυρίστηκε το 1955 από τον σπουδαίο έλληνα σκηνοθέτη Γιώργο Τζαβέλλα.

Ο Γάλλος θεωρητικός Ζορζ Σαντούλ την ενέταξε ανάμεσα στις 1000 καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Το 1985 η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου την διάλεξε μέσα στις 10 καλύτερες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών.

Η ταινία αυτή δεν έμεινε στα στενά όρια της Ελλάδας αν και οι Ελληνες τη λάτρεψαν – 208.410 εισιτήρια στην πρώτη προβολή της – αλλά παίχτηκε στην Ευρώπη και μάλιστα στη Ρωσία είχε τόσο μεγάλη επιτυχία που παιζόταν ταυτόχρονα σε 1000 κινηματογράφους!

Ήταν η πρώτη σπονδυλωτή ταινία που είδαμε στους κινηματογράφους – δηλαδή είναι αφορά 4 μικρές ιστορίες με κοινό στοιχείο μια κάλπικη λίρα που μεταφέρεται από τη μία ιστορία στην άλλη. Στην ταινία υπάρχει αφηγητής, που συνδέει τις 4 αυτές ιστορίες, ο οποίος και κλείνει την ταινία με τη φράση: «κάλπικη δεν είναι η λίρα σε αυτή την ιστορία… κάλπικο είναι, γενικά το χρήμα…» , που αποτελεί και το κεντρικό νόημα του όλου φιλμ, ότι δηλαδή η μονομανής επιδίωξη του πλούτου οδηγεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και με όλους τους διάφορους χαρακτήρες των ανθρώπων σε μια κάλπικη ζωή.

Πολλοί κριτικοί ανέφεραν πως αποτελεί την κορυφαία ελληνική ταινία όλων των εποχών.

Και δείτε γιατί: Βραβεύτηκε στα Φεστιβάλ Βενετίας, Μπάρι και Μόσχας, ενώ αποτέλεσε επίσημη ελληνική συμμετοχή τόσο στο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών. 

πηγή:e-daily.gr