Translate this page

Με την τεράστια ακτογραμμή της και τα εκατοντάδες νησιά της, είναι αναμενόμενο πάντα να ανακαλύπτουμε καινούριες όμορφες γωνιές στην Ελλάδα καθημερινά. Κάποιες από αυτές κρύβουν ιδιαίτερες ιστορίες και παράξενα μυστικά τα οποία μπορεί να είναι πολύ πιο κοντά απ’ ότι φανταζόμαστε. Μια από αυτές τις γωνιές είναι και η νησίδα (άγνωστη στους περισσότερους) Τσιχλί Μπαμπά στη Μεσσηνία η οποία κρύβει και ένα ιδιαίτερο μυστικό. Ένα από τα παράξενα της Ελλάδας που αξίζει να ανακαλύψεις και να επισκεφθείς.

Τσιχλί Μπαμπά: Η άγνωστη ελληνική νησίδα

Η νησίδα Τσιχλί Μπαμπά, λοιπόν, βρίσκεται απέναντι από την Πύλο της Μεσσηνίας στα νότια της Σφακτηρίας. Η βραχονησίδα αποκαλείται επίσης και Φανάρι και έχει ένα πολύ συγκεκριμένο χαρακτηριστικό που την κάνει να ξεχωρίζει. Έχει μια κάθετη τρύπα ακριβώς στο κέντρο της. Οι εικόνες που θα δεις στο βίντεο του καναλιού Haanity στο Youtube μιλούν από μόνες τους. Αν καταφέρεις να βρεθείς κάποια στιγμή στη συγκεκριμένη νησίδα παίρνοντας το καραβάκι θα θαυμάσεις μια ατελείωτη και γαλήνια ομορφιά. Θα δεις ένα από τα παράξενα της Ελλάδας από κοντά.

Η κορυφή του νησιού είναι μόλις 134 σκαλάκια μακριά και από εκεί το μάτι σου χάνεται στο απέραντο γαλάζιο. Το μάτι σου φτάνει ως την Πύλο με το Νιόκαστρο αλλά και τον κόλπο του Ναυαρίνου. Η θέα είναι εκπληκτική και τότε αντιλαμβάνεσαι ότι άξιζε τον κόπο να ανέβεις αυτά τα σκαλιά ως εκεί. Εκεί θα δεις ότι υπάρχει και η μαρμάρινη στήλη – μνημείο του 1890 της Γαλλικής Κυβέρνησης το οποίο είναι αφιερωμένο στους Γάλλους νεκρούς της ναυμαχίας του Ναυαρίνου.

Το μυστικό που κρύβει το Τσιχλί Μπαμπά

Το Τσιχλί Μπαμπά ονομάζεται, επίσης και Φανάρι όχι τυχαία. Το όνομα προήλθε από το τον φάρο που βρίσκεται πάνω του και φωτίζει τις διαδρομές που κάνουν τα πλοία τα βράδια. Η πρώτη χρονιά που λειτούργησε ο φάρος ήταν το 1873 και είναι ορατός από παντού.

Ποιο είναι όμως το άγνωστο μυστικό που κρύβεται εκεί; Στη νησίδα βρίσκεται το ταριχευμένο σώμα του φιλέλληνα ανιψιού του Ναπολέοντα, του Παύλου Βοναπάρτη. Καθώς επίσης και οι πεσόντες Γάλλοι της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου για τους οποίους δημιουργήθηκε το μνημείο που αναφέραμε.

Ο Παύλος Βοναπάρτης ήταν πρίγκιπας της Οικογένειας Βοναπάρτη και θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς φιλέλληνας λαμβάνοντας μέρος στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας.

Tip: Αν τυχόν βρεθείς σε αυτή τη νησίδα, που αποτελεί ένα από τα παράξενα μέρη της Ελλάδας δοκίμασε να περάσεις με προσοχή στην άλλη πλευρά του. Αυτή που κοιτάει  προς το Ιόνιο Πέλαγος. Από εκεί θα απολαύσεις μια θέα μοναδική και αξέχαστη…

πηγή: exploringgreece.tv