Translate this page

EnglishFrançaisDeutschΕλληνικάItalianoPortuguêsРусскийEspañol

Τα πιο καρτποσταλικά χωριά, οι πιο ειδυλλιακές διαδρομές, οι πιο λαχταριστές γεύσεις, οι ρομαντικότεροι ξενώνες. Ή απλώς, είκοσι και μία δικαιολογίες για να επιστρέφουμε στα Ζαγοροχώρια.

Το πασπαλισμένο με χρυσόσκονη Δυτικό Ζαγόρι: το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο, η Αρίστη και ο Βίκος, με την συγκλονιστική του θέα στην χαράδρα –εκείνη που δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Η ήρεμη δύναμη του Ανατολικού Ζαγορίου: η πανέμορφη Βωβούσα στις όχθες του Αώου, τα γραφικά χωριά της κοιλάδας του Βάρδα με τους νερόμυλους, ο Καστανώνας και η Ιτέα με τα τοξωτά γεφύρια.

Η απαράμιλλη ομορφιά των κεντρικών χωριών, αυτή που κάποτε ορκιστήκαμε πως θα κρατούσαμε μυστική: το Δίλοφο, το Κεπέσοβο, οι Κήποι και το Τσεπέλοβο, όμως, παραήταν όμορφα για να μείνουν κρυφά. Υπάρχει περίπτωση να διαλέξεις πλευρά στον παράδεισο;

Τα Ζαγοροχώρια είναι συνολικά σαράντα έξι. Ακόμη κι αν αφιερώσεις εβδομάδες στην εξερεύνησή τους, δύσκολα μπορείς να πεις με το χέρι στην καρδιά πως τα γνωρίζεις όλα. Γι’ αυτό είναι πολύ δύσκολο να καταλήξεις στα χωριά που σου αρέσουν περισσότερο, στις γεύσεις που κουβαλάς μαζί σου γυρνώντας από κάθε ταξίδι εκεί, στις διαδρομές που θα ήθελες να κάνεις ξανά και ξανά, και στους ξενώνες στους οποίους θα ήθελες να επιστρέφεις μετά τις διαδρομές αυτές.

Γι’ αυτό η λίστα που ακολουθεί είναι καθαρά υποκειμενική. Και γι’ αυτό περιμένουμε –πάντα– τις δικές σας αντι-προτάσεις και αντι-ρήσεις στα σχόλια στο τέλος του κειμένου.

Τα πιο… καρτποσταλικά χωριά 

Μικρό Πάπιγκο: Ή, για να είμαστε ειλικρινείς, και τα δύο… Πάπιγκα, Μικρό και Μεγάλο. Εντυπωσιακά πέτρινα σπιτάκια, σκεπασμένα με τη χαρακτηριστική σκούρα γκρίζα ηπειρώτικη πλάκα, μαγευτική φύση να τα αγκαλιάζει, πέτρινες βρύσες, λιθόκτιστα καλντερίμια να ελίσσονται ανάμεσα σε περιποιημένες αυλίτσες έχουν και τα δύο.

Μικρό Πάπιγκο

Απλά, το Μικρό Πάπιγκο έχει λίγο λιγότερη από την «εμπορικότητα» του μεγάλου αδελφού του, λίγο περισσότερο ιντελεκτουέλ ατμόσφαιρα και λίγο ωραιότερη θέα στις χιονισμένες κορυφές της Γκαμήλας. Γι’ αυτό κι εμείς με τη σειρά μας του έχουμε λίγο μεγαλύτερη αδυναμία.

Κήποι: Το «χωριό των γεφυριών» πλαισιώνεται από τέσσερα υπέροχα τοξωτά ηπειρώτικα γεφύρια –κι αυτή είναι μόνο η πρώτη θαυμάσια εικόνα από τις διαδοχικές θαυμάσιες εικόνες του χωριού.

Κήποι

Εντυπωσιακά πέτρινα αρχοντικά, μισοκρυμμένα πίσω από βλάστηση που οργιάζει, αμφιθεατρικά κτισμένα στο διάσελο ανάμεσα στην Γκαμήλα και το Μιτσικέλι, πετρόχτιστα δρομάκια και μικροσκοπικές πλατείες συνθέτουν ένα χωριό χάρμα οφθαλμών στο Κεντρικό Ζαγόρι.

Βωβούσα: Κτισμένη στις όχθες του Αώου, στο low profile Ανατολικό Ζαγόρι, η πνιγμένη στο πράσινο Βωβούσα είναι ένα από τα γοητευτικότερα «μυστικά» Ζαγοροχώρια. Οι κατακόκκινες κεραμιδοσκεπές της που αγκαλιάζουν τα χαμηλά πέτρινα σπιτάκια σπάνε τη συμφωνία του πράσινου που πλαισιώνει τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού, ο οποίος κυλά στο κέντρο της.

Βωβούσα

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα, το πέτρινο μονότοξο γεφύρι που ενώνει τις δύο όχθες του, και το οποίο χρονολογείται από το 1748.

Δίλοφο: Έχει κάψει καρδιές ως το ομορφότερο χωριό του Ζαγορίου, κι όχι άδικα: κτισμένο σε υψόμετρο 860 μέτρων, επάνω σε δύο λόφους, με περισσότερα από εκατό εντυπωσιακά αρχοντικά και μια πλατεία βγαλμένη από εικονογράφηση παιδικού βιβλίου.

Δίλοφο
Δίλοφο

Από εδώ ξεκινούν και τα τρία λιθόκτιστα δρομάκια του χωριού, που οδηγούν στις τρεις γειτονιές του: επάνω, κάτω και πέρα μαχαλά. Τα αυτοκίνητα μένουν αυστηρά στην είσοδο του χωριού, κι η ησυχία του δάσους που το περιστοιχίζει τα βράδια είναι ονειρική.

Καπέσοβο: Κτισμένο σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, το γλυκύτατο χωριό του Κεντρικού Ζαγορίου είναι ένας έρωτας με την πρώτη ματιά. Επιβλητικά αρχοντικά, λιθόκτιστα καλντερίμια που σε προκαλούν να τα ανέβεις .

Καπέσοβο
Καπέσοβο

η απότομη πλαγιά που φιλοξενεί το χωριό κάνει την ανάβαση πράγματι πρόκληση– βρίσκοντας συνεχώς δικαιολογίες για στάσεις: πότε για να θαυμάσεις μια εντυπωσιακή, πέτρινη εννοείται, εκκλησία, πότε για να αράξεις στην πανέμορφη πλατεία, πότε για να ξεστρατίσεις προς ένα ακόμη «σημείο με θέα», από τα δεκάδες σηματοδοτημένα με μικρές ξύλινες ταμπέλες, που αγναντεύουν από ψηλά το φαράγγι του Βίκου.

Οι πιο ειδυλλιακές διαδρομές 

– Στα μονοπάτια που ξεκινούν από την Βωβούσα και οδηγούν στην καρδιά του απλά μαγευτικού εθνικού δρυμού της Βάλια Κάλντα, και στο επίσης καταπράσινο Αρκουδόρεμα –όπου ναι, ζει ακόμα η καφέ αρκούδα της Πίνδου. Δείτε λεπτομέρειες για όλες τις διαδρομές εδώ.

– Στο μονοπάτι των μονοπατιών, εκείνο που συνδέει το Μικρό Πάπιγκο με το καλά οργανωμένο καταφύγιο της Αστράκας στο υψόμετρο των 1950 μέτρων (τηλέφωνο επικοινωνίας: 6973223100), την θρυλική Δρακόλιμνη και την κορυφή της Γκαμήλας.

Δρακόλιμνη 
Δρακόλιμνη

Οι διαδρομές είναι μαγευτικές, αλλά δεν ενδείκνυνται για αρχάριους: υπολογίστε ότι το καταφύγιο απέχει από το Μικρό Πάπιγκο περί τις τρεις ώρες περπάτημα – ανάβαση, η Δρακόλιμνη από το καταφύγιο περίπου μιάμιση ώρα και η κορυφή της Γκαμήλας από το καταφύγιο περί τις δυόμιση ώρες. Σε κάθε περίπτωση, ζητήστε πληροφορίες από τους ντόπιους, καθότι οι καιρικές συνθήκες ενίοτε δυσχεραίνουν την ανάβαση. Δείτε αναλυτικά όλες τις διαδρομές εδώ.

– Στα μονοπάτια που ξεκινούν από τα δημοφιλή χωριά του Κεντρικού Ζαγορίου, Βίτσα και Μονοδένδρι, για να καταλήξουν στον πυρήνα του ομορφότερου, ίσως, εθνικού δρυμού της Ελλάδας, εκείνον του Βίκου – Αώου. Δείτε αναλυτικά τις διαδρομές στο τέλος αυτής της σελίδας.

– Με τα άλογα του Λευκού Πήγασου, με την καθοδήγηση έμπειρου συνοδού, στις παρυφές του Βίκου. Η διαδρομή ξεκινά από το Μεγάλο Πάπιγκο, και δε θα σας κοστίσει περισσότερα από 20 ευρώ το άτομο.

– Με βάρκες του rafting στα κρυστάλλινα (τόσο από άποψη διαύγειας όσο και θερμοκρασίας) νερά του Βοϊδομάτη, περνώντας μέσα από φυσικά τοπία που θα σας κάνουν να πιστέψετε πως βρίσκεστε σε άλλη χώρα –αν όχι σε άλλον πλανήτη. Εταιρείες που διοργανώνουν rafting και άλλες δραστηριότητες στον Βοϊδομάτη, αλλά και τον Αώο, είναι οι Trekking Hellas (ενδεικτική τιμή 35 € το άτομο), Alpine Zone (30€ το άτομο για γκρουπ 4 ατόμων, 35€ το άτομο για δύο άτομα) και No Limits(35€ το άτομο).

Οι πιο λαχταριστές γεύσεις
Στα Ριζά, Ελάτη 
(τηλ.: 26530 71550): Τοπική κουζίνα, λαχταριστά μαγειρευτά και μαγευτική θέα στο φαράγγι του Βίκου και τις κορυφές της Γκαμήλας. Must οι σπιτικές πίττες και το χοιρινό κότσι με πράσο. Κρατήστε χώρο για το επιδόρπιο, θα μας θυμηθείτε.

Κανέλλα & Γαρύφαλλο, Βίτσα (τηλ.: 26530 71671): Σπιτικές δημιουργίες με δημιουργικό twist, και τιμώμενο συστατικό τα μανιτάρια –τα οποία πρέπει να δοκιμάσετε, πριν ορκιστείτε πως δεν τα τρώτε: δεν τρώτε τα υπόλοιπα, όχι τα συγκεκριμένα. Στα hit το κρασάτο μοσχαράκι με βασιλομανίταρα και ο κόκορας με κόλιαντρο, πορτοκάλι και άγρια μανιτάρια.

Σωποτσέλι, Δίλοφο (τηλ.: 26530 22629): Οι τοπικές σπεσιαλιτέ έχουν την τιμητική τους, τα κρέατα –και τα λουκάνικα– είναι ντόπια, το ψωμί ψήνεται στον ξυλόφουρνο κι αρωματίζει όλη τη γειτονιά. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το κρασάτο ζαρκάδι, και τις αχνιστές σούπες.

Εν Αρίστη, Αρίστη (τηλ.: 26530 42103): Ζουμερή σχάρα, σπιτικές πίττες και λαχταριστό αγριογούρουνο σε ένα ταβερνάκι βγαλμένο από ασπρόμαυρη ελληνική ταινία. Extra bonus η θέα στις καταπράσινες πλαγιές και τις καμινάδες του χωριού που αχνίζουν, από τα ξύλινα παράθυρα.

Ντιζάκι, Άνω Πεδινά (τηλ.: 26530 71121): Δημιουργική κουζίνα με έμπνευση από την τοπική παράδοση, και ολίγο από διεθνές ρεπερτόριο –η ιταλική καρμπονάρα αποτελεί hit– αλλά και λαχταριστά επιδόρπια. Το χοιρινό κότσι με κόκκινο κρασί στο φούρνο είναι ένα πιάτο που θα θυμάστε για καιρό.

Άγγελος, Βωβούσα (τηλ.: 26560 22841): «Μαμαδίσια» μαγειρευτά, ντόπια κρέατα στη σχάρα, εκπληκτική θέα στα καταπράσινα φυσικά τοπία και ασυναγώνιστες τιμές.

Στου Μιχάλη, Κήποι (τηλ.: 26530 71630): «Υβρίδιο» παραδοσιακού καφενείου και ρουστίκ ταβέρνας, που σερβίρει τοπικές σπεσιαλιτέ και πιο-σπιτικά-δε-γίνεται μαγειρευτά σε ένα περιβάλλον που ταιριάζει γάντι στο εκτός πεπατημένης Ανατολικό Ζαγόρι.

Οι πιο cozy ξενώνες 

Πρίμουλα, Άνω Πεδινά: Κρεβάτια με κουνουπιέρες, παλ χρώματα, αφράτα παπλώματα, φωτιά που σιγοκαίει στο τζάκι δίπλα στο κρεβάτι. Ο απόλυτα παραμυθένιος ξενώνας των Άνω Πεδινών απέκτησε πρόσφατα ένα ανεξάρτητο κτίριο με διώροφες σουίτες, και μας περιμένει να τον (ξανα)ερωτευτούμε. Οι τιμές αυτήν την περίοδο κυμαίνονται στα 80 ευρώ για το δίκλινο με πρωινό.

Μικρό Πάπιγκο 1700, Μικρό Πάπιγκο: Λιτή πολυτέλεια, minimal λευκό, εντυπωσιακό design και άψογο στυλ έκαναν αυτόν τον ξενώνα, στο ψηλότερο σημείο των Ζαγοροχωρίων, να προηγείται της φήμης του Μικρού Πάπιγκου, το οποίο στολίζει. Οι τιμές αυτήν την περίοδο ξεκινούν από 100 ευρώγια το δίκλινο δωμάτιο. Αν σκοπεύετε να μείνετε περισσότερο από ένα Σαββατοκύριακο, στο site θα βρείτε δελεαστικότατες προσφορές.

Ξενώνας Αντάλκη, Μικρό Πάπιγκο: Δωμάτια βγαλμένα από το κουκλόσπιτο των παιδικών μας χρόνων, όλα με τζάκι και ασυναγώνιστη θέα στην χιονισμένη κορυφή της Αστράκας. Υπέροχο το πρωινό, ωραιότατες και οι τιμές: 80 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο.

Αρχοντικό Γκέκη, Μεγάλο Πάπιγκο: Ένα αν μη τι άλλο επιβλητικό αρχοντικό του 1876 ανακαινίστηκε για να φιλοξενήσει ατμοσφαιρικά δωμάτια με τζάκι και Jacuzzi, διατηρώντας την μεγαλοπρεπή αίγλη του και τον τεράστιο κήπο των δύο στρεμμάτων, όπου σερβίρεται –καιρού επιτρέποντος– το παραδοσιακό πρωινό, αλλά και λαχταριστά σπιτικά γλυκά και αχνιστοί καφέδες τις υπόλοιπες ώρες. Οι τιμές ξεκινούν από 80 ευρώ για το δίκλινο με τζάκι και πρωινό.

Κερασιές, Βωβούσα: Τρία πέτρινα κτίρια αγκαλιάζουν μια πλακόστρωτη εσωτερική αυλή, σχηματίζοντας έναν ηπειρώτικο «μαχαλά». Η πέτρα και το ξύλο των εξωτερικών χώρων δίνουν τη θέση τους στο pop design του εσωτερικού: funky χρώματα, minimal αισθητική, ξύλινα πατώματα και ταβάνια, arty λεπτομέρειες επικρατούν στα δωμάτια. Οι τιμές αυτήν την περίοδο κυμαίνονται στα 70 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό.

Το Σπίτι του Ορέστη, Άνω Πεδινά: Η πέτρα και το ξύλο πρωταγωνιστούν σε έναν κουκλίστικο ξενώνα που διατηρεί ανέπαφη την ατμόσφαιρα του χωριού. Το παραδοσιακό πρωινό περιλαμβάνει τηγανίτες και κέικ βανίλια – κανέλα, ενώ οι φιλικότατες τιμές ξεκινούν από 60 ευρώ για το δίκλινο με πρωινό. Σημειώστε ότι πολλά από τα δωμάτια διαθέτουν και τζάκι.

Καπέσοβο
Καπέσοβο
Αώος
Αώος
Δίλοφο
Δίλοφο
Δίλοφο
Δίλοφο
Το Καλογερικό, γεφύρι κοντά στους Κήπους
Το Καλογερικό, γεφύρι κοντά στους Κήπους
Το γεφύρι του Κόκκορου, κοντά στους Κήπους
Το γεφύρι του Κόκκορου, κοντά στους Κήπους
Η Βωβούσα χιονισμένη
Η Βωβούσα χιονισμένη
Το Καλογερικό, γεφύρι έξω από τους Κήπους
Το Καλογερικό, γεφύρι έξω από τους Κήπους
Βοϊδομάτης
Βοϊδομάτης
Κήποι
Κήποι

 

Πριν φύγετε…

Τομ Χανκς: Έγινε κέρινο ομοίωμα στο μουσείο των Κηπιών της Καβάλας

Ο Τομ Χανκς έγινε τιμητικά Έλληνας υπήκοος και τώρα γίνεται και κέρινο ομοίωμα σε μουσείο της Καβάλας...  Την ερχόμενη Δευτέρα,...
Read More

Μυστήριο με λίμνη 50.000 χρόνων στην Ινδία που έγινε ροζ μέσα σε μια ημέρα

«Πώς στο καλό συνέβη αυτό;». Είναι το ερώτημα στα χείλη όσων συζητούν αυτές τις μέρες τη νέα απόχρωση της λίμνης Λόναρ της πολιτείας Μαχαράστρα στην Ινδία. Και είναι πολλοί,...
Read More

Πλωτή πλατφόρμα συλλογής ενέργειας από τον αέρα, τον ήλιο και τα κύματα στο Ηράκλειο Κρήτης

Υπάρχει ενέργεια από τον ήλιο, τον αέρα και τα κύματα- και η υβριδική πλατφόρμα της γερμανικής SINN Power φιλοδοξεί να...
Read More

4 ελληνικά παιδικά βιβλία και 1 από την Κύπρο βρίσκονται ανάμεσα στα καλύτερα παγκοσμίως

4 ελληνικά παιδικά βιβλία και 1 από την Κύπρο βρίσκονται στη φετινή λίστα των 200 καλύτερων βιβλίων παγκοσμίως, σύμφωνα με...
Read More

Η ελληνική ταινία που βρίσκεται στις καλύτερες του παγκόσμιου κινηματογράφου

Στη Ρωσία προβλήθηκε ταυτόχρονα σε 1000 αίθουσες, ενώ παίχτηκε σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ και σάρωσε Η ταινία που βλέπουμε συνήθως την...
Read More

Τι είναι αυτή η μαύρη κουκίδα στο iPhone και τι κάνει;

Γιατί υπάρχει εκεί και τι ακριβώς εξυπηρετεί; Η πρώτη έκδοση κινητού τηλεφώνου iPhone κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2007. Σήμερα, 13...
Read More

Οι 10 πιο επικίνδυνες θάλασσες του κόσμου!

Επειδή ένα μέρος μοιάζει με παράδεισος δεν σημαίνει ότι είναι κιόλας. Υπάρχουν αρκετά χαρακτηριστικά παραδείγματα χωρών που ... ...ενώ έχουν...
Read More

Αγίου Κωνσταντίνου & Αγίας Ελένης: Τι γιορτάζουμε

Κατά την περίοδο που ήταν Ρωμαίος Αυτοκράτορας ο Μέγας Κωνσταντίνος  κατοχυρώθηκε η ανεξιθρησκεία και προωθήθηκε η χριστιανική πίστη η οποία...
Read More

Ο Έλληνας μαθηματικός που κατασκεύασε το πρώτο ρομπότ το 400 π.Χ.

Μπορεί να θεωρούμε πως η ρομποτική είναι μια πρόσφατη επιστήμη, αλλά οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ασχοληθεί ακόμα και με αυτό....
Read More

Πως θα ήταν η ζωή χωρίς ύπνο

Ο ύπνος είναι για όλους μας μια καθημερινή συνήθεια, οπότε είναι πολύ δύσκολο να σκεφτούμε πώς θα ήταν η ζωή...
Read More

Η πόλη που έχει διπλάσιο μέγεθος από την Ελλάδα

Φτάνει σε μέγεθος όσο η μισή Γαλλία, ολόκληρη η Μεγάλη Βρετανία, ενώ είναι μεγαλύτερη από 42 από τις 50 πολιτείες...
Read More

Το top 10 των ζώων που ευθύνονται για τους περισσότερους θανάτους ανθρώπων

Οι περισσότεροι θα υπέθεταν ότι στην κορυφή της λίστας των πιο θανατηφόρων ζώων θα βρισκόταν ο καρχαρίας, όμως η ωμή...
Read More

Το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου στην Αθήνα!

Το μεγαλοπρεπές σοβιετικής κατασκευής Antonov 225 Στην Αθήνα προσγειώθηκε την Τετάρτη το μεγαλύτερο και βαρύτερο αεροπλάνο του κόσμου, το θηριώδες...
Read More

Ο Πύργος των Ανέμων, ο αρχαιότερος μετεωρολογικός σταθμός

Ο αρχαιότερος μετεωρολογικός σταθμός του κόσμου που υπολόγιζε τον καιρό και την ώρα. Πως γλίτωσε από τον αρπακτικό Έλγιν. Το...
Read More

Λιβήσι: Μια ελληνική πόλη-φάντασμα στην Τουρκία

Οκτώ χιλιόμετρα νότια της πόλης Fethiye στη νοτιοδυτική Τουρκία βρίσκονται τα ερείπια περίπου πεντακόσιων σπιτιών που ανήκουν στην κάποτε ακμάζουσα...
Read More

Το στοιχειωμένο μποτιλιάρισμα μέσα στο δάσος του Βελγίου.

Υπάρχει μία περιοχή στο Βέλγιο, όπου οι ντόπιοι θα σου πούνε ότι πρέπει να την επισκεφθείς οπωσδήποτε. Δεν θα σου...
Read More

Κωλοσούρτης: Η θρυλική Εθνική με τις “στροφάρες” που έλιωνε τους κινητήρες

Ο τρομερός "Κωλοσούρτης" μας δίνει στο ανέβασμά του μια από τις μαγευτικότερες απόψεις της Αργολίδας καθώς βλέπουμε από ψηλά προς...
Read More

Αγία Ρουμέλη: Το απομονωμένο χωριουδάκι που για να πας πρέπει να διασχίσεις το μακρύτερο φαράγγι της χώρας

Είναι το μακρύτερο κι ίσως το επιβλητικότερο φαράγγι της Ευρώπης, και σίγουρα το πιο περπατημένο μονοπάτι της Ελλάδας. Το Συμβούλιο...
Read More

Γιορτή της μητέρας: Πότε γιορτάζεται και πώς καθιερώθηκε

Πάντα δίπλα στην οικογένειά της, στις χαρές, τις λύπες και τις δυσκολίες… Και το όνομα αυτής, μητέρα. Η Γιορτή της...
Read More

Το δίλημμα του τρόλεϊ- Εσύ πόσους θα σκότωνες;

Ένα τρόλεϊ διασχίζει τις ράγες ενώ μπροστά του βρίσκονται πέντε άνθρωποι ανήμποροι να κινηθούν, με αποτέλεσμα να είναι σίγουρος ο...
Read More

Στην «πολιτισμένη» Ευρώπη, κρατούσαν αφρικανούς ιθαγενείς μέσα σε κλουβιά, σε ζωολογικούς κήπους

Οι «πολιτισμένοι» Βέλγοι, Ολλανδοί, Γερμανοί, σχημάτιζαν ουρές έξω από τους ζωολογικούς κήπους για να δουν αιχμαλώτους μαύρους από τις αποικίες...
Read More

Οπτική ψευδαίσθηση: Πως ο εγκέφαλος δημιουργεί οπτικές ψευδαισθήσεις

Αν κοιτάξετε την φωτογραφία στα αριστερά σας, αποτυπώνεται το «αρνητικό» μιας γυναίκας. Αν εστιάσετε για 15 δευτερόλεπτα στην άσπρη κουκίδα...
Read More

Πομπηία: Οι Ρωμαίοι έκαναν ανακύκλωση

Οι Ρωμαίοι ήταν έμπειροι μηχανικοί, πρωτοπόροι στην ενδοδαπέδια θέρμανση, στα υδραγωγεία και στη χρήση του σκυροδέματος ως οικοδομικού υλικού και επιπλέον, σύμφωνα...
Read More

New York Times: «Χώρα-παράδειγμα η Ελλάδα – Έκανε την έκπληξη»

Αναφορά στην Ελλάδα και τους επιτυχείς κυβερνητικούς χειρισμούς σχετικά με τα μέτρα κατά της πανδημίας έκαναν σε κύριο άρθρο τους οι New...
Read More

Concorde: Η ιστορία ενός θρυλικού αεροσκάφους

Το πρωί της 21ης Ιανουαρίου του 1976 δύο Concorde, ένα της British Airways και ένα της Air France, απογειώθηκαν ταυτόχρονα...
Read More

Τα ψηλότερα αγάλματα στον κόσμο

Εντυπωσιακά αγάλματα από όλο τον κόσμο. Τα περισσότερα από αυτά αποτελούν σημείο αναφοράς για τις χώρες τους και αναφέρονται κυρίως...
Read More

Καταρράκτες της Έδεσσας – Oι μεγαλύτεροι σε όλα τα Βαλκάνια

Η Έδεσσα είναι μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας, με ένδοξη ιστορία, βιομηχανικό παρελθόν και τους ξακουστούς καταρράκτες της....
Read More

Αδέσποτο μπαίνει σε φαρμακείο και δείχνει στη φαρμακοποιό το τραυματισμένο πόδι του

Ένα από τα ευχάριστα βίντεο των ημερών, που μας δίνουν χαρά και μας κάνουν να χαμογελάμε και μάλλον γι’ αυτό...
Read More

Το ελληνικό hypercar CHAOS των 3.000 ίππων

TO CHAOS ΦΙΛΟΔΟΞΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ HYPERCAR ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΦΤΑΝΕΙ ΤΗΝ ΙΛΙΓΓΙΩΔΗ ΙΣΧΥ ΤΩΝ 3.000 ΙΠΠΩΝ...
Read More

To μαρτυρικό τέλος για χιλιάδες Αρμένισσες που τις παλούκωσαν και τις σταύρωσαν οι Τούρκοι

Η 24η Απριλίου του 1915 θεωρείται η ημερομηνία που ξεκίνησε η γενοκτονία Αρμενίων.... Η αρχή έγινε στην Κωνσταντινούπολη με τη...
Read More